Cover

ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ

Χειμώνας και Ψάρεμα Κυπρίνου

Το θέμα αυτού του άρθρου είναι η συμπεριφορά του κυπρίνου σε κρύο νερό. Θα ξεκινήσω αναφέροντας τις μοναδικές ιδιότητες του γλυκού νερού.

Με τη μείωση της θερμοκρασίας του νερού, αυξάνεται η πυκνότητα του… (κάτι θυμάμαι από τη φυσική του γυμνασίου). Ωστόσο, σε θερμοκρασία νερού 4 βαθμούς Κελσίου, εμφανίζεται ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, το οποίο ονομάζεται θερμική διαστολή του νερού. Μόλις η θερμοκρασία του νερού πέσει κάτω από 4 c η με περαιτέρω μείωση τότε μετατρέπεται σε πάγο η Επιφάνια του νερού. Αυτό όμως σημαίνει ταυτόχρονα ότι η θερμοκρασία της κύριας μάζας νερού σε μια λίμνη υπό κανονικές συνθήκες δεν μπορεί να πέσει κάτω από τους 4 βαθμούς Κελσίου γιατί ο πάγος στην επιφάνεια δημιουργεί ένα φιλμ προστασίας. Ο κυπρίνος είναι ένα ψυχρόαιμο ζώο, επομένως η θερμοκρασία του σώματος του αντιστοιχεί στη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, εάν η θερμοκρασία του νερού είναι 6 C, τότε η θερμοκρασία του σώματός του θα είναι 6C. Με τη σειρά του, η θερμοκρασία του σώματος επηρεάζει άμεσα το μεταβολισμό του κυπρίνου, επηρεάζοντας τη ροή όλων των εσωτερικών διεργασιών. Η θερμοκρασία ελέγχει τη δραστηριότητα του κυπρίνου, την ποσότητα τροφής που χρειάζεται, την αφομοίωση των τροφίμων και ακόμη και την εργασία των αισθητηρίων οργάνων.

Αλλά πώς ακριβώς το κρύο επηρεάζει τον κυπρίνο; Για να βρούμε την απάντηση, χρησιμοποιούμε την επιστημονική αξία του συνένζυμου Q10 (μην ανησυχείτε, δεν θα εισέλθω σε επιστημονικές αναλύσεις αλώστε αυτή είναι δουλειά βιολόγων) που καθορίζει το μεταβολισμό όταν η θερμοκρασία του νερού πέσει κατά 10 C. Για τα περισσότερα ζώα, μία μόνο τιμή του συνένζυμου Q10 προκαλεί μια διπλή αλλαγή στην πορεία των εσωτερικών διεργασιών τους. Κατά συνέπεια, όταν η θερμοκρασία πέσει από τους 20 C στους 10 C τότε ο μεταβολισμός και η δραστηριότητα του κυπρίνου θα μειωθεί κατά περίπου το ήμισυ. Αυτό είναι ένα επιστημονικό γεγονός που βρίσκουν οι επιστήμονες υπό «κανονικές» συνθήκες θερμοκρασίας. Ωστόσο, μόλις η θερμοκρασία πέσει κάτω από 8 C, η δραστηριότητα του κυπρίνου πέφτει συχνά πολύ πιο γρήγορα από τη μέση εμφάνιση Q10. Για παράδειγμα όταν η θερμοκρασία του νερού είναι 6 C, ο κυπρίνος γίνεται πολύ υποτονικός, σταματά να τρώει ή τρώει πολύ σπάνια και σε μικρές μερίδες. Όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 8 βαθμούς, ο κυπρίνος καταναλώνει λιγότερα από αυτά που είναι απαραίτητα για την επιβίωση και την κανονική λειτουργία του σώματος του. Ωστόσο, το ίδιο το σώμα του μειώνει το βασικό επίπεδο του μεταβολισμού (το επίπεδο που είναι απαραίτητο για την επιβίωση). Αυτή είναι μια ενστικτώδης απάντηση στην ψύξη και το σημαντικότερο σε περιόδους έλλειψης φαγητού. Έτσι, ο κυπρίνος παύει να ξοδεύει ενέργεια στην κίνηση, και την πέψη του φαγητού.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι προκειμένου ο κυπρίνος να παραμείνει ενεργός σε χαμηλή θερμοκρασία, είναι απαραίτητο να δαπανήσει πολλή ενέργεια, η οποία μπορεί να ληφθεί μόνο από το διαθέσιμο φαγητό. Εάν ο κυπρίνος δεν έχει πρόσβαση σε άμεσα διαθέσιμα τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες, τότε ο οργανισμός σταματά απλά τη μεταβολική διαδικασία και ο κυπρίνος πέφτει σε ένα είδος χειμερίας νάρκης. Αποδεικνύεται ότι για εμάς τους ψαράδες, η εικόνα στο κρύο νερό φαίνεται ζοφερή, επειδή ο κυπρίνος κάθεται σε ένα μέρος και δεν πρόκειται να φάει… Ευτυχώς, όμως αυτό δεν συμβαίνει. Ο κυπρίνος αλιεύεται ακόμη και στις πιο σοβαρές συνθήκες ακόμη και με την παρουσία πάγου στη λίμνη. Αυτό σημαίνει πως τρέφεται. Τι συμβαίνει όμως;

