Απικο
Απίκο-Match Fishing: Μαλαγρώνοντας
H επιτυχία του ψαρέματος, τόσο στην τεχνική του απίκο όσο και του match fishing (εγγλέζικο-μπολονέζ), είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μαλάγρα. Ψάρεμα χωρίς μαλάγρα δε νοείται, και ο ψαράς δεν ξεκινά ποτέ την εξόρμησή του αν δεν έχει εφοδιαστεί πρώτα με την κατάλληλη μαλάγρα.
Γιατί χρειάζεται η μαλάγρα;
Η μαλάγρα θα συγκεντρώσει τα ψάρια σε συγκεκριμένο σημείο καλώντας τα από πολύ μακριά, καθώς η οσμή και θολούρα που δημιουργεί θα μεταφερθούν με τα ρεύματα, διεγείροντας το οπτικό και το πεπτικό τους σύστημα και ωθώντας τα να γευτούν τα δολώματά μας.
Πότε χρειάζεται η μαλάγρα;
Η μαλάγρα χρειάζεται και πριν την έναρξη του ψαρέματός μας (για να συγκεντρώσει τα ψάρια της περιοχής στο σημείο που ψαρεύουμε), αλλά και κατά τη διάρκειά του (για να τα κρατάμε συνεχώς συγκεντρωμένα, με διάθεση να τραφούν).
Ποιο το κατάλληλο είδος μαλάγρας;
Το είδος της μαλάγρας εξαρτάται από την τεχνική, το βάθος, τα ψάρια-στόχο και τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες.
ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΤΑ
Πριν αρχίσουμε το μαλάγρωμα, θα πρέπει να εξετάσουμε την ταχύτητα, την κατεύθυνση των θαλάσσιων ρευμάτων και το βάθος, ώστε ρίχνοντας μαλάγρα στη θάλασσα, να μην καταλήξει να μαλαγρώνει λάθος σημείο.
Όπως φαίνεται στα σχέδια Α και Β, όταν υπάρχουν ρεύματα, μαλαγρώνουμε (ρίχνουμε μαλάγρα σε μορφή μπάλας) στην κατεύθυνση των ρευμάτων και σε τέτοια απόσταση από το πεδίο δράσης (το σημείο όπου πέφτει το δολωμένο αγκίστρι ή η σαλαγκιά μας), ώστε μέχρι αυτή να φτάσει στο βυθό παρασυρόμενη από τα ρεύματα, να καταλήξει στο επιθυμητό, προεπιλεγμένο από εμάς σημείο του βυθού. Φυσικά, θα πρέπει να υπολογίσουμε και τον παράγοντα μετακίνησης του φελλού, ο οποίος θα παρασύρεται εξαιτίας των ρευμάτων. Ο σωστός συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων, μας δίνει τα πλέον ικανοποιητικά αποτελέσματα. Στο σχέδιο Γ, λόγω ελλείψεως ρευμάτων, το μαλάγρωμα σε μορφή μικρής μπάλας θα πρέπει να γίνεται σχετικά κοντά στο φελλό μας (η κάθοδος της μαλάγρας στο βυθό είναι σχεδόν κατακόρυφη).
ΥΓΡΑΝΣΗ ΜΑΛΑΓΡΑΣ
Η ύγρανση της μαλάγρας παίζει καθοριστικό ρόλο, ειδικά για μαλάγρες σε μορφή αλεύρων.
Για ψάρεμα στην επιφάνεια, η μαλάγρα θα πρέπει να είναι αρκετά υγρή, ώστε να σπάει (να διαλύεται) όταν έρθει σε επαφή με το νερό ή λίγο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Για τα μεσόνερα, η μαλάγρα πρέπει να είναι μέτρια σφιχτή (μέτρια υγρή=μέτρια σφιχτή), ώστε να απορροφήσει νερό σχετικά γρήγορα και να διαλυθεί ολοκληρωτικά περίπου στη μέση του βάθους.
Αντίθετα, όταν επιλέγουμε να μαλαγρώσουμε στο βυθό, η μπάλα της μαλάγρας θα πρέπει να είναι σφιχτή (χωρίς πολύ υγρασία), ώστε αφού «ρουφήξει» αργά το νερό, να σπάσει φθάνοντας στο βυθό ή λίγο μετά την επαφή μαζί του.
ΕΙΔΗ ΜΑΛΑΓΡΑΣ
Οι μαλάγρες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής και χρήσης, δηλαδή εάν είναι έτοιμες (όσο πρέπει υγρές και σφιχτές) ή σε μορφή αλεύρων και τις επεξεργαζόμαστε εμείς.
