Απικο
Δολώματα: Τα 7 … Κορυφαία Ζυμάρια
Ένα από τα πιο συνηθισμένα δολώματα που χρησιμοποιεί τόσο ο απικατζής ψαράς όσο και αυτός που ασχολείται με το εγγλέζικο και μπολονέζ είναι σίγουρα το ζυμάρι. Μαλακό, εύπλαστο μπορεί να πάρει το σχήμα που επιθυμούμε αλλά και να έχει την απαιτούμενη σκληρότητα που χρειάζεται κάθε φορά ανάλογα με τα ψάρια που απευθυνόμαστε ενώ μπορούμε να το εμπλουτίσουμε με όποια γεύση θέλουμε.
Πολλοί είναι οι φίλοι που μας ζητάνε κατά καιρούς συνταγές για ζυμάρια για συγκεκριμένο τρόπο ψαρέματος και για συγκεκριμένα ψάρια. Για αυτό κρίναμε σκόπιμο σε αυτό το άρθρο να σας παρουσιάσουμε αρκετά αναλυτικά επτά από τα πιο γνωστά αλλά και «δυνατά» ζυμάρια.
Συστατικά
Το κάθε ζυμάρι αποτελείται από δύο τουλάχιστον συστατικά. Το βασικό συστατικό που είναι ο κυρίως όγκος του ζυμαριού και το «μυρωδικό» που είναι το συστατικό αυτό που θα δώσει γεύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δολώματός μας.
Το βασικό συστατικό είναι συνήθως κάποιο άμυλο, δηλαδή αλεύρι, σιμιγδάλι, ψωμί, φρυγανιά τριμμένη και το μυρωδικό είναι κάποια πρωτεΐνη όπως ψάρι, τυρί ή λάδι όπως ελαιόλαδο, μουρουνόλαδο, λάδι σαρδέλας κ.λ.π. Η επιλογή των υλικών και η αναλογία τους είναι αυτά που κάνουν το κάθε ζυμάρι μοναδικό.
Παραλλαγές
Μια συνταγή ζυμαριού μπορεί να τροποποιηθεί εύκολα από ψαρά σε ψαρά και να προσαρμοστεί καλύτερα στον προσωπικό μας τρόπο ψαρέματος. Έτσι αν ψαρεύουμε με σαλαγκιά μπορεί να χρησιμοποιήσουμε ως βασικό συστατικό το βρεγμένο ψωμί και την φρυγανιά την τριμμένη ενώ αν ψαρεύουμε με αγκίστρια σιμιγδάλι και αλεύρι. Μπορούμε ακόμη επειδή η τοποθέτηση σαλαγκιάς ή αγκιστριού δεν είναι προκαθορισμένη αλλά τα ψάρια είναι αυτά που θα την ορίσουν να έχουμε κατασκευάσει ένα δόλωμα μαλακό σα να πρόκειται να ψαρέψουμε με σαλαγκιά και να έχουμε μαζί μας άφθονο αλευράκι να το σφίξουμε όταν αποφασίσουμε να ψαρέψουμε με αγκίστρια. Βέβαια ποτέ δεν θα σφίξουμε όλο μας το δόλωμα αλλά μια μικρή μπαλίτσα και στη συνέχεια αν χρειαστούμε και άλλο σκληρό δόλωμα θα σκληρύνουμε προσθέτοντας ξανά αλεύρι.
Επίσης το μυρωδικό της συνταγής μπορούμε να το αλλάξουμε με άλλο παρόμοιο ή και εντελώς διαφορετικό ή να προσθέσουμε και άλλο στο ήδη υπάρχον. Έτσι θα κατασκευάσουμε ένα νέο δόλωμα του οποίου οι ίδιοι είμαστε αυτοί που θα διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότητά του.
Κάθε τόπος και ιδιαίτερα τα λιμάνια έχουν τις ιδιοτροπίες τους που καλό είναι να τις μάθουμε. Υπάρχουν λιμάνια που τα ψάρια προτιμούν το τυρί, λιμάνια που τα ψάρια προτιμούν το ψάρι αλλά και λιμάνια που αν δεν βάλεις το «τοπικό» συστατικό δεν κάνεις τίποτα. Κάποια τοπικά συστατικά είναι το μουρουνόλαδο, η κοπανιστή, το παστό, η βανίλια, δυο σταγόνες πετρέλαιο.
