Jigging-Inchiku-Slow
Inchiku: Τσαούσι – Το Δώρο της Θάλασσας στον Ψαρά
Το τσαούσι είναι ένα ψάρι πολύ γνωστό και οι περισσότεροι το έχουμε συναντήσει σε κάποια από τις εξορμήσεις μας. Θα το χαρακτηρίσω «Δώρο της Θάλασσας στον Ψαρά» για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.
Κατ αρχάς είναι ένα όμορφο και γευστικό ψάρι που στολίζει τις ψαριές μας και τις φωτογραφίες μας. Στην Ελλάδα είναι πολύ κοινό και συναντάται σε κοπάδια. Πολύ πιο επιθετικό από όλα τα συγγενικά του είδη και το λιγότερο καχύποπτο στην όψη των εργαλείων μας. Μπορεί να ψαρευτεί με όλες τις βαθιές τεχνικές όπως καθετή, παραγάδι, ζόκα, φύλακα, jigging, inchiku,ακόμα και με συρτή βυθού με τεχνητό.
Τα πιο συνηθισμένα μεγέθη είναι γύρω στο 1-1,5 κιλό αλλά μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ και τα 5 κιλά, όπως γνωρίζουμε από φίλους ψαράδες που είχαν την τύχη να συναντήσουν μεγαλύτερα μεγέθη.
Θα το βρούμε όλο το χρόνο, σε όσα σημεία παρουσιάζουν ενδιαφέρον όπως ναυάγια, τραγάνες, μονόπετρα, ξέρες και σε όλα τα σημεία που μπορούν να φιλοξενήσουν μικρά ψάρια που αποτελούν την τροφή του.
Κατά το πιάσιμο του κάνει επίμονα κεφάλια έως την τελευταία στιγμή που θα βγει από τη θάλασσα. Τσιμπάει ακόμα και 15-20 μέτρα ψηλότερα από το βυθό, οπότε έχουμε περισσότερο χρόνο να τζιγκάρουμε, σε αντίθεση με άλλα είδη που είναι κολλημένα στον πάτο της θάλασσας.
Το τσαούσι είναι το πιο εύκολο είδος θα λέγαμε ψαριού στις μοντέρνες τεχνικές όπως το jigging και το inchiku. Όταν εντοπίσουμε τα ψάρια στο βυθόμετρό μας τα βλέπουμε να επιτίθονται εύκολα στα τεχνητά μας χαρίζοντας μας έντονες στιγμές. Αυτή επιθετικότητα σημαίνει πολλά για τους ψαράδες που ασχολούνται με αυτές τις τεχνικές.
Γνωρίζουν καλά ότι τα μεγάλα άλλα είδη, δύσκολα πλησιάζουν στα τεχνητά και σε ένα ημερήσιο ψάρεμα στοχεύουν σε ένα –δύο τσιμπήματα με συνέπεια αυτό πολλές φορές να καταλήγει κουραστικό και απογοητευτικό. Σε αντίθεση πάλι όταν αναζητούν το τσαούσι τα πράγματα αλλάζουν και γίνονται πιο εύκολα, πιο ξεκούραστα και πιο διασκεδαστικά. Αυτό γιατί επιτίθεται επανειλημμένα σε όποιο είδος τεχνητού και αν χρησιμοποιούμε, σε όλα τα χρώματα, τις περισσότερες ώρες της ημέρας και μας δίνει το περιθώριο, ακόμα και με αδέξιες κινήσεις των συγκεκριμένων τεχνικών, πάλι να έχουμε επιτυχίες.
Έτσι έχουμε την ευχέρεια, να δοκιμάσουμε όλα μας τα είδη τεχνητών, να δούμε πως κολυμπάνε και αν δουλεύουνε σωστά. Επίσης μας δίνει τον χρόνο να εκπαιδευτούμε και να συνηθίσουμε τις κινήσεις του συνόλου μας «καλάμι-μηχανισμός- τεχνητό».
Σας παραθέτουμε ένα βίντεο από την αρχή της τεχνικής όπου βλέπουμε τσίμπημα συν πιάσιμο. Στο βίντεο αυτό δεν παρουσιάζεται η «απόλυτη» τεχνική διότι ήταν μια εύκολη ημέρα και τα ψάρια τσιμπούσαν σε όλα τα τεχνητά και με όλους τους τρόπους των κινήσεων: Inchiku για Τσαούσια με Λεπτά Εργαλεία