Cover

Ναυαγοσωστικη

18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Τριπλή Βράβευση Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ταινίας

Βουλγαρία, 13-17/6/2019: Στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ερυθρών Σταυρών και Υγείας κατατέθηκαν 3.200 ταινίες από 120 χώρες. Από Ελληνικής πλευράς, βραβεύτηκε η ταινία “Ωδή στη Χαρά της Διάσωσης”, o σκηνοθέτης Στάθης Αβραμίδης και ο πρωταγωνιστής Λουκάς Μπισταράκης που κέρδισαν τις εντυπώσεις και προκάλεσαν δάκρυα συγκίνησης και θαυμασμό.

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το International Festival of Red Cross and Health Films ιδρύθηκε το 1965. Διοργανώνεται από τονΒουλγάρικο Ερυθρό Σταυρό και το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Βάρνας υπό την αιγίδα των Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, World Health Organisation, UNESCO και της Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Iliana Iotova. Η θεματολογία του είναι “ανθρωπισμός- υγεία – αλληλεγγύη”. Κατατάσσεται στην “Κατηγορία Α” μαζί με τα Φεστιβάλ Καννών και Βενετίας. Αποτελεί κουλτούρα της Ευρώπης, σταυροδρόμι συνάντησης ιατρών, ηγετών του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, κινηματογραφικών αστέρων, διευθυντών, σκηνοθετών, κριτικών, δημοσιογράφων και παραγωγών.

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ – ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΓΟΥ ΖΩΗΣ ΣΤΟΝ ΑΒΡΑΜΙΔΗ

Η τελετή έναρξης ξεκίνησε με χαιρετισμούς. Ευχές για την σημασία του φεστιβάλ εξέφρασαν οι Prof. Bodijar Manov (Καλλιτεχνικός Διευθυντής  Φεστιβάλ), Ilko Raev (Πρόεδρος Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου), Iliana Ιotova (Αντιπρόεδρος Βουλγαρικής Δημοκρατίας), Hristo Grigorov (Πρόεδρος Βουλγαρικού Ερυθρού Σταυρού), Tontorka Konstantinova (Αντιπρύτανης Ιατρικού Πανεπιστημίου Βάρνας), και Ivan Pornih (Δήμαρχος Βάρνας). Στην έναρξη, κυριάρχησαν δύο στιγμές. Η προβολή της ταινίας “Pope Francis: A Man of his word” που συμπύκνωσε την σημασία του ανθρωπισμού στις μέρες μας. Η δεύτερη ήταν η μοναδική απονομή της βραδιάς. Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης τιμήθηκε για το πολύπλευρο έργο του στη ναυαγοσωστική. Ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τόνισε: “Ας είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο ύπαρξης του μεταφυσικού και του σπουδαίου στη ζωή μας. Τα σημαντικότερα είναι η αγάπη και η γνώση!”, καταχειροκροτούμενος από ακροατήριο 900 ατόμων.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ “ΟΙ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ” 

Στο φεστιβάλ έγινε αφιέρωμα στην ναυαγοσωστική. Προβλήθηκαν οι ταινίες “Ode to (Lifesaving) Joy” του Αβραμίδη και “The Teacher” της Genoveva Dokova. Ο “πατέρας” της Ελληνικής επαγγελματικής ναυαγοσωστικής Μπισταράκης, απένειμε κύπελλα της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυαγοσωστών και του Ινστιτούτου Κολυμβήσεως Ναυαγοσωστικής, στον Βουλγαρικό Ερυθρό Σταυρό, στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής Βάρνας, στον Πρόεδρο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ilko Raev, στον Dr. Stoyan Saef+, και στον M. Karagjozov+.

ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

Στο φεστιβάλ υπεβλήθησαν 3.200 ταινίες από 120 χώρες. Η Κριτική Επιτροπή ενέκρινε και πρόβαλε 206 ταινίες από 59 χώρες. Ο Δρ. Αβραμίδης τιμήθηκε με το “Ειδικό Βραβείο Δεσποτικής Αφήγησης”. Ο Μπισταράκης δακρυσμένος τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξέχουσας Συνεισφοράς για την Ασφάλεια στο Νερό” καταχειροκροτούμενος.

ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΙ ΜΕ “ΑΡΩΜΑ” BAYWATCH

Το 2012, ο Αβραμίδης είχε τιμηθεί για την ίδια ταινία με Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ιστορίας Υγρού Στίβου. Επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής ήταν ο σκηνοθέτης του Baywatch, Greg Bonann. Φέτος ξανά, διοργανωτές και κοινό μίλησαν με κολακευτικά λόγια. “Πολύ όμορφη ταινία αφιερωμένη στον πρωτοπόρο της Ελληνικής ναυαγοσωστικής” (Ilko Raev, Πρόεδρος Φεστιβάλ). “Εξαιρετική ταινία. Eίπα στους συνεργάτες μου να φτιάξουμε μια ίδια” (Milena Sirakova, Διευθύντρια Ερυθρού Σταυρού Βάρνας). “Ήρθε επιτέλους η στιγμή να βραβεύσουμε τον δημιουργό αυτής της ωραίας ταινίας” (Svetla Lefterova, Οργανωτική Επιτροπή Διεθνούς Φεστιβάλ). “Σημαντική ιστορική ταινία-ύμνος!” (Beejay Browne, Σκηνοθέτης, Kύπρος). “Η ταινία με έκανε να δακρύσω” (Kayvan Sarvani, Σκηνοθέτης, Iran). “Φανταστική ταινία. Έμαθα πολλά!” (Marcelo Jacob, Βραζιλία). “‘Ομορφη ταινία για ένα όμορφο άνθρωπο. Τύχη που συναντώ τον Λουκά! Γνώριζα τον Αβραμίδη από τις δημοσιεύσεις του!” (Dimitar Stavrev, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιατρικής Βάρνας). Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Λουκάς Μπισταράκης, πρόσθεσε: “Ο αντίκτυπος της ταινίας με συγκίνησε. Ίσως η τέχνη παίξει ρόλο από μηχανής θεού για την ναυαγοσωστική. Ελπίζω ο συνεχιστής μου, Στάθης Αβραμίδης, να μην πολεμηθεί όσο εγώ, που από τα 55 χρόνια δράσης μου κατάφερα να δουλέψω μόνο τα 15. Οι ξένοι υποκλίνονται στο εμπνευσμένο έργο του. Αν αναγνωριστεί στην Ελλάδα πριν φτάσει στην ηλικία μου, θα σωθεί πολύς κόσμος από πνιγμό και θα αναβαθμιστεί η ναυαγοσωστική!”

ΤΟ “WHO IS WHO” ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ο Δρ. Αβραμίδης, ασχολείται με την εφαρμοσμένη και αθλητική ναυαγοσωστική στην ΣΕΦΑΑ Αθηνών, στον ΕΟΔΥ και στον ΕΕΣ. Θεωρείται ένας από τους πολυγραφότερους συγγραφείς ναυαγοσωστικής του κόσμου. Έχει τιμηθεί στο International Swimming Hall of Fame. Το World Open Water Swimming Association τον κατάταξε στους “50 Σπουδαιότερους Υδατανθρώπους της Ιστορίας” ανάμεσα σε μεγαθήρια του Χόλυγουντ και του υγρού στίβου.

Η ΠΙΚΡΙΑ ΤΟΥ «ΤΡΕΛΛΟΥ» ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΠΝΙΓΜΟΥΣ

Ο Αβραμίδης, είπε: «Η βράβευση δεν εξυπηρετεί φιλοδοξίες. Κατευνάζει εσωτερικές φωνές στην υπηρεσία ενός ανώτερου σκοπού. Την πρόληψη πνιγμών. Οι Έλληνες διαπρέπουμε στο εξωτερικό και βασανιζόμαστε όταν προσπαθούμε να βοηθήσουμε την “Μάνα”. Προστάτεψα ένα κομμάτι ιστορίας! Όμως ακαδημαϊκά είμαι αποτελεσματικότερος από ότι κινηματογραφικά. Εύχομαι οι Επιτροπές των Υπουργείων Υγείας και Ναυτιλίας να αγκαλιάσουν τις επί 13 χρόνια επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις μου για την αλλαγή της ναυαγοσωστικής νομοθεσίας με την ίδια εμπιστοσύνη που έδειξε η Επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Ωδή. Γνωρίζοντας ότι το καλοκαίρι θα χαθούν ζωές, θα ήταν ασέβεια να πανηγυρίζω για τις βραβεύσεις. Αποτελούν απλώς στιγμή ανάπαυλας σε μια σισύφεια νομοπαρασκευαστική πορεία για την αναβάθμιση του ναυαγοσωστικού επαγγέλματος και την προστασία των λουομένων!»

ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η ταινία τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (τέως ΚΕΕΛΠΝΟ), του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της ΕΣΔΥ. Το μοντάζ έκανε ο ταλαντούχος Σταμάτης Τριπόδης και την αφήγηση ο Robert Dillon.