Ψωμοτύρι (το παραδοσιακό)
Το πιο ονομαστό αλλά και απλό ζυμάρι. Τα συστατικά του μας τα λέει το ίδιο το όνομά του. Ψωμί και τυρί. Εύκολα μπορεί να τα βρει ο κάθε ψαράς και δεν χρειάζεται να «βρωμιστεί» ιδιαίτερα όπως σε άλλα δολώματα που θα δούμε παρακάτω.
Μπορεί όλα τα ψωμιά και όλα τα τυριά να κάνουν για δόλωμα όμως το ζυμάρι που θα κατασκευαστεί από αυτά δεν είναι το ίδιο ικανοποιητικό όπως αυτό που θα σας περιγράψουμε στη συνέχεια. Βέβαια εσείς είστε αυτοί που γνωρίζετε καλά τον προσωπικό σας τρόπο ψαρέματος και ανάλογα με αυτόν τροποποιείτε ελαφρά τα συστατικά αλλά και τη δοσολογία.
Συστατικά: Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους τύπους των ψωμιών εκτός από το πολυτελείας. Προτιμούμε να είναι λίγο μπαγιάτικο και όχι φρέσκο. Από τα τυριά θα επιλέξουμε τα τρίματα όπως είναι η κοπανιστή ή το τουλουμοτύρι.
Αναλογία: Σε ένα κιλό ψωμί γύρω στα 200 γραμμάρια τυρί.
Κατασκευή: Σε μια λεκάνη με νερό τοποθετούμε το ψωμί μας για να μουσκέψει. Αν είναι αρκετά ξερό το κόβουμε σε χοντρές φέτες για να βραχεί πιο εύκολα. Μετά από μερικά λεπτά και αφού διαπιστώσουμε ότι έχει ποτιστεί με νερό παντού, ακόμη και στο εσωτερικό του, του αφαιρούμε την κόρα και το υπόλοιπο τμήμα (ψίχα) το στύβουμε με τα χέρια μας να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Η ψίχα είναι αυτή που θα χρησιμοποιηθεί για δόλωμα ενώ η κόρα μπορεί να γίνει μαλάγρα.
Αφού στύψαμε το ψωμί και το ξεχωρίσαμε σε ψίχα και κόρα, βαστάμε στη λεκάνη μας την ψίχα και προσθέτουμε το τρίμα τυρί. Ανακατεύουμε το ψωμί με το τυρί μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μάζα και το δόλωμα μας είναι έτοιμο.
Παρατηρήσεις: Επειδή χρησιμοποιούμε τυρί, το δόλωμα μετά από ένα διάστημα σκληραίνει. Αυτό σημαίνει ότι την πραγματική σκληρότητά του θα τη δούμε όχι την ώρα της κατασκευής αλλά μετά από μερικά λεπτά.
Αν θα ψαρευτεί σε αγκίστρι τότε το ζυμώνουμε περισσότερη ώρα ενώ αν ψαρευτεί σε σαλαγκιά το ζυμώνουμε ελάχιστα για να θρυμματίζει στο κάρφωμα.
Στο αγκίστρι ίσως χρειαστεί να του προσθέσουμε και λίγο αλευράκι.
2. Σαρδέλα (το κλασικό)
Ένα από τα πιο γνωστά δολώματα των απικατζήδων ψαράδων που το χρησιμοποιούν τόσο σε ψαρέματα λιμανιού όσο κι εκτός. Συνδυάζουν τα προτερήματα της σαρδέλας και του ζυμαριού και το ψαρεύουν και σε σαλαγκιά αλλά και σε αγκίστρι.
Συστατικά: Θα χρειαστούμε σαρδέλα φρέσκια και φρυγανιά τριμμένη. Τη σαρδέλα την προμηθευόμαστε από ένα ψαράδικο ενώ την φρυγανιά την τριμμένη από ένα σούπερ μάρκετ.
Αναλογία: Σε ένα κιλό σαρδέλα θα χρειαστούμε περίπου ένα τέταρτο και κάτι φρυγανιά τριμμένη.
