Cover

Ναυαγοσωστικη

BULSCA 2019: Λογισμοί – Καλυψώ Οικονομίδου

Η Καλυψώ Οικονομίδου ήταν μέλος της Ελληνικής ομάδας που συμμετείχε στη Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής (BULSCA 2019) για πρώτη φορά στην ιστορία του πανεπιστημιακού αθλητισμού και της αθλητικής ναυαγοσωστικής. Εδώ μας μεταφέρει τη δικιά της εμπειρία.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την αποστολή μας στην Αγγλία. Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα. Από τη μία είναι ο ενθουσιασμός και η αγωνία των αγώνων. Από την άλλη κυριαρχεί το δημιουργικό άγχος σε συνδυασμό με φόβο για το τι θα συναντήσουμε. Τις τελευταίες μέρες πληροφορηθήκαμε ότι στο μέρος της διαμονής μας δεν θα υπάρχουν κρεβάτια, οπότε θα χρειαστεί να κοιμηθούμε κάτω σε στρώματα ή sleeping bag. Το ταξίδι μας θα είναι έτσι και αλλιώς δύσκολο αφού θα αναχωρήσουμε από εδώ Παρασκευή 7.30μμ και θα φτάσουμε στο Swansea χαράματα Σαββάτου 3πμ με αποτέλεσμα οι ώρες ξεκούρασης και ύπνου να είναι σχεδόν ανύπαρκτες, αφού η έναρξη των αγώνων είναι στις 8πμ. Ο συνδυασμός των δύο αυτών προκαλεί ανησυχία για την απόδοσή μου και για την συνολική εικόνα της ομάδας στους αγώνες. Ανυπομονώ για τα ατομικά μου αγωνίσματα και έχω την πεποίθηση ότι παρά τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ο απολογισμός της αποστολής και τα αποτελέσματα των αγωνισμάτων μας θα είναι πάρα πολύ καλά. Προσωπικά, πιστεύω ότι η προετοιμασία μας δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Ποτέ δεν ήμασταν όλη η ομάδα στις προπονήσεις, γιατί κανένας δεν μπορούσε να έρθει σε όλες, λόγω υποχρεώσεων. Είμαι σίγουρη ότι η εμπειρία των αγώνων θα είναι συγκλονιστική, αφού είμαστε από τους λίγους Έλληνες που θα βιώσουμε την καθιερωμένη εδώ και χρόνια αθλητική ναυαγοσωστική της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό είναι ιστορικής σημασίας τόσο για το πανεπιστήμιο μας όσο και για την ναυαγοσωστική στην Ελλάδα γενικότερα. Ίσως είναι η πρώτη φορά που σε βρετανική πανεπιστημιάδα θα συμμετέχει ομάδα διαφορετικής εθνικότητας!

Μέλη της Ελληνικής αποστολής σε αναμονή για το βραδινό δείπνο στην φοιτητική εστία του πανεπιστημίου. Α-Δ: Εφραίμ Χαλκιάς, Ελευθερία Κασαγιάννη, Διονυσία Κάρδαρη, Κατερίνα Καλέμη, Μιχαήλ Σουσούνης, Γιώργος Γάγκος, Καλυψώ Οικονομίδου.
Μέλη της Ελληνικής αποστολής σε αναμονή για το βραδινό δείπνο στην φοιτητική εστία του πανεπιστημίου.
Α-Δ: Εφραίμ Χαλκιάς, Ελευθερία Κασαγιάννη, Διονυσία Κάρδαρη, Κατερίνα Καλέμη, Μιχαήλ Σουσούνης, Γιώργος Γάγκος, Καλυψώ Οικονομίδου. 

