Cover

Ναυαγοσωστικη

BULSCA 2020: Θριάμβευσαν οι Έλληνες στη Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής

Bristol, UK 29/2-1/3/2020. Οι αθλοσώστες του ΤΕΦΑΑ Αθήνας και της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος αγωνίστηκαν με πάθος, κέρδισαν μετάλλια και το θαυμασμό των ξένων στη Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής και απέδειξαν ότι η Ελληνική αθλητική ναυαγοσωστική όχι μόνο ζει αλλά και διαπρέπει.

BULSCA: ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Το British University Lifesaving Clubs’ Association Championship 2020 αποτελεί την διοργάνωση – ορόσημο της χρονιάς στον πανεπιστημιακό αθλητισμό. Συστήθηκε τo 2002 και επιτρέπει την συμμετοχή σε αθλοσώστες διαφόρων εθνικοτήτων. Φέτος αγωνίστηκαν αθλοσώστες από 9 χώρες. Διεξήχθησαν συνολικά 16 αγωνίσματα (7 ατομικά, 8 σκυταλοδρομίες). Το αγωνιστικό πρόγραμμα του Σαββάτου περιλάμβανε αγωνίσματα ταχύτητας (ρίψη σχοινιού, μεταφορές και ρυμουλκήσεις ανδρεικέλου, κολύμβηση με εμπόδια, συνδυασμό κολυμβητικών και διασωστικών δεξιοτήτων), ενώ της Κυριακής ήταν αφιερωμένη σε αγωνίσματα με αμιγώς διασωστικό χαρακτήρα (προσομοιωμένες διασώσεις σε στεριά και νερό, κολύμβηση/ ρυμούλκηση και ρίψη σχοινιού).

ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΑΝΕ

Η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών για 2η συνεχόμενη χρονιά και η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την παρθενική της εμφάνιση, έδωσαν ενδιαφέρον για τα Ελληνοκυπριακά χρώματα. Συνολικά αγωνίστηκαν 18 αθλοσώστες φοιτητές και βετεράνοι (17 Έλληνες/ίδες, 1 Κύπρια). Η ΣΕΦΑΑ Αθηνών αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης του αθλήματος εκκολάπτοντας κάθε χρόνο δεκάδες μελλοντικούς πτυχιούχους με γνώσεις για το άθλημα. Η νεοσυσταθείσα ΕΑΝΕ, ιδρύθηκε για να αναπτύξει το άθλημα και εκτός πανεπιστημίου δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε πολίτη να αποκτήσει γνώσεις διάσωσης και πρώτης βοήθειας και να προσφέρει υπηρεσιακή ετοιμότητα στους επαγγελματίες.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Η ομάδα της ΣΕΦΑΑ Αθηνών απαρτίστηκε από 14 αθλητές: Μιχαέλα Χαραλάμπους (Κύπρος), Μιχαήλ Σουσούνης, Γιώργος Γάγκος, Εφραίμ Χαλκιάς, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Ελευθερία Κασαγιάννη, Καλυψώ Οικονομίδου, Κατερίνα Καλέμη, Μαρία Ζαραφωνίτη, Παναγιώτα Καραντάσιου, Κατερίνα Μάχου, Αθηνά Μακράκη, Γιούλη Παναγιωτάκη, Στάθης Αβραμίδης (Ελλάδα). H Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, εκπροσωπήθηκε από 4 αθλοσώστες (Άρτεμις Ξενάκη, Ελευθερία Αβραμίδου, Αγγελική Μυλωνάκου, Ελευθερία Αβραμίδου). Προπονητής των 2 ομάδων ήταν ο Στάθης Αβραμίδης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι Έλληνες ανέβασαν αισθητά φέτος τον πήχη. Κατέλαβαν καλύτερες θέσεις σε όλα τα αγωνίσματα (κατάταξη/αριθμός αγωνιζόμενων):

4×10μ Ρίψη Σχοινιού: Γυναίκες ΤΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ – Καραντάσιου, Μακράκη, Καλέμη, Μάχου (DNF/12). Άντρες ΤΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ – Σουσούνης, Γάγκος, Αβραμίδης, Παπαδόπουλος (5/12). ΕΑΝΕ (DNF/12).

12.5μ Ρίψη Σχοινιού: Καραντάσιου- Καλέμη (14/28), Ζαραφωνίτη – Χαραλάμπους (DNF), Μακράκη – Μάχου (DNF), Ίντρα – Ξενάκη (19/26), Σουσούνης – Παπαδόπουλος (DNF), Μυλωνάκου – Αβραμίδου (DNF).