Κατασκευή: Αφαιρούμε από τις σαρδέλες τα κεφάλια και την ραχοκοκαλιά και βαστάμε το ψαχνό. Ο διαχωρισμός γίνεται αρκετά εύκολα με τα χέρια μας. Όταν καθαριστούν όλες ανακατεύουμε το ψαχνό της σαρδέλας ώστε να λιώσει και προσθέτουμε ελάχιστη φρυγανιά ζυμώνοντάς την. Έπειτα από λίγο και άλλη λίγη φρυγανιά και πάλι ζύμωμα καλό και πάει λέγοντας.
Όταν το ζυμάρι έχει πάρει την επιθυμητή σκληρότητα σταματάμε να προσθέτουμε φρυγανιά και συνεχίζουμε μόνο το ζύμωμα.
Παρατηρήσεις: Όταν είναι να ψαρέψουμε με σαλαγκιά τότε το δόλωμά μας το χρησιμοποιούμε έτσι όπως είναι και μάλιστα αν η σαλαγκιά είναι μεγάλο μέγεθος δεν το ζυμώνουμε και ιδιαίτερα πολύ. Αν όμως είναι να ψαρέψουμε με αγκίστρι ίσως χρειαστεί λίγο προτού ξεκινήσει το ψάρεμά μας να προσθέσουμε λίγο αλευράκι στη μπάλα του δολώματος που θα χρησιμοποιήσουμε ώστε να σκληρύνει λίγο αλλά και να πάρει μια πιο κολλώδες μορφή και να μην φεύγει εύκολα από το αγκίστρι μας.
3. Κονσέρβα (η ευκολία)
Δεν είναι λίγες οι φορές που αποφασίζουμε να πάμε για ψάρεμα αλλά δεν έχουμε τον χρόνο και τη δυνατότητα να βρούμε τα απαραίτητα υλικά για να φτιάξουμε το δόλωμά μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις έρχεται να μας δώσει λύση η κονσέρβα ψαριού. Δεν είναι τυχαίο που όλοι όσοι ψαρεύουν με ζυμάρια πάντα κουβαλούν στον εξοπλισμό τους κάποιες κονσέρβες ψαριού όπως επίσης σακουλάκια με φρυγανιά τριμμένη και αλεύρι.
Συστατικά: Σαρδέλα ή σκουμπρί ή οποιοδήποτε άλλο ψάρι κονσερβοποιημένο σε λάδι ή και σε απλό νερό από οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ θα αποτελέσει το βασικό κορμό του ζυμαριού μας. Η φρυγανιά είναι αυτή που θα δέσει το ζυμάρι μας.
Αναλογία: Μία ή περισσότερες κονσέρβες ψαριού κατά προτίμηση σαρδέλας ή τόνου και φρυγανιά τριμμένη. Αλεύρι θα χρειαστεί αν ψαρέψουμε με αγκίστρι.
Κατασκευή: Ανοίγουμε την κονσέρβα ψαριού και την αδειάζουμε σε ένα μπολάκι. Ανακατεύουμε με το χέρι μας πολτοποιώντας το περιεχόμενο και προσθέτουμε σιγά σιγά φρυγανιά τριμμένη ενώ ζυμώνουμε συγχρόνως. Όταν διαπιστώσουμε ότι το ζυμάρι μας έχει πάρει την σκληρότητα που επιθυμούμε σταματάμε την φρυγανιά και συνεχίζουμε για λίγο το ζύμωμα.
Την κατασκευή του δολώματος αυτού μπορείτε να τη δείτε σε βίντεο εδώ: Εύκολη Κατασκευή Ζυμαριού
Παρατηρήσεις: Δόλωμα εύκολο που μπορεί να δώσει λύση ανά πάσα στιγμή.
Μπορεί να αποτελέσει και το κρυφό μας χαρτί αν στο ψάρεμα διαπιστώσουμε ότι τα ψάρια δεν τσιμπούν στα υπάρχοντα δολώματα.
Τα υλικά μπορούμε να τα εφοδιαστούμε ακόμη και σε ένα μικρό μπακαλικάκι σε κάποιο απόμερο χωριό.
Αν δεν βρούμε φρυγανιά τριμμένη τότε το σιμιγδάλι ή το αλεύρι θα αποτελέσουν τον αντικαταστάτη της. Ακόμη και το βρεγμένο ψωμί μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση της φρυγανιάς μόνο που θα χρειαστεί και λίγο αλευράκι για να σφίξει.
