Cover

Ναυαγοσωστικη

BULSCA 2019: Λογισμοί Μιχαήλ Σουσούνη

Ο Μιχαήλ Σουσούνης  ήταν μέλος της Ελληνικής ομάδας που συμμετείχε στη Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής (BULSCA 2019) για πρώτη φορά στην ιστορία του πανεπιστημιακού αθλητισμού και της αθλητικής ναυαγοσωστικής. Εδώ μας μεταφέρει τη δικιά του εμπειρία.


Αναμνηστική ομαδική φωτογραφία της αποστολής των Ελλήνων αθλοσωστών της ΣΕΦΑΑ Αθηνών, καθώς περιμένουν στον χώρο “απομόνωσης” λίγο πριν την έναρξη των εικονικών σεναρίων (SERC στεριάς και νερού).

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ενημέρωση έγινε μέσω email από τον καθηγητή μας Στάθη Αβραμίδη, ένα απόγευμα που βρισκόμουν στο κολυμβητήριο. Αφορούσε μια ξεχωριστή εμπειρία και ένα γεγονός που δεν έχει συμβεί ξανά, καθώς για πρώτη φορά Έλληνες θα λάμβαναν μέρος σε Βρετανική Πανεπιστημιάδα. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι ενήλικες γεννημένοι μεταξύ 1993-1999, ενώ ο καθηγητής μας, κύριος Στάθης Αβραμίδης, είναι ξακουστός για την παγκόσμια προσφορά του στη ναυαγοσωστική. Μόλις ξεπεράστηκαν ορισμένα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά ζητήματα, ξεκίνησαν οι προπονήσεις. Είχα αποφασίσει από την αρχή ότι θα δώσω την ψυχή μου για τους αγώνες αυτούς και θα ξεπεράσω τον σωματικό και ψυχικό πόνο. Αποφάσισα, λοιπόν, να στοχεύσω υψηλά και να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Έτσι, ξεκίνησαν οι προπονήσεις μήνες πριν με ανάμεικτα συναισθήματα χαράς, προσμονής αλλά και άγχους για την πρωτόγνωρη συμμετοχή μας σε αγώνες ανάλογου επιπέδου.


Ο Γιώργος Γάγκος μεταβιβάζει το ανδρείκελο στον Μιχαήλ Σουσούνη, στο αγώνισμα “4×25μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου”. 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Οι προπονήσεις ήταν υποχρεωτικές και οφείλαμε τρεις φορές την εβδομάδα να βρισκόμαστε στον χώρο του κολυμβητηρίου. Ωστόσο, λόγω έλλειψης χρόνου και συνεννόησης, ο κάθε αθλητής προπονούταν ατομικά, σύμφωνα με το δικό του πρόγραμμα και τις προσωπικές υποχρεώσεις. Όσο πλησίαζαν οι αγώνες οι ομαδικές προπονήσεις βελτιώνονταν και αποτελούσε πρόκληση για όλους μας ένα τέτοιο γεγονός. Αποκτήσαμε νέες γνώσεις, εμπλουτίσαμε τις παλαιότερες και προπονηθήκαμε με ζήλο. Όσον αφορά εμένα, οι προπονήσεις μου γίνονταν στο Ο.Α.Κ.Α αλλά και στα ΤΕΦΑ. Είχα ενημερώσει τον καθηγητή μου ότι προτιμούσα το κολυμβητήριο στο Ολυμπιακό Στάδιο, καθώς η πισίνα είναι 50μ. και θα αποκτούσα καλύτερη αντίληψη και θα απέδιδα τα μέγιστα. Η επιλογή αυτή βασίστηκε σε προηγούμενη εμπειρία μου από διεθνείς οργανώσεις στην τεχνική κολύμβηση. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, η προσμονή ήταν μεγάλη και η ένιωθα εμπιστοσύνη στον εαυτό και στις δυνάμεις μου. 


Η δεύτερη ομάδα της Ελληνικής αποστολής στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος λίγο πριν την αναχώρηση. Συγκρατημένα χαμόγελα υπερηφάνειας και προσμονή. Α-Δ: Γιώργος Γάγκος, Ελευθερία Κασαγιάννη, Εφραίμ Χαλκιάς, Στάθης Αβραμίδης (προπονητής), Καλυψώ Οικονομίδου, Μιχαήλ Σουσούνης, Φλουρής Χατζηγεωργίου.

ΤΑΞΙΔΙ-ΔΙΑΜΟΝΗ

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 στις 17.00μμ αναχωρήσαμε με προορισμό το Swansea μια ομάδα 14 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, του καθηγητή και του φωτογράφου. Το ταξίδι μας ξεκίνησε με έντονα συναισθήματα και πάθος για τη συμμετοχή μας. Μετά από πολλές ώρες ταξιδιού, φτάσαμε στην παραθαλάσσια πόλη, όπου μείναμε σε Καθολική Εκκλησία. Το παράδοξο είναι ότι δεν υπήρχαν κρεβάτια ή στρώματα και κοιμηθήκαμε στις καρέκλες ή στο πάτωμα.