ΤΑΞΙΔΙ ΓΕΜΑΤΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Την αποστολή μας στο Swansea θα την χαρακτήριζα ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις! Οι εκπλήξεις, ευχάριστες και μη, ξεκίνησαν πριν καν μπούμε στο αεροπλάνο. Στην αίθουσα αναχωρήσεων μας ζητήθηκε να συμπτύξουμε τα πράγματά μας, ώστε ο καθένας μας να κρατάει μία χειραποσκευή. Αρχίσαμε να μοιράζουμε τα πράγματα ο ένας στον άλλον τοποθετώντας τα όπου χωρούσαν. Τα sleeping bag όμως πάντα έμεναν απ’ έξω και δεν μας τα περνούσαν, θεωρώντας ότι είναι έξτρα αποσκευή. Αποφασίσαμε να τα “φορέσουμε” τελικά. Το ταξίδι με το αεροπλάνο ήταν καλό. Όσοι κατάφεραν, κοιμήθηκαν, για να εξοικονομήσουν δυνάμεις. Οι υπόλοιποι κάναμε παρέα συζητώντας και βγάζοντας φωτογραφίες. Αφού φτάσαμε στο αεροδρόμιο του Bristol μεταβήκαμε με ένα αστικό λεωφορείο στο bus station και εκεί περιμέναμε το λεωφορείο για Swansea. Κατά την αναμονή μας στη στάση, συνάντησα μια γνωστή μου από την Ελλάδα που σπουδάζει εκεί και την ενημέρωσα για την αποστολή μας. Δεν ήξερε για την αθλητική ναυαγοσωστική, παρ’ όλα αυτά μας ευχήθηκε καλή δύναμη και επιτυχία.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Φτάνοντας στο Swansea, στην εκκλησία που θα μέναμε, άνοιξα το sleeping bag και το έστρωσα, για να προλάβω να κερδίσω μερικά λεπτά ύπνου. Η προσπάθειά μου ήταν μάταιη, αφού δεν κατάφερα να κοιμηθώ καθόλου, καθώς το πάτωμα ήταν σκληρό, και παγωμένο, με αποτέλεσμα να πονάω και το κρύο να περνά ακόμα και μέσα από το μπουφάν που φορούσα.

Το κρύο πάτωμα της εκκλησίας διαπερνούσε τον υπνόσακο και δεν άφηνε τους αθλητές να κοιμηθούν. Η Καλυψώ κάνει ό,τι μπορεί καλύπτοντας τα μάτια της και κουκουλωμένη. Διακρίνονται οι Δημήτρης Πανταζής (νυχτοπερπατήματα), Ιάκωβος Χασάπης (πάντα άγρυπνος για να ελέγχει ότι όλα πάνε καλά) και η Διονυσία Κάρδαρη (που την ξύπνησε ο θορυβώδης ερχομός της δεύτερης αποστολής Ελλήνων που "εισέβαλαν" στο δωμάτιο).
Το κρύο πάτωμα της εκκλησίας διαπερνούσε τον υπνόσακο και δεν άφηνε τους αθλητές να κοιμηθούν. Η Καλυψώ κάνει ό,τι μπορεί καλύπτοντας τα μάτια της και κουκουλωμένη. Διακρίνονται οι Δημήτρης Πανταζής (νυχτοπερπατήματα), Ιάκωβος Χασάπης (πάντα άγρυπνος για να ελέγχει ότι όλα πάνε καλά) και η Διονυσία Κάρδαρη (που την ξύπνησε ο θορυβώδης ερχομός της δεύτερης αποστολής Ελλήνων που “εισέβαλαν” στο δωμάτιο).

Σηκωθήκαμε το πρωί, φάγαμε για πρωινό ό,τι είχε φέρει από το σπίτι ο καθένας και ετοιμαστήκαμε για την πισίνα. Το κολυμβητήριο απείχε 10′ με τα πόδια.

1η ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΩΝ

Φτάνοντας εκεί, εντυπωσιαστήκαμε από τις εγκαταστάσεις. Ο χώρος, τα αποδυτήρια και οι πισίνες ήταν υπέροχες. Αμέσως, ξέχασα την αϋπνία και την κούραση και ανυπομονούσα για την έναρξη των αγώνων.

