Εξοπλισμος
Αφιέρωμα: Ψάρεμα με Raglou – 3ο Μέρος Τεχνικές από Σκάφος
Ψάρεμα με σκάφος
Εδώ θα χρειαστούμε ένα καλάμι αρκετά ελαφρύ, με μικρό c.w., συνήθως τύπου spinning, μήκους 2 έως 2,4 μέτρων, εφοδιασμένο με ένα μηχανισμό γεμισμένο με πετονιά διαμέτρου 0,25 χιλιοστών. Η διάμετρος της πετονιάς αυξομειώνεται ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών. Στην άκρη της πετονιάς δένουμε το τεχνητό μας και είμαστε έτοιμοι για ψάρεμα.
Με μια ταχύτητα γύρω στα 2,7-3,2 knots, αμολάμε το τεχνητό μας γύρω στα 40 μέτρα πίσω από το σκάφος, και το σέρνουμε σε περιοχές όπου πιστεύουμε ότι υπάρχουν τα ψάρια-στόχος. Τα φρένα του μηχανισμού είναι αρκετά χαλαρά, ώστε αν χτυπήσει και πιαστεί το ψάρι να παίρνει μπόσικα και να μας προειδοποιήσει ο ήχος, αλλά και για να μην υπάρχει κίνδυνος κοψίματος. Στη συνέχεια, με το καλάμι στα χέρια και ίσως με λίγο ελαττωμένη ταχύτητα, αρχίζουμε να τυλίγουμε πετονιά φέρνοντας το ψάρι προς το σκάφος. Προσπαθούμε να μην κάνουμε «κράτει», έχοντας έστω και ελάχιστη ταχύτητα.
Όταν το ψάρι έρθει κοντά και είναι αξιόλογο, θα μπει στη μάχη η απόχη, ενώ αν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, θα αντικατασταθεί από το γάντζο.
Τι να προσέξουμε
- Δε σφίγγουμε ποτέ τα φρένα του μηχανισμού, για να μπορεί το ψάρι να τραβήξει πετονιά σε ένα κεφάλι και να μην μας τα κόψει.
- Βαστάμε το καλάμι αρκετά ψηλά, ώστε να σχηματίζει γωνία μεγαλύτερη από 45 μοίρες με τη θάλασσα, και να διορθώνει άτσαλες κινήσεις και λάθη του ψαρά.
- Σε ψάρεμα μελανουριού κινούμαστε με μικρή ταχύτητα και χρησιμοποιούμε μικρότερου μήκους τεχνητά, ενώ σε ψάρεμα κυνηγών και παλαμίδων απαιτείται μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερου μήκους τεχνητά.
- Τον χειμώνα με τα κρύα νερά προσθέτουμε ένα μικρό μολυβάκι στην αρματωσιά μας, ή χρησιμοποιούμε κάποιο άλλου τύπου τεχνητό με βάρος (ενσωματωμένο ή μη).
- Η λεπτή πετονιά εκτός από το ότι διακρίνεται ελάχιστα, δίνει και καλύτερη πλεύση στο δόλωμά μας.