Απικο
Απίκο-Μπολονέζ: Επιλογή Φελλού για Ψάρεμα σε Αφρουδιά
Ένα θέμα που απασχολεί πολλούς φίλους μας όταν αναζητούν τις «εκπλήξεις» στα βράχια, ψαρεύοντας με αφρουδιά και κυματισμό, είναι το είδος του κατάλληλου φελλού. Σχήμα, μέγεθος και χρωματισμός μπαίνουν στο μικροσκόπιο σε πρώτη φάση και στη συνέχεια εξετάζεται αν είναι συρόμενος, σταθερός ή μολυβωμένος.
Σχήμα
Το σχήμα του φελλού δεν επιδέχεται παραλλαγές και διαφοροποιήσεις, και είναι το πιο ξεκάθαρο από τα χαρακτηριστικά του φελλού: στρογγυλός και μόνο στρογγυλός. Όλα τα άλλα σχήματα είναι εκτός ενδιαφέροντος για εμάς και το γιατί είναι νομίζω εύκολα κατανοητό.
Το στρογγυλό, ή αν προτιμάτε σφαιρικό σχήμα, δεν αφήνει το φελλό να βυθιστεί στον έντονο κυματισμό. Έτσι, μπαίνουν στην άκρη όλοι οι μακρόστενοι φελλοί ή αυτοί με σχήμα σταγόνας και αναστραμμένης σταγόνας οι οποίοι βυθίζονται με το παραμικρό, περιμένοντας πιο «ήπια» ψαρέματα, σε ήρεμες θάλασσες και λιμάνια.
Μέγεθος
Το μέγεθος του φελλού έχει να κάνει πιο πολύ με το ερμάτισμα της αρματωσιάς μας. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο βάρος θέλει μεγάλο φελλό και το αντίστροφο, μικρό βάρος-μικρός φελλός. Βέβαια τίποτα δεν είναι απόλυτο και έτσι πολλές φορές η πραγματικότητα διαφέρει από τη θεωρία. Έτσι, για να είναι πιο ορατός ο φελλός μας και να μη βυθίζεται εύκολα, χρησιμοποιούμε μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που θα ταίριαζε στο βάρος της αρματωσιάς μας. Μη ξεχνάτε ότι και τα τσιμπήματα σε τέτοιες συνθήκες είναι καλύτερα και δυνατότερα, άρα ο φελλός μας δεν είναι αναγκαίο να βυθίζεται με το παραμικρό, παρά μόνον ύστερα από μια καλή τσιμπιά.
Χρώμα
Ο έντονος χρωματισμός είναι απαραίτητος στην αφρουδιά. Κόκκινο και πορτοκαλί είναι τα πιο ξεκούραστα χρώματα, ενώ μπορεί να μας κάνει το πράσινο και το κίτρινο, όχι όμως για συνεχές κοίταγμα.
Συρόμενος ή σταθερός
Το βάθος αναζήτησης των ψαριών είναι αυτό που θα μας οδηγήσει κάθε φορά στην επιλογή συρόμενου ή σταθερού φελλού. Ο κανόνας λέει ότι ο συρόμενος είναι για τα βαθιά νερά και ο σταθερός για τα ρηχά. Επειδή όμως τα περισσότερα ψαρέματα είναι σε μικρό βάθος, ο σταθερός υπερισχύει.
Ο συρόμενος θα χρησιμοποιηθεί ελάχιστες φορές, και αυτό μόνο αν έχουμε επιλέξει σημείο με κρεμαστά νερά, το οποίο συμβαίνει όταν τα νερά είναι πιο ήρεμα και οι καταστάσεις πιο ήπιες.
Μολυβωμένος ή όχι
Ο τρόπος ψαρέματος θα μας οδηγήσει στο μολύβωμα ή θα αποτρέψει τη χρήση του. Στο απίκο όπου η αρματωσιά πέφτει μπροστά μας, όπως επίσης και στο μπολονέζ που το ψάρεμα γίνεται κοντά, δε χρειάζεται ο μολυβωμένος φελλός. Όταν όμως οι βολές μας γίνονται λίγο μακρύτερα, η χρήση ερματισμένου φελλού ενδείκνυται γιατί μας προσφέρει και κάποια απόσταση.
Επίσης, ο μολυβωμένος φελλός θα χρησιμοποιηθεί σε πολύ ρηχά ψαρέματα με ελεύθερο παράμαλλο, για ιδιαίτερα μεγάλα κι εκλεκτά θηράματα.