Οι Έλληνες αθλοσώστες στον χώρο αναμονής πριν την επόμενη σκυταλοδρομία. Α-Δ: Εμμανουέλα Κάρδαρη, Ελευθερία Κασαγιάννη, Καλυψώ Οικονομίδου, Εφραίμ Χαλκιάς, Γιώργος Γάγκος, Μιχαήλ Σουσούνης, Φλουρής Χατζηγεωργίου.
Οι Έλληνες αθλοσώστες στον χώρο αναμονής πριν την επόμενη σκυταλοδρομία. Α-Δ: Εμμανουέλα Κάρδαρη, Ελευθερία Κασαγιάννη, Καλυψώ Οικονομίδου, Εφραίμ Χαλκιάς, Γιώργος Γάγκος, Μιχαήλ Σουσούνης, Φλουρής Χατζηγεωργίου.

Πριν την έναρξη των αγώνων, εγώ και μια συναθλήτριά μου διαπιστώσαμε τυχαία ότι ήμασταν δηλωμένες στο φύλλο αγώνα στις σειρές των αγοριών. Αυτό μας προκάλεσε ανησυχία γιατί οι διοργανωτές αρνήθηκαν να το αλλάξουν, καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό, επειδή δεν κατεβάσαμε 6 αγόρια και 6 κορίτσια αλλά 8 αγόρια και 4 κορίτσια, έπρεπε να ανταγωνιστούμε ως αγόρια για να είναι δίκαιη η συνολική βαθμολογία των ομάδων. Αυτό δεν το γνωρίζαμε και αισθανόμασταν ότι η αποστολή, τουλάχιστον για τα κορίτσια, ήταν μάταιη και όλος μας ο κόπος χαμένος. Δημιουργήθηκαν εντάσεις μεταξύ μας και προσπάθησε ο προπονητής μας επανειλημμένα να το αλλάξει, χωρίς αποτέλεσμα. Μπήκαμε για ζέσταμα στην πισίνα απογοητευμένοι. Λίγο πριν τελειώσει το ζέσταμα, λέμε στον προπονητή μας να κάνει άλλη μία προσπάθεια. Γυρίζοντας από τα αποδυτήρια, διαπίστωσα ότι οι αγώνες είχαν καθυστερήσει 25′. Ο λόγος ήταν ότι ο προπονητής μας, Στάθης Αβραμίδης, βρήκε μια συμβιβαστική λύση στο πρόβλημά και τον ευχαριστούμε πολύ. Θα αγωνιζόμασταν με τα κορίτσια ως individual κατηγορία αθλητών, χωρίς να προσφέρουμε βαθμούς στην ομάδα, οποιαδήποτε θέση στην τελική κατάταξη και να παίρναμε. Οι αγώνες ξεκίνησαν με πρώτο αγώνισμα τη ρίψη σχοινιού. Τα αγόρια μας (Ιάκωβος Χασάπης, Γιάννης Χαλκιαδάκης, Φλουρής Χατζηγεωργίου, Γιώργος Γάγκος) κατέκτησαν την 3η θέση.

Καλυψώ Οικονομίδου την ώρα της προθέρμανσης. Είναι αγχωμένη και θορυβημένη από το γεγονός ότι βάση των κανονισμών, οι 4 αθλήτριες της αποστολής, θα αγωνιστούν με τους άντρες. Ευτυχώς που το θέμα τακτοποιήθηκε και κατάφερε να δείξει στο νερό την αξία της.
Καλυψώ Οικονομίδου την ώρα της προθέρμανσης. Είναι αγχωμένη και θορυβημένη από το γεγονός ότι βάση των κανονισμών, οι 4 αθλήτριες της αποστολής, θα αγωνιστούν με τους άντρες. Ευτυχώς που το θέμα τακτοποιήθηκε και κατάφερε να δείξει στο νερό την αξία της. 

