Συρτη Βυθου
Αφιέρωμα: Λούτσος & Τρόποι Ψαρέματος από Σκάφος
Πρόκειται για ένα αρκετά ιδιόρρυθμο ψάρι. Το μακρόστενο σώμα του, το ρύγχος του, τα κοφτερά δόντια σου σε συνδυασμό με την αρπακτικότητά του μας οδηγεί σε ένα ψάρεμα αποκλειστικά για αυτόν.
Που τον συναντάμε
Ψάρι που πλησιάζει πολύ την ακτογραμμή. Την ημέρα μπορεί να είναι λίγο βαθύτερα όμως από τη στιγμή που σουρουπώνει μέχρι και που χαράζει κυκλοφορεί σε ελάχιστα μέτρα νερό αναζητώντας τα μικρόψαρα. Η ύπαρξη μικροψάρων είναι και ύπαρξη λούτσου.
Κάβοι με κρεμαστά νερά, αυλάκια που εισχωρούν στη στεριά, ξέρες τα αγαπημένα του σημεία. Εδώ βέβαια δεν πρέπει να αμελούμε και τα λιμάνια όπου τους χειμερινούς μήνες πλησιάζει και μπαίνει στο εσωτερικό του σε μεγάλα κοπάδια. Εμείς μπορούμε τότε να τον αναζητήσουμε στο εξωτερικό των μόλων και λιμενοβραχιόνων.
Εποχή
Μπορεί να είναι ένα ψάρι που το συναντούμε όλες τις εποχές του χρόνου, όμως ο μεγάλος τους συνωστισμός στη ρηχή παράκτια ζώνη είναι από τα μέσα καλοκαιριού ως τις αρχές της άνοιξης. Οι μήνες με τα περισσότερα τσιμπήματα και ψάρια είναι ο Σεπτέμβριος και Οκτώβριος και με τα μεγαλύτερα ψάρια ο Ιανουάριος.
Ώρα
Από την ώρα που ο ήλιος θα κρυφτεί μέχρι να σκοτεινιάσει για τα καλά οι τσιμπιές που δεχόμαστε στα δολώματά μας είναι συνεχόμενες και καλές. Στη συνέχεια υπάρχει μια κάμψη μέχρι να αρχίσει να φωτίζει όπου η ένταση των τσιμπιών είναι στο αποκορύφωμά τους. Όταν φέξει για τα καλά οι τσιμπιές μειώνονται και θα πρέπει να επισκεφτούμε σημείο με πολλά ψάρια για να πάρουμε τσιμπιές κατά τη διάρκεια της μέρας.
Το φεγγάρι είναι ένα άλλο που πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα. Όταν είναι ολόγιομο τα ψάρια τσιμπούν όλο το βράδυ με πολύ χαρακτηριστικό τη νύκτα της πανσελήνου. Οι τσιμπιές που θα δεχτούμε τότε είναι πραγματικά απίστευτες.
Δολώματα
Η φρέσκια ζαργάνα αποτελεί το νούμερο ένα δόλωμα. Όσοι θελήσουν να ψαρέψουν λούτσους χρησιμοποιώντας την ως δόλωμα σίγουρα θα εκπλαγούν με τα εκπληκτικά αποτέλεσμα τα της. Μπορεί να θέλει λίγο περισσότερη δουλειά όμως τα αποτελέσματα είναι τέτοια που δεν σου αφήνουν περιθώρια πολύς σκέψης. Η χρησιμοποίηση νήματος χοντρού ή λεπτού σύρματος για να αποφύγουμε τα κοψίματα της πετονιάς από τα κοφτερά του δόντια είναι μια λογική πρόταση που πρέπει να εφαρμόζεται.
Από τα τεχνητά δολώματα θα χρησιμοποιήσουμε αρκετά μακριά για να μη μας τα κόψει καταπίνοντάς τα. Τα σιλικονούχα και τα μικρά minnow μπορεί να παίρνουν περισσότερες τσιμπιές όμως πολύ γρήγορα θα τα κλαίμε. Τεχνητά με έντονα χρώματα όπως κίτρινο, πράσινο, ασημί αποδίδουν καλύτερα.
Τρόποι ψαρέματος
Ψάρι αρπακτικό όπως είναι ο λούτσος θα τον αναζητήσουμε με συρόμενα δολώματα. Συρτή είναι η πρώτη μας επιλογή κι εναλλακτικά με jigging αν είμαστε από τους οπαδούς της νέας αυτής τεχνικής.
Συρτή αφρού: Ο πιο εύκολος τρόπος ψαρέματος. Στην πετονιά μιας καρούλας ή του μηχανισμού ενός καλαμιού δένουμε ένα τεχνητό μεγέθους 14-18 εκατοστών και το σέρνουμε στο νερό. Η ταχύτητα πλεύσης γύρω στα 3,5 μίλια κι επιλέγουμε ρηχαδιές και ξενέρια.
Με το που πιαστεί το ψάρι δεν κάνουμε κράττει αλλά το φέρνουμε προς το σκάφος ενώ αυτό κινείται. Όταν έρθει κοντά στο σκάφος με μια απότομη κίνηση του γάντζου θα το φέρουμε στα σίγουρα στο σκάφος μας.
Συρτή βυθού: Όσοι έχουν αρματωμένη συρτή βυθού με μολύβια μπορούν να την χρησιμοποιήσουν άνετα στο ψάρεμα του λούτσου. Αμολάμε το παράμαλλο και δυο τρία μολύβια στο νερό και βαστάμε τη συρτή μας από το επόμενο μολύβι. Μάλιστα εδώ αν πιαστεί το ψάρι σκάει πολύ πιο εύκολα από ότι στη συρτή χωρίς μολύβια κι ανεβαίνει ευκολότερα στο σκάφος.
Συρτή σε καρούλα με μολύβια: Μπορούμε σε μια καρούλα να προσθέσουμε αρκετά μέτρα χοντρής πετονιάς και σε τακτές αποστάσεις να τοποθετήσουμε πέντε έξη μολύβια συρτής. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να βυθίσουμε μερικά μέτρα το δόλωμά μας ενώ συγχρόνως έχουμε μια συρτή που δεν πιάνει τόσο όγκο όσο η λεκάνη της βυθού.
Jigging: Τρόπος όπου θα αποδώσει ψάρια αν τα αναζητήσουμε σε συγκεκριμένο σημείο που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν.
Εδώ το μυστικό για να καταφέρουμε να πάρουμε ψάρι είναι τα σταματήματα του δολώματος που πρέπει να είναι κι αρκετά μεγάλα. Από ότι έχει δείξει τα ψάρια ορμάνε με το σταμάτημα. Τότε καρφώνουμε και βγάζουμε το ψάρι στα σίγουρα εκτός νερού. Πλάνοι με έντονα χρώματα η επιλογή μας ενώ το φτερό στο αγκίστρι ίσως να κάνει το δόλωμά μας ακόμη πιο ελκυστικό.