Casting
Αρματωσιά: «Τελεφερίκ» για Συναγρίδες, Ροφούς, Σφυρίδες, Στήρες & Μαγιάτικα
Μια εύκολη σχετικά αρματωσιά που απευθύνεται σε μεγάλα μαυρόψαρα όπως είναι οι σφυρίδες, οι στήρες, οι σκορπίνες αλλά και στις συναγρίδες και τα μαγιάτικα είναι το «τελεφερίκ». Το δόλωμα που συνήθως χρησιμοποιούμε για αυτά τα μεγάλα θηράματα είναι όπως ξέρουμε μικρόψαρο ή καλαμάρι ή σουπιά πάντα ζωντανά.
Το να επιχειρήσουμε να τα πετάξουμε με τη βοήθεια καλαμιού στο νερό δεν ενδείκνυται γιατί και απόσταση δε θα πάνε αλλά και θα μας χαλάσουν κατά τη βολή. Η αρματωσιά αυτή έχει τη δυνατότητα να πετάξουμε μόνο του το μολύβι και στη συνέχεια να περάσουμε στην πετονιά του μηχανισμού με τη βοήθεια ενός συνδέσμου ή μιας στριφταροπαραμάνας το δολωμένο παράμαλλο. Αυτό με την κλίση που έχει η πετονιά του μηχανισμού θα συρθεί-γλιστρήσει πάνω στην πετονιά και θα σταματήσει στο στόπερ που έχουμε τοποθετήσει στο επιθυμητό για εμάς σημείο.
Η αρματωσιά μας
Για να μη μας σκαλώσει το μολύβι στο βυθό και να χάσουμε ένα πιασμένο ψάρι μπορούμε να τοποθετήσουμε στο μολύβι έναν απελευθερωτή για τη δύσκολη αυτήν περίπτωση.
Η πετονιά του μηχανισμού μπορεί να είναι από 0,30-0,40 χιλιοστά και στις ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις ακόμη και 0,50.
Το παράμαλλο
Αυτό που αλλάζει κάθε φορά ανάλογα με το δόλωμα που χρησιμοποιούμε είναι το παράμαλλο. Εμείς εδώ σας παρουσιάζουμε τρία διαφορετικά παράμαλλα ανάλογα με το αν δολώσουμε μικρόψαρο, καλαμάρι ή σουπιά.
Το μέγεθος των αγκιστριών είναι ενδεικτικό ενώ στις σφυρίδες που έχουν δόντια αντί για πετονιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νήμα.
Τα μικρόψαρα τα δολώνουμε με προσοχή έτσι ώστε το αγκίστρι μας να μην πειράζει ζωτικό σημείο. Παρακάτω βλέπουμε τους δυο πιο εύκολους και συνηθισμένους τρόπους περάσματος του αγκιστριού.
- Το ότι δεν πετάμε δόλωμα μαζί με το βαρίδι, αλλά σκέτο το βαρίδι, μας επιτρέπει τη βολή σε αρκετά μεγάλη απόσταση, πράγμα αδύνατο να επιτευχθεί μαζί με δόλωμα.
- Η βολή μας γίνεται με σχετική ακρίβεια, στο σημείο ενδιαφέροντος, και αν αστοχήσουμε στην πρώτη προσπάθεια, μπορούμε να επαναλάβουμε δεύτερη ή και τρίτη χωρίς να μας απασχολεί αν θα χαλάσει το δόλωμα.
- Αν στο βυθό υπάρχουν φυκιάδες ή άλλα εμπόδια, έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε το δόλωμά μας πιο πάνω από αυτόν, τοποθετώντας ένα στόπερ ή μια χάντρα στη μάνα του μηχανισμού, εκεί όπου θέλουμε να σταματήσει το παράμαλλό μας.
- Στην τεχνική αυτή βοηθάει περισσότερο όταν τα καλάμια βρίσκονται σε μεγαλύτερο ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας.
- Αν θέλουμε, για πιο γρήγορο κατέβασμα του δολώματός μας στο βυθό, μπορούμε μετά τη παραμάνα του παράμαλλου να τοποθετήσουμε ένα συρόμενο μολύβι γύρω στα 20 γραμμάρια.
- Η συγκεκριμένη αρματωσιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο heavy casting και για πιο μικρά σχετικά ψάρια όπως για παράδειγμα οι μεγάλοι σαργοί και οι τσιπούρες όπου για δόλωμα χρησιμοποιούμε ολόκληρη μάνα, καβουράκι, αρμαθιά με μύδια, μεγάλη γαρίδα ζωντανή κ.α.