Αμέσως, ξέχασα όλα τα προβλήματα, ενθουσιάστηκα και είχα αγωνία για τη συνέχεια, βλέποντας ότι δεν απείχαμε πολύ από αρκετές ομάδες, παρ’ όλη την ελλειπή προετοιμασία μας. Ακολούθησαν πολλά ομαδικά και ατομικά αγωνίσματα. Όσοι είμαστε κολυμβητές, αγωνιστήκαμε σχεδόν σε όλα τα αγωνίσματα, με ελάχιστη έως καθόλου ξεκούραση ανάμεσα στις κούρσες. Το ατομικό αγώνισμα που με ενδιέφερε πιο πολύ ήταν τα 100μ ρυμούλκησης ανδρεικέλου με πέδιλα. ‘Ήταν από τα τελευταία, και ακριβώς πριν, υπήρχε σκυτάλη, με αποτέλεσμα, να βρίσκομαι στην εκκίνηση και να μην έχουν πέσει οι παλμοί από το προηγούμενο αγώνισμα. Παρ’ όλα αυτά, είμαι ευχαριστημένη από την απόδοσή μου, καθώς έκανα ατομικό ρεκόρ τερματίζοντας 1η στη σειρά μου.

Τερματισμός αγωνίσματος 100μ Ρυμούλκησης Ανδρεικέλου με Πέδιλα. Καλυψώ Οικονομίδου περιμένει τον χρόνο της στον φωτεινό πίνακα. "Πως τα πήγα; Καλά; Τι χρόνο έφερα; Τι κατάταξη έχω; Πρώτη στην σειρά μου. Εντάξει!"

Τερματισμός αγωνίσματος 100μ Ρυμούλκησης Ανδρεικέλου με Πέδιλα. Καλυψώ Οικονομίδου περιμένει τον χρόνο της στον φωτεινό πίνακα. “Πως τα πήγα; Καλά; Τι χρόνο έφερα; Τι κατάταξη έχω; Πρώτη στην σειρά μου. Εντάξει!”

Το χειροκρότημα στο τερματισμό από την κερκίδα, μου έδωσε δύναμη και χαρά για τη συνέχεια.


Ο φωτεινός πίνακας κατατάσσει την Καλυψώ Οικονομίδου 1η στην σειρά της στα 100μ Ρυμούλκησης Ανδρεικέλου με πέδιλα γυναικών. Η Καλυψώ μας έκανε να ελπίζουμε και χάρισε στην Ελληνική αποστολή καρδιοχτύπια χαράς. 

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Στάθης ρωτήθηκε από προπονητή άλλου πανεπιστημίου για την προετοιμασία που κάναμε, επειδή του έκαναν εντύπωση οι επιδόσεις μας παρά τον ελλιπή εξοπλισμό που είχαμε (πχ τα ειδικά μεγάλα πέδιλα της αθλητικής ναυαγοσωστικής τα οποία δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και ο κάθε ένας χρησιμοποίησε ότι είχε). Επομένως, βρισκόμασταν εξ αρχής σε μειονεκτική θέση.

Η Καλυψώ Οικονομίδου σε θέση εκκίνησης στο αγώνισμα 4x50μ Κολύμβησης με Εμπόδια.
Η Καλυψώ Οικονομίδου σε θέση εκκίνησης στο αγώνισμα 4×50μ Κολύμβησης με Εμπόδια.

Οι αγώνες κύλησαν με πολλά λάθη και ακυρώσεις για την Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στο ότι τελικά δεν γνωρίζαμε τόσο καλά κάποιους κανονισμούς και καθοριστικές λεπτομέρειες. Στεναχωρηθήκαμε πολύ, γιατί βρισκόμασταν σε πολύ καλές θέσεις και είχαμε παθιαστεί.

Ο φωτεινός πίνακας αναφέρει την κατάταξη και τον χρόνο που έκαναν οι δύο Ελληνίδες αθλοσώστριες-φοιτήτριες. Σειρά 2: Η Ελευθερία Κασαγιάννη ήρθε 2η με χρόνο 1.20.30. Η Καλυψώ Οικονομίδου τερμάτισε 3η με χρόνο 1.26.27.
Ο φωτεινός πίνακας αναφέρει την κατάταξη και τον χρόνο που έκαναν οι δύο Ελληνίδες αθλοσώστριες-φοιτήτριες. Σειρά 2: Η Ελευθερία Κασαγιάννη ήρθε 2η με χρόνο 1.20.30. Η Καλυψώ Οικονομίδου τερμάτισε 3η με χρόνο 1.26.27.