4. Σαρδέλα αλατισμένη (το εξειδικευμένο)
Πρόκειται για δόλωμα πιο εξειδικευμένο που θα κατασκευαστεί από τον ψαρά που διαθέτει την άνεση κατασκευής (χώρο, περιβάλλον, δυνατότητα). Η αποτελεσματικότητα του είναι τέτοια που αξίζει την κατασκευή.
Συστατικά: Θα χρειαστούμε σαρδέλα φρέσκια, χοντρό αλάτι και αλεύρι. Ένα μεγάλο σουρωτήρι θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο.
Αναλογία: Ένα κιλό σαρδέλα με μια ή δυο χούφτες περίπου αλεύρι.
Κατασκευή: Τοποθετούμε τις σαρδέλες μέσα στο σουρωτήρι σε σειρές και τις αλατίζουμε με το χοντρό αλάτι σε στρώσεις. Δηλαδή μια σειρά σαρδέλες, αλάτι, δεύτερη σειρά σαρδέλες, αλάτι και πάει έτσι μέχρι να τελειώσουν οι σαρδέλες με αλάτι πάντα στη πάνω πλευρά. Το σουρωτήρι αυτό με τις σαρδέλες το τοποθετούμε μέσα σε μια λεκάνη γιατί θα αρχίσει σε λίγο να βγάζει ζουμιά. Είναι οι σαρδέλες που ψήνονται με το αλάτι και στραγγίζουν. Θα τις αφήσουμε για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ωρών. Οι περισσότεροι τις τοποθετούν στο αλάτι το βράδυ και θα κατασκευάσουν το δόλωμα το πρωί της επομένης μέρας.
Όταν έρθει η ώρα κατασκευής του ζυμαριού, παίρνουμε μια μια τις σαρδέλες και διαχωρίζουμε το ψαχνό από τη ραχοκοκαλιά και το κεφάλι. Το ψαχνό το τοποθετούμε σε ένα μπολ και την ραχοκοκαλιά και το κεφάλι συνήθως σε ένα κουβά. Είναι ο κουβάς της μαλάγρας όπου εκεί θα αδειάσουμε και το ζουμί που έβγαλαν όλο το διάστημα παραμονής τους οι σαρδέλες.
Αφού διαχωρίσουμε όλες μας τις σαρδέλες πολτοποιούμε είτε με ένα μπλέντερ είτε με το χέρι μας το ψαχνό. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο αλευράκι μέχρι να δέσουν και να γίνουν ζυμάρι. Την σκληρότητα του ζυμαριού την κανονίζουμε με την ποσότητα του αλευριού που θα προσθέσουμε.
Παρατηρήσεις: Από ότι καταλαβαίνεται περιγράφουμε ένα δόλωμα όπου η σαρδέλα είναι το κυρίαρχο υλικό και το αλεύρι ελάχιστον. Αυτό το κάνει ιδιαίτερα αρεστό στα ψάρια και ο ψαράς αφήνει στην άκρη όλα τα εμπόδια κατασκευής του και επιμελείται σε αυτήν.
Όσο περισσότερο αφήσουμε τις σαρδέλες στο αλάτι τόσο περισσότερο στραγγίζουν με αποτέλεσμα το δόλωμα να χρειάζεται λιγότερο αλεύρι στη συνέχεια.
Υπάρχουν και ψαράδες που το ζουμί αντί να το χρησιμοποιήσουν για μαλάγρα το χρησιμοποιούν για δόλωμα. Μάλιστα κατασκευάζουν ένα δεύτερο δόλωμα που είναι το ζουμί μαζί με αλεύρι που το χρησιμοποιούν στο ψάρεμα με αγκίστρι ενώ το κυρίως δόλωμα το χρησιμοποιούν σε σαλαγκιά.
5. Ψίχα (το απλό)
Το πιο απλό δόλωμα αλλά και ένα από τα πιο αποτελεσματικά στο ψάρεμα της μπάφας. Δολώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε αγκίστρι και είναι αρεστό σε όλα σχεδόν τα ψάρια. Η έλλειψη μυρωδικού δεν φαίνεται ότι είναι αισθητή αφού τα ψάρια το προτιμούν
Συστατικά: Φρέσκο ψωμί το ένα και μοναδικό συστατικό μας. Προτιμούμε το ψωμί αυτό να είναι ελαφριά ψημένο και να μην έχει ιδιαίτερα χοντρή κόρα.