Μαλάγρες έτοιμες προς χρήση νοούνται όσες χρησιμοποιούνται όπως έχουν, χωρίς την προσθήκη πρόσθετων υλικών και νερού, αναλόγως όμως των περιπτώσεων (καιρικές συνθήκες, μορφολογία του βυθού, τεχνική), επιδέχονται κάποιον εμπλουτισμό ή χρησιμοποιούνται σαν υλικό ενίσχυσης για μαλάγρες σε μορφή αλεύρων.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τις κατηγορίες αυτές και πως μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Το κυριότερο χαρακτηριστικό της μαλάγρας, είναι να διαλύεται στο νερό με τέτοιο τρόπο ώστε να ερεθίζει το οπτικό και πεπτικό σύστημα των ψαριών. Δηλαδή, αφενός μεν να διαλύεται σε ιχνοστοιχεία και τα ψάρια να ερεθίζονται από την οσμή της (όχι να γίνεται τροφή τους), αφετέρου, αναλόγως με το αν θέλουμε να δημιουργήσουμε αντίθεση ή να την παραλλάξουμε στο βυθό, να διαθέτει χρώμα που να ερεθίζει το οπτικό σύστημα των ψαριών ή απλά να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του πεδίου ενδιαφέροντος και τα ψάρια να ερεθίζονται μόνο από την αναδυόμενη οσμή.
Α. ΜΑΛΑΓΡΕΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ
Εδώ περιλαμβάνονται μαλάγρες έτοιμες και εμπλουτισμένες με διάφορα στοιχεία (προσελκυστικά έλαια, αμινοξέα, πρωτεΐνες, φερομόνες) για να χρησιμοποιηθούν ως έχουν, χωρίς προσθήκη νερού. Πλάθοντάς τες με τα χέρια μας, φτιάχνουμε μικρές μπάλες (σε μέγεθος μανταρινιού) και τις ρίχνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα στο πεδίο ψαρέματος. Η κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνει δύο είδη μαλάγρας,τις ημίυγρες και τον πολτό (πχ. από σάρκα σαρδέλας).
Ημίυγρες
Μπορεί η ημίυγρη υφή τους να αποτελεί κοινό τους χαρακτηριστικό, όμως η κάθε μία έχει τις δικές της ιδιότητες και τρόπο χρήσεως. Είναι κατασκευασμένες με διαφορετικά υλικά και εμπλουτισμένες με ποικιλία συστατικών (βασικών ή πρόσθετων), ώστε να διαφοροποιούνται η μία από την άλλη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη θεμελιώδη αρχή της μαλάγρας: ο κάθε τύπος μαλάγρας είναι κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες και του πλέον απαιτητικού ψαρά, σε κάθε είδος βυθού, με οποιαδήποτε τεχνική ψαρέματος και κάτω από κάθε καιρική συνθήκη, ακόμα και τις πιο αντίξοες.
Τα βασικά συστατικά είναι: σαρδέλα, ρέγκα, τυρί, γαρίδα, αχινός και εμπλουτίζονται με αίμα, πλάσμα αίματος, γάλα, αμινοξέα, ψαροφερομόνες, MGS (θειούχο άλας του γλουταμικού οξέος, αμινοξύ), λάδι σαρδέλας ή ρέγγας, σκόρδο και άλλα προσθετικά ή ενισχυτικά υλικά.
Κατά την κατασκευή, η μαλάγρα έχει μια ισορροπημένη μορφή μεταξύ των βασικών στοιχείων και των συστατικών εμπλουτισμού. Οι συνθήκες όμως στον τόπο ψαρέματος (καιρός, ρεύματα, βάθος κτλ), μας υποχρεώνουν να διαφοροποιήσουμε την ισορροπία της μαλάγρας εμπλουτίζοντάς την παραπάνω και τα περισσότερα πρόσθετα διατίθενται στην αγορά σε μεγάλη ποικιλία.