Κάθε φορά που μας ανακοίνωναν ότι ακυρωθήκαμε, η απογοήτευση μετά από τόσες ακυρώσεις κατέληγε σε εκνευρισμό. Αφού αποδεχθήκαμε την κατάσταση, το είδαμε λίγο χιουμοριστικά. Απορούσαμε μεταξύ μας όταν τερματίζαμε και οι κριτές δεν μας έλεγαν “DQ” (disqualified). Αφού το άθλημα δεν υφίσταται σήμερα στην Ελλάδα, είναι λογικό να υστερούμε σε πολλά και πρώτα από όλα στην γνώση των ιδιαιτεροτήτων των κανονισμών. Τελικά, γνωρίζαμε ελάχιστα, σε σχέση με αυτά που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν ήταν μόνο η έλλειψη προπόνησης αλλά και η έλλειψη γνώσεων. Οι διοργανωτές και οι κριτές ήταν πρόθυμοι να μας εξηγήσουν τα πάντα. Εξαιρετικά φιλικοί και συνεργάσιμοι. Μετά το τέλος των αγώνων, γευματίσαμε στο Πανεπιστήμιό τους αργά το απόγευμα. Μαζί με τις υπόλοιπες ομάδες κατευθυνθήκαμε προς την εκκλησία για ύπνο.

100μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου με Πέδιλα. Η Καλυψώ Οικονομίδου (#3) και Ελευθερία Κασαγιάννη (#2).
100μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου με Πέδιλα. Η Καλυψώ Οικονομίδου (#3) και Ελευθερία Κασαγιάννη (#2).

2η ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΩΝ

Η επόμενη μέρα, ήταν η ημέρα των σεναρίων στεριάς και πισίνας και κάποιων ανάμεικτων σκυταλοδρομιών. Χωριστήκαμε σε 3 τετράδες αγόρια και κορίτσια ανάμεικτα. Η ομάδα μου αποτελούνταν από 3 αγόρια και εμένα (Καλυψώ Οικονομίδου, Φλουρής Χατζηγεωργίου, Μιχαήλ Σουσούνης, Γιώργος Γάγκος). Ήμασταν γρήγοροι στο κομμάτι της πισίνας και των αγωνισμάτων που χρειαζόταν το κολύμπι, επειδή είμαστε και οι 4 κολυμβητές.

Αγώνισμα 4x50μ Κολύμβησης και 50μ Ρυμούλκησης. Η Καλυψώ Οικονομίδου ρυμουλκεί τον συναθλητή της Μιχαήλ Σουσούνη. Έξω από το νερό είχαν πολλά γέλια ο ένας με τον άλλον. Μέσα στο νερό είναι και οι δυο σοβαροί.
Αγώνισμα 4×50μ Κολύμβησης και 50μ Ρυμούλκησης. Η Καλυψώ Οικονομίδου ρυμουλκεί τον συναθλητή της Μιχαήλ Σουσούνη. Έξω από το νερό είχαν πολλά γέλια ο ένας με τον άλλον. Μέσα στο νερό είναι και οι δυο σοβαροί.

Για το κομμάτι των σεναρίων, δεν είχαμε προετοιμαστεί όμως καθόλου. Ξέραμε λίγα θεωρητικά πράγματα και αυτοσχεδιάσαμε. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του σεναρίου στεριάς, που ήταν συγκλονιστικό, υπήρχε μεγάλη αμηχανία από μεριά μας. Δεν θα ξεχάσω το γέλιο και τις στιγμές που πέρασα με τα παιδιά πριν αλλά και κατά τη διάρκειά του.

