Cover

Casting

Casting: Μπαρμπούνια, Κατσούλες & Καπόνια – Η Εναλλακτική Πρόταση

Δεν είναι λίγες οι φορές που εξορμούμε σε μέρη μακρινά, αναζητώντας μουρμούρες, σαργούς και τσιπούρες, αλλά οι συνθήκες που επικρατούν εκεί δεν ευνοούν το ψάρεμα των παραπάνω ειδών. Τότε ή θα πρέπει να μετακινηθούμε, ή να αποφασίσουμε την αναζήτηση άλλων ψαριών, τα οποία ενδεχομένως υπάρχουν στην περιοχή. Κάποια από αυτά τα «δεύτερης» επιλογής ψάρια, θα δούμε στη συνέχεια.

Μπαρμπούνια

Κυκλοφορούν συνήθως σε ανάμικτους βυθούς, όπου η άμμος είναι το κυρίαρχο στοιχείο και οι πετρούλες ή οι φυκιάδες σκόρπιες τριγύρω. Συνεχώς σκάβουν κι αναζητούν στο βυθό σκουληκάκια κι άλλους οργανισμούς για τροφή. Τα συναντάμε τις περισσότερες φορές κοπαδιαστά και είναι εύκολα στο ψάρεμά τους, αν προσαρμόσουμε κατάλληλα τις αρματωσιές μας σε αυτά, και χρησιμοποιήσουμε μικρά και λεπτά σκουλήκια για δόλωμα.

Κατσούλες

Βρίσκονται κοπαδιαστά σε συγκεκριμένες αμμουδιές. Όταν τρομάξουν για τον οποιοδήποτε λόγο, σκάβουν με το κεφάλι τους και τρυπώνουν ολόκληρες μέσα στην άμμο. Δε θα συναντήσουμε ποτέ μόνο ένα ψάρι και για αυτό αν μάθουμε ότι σε κάποια παραλία υπάρχουν τέτοια ψάρια ή τύχει να πιάσουμε κατά τύχη κάποιο στα αγκίστριά μας, θα πρέπει να προσαρμόσουμε τα εργαλεία μας για αυτόν τον καταπληκτικό για πολλούς μεζέ. Λεπτά παράμαλλα, μικρά αγκίστρια και δολώματα.

Καπόνια

Όπου αμμούδα, εκεί και το καπόνι. Δεν είναι ψάρι τοπικό, αλλά μετακινείται συνεχώς. Τα μικρότερα του είδους κινούνται σε κοπάδια, ενώ τα μεγαλύτερα είναι πιο μοναχικά. Εύκολα αρπάζουν τα δολώματά μας, ειδικά αν αυτά είναι ζωντανά σκουληκάκια, με καλύτερο από όλα το κόκκινο της άμμου.

Μπαρμπούνια, κατσούλες και καπόνια, είναι ψάρια που μπορούμε να συναντήσουμε στους ίδιους αμμώδεις βυθούς, και να τα ψαρέψουμε με τα ίδια εργαλεία και τα ίδια δολώματα. Αποτελούν μια εναλλακτική πρόταση όταν τα βασικά ψάρια που αναζητούμε απουσιάζουν ή δεν πλησιάζουν τα δολώματά μας. Τα λεπτά εργαλεία και τα μικρά σκουλήκια αποτελούν το μυστικό της επιτυχίας.

Οι αρματωσιές που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στα παραπάνω «δευτεροκλασάτα» είδη, είναι διπλαράκια ή τριπλάρια, με λεπτά παράμαλλα από fluorocarbon πετονιά, διαμέτρου 0,14-0,22 χιλιοστών. Το μήκος τους πρέπει να είναι αρκετά μακρύ, με το τελευταίο παράμαλλο να ξεκινά από το μολύβι. Αυτό γίνεται επειδή αυτά τα ψάρια βόσκουν στο βυθό και συνεπώς τα δολώματά μας θέλουμε να βρίσκονται πάνω του.

Τα αγκίστρια που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να διαθέτουν λεπτό στέλεχος, να είναι αρκετά κοφτερά και σε μέγεθος που να μπορεί να δολωθεί ένα σκουληκάκι της άμμου χωρίς να διαλυθεί. Το βαρίδι μας δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα βαρύ, αφού οι αρματωσιές μας είναι λεπτές και τα ψάρια που αναζητούμε βρίσκονται κοντά στην ακτογραμμή.

Για δόλωμα θα χρησιμοποιήσουμε λεπτά σκουλήκια, όπως είναι το κόκκινο της άμμου, η τριχιά, ο ακροβάτης και ο αμερικάνος. Τα δύο πρώτα έχουν σαφώς το προβάδισμα στις προτιμήσεις των ψαριών, αλλά είναι πιο δυσεύρετα και απαιτούν ιδιαίτερα προσοχή στη δόλωσή τους. Τα άλλα δύο τα βρίσκουμε εύκολα στα καταστήματα με είδη αλιείας, ενώ η χρήση βελόνας θα μας προσφέρει μια ωραία παρουσίαση των δολωμάτων στα αγκίστριά μας και θα δημιουργήσει μια πιο δελεαστική πρόταση για τα ψάρια που αναζητούμε.

 

TIPS

Αντί για κλασσικό μολύβι, χρησιμοποιήστε μολύβι με δόντια ή σπιράλ μαλαγρωτή με ενσωματωμένο βαρίδι. Ρίχτε την αρματωσιά σας στο νερό και σύρτε την ελαφρά, ώστε να σηκώσει λίγο θολούρα στο βυθό. Έχει αποδειχτεί ότι η παραπάνω μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική στα συγκεκριμένα ψάρια!

Όταν πιάσετε ένα μπαρμπούνι ή μια κατσούλα σε ένα σημείο, προσπαθήστε στην επόμενη ριξιά να ξαναρίξετε την αρματωσιά σας στο ίδιο ακριβώς σημάδι. Ένας τρόπος είναι να περάσετε την πετονιά σας στο line clip της μπομπίνας του μηχανισμού σας, οπότε αν οι βολές σας είναι εύστοχες και δεν ξεφεύγουν αριστερά-δεξιά από το “hot spot”, θα πετύχετε και πάλι αυτά τα ψάρια κοπαδιαστά, να σκαλίζουν το βυθό στο συγκεκριμένο σημείο.

Τα μπαρμπούνια μετακινούνται αργά και κοπαδιαστά, σύριζα στο βυθό. Αν σταματήσουν να τσιμπάνε εκεί που τα πετύχατε, δοκιμάστε να ψάξετε την περιοχή εκεί κοντά.

Τριχιά και κόκκινο σκουλήκι της άμμου κάνουν θαύματα στα ψάρια αυτά. Προσπαθήστε να τα δολώσετε προσεκτικά στα αγκίστρια, που πρέπει να έχουν οπωσδήποτε λεπτό στέλεχος για να μην χαλούν τις ευαίσθητες δολωσιές. Το μικρό μέγεθος αγκιστριών δεν πρέπει να σας τρομάζει.

Το καπόνι, όπως και οι κατσούλες, είναι παμφάγα ψάρια και μπορείτε να τα δελεάσετε και με άλλα δολώματα, όπως σκαρτσίνια, μικρά καβουράκια και γυαλιστερές. Μάλιστα ένα πολύ καλό δόλωμα, αλλά αποκλειστικά για τις κατσούλες, είναι το χοιρινό κρέας κομμένο σε μικρά κυβάκια. Αν γνωρίζετε κάποια περιοχή με κατσούλες, δοκιμάστε το και θα δείτε τη διαφορά.