Μαλάγρα σε μορφή σαλαμιού
Ένα νέο πρωτοποριακό είδος ημίυγρης μαλάγρας το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, είναι η μαλάγρα σε μορφή σαλαμιού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως έχει, είτε ως συστατικό εμπλουτισμού. Η υφή της είναι συμπυκνωμένη και η σύστασή της εμπλουτισμένη με πολλά πρόσθετα και ενισχυτικά γεύσης, περισσότερο μάλιστα από οποιαδήποτε άλλη μαλάγρα. Η χρήση της είναι πολύ απλή. Ανοίγουμε την νάιλον συσκευασία, και πλάθοντας με τα χέρια μας, δημιουργούμε μικρές μπαλίτσες και τις ρίχνουμε στο πεδίο δράσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ερχόμενη σε επαφή με το νερό διασπάται όπως μια συνηθισμένη μαλάγρα, αλλά αναδύει εξαιρετικά έντονη οσμή, πολύ ερεθιστική για το πεπτικό σύστημα των ψαριών, ενώ δημιουργεί επίσης νέφος προκαλώντας οπτικά τα ψάρια. Είναι ιδανική για σαργό, κέφαλο, τσιπούρα, λαυράκι και μελανούρι.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αν και δεν επιδέχεται ύγρανση (έχει υγρανθεί στην κατασκευή της), σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναγκαίο να τη «νοθεύσουμε» με επιπλέον νερό. Τη διαλύουμε λοιπόν σε ποσότητα νερού τέτοια ώστε να δημιουργήσουμε μια παχύρρευστη μαλάγρα και επιτυγχάνουμε το ιδανικότερο υλικό για μαλάγρωμα από τα βράχια και ειδικά για το ψάρεμα του μελανουριού. Η τροφοδότηση του νερού με το χυλό μαλάγρας, γίνεται σε μικρές ποσότητες και τακτά χρονικά διαστήματα, ακριβώς πάνω στα βράχια, εκεί που χτυπάει το κύμα. Με τον τρόπο αυτό, παρασυρόμενη από το κύμα δημιουργεί νέφος, διεγείροντας τις αισθήσεις των ψαριών. Ακόμα, λόγω του ειδικού βάρους της, βυθίζεται αργά επιτυγχάνοντας ένα ομοιογενές μαλάγρωμα από την επιφάνεια έως το βυθό.
Πολτός
Δεν είναι τίποτα άλλο από αλεσμένη και καταλλήλως επεξεργασμένη σαρδέλα και ρέγκα. Η θεωρία όμως με την πράξη διαφέρουν. Η διατροφικά πολύτιμη σύσταση και η ομοιόμορφη υφή της, μας δίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα και κάνει τη διαφορά. Αυτός ο τύπος της μαλάγρας διατίθεται είτε στην απλή μορφή σαρδέλας ή ρέγγας, είτε εμπλουτισμένος με λάδι, αίμα και αμινοξέα.
Β. ΜΑΛΑΓΡΕΣ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΑΛΕΥΡΩΝ
Και μόνο από τη περιγραφή, είναι κατανοητό ότι πρόκειται για μαλάγρες κατασκευασμένες από μια ισορροπημένη μίξη αλεύρων και σε ορισμένες περιπτώσεις περιέχουν επίσης ενισχυτικά σε αλευρώδη μορφή. Ο ψαράς έχει την ικανοποίηση της δημιουργίας αφού μπορεί να φτιάξει τη δική του μαλάγρα, όπως αυτός τη θέλει ή επιτάσσουν οι ανάγκες, ο τρόπος ψαρέματος, οι καιρικές συνθήκες, η μορφολογία του βυθού και πολλοί άλλοι παράγοντες. Είναι ο τύπος της μαλάγρας που επιδέχεται οποιαδήποτε τροποποίηση, εμπλουτισμό και ενίσχυση.
Τι είναι όμως ο εμπλουτισμός και η ενίσχυση; Τα βασικά συστατικά μιας μαλάγρας είναι μια ισορροπημένη μίξη διαφόρων αλεύρων όπως: σαρδέλας, ρέγκας, γαρίδας, τυριού κλπ. τα οποία εμπλουτίζονται με άλευρα, αιθέρια αρώματα, αμινοξέα, αίμα, σκόρδο και πληθώρα άλλων ενισχυτικών και πρόσθετων.
Βάση μαλάγρας
Πολλές φορές, ο ψαράς θέλει να δημιουργήσει την δική του, προσωπική του μαλάγρα, ιδανική και αποτελεσματική. Στην περίπτωση αυτή, για τη δική του μέθοδο μαλαγρώματος, λύση δίνει η βάσης μαλάγρας.
Τι είναι και πως χρησιμοποιείται η βάση μαλάγρας; Είναι μίγμα αλεύρων, με ελαφριά γεύση τυριού ή σαρδέλας. Έτσι, εμπλουτίζοντας με προσθετικά ή ενισχυτικά γεύσης της αρεσκείας μας, δημιουργούμε το δικό μας τύπο μαλάγρας. Αναλόγως τι τύπο μαλάγρας θέλουμε να δημιουργήσουμε, χρησιμοποιούμε ένα ή περισσότερα από τα υλικά αυτά, σε αναλογίες που εμείς επιλέγουμε, ώστε να τονίσουμε τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά της τελικής επιθυμητής μορφής.