Εκκίνηση στα 100μ Ρυμούλκησης Ανδρεικέλου με Πέδιλα. Η Καλυψώ Οικονομίδου "γοήτευσε" με την κούρσα της και την ταχύτητα στο κούμπωμα του ανδρεικέλου.
Εκκίνηση στα 100μ Ρυμούλκησης Ανδρεικέλου με Πέδιλα. Η Καλυψώ Οικονομίδου “γοήτευσε” με την κούρσα της και την ταχύτητα στο κούμπωμα του ανδρεικέλου. 

Στο σενάριο της πισίνας πήγαμε λίγο καλύτερα, αλλά στην γενική κατάταξη καθόλου καλά και αυτό, γιατί μας ένοιαζαν περισσότερο οι σκυτάλες που ακολουθούσαν, δεδομένου ότι ήμασταν γρήγορη και δυνατή ομάδα. Από τα σενάρια, διδαχτήκαμε πολλά και αποκτήσαμε τεράστια εμπειρία παρακολουθώντας τις Αγγλικές ομάδες που τα αντιμετώπιζαν με ιδιαίτερο τρόπο, εξυπνάδα, γρηγοράδα και αποτελεσματικότητα που αυτά ήταν και τα ζητούμενα.

Τα σενάρια νερού SERC ήταν ο καλύτερος τρόπος για να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες αθλοσώστες την αξία της διάσωσης και της στιγμής. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έπρεπε να σώσουν πλήθος θυμάτων στην στεριά και το νερό. Η αρχηγός της ομάδας, Καλυψώ Οικονομίδου, αντιμετωπίζει πολλαπλά θύματα πνιγμού και υποθερμίας.

Τα σενάρια νερού SERC ήταν ο καλύτερος τρόπος για να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες αθλοσώστες την αξία της διάσωσης και της στιγμής. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έπρεπε να σώσουν πλήθος θυμάτων στην στεριά και το νερό. Η αρχηγός της ομάδας, Καλυψώ Οικονομίδου, αντιμετωπίζει πολλαπλά θύματα πνιγμού και υποθερμίας.

ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Αφού τελείωσε η δεύτερη και τελευταία αγωνιστική, κατευθυνθήκαμε στο κτίριο του Πανεπιστημίου τους σε ειδική αίθουσα για τις απονομές. Το κλίμα ήταν υπέροχο. Τα αγόρια μας βραβεύτηκαν για την 3η θέση. Στη συνέχεια κάλεσαν τον Στάθη να βγάλει λόγο. Στο τέλος, βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες με άλλες ομάδες και τους διοργανωτές, ενώ υπήρξαν παράλληλα υποσχέσεις για νέα συνάντηση του χρόνου σε κάποια διοργάνωση. Το βράδυ, πήγαμε βόλτα με την ομάδα μου στο κέντρο του Swansea, φάγαμε και στη συνέχεια αρχίσαμε τον δρόμο της επιστροφής.

Αναμνηστική φωτογραφία των φοιτητών της ΣΕΦΑΑ Αθηνών, με αθλοσώστες άλλων πανεπιστημίων στην αίθουσα απομόνωσης, σε αναμονή των εικονικών σεναρίων SERC στεριάς και νερού.
Αναμνηστική φωτογραφία των φοιτητών της ΣΕΦΑΑ Αθηνών, με αθλοσώστες άλλων πανεπιστημίων στην αίθουσα απομόνωσης, σε αναμονή των εικονικών σεναρίων SERC στεριάς και νερού. 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ήταν μια πρωτόγνωρη και μοναδική εμπειρία, μια υπέροχη και καλοστημένη διοργάνωση και οι γνώσεις που κέρδισα αμέτρητες. Ευχαριστώ, τον Στάθη για την πρόταση και την επιλογή να είμαι μέλος της πρώτης Ελληνικής αποστολής αλλά και όλους τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην επίτευξη του ταξιδιού (τους υπεύθυνους του πανεπιστημίου μας και του Τομέα Υγρού Στίβου).