Κατασκευή: Το δόλωμά μας το κατασκευάζουμε ζυμάρι κατά τη διάρκεια του ψαρέματός μας. Παίρνουμε ένα κομμάτι από την ψίχα και την ζυμώνουμε στο χέρι μας και στη συνέχεια τοποθετούμε στο αγκίστρι μας την ανάλογη ποσότητα. Ένας δεύτερο τρόπος κατασκευής και αυτός που χρησιμοποιείται στο ψάρεμα των κεφάλων είναι να πάρουμε ένα κομμάτι ψίχας, όσο περίπου χρειαζόμαστε στη δολωσιά μας, να το τοποθετήσουμε πάνω στο αγκίστρι μας και στη συνέχεια πιέζοντάς το με τα δάχτυλά μας να το κάνουμε ζυμάρι στο σχήμα που επιθυμούμε (συνήθως σκουληκιού).
Παρατηρήσεις: Αν μπορούμε να προμηθευτούμε από κάποιον φούρνο ψωμί το οποίο δεν έχει ψηθεί κανονικά αλλά έχει βγει λίγο νωρίτερα είμαστε ακόμη καλύτερα.
Το ψωμί του τοστ είναι μια εναλλακτική και πρακτική λύση σε περίπτωση που δεν έχουμε ψωμί φρέσκο.
Ένα άλλο «κόλπο» που χρησιμοποιούν οι ψαράδες που ψαρεύουν με το συγκεκριμένο δόλωμα είναι να παίρνουν κάποιες φραντζόλες ψωμί και ενώ είναι ακόμα φρέσκο να το νοτίζουν ελαφριά την επιφάνεια και στη συνέχεια να το τοποθετούν στην κατάψυξη. Όταν είναι να πάνε για ψάρεμα βγάζουν από το ψυγείο εγκαίρως το ψωμί και έχουν ανά πάσα στιγμή ψωμί κατάλληλο για το ψάρεμά τους.
6. Ντοματόζουμο και μελιτζάνα (για σάλπες-χιόνες)
Οι σάλπες, οι χιόνες και τα άλλα χορτοφάγα ψάρια θέλουν κάποιο εξειδικευμένο δόλωμα για να έρθουν και να τσιμπήσουν στα αγκίστρια μας και όχι αυτά που περιέχουν ψάρι και τυρί. Τέτοια δολώματα υπάρχουν αρκετά, τα περισσότερα από τα οποία είναι τοπικά. Εδώ θα σας παρουσιάσουμε ένα από αυτά τα δολώματα που είναι και το πιο διαδεδομένο. Βασικό συστατικό έχει το ντοματόζουμο ενώ μπορούμε να του προσθέσουμε και μελιτζάνα βραστή για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
Συστατικά: Χυμός ντομάτας που μπορεί να είναι κάποιες ντομάτες χτυπημένες στο μπλέντερ ή να είναι έτοιμος χυμός του εμπορίου. Μελιτζάνες κατά προτίμηση τις στρογγυλές και αλεύρι.
Αναλογία: Μια μελιτζάνα, δυο ντομάτες και το αντίστοιχο αλεύρι που θα χρειαστεί.
Κατασκευή: Βράζουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε τη φλούδα τους. Τις τοποθετούμε σε ένα μπλέντερ όπου τις πολτοποιούμε. Το ίδιο πολτοποίηση κάνουμε και στις ντομάτες τις οποίες τις αδειάζουμε σε ένα μπολ και μελιτζάνες και ντομάτες τις ανακατεύουμε με το χέρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά αλεύρι ενώ ζυμώνουμε συγχρόνως το μείγμα μας. Όταν αυτό έχει πάρει την σκληρότητα που επιθυμούμε κι έχει σχηματιστεί ζυμάρι δολώσιμο σταματάμε το αλεύρι συνεχίζοντας ακόμη λίγο το ζύμωμα.