200μ Κολύμπι με Εμπόδια: Γιώργος Γάγκος (7/19).

4×50μ Κολύμπι με Εμπόδια: ΤΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ Αντρών (9/12), ΤΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ Γυναικών (5/11), ΕΑΝΕ (11/11).

50μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου: Μακράκη (18/38), Ζαραφωνίτη (33/38), Καραντάσιου (DQ 19), Αβραμίδης (18/31), Ίντρα 19/31), Μυλωνάκου 28/31), Παναγιωτάκη (30/31).

4×50μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου: ΤΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ Αντρών, Γάγκος – Παπαδόπουλος – Χαλκιάς – Σουσούνης (5/11), ΕΑΝΕ (11/11).

100μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου με Πέδιλα: Κασαγιάννη (8/27), Χαραλάμπους (22/27), Παπαδόπουλος (7/22), Γάγκος (15/22), Οικονομίδου (6/25)

4×50μ Σκυταλοδρομία Αθλοσώστη Πισίνας: ΤΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ – Σουσούνης, Παπαδόπουλος, Κασαγιάννη, Οικονομίδου (2/10).

200μ Υπερδιασώστης: Χαλκιάς (11/17).

100μ Ρυμούλκησης Ανδρεικέλου με Πέδιλα: Οικονομίδου (8/35), Κασαγιάννη (12/35), Ξενάκη (30/35), Σουσούνης (4/24), Αβραμίδου αγωνιζόμενη με άντρες (16/24).

4×50μ Μικτή Σκυταλοδρομία: ΤΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ Γυναικών – Μακράκη, Κασαγιάννη, Καραντάσιου, Οικονομίδου (9/11), ΤΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ Αντρών – Αβραμίδης, Γάγκος, Σουσούνης, Παπαδόπουλος (3/13), ΕΑΝΕ (13/13).

4χ12μ Ρίψη Σχοινιού: Παναγιωτάκη, Χαλκιάς, Καραντάσιου, Μακράκη, Οικονομίδου, Κασαγιάννη, Σουσούνης, Αβραμίδης, Παπαδόπουλος, Μάχου, Καλέμη, Γάγκος (ΣΕΦΑΑ Αθήνας) Αβραμίδου, Ίντρα, Μυλωνάκου, Ξενάκη (ΕΑΝΕ).

4x50m Κολύμβηση + 50μ Ρυμούλκηση: Παναγιωτάκη, Χαλκιάς, Καραντάσιου, Μακράκη, Οικονομίδου, Κασαγιάννη, Σουσούνης, Αβραμίδης, Παπαδόπουλος, Μάχου, Καλέμη, Γάγκος (ΣΕΦΑΑ Αθήνας) Αβραμίδου, Ίντρα, Μυλωνάκου, Ξενάκη (ΕΑΝΕ).

SERC Νερου: Παναγιωτάκη, Χαλκιάς, Καραντάσιου, Μακράκη, Οικονομίδου, Κασαγιάννη, Σουσούνης, Αβραμίδης, Παπαδόπουλος, Μάχου, Καλέμη, Γάγκος (ΣΕΦΑΑ Αθήνας) Αβραμίδου, Ίντρα, Μυλωνάκου, Ξενάκη (ΕΑΝΕ)

SERC Ξηράς: Παναγιωτάκη, Χαλκιάς, Καραντάσιου, Μακράκη, Οικονομίδου, Κασαγιάννη, Σουσούνης, Αβραμίδης, Παπαδόπουλος, Μάχου, Καλέμη, Γάγκος (ΣΕΦΑΑ Αθήνας) Αβραμίδου, Ίντρα, Μυλωνάκου, Ξενάκη (ΕΑΝΕ).

Συνολική κατάταξη: Το ΤΕΦΑΑ Αθηνών κατετάγη 8ο και η ΕΑΝΕ τελευταία σε σύνολο 12 ομάδων στην διοργάνωση.

