Απικο
Εγγλέζικο-Απίκο-Μπολονέζ: Οι βασικοί Τρόποι Σύνδεσης Μάνας και Παράμαλλου
Ο κάθε ψαράς, ανάλογα με τον τρόπο ψαρέματος που πραγματοποιεί έχει το δικό του τρόπο να συνδέσει το παράμαλλο του με τη μάνα, τόσο του μηχανισμού στο εγγλέζικο και μπολονέζ όσο και της απλής αρματωσιάς στο απίκο. Είναι ο τρόπος που έχει δει ότι είναι πιο απλός, πιο πρακτικός και πιο σίγουρος. Εμείς εδώ θα δούμε κάποιους τρόπους που ευρέως χρησιμοποιούνται από την πλειοψηφία των ψαράδων. Πρόκειται για τη σύνδεση με θηλιές, το στριφτάρι, την παραμάνα αλλά και το ενιαίο παράμαλλο-μάνα.
Σύνδεση με θηλιές (loop to loop)
Η πιο απλή και γνωστή σύνδεση μάνας και παράμαλλου. Χρησιμοποιείται κυρίως στο εγγλέζικο και μπολονέζ και ιδιαίτερα όταν ο εξοπλισμός μας είναι λεπτός. Πετονιές διαμέτρου 0,15 ή και μικρότερες ακόμη, ενώνονται μεταξύ τους χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο σύνολο της αρματωσιάς. Εδώ δεν χρειάζεται κάποιο επιπλέον εξάρτημα. Απλώς κάνουμε στις δύο άκρες που θέλουμε να συνδέσουμε από μια θηλιά και τις ενώνουμε μεταξύ τους με τον γνωστό τρόπο.
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε εδώ είναι οι δύο θηλιές να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος και να μην είναι η μια μεγάλη και ή άλλη μικρή. Οι πετονιές που θα ενώσουμε, μάνα και παράμαλλο, να μην έχουν μεγάλη διαφορά στη διάμετρο. Μια διαφορά της τάξης των 0,02-0,05 χιλιοστών είναι ιδανική. Όταν σχηματιστεί η ένωση, προτού σφίξουμε, να σχηματιστεί το χαρακτηριστικό οχτάρι.
Τέλος η θηλιά για να έχει μεγαλύτερη αντοχή θα πρέπει να διπλώνει προτού σχηματιστεί (δες φωτό) και όχι να είναι ένας απλός κόμπος.
Σύνδεση με στριφτάρι
Η σύνδεση αυτή χρησιμοποιείται κυρίως στο απίκο και στο εγγλέζικο – μπολονέζ όταν ψαρεύουμε με πιο χοντρά εργαλεία και συνήθως σε ψαρέματα από βράχο ή ακτή και για μεγάλα κυνηγόψαρα. Το στριφταράκι μας καλό είναι να επιλεγεί όσο το δυνατό μικρότερο σε μέγεθος αλλά πολύ καλής ποιότητας.
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε εδώ είναι να μην αφήνουμε στην αρματωσιά μας μικρά στριφταράκια που έχουν βραχεί και χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενα ψαρέματα. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε τορπίλη ή συρόμενο μολύβι στην αρματωσιά μας, τότε ανάμεσα στην τορπίλη-μολύβι και στριφτάρι τοποθετούμε μια μικρή χαντρούλα για να προστατεύσουμε τον κόμπο. Εδώ δεν έχουμε πρόβλημα να χρησιμοποιήσουμε πετονιές (μάνα, παράμαλλο) που έχουν μεγάλη διαφορά σε διάμετρο. Προτιμήστε να επιλέγεται ακριβά, επώνυμα και καλής ποιότητας στριφτάρια παρά φθηνά και αμφιβόλου ποιότητας.
Σύνδεση με παραμάνα
Σύνδεση βολική για αυτούς που θέλουν εύκολη και γρήγορη αλλαγή παράμαλλου. Στο εγγλέζικο και μπολονέζ δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο σε άλλες τεχνικές.
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε εδώ είναι οι παραμάνες μας να επιλεγούν όσο το δυνατό μικρότερες και καλής ποιότητας. Επίσης να είναι λιτές χωρίς προεξοχές που θα μπερδέψουν το παράμαλλό μας κατά την κάθοδο στο βυθό.
Με ενιαίο παράμαλλο-μάνα
Σε πολλά ψαρέματα που δεν απαιτείται η μικρότερη διάμετρο στο παράμαλλο, δένουμε το αγκίστρι μας στο τελείωμα της πετονιάς του μηχανισμού χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ξεχωριστό παράμαλλο. Έτσι έχουμε μάνα-παράμαλλο σε ενιαία αρματωσιά χωρίς καμιά απολύτως σύνδεση.
Το μεγάλο μειονέκτημα της αρματωσιάς αυτής είναι στο σκάλωμα που δεν θα κοπεί το παράμαλλο αλλά η πετονιά σε οποιοδήποτε σημείο. Εδώ θα χρειαστεί η πετονιά του μηχανισμού να είναι καλής ποιότητας και πολλές φορές αόρατη (fluorocarbon) με ένα μεγαλύτερο κόστος από το να ήταν μόνο το παράμαλλο καλής ποιότητας.
Συνδυασμός συνδέσεων
Ο ψαράς που γνωρίζει όλες τις συνδέσεις παράμαλλου και μάνας μπορεί να κάνει και του δικούς του συνδυασμούς ανάλογα με την περίπτωση και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ψαρέματος. Το στριφτάρι μπορεί να γίνει στριφταροπαραμάνα ενώ ο τρόπος σύνδεσης με θηλιά (loop to loop) να χρησιμοποιηθεί στο πέρασμα ενός παράμαλλου που στο άκρο έχει μια θηλιά μέσα από το στριφτάρι που είναι δεμένο στη μάνα του μηχανισμού δίνοντάς μας τη δυνατότητα αλλαγής παράμαλλου όταν το απαιτούν οι καταστάσεις.
Επίσης μην ξεχνάμε και τους εξειδικευμένους συνδέσμους παράμαλλου με μάνα που πωλούνται στα εξειδικευμένα καταστήματα ειδών αλιείας που μας δίνουν πολλές φορές μια άλλην εύκολη και πρακτική για το δικό μας τρόπο ψαρέματος λύση.
Καλές εξορμήσεις.