Παρατηρήσεις: Μπορούμε για πιο ευκολία να κατασκευάσουμε δόλωμα μόνο με χυμό ντομάτας και όχι μελιτζάνα που θέλει βράσιμο. Μάλιστα πάμε στο σούπερ μάρκετ, παίρνουμε έναν έτοιμο χυμό, προσθέτουμε αλεύρι και είμαστε έτοιμοι. Ψαρεύει αρκετά καλά αλλά η μελιτζάνα σε μερικές περιοχές προσελκύει καλύτερα τα ψάρια.
Πολλοί που εκτός από τα χορτοφάγα ψάρια επιθυμούν και τα υπόλοιπα προσθέτουν και λίγο τυρί τρίμα επιπλέον στο δόλωμά τους. Αν το επιχειρήσουμε να ξέρουμε ότι το τυρί το σφίγγει στη συνέχεια και αν δεν ψαρευτεί το δόλωμα αμέσως, καλό είναι να το έχουμε λίγο πιο μαλακό και στη συνέχεια, στο ψάρεμα, αν χρειαστεί θα προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι.
Επίσης ένα επιπλέον συστατικό που προσθέτουν αρκετοί στο δόλωμα αυτό είναι το λαδάκι το οποίο έχει την ιδιότητα να κάνει το δόλωμα πιο εύπλαστο.
Επίσης καλό είναι αν χρησιμοποιήσουμε μαλάγρα να περιέχει κι αυτή χυμό ντομάτας όπως επίσης και τα φλούδια από τις μελιτζάνες που χρησιμοποιήσαμε ως δόλωμα.
7. Βραστά ψάρια (το παλιό)
Ένα δόλωμα που παλιά χρησιμοποιούταν αρκετά αλλά στις μέρες μας επειδή κοιτάμε την ευκολία μας και τη σύντομη διαδικασία χρησιμοποιείται από λίγους ψαράδες. Αυτοί όμως που το χρησιμοποιούν δεν το αλλάζουν γιατί η αποτελεσματικότητά του είναι αποδεδειγμένη.
Συστατικά: Ψάρια κατά προτίμηση σαρδέλα, γάβρο, σκουμπράκι, κολιό. Λίγο λάδι και βρεγμένο ψωμί. Αν δεν βάλουμε ψωμί τότε φρυγανιά τριμμένη ή αλεύρι.
Αναλογία: Ένα κιλό σαρδέλα, μια κούπα λάδι και ένα κιλό ψωμί.
Κατασκευή: Βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή ένα τηγάνι τα ψάρια μας με νερό ίσα να σκεπάζονται και τα βάζουμε στη φωτιά. Ρίχνουμε μια κούπα ελαιόλαδο και περιμένουμε να βράσουν. Η σαρδέλα και ο γάβρος είναι ψάρια που σε ένα δεκάλεπτο έχουν βράσει. Αν είναι διαφορετικά ίσως περιμένουμε λιγάκι.
Μέχρι αυτά να βράσουν εμείς έχουμε μουλιάσει το ψωμί μας σε μια λεκάνη με νερό και αφού αφαιρέσουμε την κόρα θα στύψουμε την ψίχα και θα την τριματίσουμε στη λεκάνη. Εκεί θα προσθέσουμε τα βρασμένα μας ψάρια τα οποία θα πολτοποιήσουμε με το χέρι μας και θα τα ανακατέψουμε με το ψωμί ώστε να γίνει ένα σώμα.
Παρατηρήσεις: Αντί για βρεγμένο ψωμί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρυγανιά τριμμένη ή σιμιγδάλι ή αλεύρι.
Το δόλωμα που περιγράψαμε είναι από τα καλύτερα για ψάρεμα με σαλαγκιά. Ασπρίζει στο νερό και προσελκύει τα ψάρια από μακριά, δολώνεται εύκολα και με το τράβηγμα σκορπίζει ώστε και το ψάρι που θα τσιμπήσει καρφώνει και μαλαγρώνει συγχρόνως το συγκεκριμένο σημείο ψαρέματος.
Αν ψαρεύουμε με αγκίστρια τότε για δόλωμα θα χρησιμοποιήσουμε μόνο το ζουμί από τα ψάρια ενώ θα τα στύψουμε να βγει όλη τους η ουσία. Σε αυτό το ζουμί θα προσθέσουμε αλεύρι και θα το ζυμώσουμε μέχρι να σχηματιστεί η σκληρότητα του ζυμαριού που επιθυμούμε.