4X50μ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΑΘΛΟΣΩΣΗ ΠΙΣΙΝΑΣ

Αυτό το αγώνισμα ήταν το απωθημένο της περσινής διοργάνωσης. Η ΣΕΦΑΑ Αθηνών είχε τερματίσει 4η με 1″ από την 3η θέση και είχε ακυρωθεί λόγω ιδιαιτερότητας των κανονισμών όπου οι αθλητές (2 αγόρια, 2 κορίτσια) έπρεπε να δηλωθούν βάση κλήρωσης και όχι ικανοτήτων. Φέτος, οι κανονισμοί άλλαξαν. Την τελευταία στιγμή, σε ένδειξη ευ αγωνίζεσθαι, ο Γάγκος παραχώρησε τη θέση του στον πιο προπονημένο Παπαδόπουλο που αγωνίστηκε με τους Οικονομίδου, Κασαγιάνη, Σουσούνη. Η κούρσα ξεκίνησε με τους Έλληνες να είναι το απόλυτο outsider στην διαδρομή 1. Κανείς δεν περίμενε τίποτα από αυτούς. Εκείνοι το χρωστούσαν στον εαυτό τους. Ο Σουσούνης είχε κάνει τα logistics του με χαρτί και μολύβι από την προηγούμενη ημέρα. Η Οικονομίδου επέμενε: “Σε αυτή την κούρσα πάμε για μετάλλιο αν επιλέξουμε τους ρόλους μας σωστά”. Κασαγιάννη και Παπαδόπουλος πάντα ψύχραιμοι. “Ελάτε Έλληνες”, φωνάζει ο Στάθης για εμψύχωση. Πάντα αναρωτιέται. Τον ακούνε άραγε εκείνη την στιγμή; Ποιος ξέρει! Δίνεται η εκκίνηση. Η Οικονομίδου δίνει προβάδισμα στα 50μ ελεύθερο. Ο Σουσούνης εξαφανίζεται από τα μάτια μας με άπνοια. Όλοι τον ψάχνουμε. Ξέρει αυτός την δουλειά του. Έχει δουλέψει σιωπηλά, χωρίς τυμπανοκρουσίες με τον Γιώργο Μυρίλο. Ο εκφωνητής τα χάνει. “Where is the Athens athlete?” Κάτω από το νερό. Και φτάνει στον τοίχο. Ανασύρει το ανδρείκελο στην επιφάνεια και το μεταβιβάζει στον Παπαδόπουλο. Εκείνος κάνει αυτό που ξέρει τόσο καλά να κάνει… οι αντίπαλοι βλέπουν τους αφρούς των ποδιών του. Ο εκφωνητής ωρύεται με ενθουσιασμό “Athens here we go again!” H Κασαγιάννη είναι “όλα τα λεφτά” (το προφίλ της στο facebook είναι “Ελευθερία Κας” – cash). Πιάνει το ανδρείκελο και ολοκληρώνει την κούρσα. Οι άλλοι Έλληνες αθλοσώστες έχουν κρεμαστεί στην κερκίδα και χειροκροτούν. Πως δεν έπεσαν στο από το μπαλκόνι! Τερματίζουμε δεύτεροι πίσω από τους συνήθεις ύποπτους, τους μόνιμους πρωταθλητές Αγγλίας του Loughborough University. Δικαίωση για αυτά τα παιδιά που φέρθηκαν ως doers και όχι sayers. Ελπίδα για το άθλημα!

4×50μ ΜΙΚΤΗ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ

Άλλη μια κούρσα σημάδεψε την διοργάνωση επισφραγίζοντας την εντυπωσιακή Ελληνική συμμετοχή. Διαδρομή #3. Τα 40×50μ Μικτής Σκυταλοδρομίας είναι ένα εξαιρετικό αγώνισμα. Με το σφύριγμα του διαιτητή, ο Αβραμίδης βουτάει για τα πρώτα 50μ ελεύθερο. Του φεύγουν τα γυαλιά. Συνεχίζει. Ακουμπάει στον τοίχο “τίμια” για τον αριθμό των προπονήσεων και την διπλάσια ηλικία του από τον μέσο όρο αγωνιζόμενων. Ο Σουσούνης πετάγεται σαν ελατήριο στο νερό. Άφαντος ξανά. Τον είδαμε ξανά στο τέλος της πισίνας. Έχει δώσει προβάδισμα. Και ελπίδα. Ο Παπαδόπουλος παίρνει το σωσίβιο αμπάριζα και το μεταβιβάζει στον Γάγκο. Αλλαγή ρόλων. Ο Γάγκος ρυμουλκεί τον Παπαδόπουλο σε μια κούρσα με φρενήρη ρυθμό. Τερματισμός. Απορία. Τι έγινε; Πως πήγαμε; Πήγαμε καλά. Αλλά δεν ξέρουμε πόσο καλά. Πρέπει να αγωνιστούν και οι επόμενες σειρές που δήλωσαν καλούς χρόνους. Το ξεχνάμε. Στην τελετή απονομών έρχεται η έκπληξη. Η ομάδα καταλαμβάνει την 3η θέση. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Γάγκος ανεβαίνει στο βάθρο (μετά το 2019), η δεύτερη για Σουσούνη και Παπαδόπουλο (φέτος) και η πρώτη για τον Αβραμίδη (σε πανεπιστημιακό πρωτάθλημα). Χειροκροτήματα από όλες τις αποστολές σε γνήσιο πνεύμα ευ αγωνίζεσθαι. Οι ξένοι ξεκαρδίστηκαν στα γέλια με τον τρόπο που πανηγυρίσαμε αυτή την διάκριση την ώρα της απονομής.

ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

Ο περσινός πρόεδρος του BULSCA, Jared Wray παρακολουθούσε τους αγώνες από κοντά. “Έχω εντυπωσιαστεί από την απόδοση των Ελλήνων αθλητών. Η φετινή σας παρουσία είναι εκπληκτική σε σχέση με την περσινή. Μπράβο!” Ο έμπειρος κριτής Felix Ng, δήλωσε: “Έχετε κάνει τεράστια πρόοδο. Μπήκατε στην οχτάδα των καλύτερων ομάδων στην συνολική βαθμολογία. Κάνατε πολλά πλασαρίσματα στην οχτάδα σε ατομικά αγωνίσματα, πλησιάσατε το βάθρο και κατακτήσατε μετάλλια. Οι ακυρώσεις σας ήταν λίγες. Εντυπωσιακή πρόοδος για μια χρονιά. Τώρα που ιδρύθηκε η ΕΑΝΕ, βάζετε γερά θεμέλια για το άθλημα.” Ο περσινός Αντιπρόεδρος του BULSCA, Tom Sharp πρόσθεσε: “Στάθη παρατηρήσαμε την πρόοδό σας. Ακόμα και αριθμητικά κατεβάσατε περισσότερους αθλητές από Αγγλικά πανεπιστήμια.” Την ώρα των αγώνων, ο εκφωνητής μιλούμε με ενθουσιασμό για τις επιδόσεις του Athens University και της GLSA.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Έπειτα από τα χαστούκια που έφαγε στο πρόσφατο παρελθόν, το άθλημα βρίσκει τον δρόμο του. Όσοι το έζησαν και το αγάπησαν άρχισαν να γίνονται πολλοί. Χάρη στο πανεπιστήμιο, όσοι έχουν αποκτήσει γνώσεις πολλαπλασιάζονται. Οι στόχοι που τίθενται είναι αρκετοί. Η συνεχής εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Βρετανική Πανεπιστημιάδα. Η εξάπλωση της αθλητικής ναυαγοσωστικής μέσω της Ελληνικής Πανεπιστημιάδας. Η διοργάνωση Κυπέλλου Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος. Η εκπροσώπηση της Ελλάδας σε διοργανώσεις εκτός συνόρων στο Πανευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο.

ΘΕΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΩΣΕΙΣ (SERC)

Στα αγωνίσματα της Κυριακής που περιέχουν προσομοιώσεις διασώσεων, αρχηγοί τέθηκαν οι Χαλκιάς, Οικονομίδου, Αβραμίδου και Καραντάσιου. Τα σενάρια στεριάς και νερού ήταν ευρηματικά και εντυπωσιακά σε σκηνοθεσία. Το πρώτο ήταν απεικόνιση επείγουσας κατάστασης σε ένα υπαίθριο camping (πνιγμός, ηλεκτροπληξία, αιμορραγία, αντικείμενο χωμένο στο σώμα. Το δεύτερο ήταν προσομοίωση ναυαγίου και θυμάτων που έχριζαν βοήθειας εντός και εκτός νερού (άσθμα, ανακοπή καρδιάς, μονός και διπλός πνιγμός, υποθερμία, πανικός, αιμορραγία, πανικόβλητος θεατής). Σε αυτά επιτυχημένες επεμβάσεις έκαναν οι Ξενάκη ενώ ξεχώρισαν τα αδέλφια Αβραμίδη λόγω της εμπειρίας τους από παρόμοιους αγώνες και εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Διοργανώτρια των αγώνων ήταν η Κυπριο-Βρετανίδα Stephanie Panagi. Έκανε εξαιρετική δουλειά. Αθλήτρια του Southampton University ήταν η Chrysoula Anastasopoulos που φέτος συνεχίζει τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (Στάθης Αβραμίδης – Πρόεδρος και Ελευθερία Αβραμίδου – Αντιπρόεδρος), υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με την ηγεσία του BULSCA για την ανάπτυξη της αθλητικής ναυαγοσωστικής [περισσότερα].