H φωτογράφος της αποστολής και φοιτήτρια της ΣΕΦΑΑ Αθηνών, αποθανατίζει τους αθλοσώστες-φοιτητές 
Εφραίμ Χαλκιά, Μιχαήλ Σουσούνη, Ιάκωβο Χασάπη και Δημήτρη Πανταζή.

1η ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΩΝ

Το επόμενο πρωί και μετά από μια δύσκολη νύχτα ξεκινήσαμε με προορισμό τον χώρο διεξαγωγής των αγώνων, όπου διήρκησαν περίπου 10 ώρες. Ο χώρος ήταν ιδιαίτερα καθαρός και το κολυμβητήριο ήταν ίσως από τα πιο εντυπωσιακά που αντικρίσαμε ποτέ. Πολεμήσαμε με την ψυχή μας, αγωνιστήκαμε, ακυρωθήκαμε. Η ελληνική αποστολή αντιμετώπισε πολλές ακυρώσεις και έκανε σημαντικά λάθη, γεγονός που αποδεικνύει την ελλιπή εξάσκηση από την πλευρά μας. Προσωπικά, είμαι ευχαριστημένος από την επίδοσή μου και ιδιαίτερα περήφανος που κατάφερα να αγωνιστώ μετά από αποχή πολλών ετών σε αγώνες αντίστοιχου επιπέδου. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι αναμνήσεις θα μείνουν χαραγμένες στην ψυχή μας για μια ολόκληρη ζωή. Οι Έλληνες αθλητές ενθαρρύναμε και υποστηρίζαμε θερμά ο ένας τον άλλον και αυτό συνέβαλε στη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας μας. Ο πόνος και η κούραση ήταν εμφανείς αλλά το φιλικό κλίμα στον χώρο διεξαγωγής των αγώνων είχε ως αποτέλεσμα να ανεβάσει το ηθικό μας. Το ίδιο βράδυ δειπνήσαμε στις εστίες του Πανεπιστημίου, όπου απολαύσαμε όμορφες στιγμές, γνωρίσαμε νέους ανθρώπους και ανταλλάξαμε απόψεις για διάφορα ζητήματα.    


Η Ελληνική ομάδα στο βάθος. Ο Φλουρής Χατζηγεωργίου μεταβιβάζει το ανδρείκελο στον Μιχαήλ Σουσούνη. Στο βάθος διακρίνονται οι Ελευθερία Κασαγιάννη, Γιάννης Χαλκιαδάκης και Διονυσία Κάρδαρη.

2η ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΩΝ

Την επόμενη μέρα, Κυριακή, η διάθεσή μας ήταν διαφορετική και αισθανόμασταν ενωμένοι. Οι αγώνες διήρκησαν 10 ώρες και αποκτήσαμε μια διαφορετική εμπειρία. Συγκεκριμένα, συμμετείχαμε σε δύο σενάρια στον εξωτερικό και τον εσωτερικό χώρο του κολυμβητηρίου και έπρεπε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά συμβάντα, χωρίς να γνωρίζουμε από πριν όσα πρόκειται να αντιμετωπίσουμε. Η εμπειρία αυτή ήταν μοναδική και ιδιαίτερα διασκεδαστική και οι συμμετέχοντες «ηθοποιοί» μας παρέσυραν με ενθουσιασμό. Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων τις απογευματινές ώρες, κατευθυνθήκαμε στην αίθουσα απονομών. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική αποστολή δεν είχε τις επιθυμητές επιδόσεις, όλοι μας αποκτήσαμε γνώσεις και γευτήκαμε μοναδικές στιγμές. Οφείλουμε την επόμενη φορά, αν μας δοθεί ξανά η ευκαιρία, να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και αποδοτικότεροι.


Ο Μιχαήλ Σουσούνης ρυμουλκεί τον Γιώργο Γάγκο στο αγώνισμα “4×50μ Κολύμβησης και 50μ Μεταφοράς”. 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το κλίμα της ομάδας ήταν έντονο και αισθανόμασταν υπερήφανοι για τη συμμετοχή μας. Εκτιμήσαμε και σεβαστήκαμε ακόμη περισσότερο ο ένας τον άλλον. Αγωνιστήκαμε με αξιοπρέπεια, πάθος για το άθλημά μας και οδηγηθήκαμε στη σωματική, ψυχική και πνευματική ολοκλήρωση. Είναι γεγονός ότι η συμμετοχή μου στη Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής αποτέλεσε μια από τις ομορφότερες εμπειρίες της ζωής μου, απέκτησα νέες γνώσεις, έμαθα να παλεύω και να διεκδικώ αυτό που θέλω, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Σαφέστατα, όλα αυτά θα ήταν αδύνατα χωρίς τη συμβολή του καθηγητή μας, Στάθη Αβραμίδη, του κ. Νικολάου Γελαδά, Κοσμήτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του κ. Αργύρη Τουμπέκη, Επίκουρου Καθηγητή του ΕΚΠΑ και διευθυντή τομέα υγρού στίβου, αφού μας έδωσαν τη δυνατότητα να αγωνιστούμε στην Βρετανική Πανεπιστημιάδα.