Η κατάσταση του κυπρίνου μπορεί να συγκριθεί με την κατάσταση αναμονής, όπου μπορεί να βγει από αυτήν ανά πάσα στιγμή. Η παρουσία ενός αρπακτικού (Γουλιανού, Τούρνας) η μεταβολή της πίεσης, η θερμοκρασία, η διαθεσιμότητα φαγητού μπορεί να οδηγήσει τον κυπρίνο να βγει από την κατάσταση “αναμονής”. Για να πιάσουμε σε τέτοιες συνθήκες κυπρίνους, είναι επιθυμητό να έχουμε ένα σταθερό σημείο αλιείας, το οποίο τροφοδοτούμε boilies για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, μία ή δύο φορές την εβδομάδα για ένα μήνα. Στην περίπτωση αυτή, ο κυπρίνος θα γνωρίζει ότι δίπλα του υπάρχουν πάντα διαθέσιμα τρόφιμα.

Η Αλήθεια είναι πως υπάρχει και ένα άλλο εμπόδιο: τα αισθητήρια όργανα του κυπρίνου (όραση, οσμή, γευστικούς πόρους) συμβαδίζουν με τη μείωση του μεταβολισμού. Έτσι για να πάρει ενέργεια από τα τρόφιμα, θα πρέπει να σπάσει τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη σε μόρια που μπορούν να περάσουν από τα εντερικά τοιχώματα, μετά τα οποία θα καταλήξουν στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι οι πρωτεΐνες πρέπει να διασπώνται σε αμινοξέα, υδατάνθρακες σε απλή ζάχαρη, λίπη (λιπίδια) έως λιπαρά αμινοξέα ή γλυκερόλη.

Για αυτό συνιστούμε να χρησιμοποιείτε ιδιαίτερα ελκυστικά boilies με χαρακτηριστική οσμή, γλυκαντικά γεύσης και φωτεινά χρώματα σε κρύο νερό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι καλύτερο για εσάς και για τον κυπρίνο να χρησιμοποιήσετε μόνο εύκολο εύπεπτα δόλωμα. Γιατί απλά αν δημιουργήσουμε ένα βαρύ δόλωμα και λάβει το απαραίτητο επίπεδο ενέργειας από αυτό, μετά δεν θα τρέφεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο κυπρίνος είναι κύριος του περιβάλλοντος που ζει και ευδοκιμεί παρά τις σημαντικές μειώσεις της θερμοκρασίας το χειμώνα σε κάποιες περιοχές. Όπως και για κάθε ζώο, για τον κυπρίνο το κύριο πράγμα είναι: η επιβίωση, η ανάπτυξη και η αναπαραγωγή. Εάν μπορεί να πάρει το όφελος της τροφής ακόμα και σε κρύο νερό για να καλύψει τις ανάγκες του, να είστε σίγουροι πως θα το κάνει!