Προσθετικά και ενισχυτικά γεύσης
Κάποια από τα πιο συνηθισμένα προσθετικά και αυξητικά υλικά για μαλάγρα είναι τα παρακάτω:
Αμινοξέα: Αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία πρωτεϊνών και τα ψάρια μπορούν να διακρίνουν την υψηλή τους διατροφική αξία μέσα στα μίγματα. Πρόκειται για αμινοξέα σε συμπυκνωμένη μορφή, εμπλουτισμένα με φυσικά αρώματα. Είναι ιδανικά για ανάμιξη με όλες τις μαλάγρες. Η υψηλή γλυκαντική τους ισχύς, τα καθιστά πολύ χρήσιμα και αναγκαία σε νερά με χαμηλό δείκτη οξυγόνωσης. Τα συναντάμε σε μορφή gel, υγρή ή αλεύρων.
Πρωτείνες και αμινοξέα αίματος: Προσδίδει στην μαλάγρα έντονη οσμή. Ιδανικό προσθετικό για αρπακτικά είδη ψαριών.
Πλάσμα: Πλάσμα αίματος σε υγρή μορφή, εμπλουτισμένο με έντονη οσμή.
Αίμα σε μορφή αλεύρων: Αφυδατωμένο αίμα.
Λάδια: Ολοκληρωμένη σειρά από επιλεγμένα και πλούσια σε Ω3 σειρά λάδια, με έντονο άρωμα και χρώμα. Δίνουν λύση σε όλες τις ανάγκες του ψαρά. Τα συναντάμε σε γεύση σαρδέλας, ρέγγας, γαρίδας, τόνου, τυριού, αχινού.
Gel oil: Εναλλακτική μορφή των κλασσικών λαδιών. Πλήρως υδατοδιαλυτό, διατηρεί τα χαρακτηριστικά των κλασσικών λαδιών και αποτελεί αναγκαίο προσθετικό για τις μαλάγρες.
Όξινο γλουταμινικό νάτριο: Αυξάνει την γεύση (οσμή) της μαλάγρας, καθώς και την προσελκυστική της δύναμη (ερεθίζει σε υπέρτατο βαθμό το πεπτικό σύστημα των ψαριών).
Φερομόνη : Οι φερομόνες ή φερορμόνες είναι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από ένα ζώο ή ψάρι, προκειμένου να προκαλέσουν μια συγκεκριμένη αντίδραση, ή να μεταδώσουν κάποιο μήνυμα σε ένα άλλο άτομο, πάντα όμως του ίδιου είδους. Υπάρχουν φερομόνες κινδύνου, εντοπισμού τροφής, σεξουαλικές και πολλές άλλες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τη φυσιολογία των ατόμων συγκεκριμένων ειδών (πηγή : Wikipedia). Πάνω σε αυτή την επίδραση στηρίζονται και τα συγκεκριμένα συστατικά της μαλάγρας, καλώντας τα ψάρια να τραφούν μαζικά και εντατικά.
Άλευρα: σειρά από άλευρα αναγκαία για τον εμπλουτισμό της μαλάγρας, όπως άλευρα γαρίδας, τυριού, αχινού, σαρδέλας, ρέγγας, άλλων ψαριών.
Μαλάγρα σε μορφή pellet
Έτοιμη μαλάγρα προς χρήση σε μορφή pellet, για ευκολία στο μαλάγρωμα. Μπορούμε να μαλαγρώσουμε την περιοχή μας με το χέρι ή με σφεντόνα. Κατάλληλη τόσο για απίκο, όσο και για εγγλέζικο ή μπολονέζ. Θα τη βρούμε σε γεύσεις τυριού, σαρδέλας και γαρίδας, ώστε να μπορούμε να τη συνδυάσουμε με το δόλωμα που χρησιμοποιούμε και με τα ψάρια στα οποία απευθυνόμαστε.
Μπικατίνι στη μαλάγρα
Όσοι χρησιμοποιούν στα ψαρέματά τους μπικατίνι για δόλωμα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα πρέπει να προστεθεί και στη μαλάγρα τους μπικατίνι. Έτσι λοιπόν, στην κατασκευή της μαλάγρας και στο τελευταίο της στάδιο, προσθέτουμε μια-δυο χούφτες μπικατίνι και ζυμώνουμε σε μπάλες μαζί με αυτό.
Μαλάγρα με γεύσεις μύδι, μάνα, ακροβάτη και πετροσωλήνα
Πολλοί φίλοι ψαράδες χρησιμοποιούν στα ψαρέματά τους διάφορα είδη σκουληκιού όπως μάνα, ακροβάτη ή ψαρεύουν με μύδι και σωλήνα. Ακόμη και για αυτούς, οι εταιρείες κατασκευής μαλάγρας έχουν καταφέρει να παρασκευάσουν μαλάγρες με τέτοιες γεύσεις, ώστε να μπορούμε να τις συνδυάσουμε σε όσα ψαρέματά μας χρησιμοποιούμε αυτά τα δολώματα.