Οι Καραντάσιου, Μακράκη, Ζαραφωνίτη, Μάχου, Καλέμη ήταν μια ελπίδα για άλλο ένα μετάλλιο στην σκυταλοδρομία 4×10μ Ρίψης Σχοινιού. Κατέβηκαν στους αγώνες με δηλωμένο δεύτερο καλύτερο χρόνο, ενώ στις προπονήσεις είχαν πετύχει χρόνο καλύτερο από τις φετινές και τις περσινές πρωταθλήτριες. Το αγώνισμα όμως είναι Ρώσικη Ρουλέτα. Το σχοινί μπλέχτηκε σε πολλά σημεία. Χάθηκε χρόνος. Μαζί και η ελπίδα για διάκριση. Οι αθλοσώστριες δεν το έβαλαν κάτω. Συνέχισαν με ενθουσιασμό. Στις άλλες κούρσες κατέλαβαν καλές θέσεις.

Οι Χαραλάμπους και Ζαραφωνίτη αγωνίστηκαν σε 2 ατομικά αγωνίσματα. Παρόλο που δεν είναι κολυμβήτριες, η παρουσία τους απέδειξε ότι η αθλητική ναυαγοσωστική είναι για όλους. Δεν έχασαν το κέφι τους και έφεραν καλά πλασαρίσματα, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι η πρώτη είναι αθλήτρια στίβου και η δεύτερη αγωνίστηκε με τεράστιους πόνους στην μέση. Ο Χαλκιάς αν και άρρωστος κατά τη διάρκεια των αγώνων, βελτίωσε την κατάταξη στα ατομικά του αγωνίσματα και συνέβαλλε οργανωτικά και αγωνιστικά στις σκυταλοδρομίες.

Από πλευράς ΕΑΝΕ, οι 4 αθλοσώστες παρόλο που δεν είχαν κοινές προπονήσεις, έδεσαν γρήγορα ως ομάδα. Η Ξενάκη κατέβαλλε τεράστια προσπάθεια και στήριξε την ομάδα της σημαντικά με πειθαρχία και ομαδικό πνεύμα. Οι Μυλωνάκου και Ίντρα (επιτυχημένοι βετεράνοι υγρού στίβου με διεθνείς διακρίσεις), έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και αποκόμισαν τεράστιες εμπειρίες. Αγωνιζόμενοι με αθλοσώστες που είχαν την μισή ηλικία τους, ένιωσαν την χαρά της αδρεναλίνης του αγώνα, την ομορφιά και την αξία αυτού του αθλήματος και αποφάσισαν να το διαδώσουν. Η Αβραμίδου αγωνίστηκε κόντρα στους άντρες και πέρασε αρκετούς.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ευχαριστίες πρέπει να δοθούν στους 18 αθλητές της αποστολής και τους συνοδούς (Στεφανία Καστρινού). Στον Τομέα Υγρού Στίβου για την παραχώρηση του κολυμβητηρίου για τις προπονήσεις. Στα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού της ΣΕΦΑΑ Αθηνών (Αργύρης Τουμπέκης, Ελένη Σουλτανάκη, Καθ. Νίκος Γελαδάς). Στις οικογένειες των αθλητών και όσους τους στήριξαν. Στο Princess Charlene of Monaco Foundation για την παραχώρηση του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε στις προπονήσεις. Στην οργανωτική επιτροπή του BULSCA που έδωσε λύσεις σε κρίσιμες στιγμές για την ομαλή συμμετοχή μας.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Ο Ακαδημαϊκός Υπότροφος Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής της ΣΕΦΑΑ Αθηνών Δρ. Στάθης Αβραμίδης και “πατέρας” του αθλήματος στην Ελλάδα, δήλωσε: “Η παρουσία μας, εξέπληξε όχι μόνο εμάς τους ίδιους αλλά και τους ξένους. Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες όλων. Ανεβάσαμε τον πήχη. Οι κόποι δικαιώθηκαν. Οι 2 Ελληνικές ομάδες έχουν περιθώρια βελτίωσης. Τώρα που η σκληρή δουλειά μας έφτασε ψηλά, ας είμαστε μεγαλόψυχοι. Αυτοί που πριόνισαν με τις αποφάσεις τους το κλαδί που στηριζόταν το άθλημα, το ανάγκασαν να πετάξει για να γλυτώσει την πτώση! Το 2020 το Πάσχα θα έρθει νωρίτερα.”