Cover

αλλα ψαρεματα

Εποχιακά Ψαρέματα: Το Ψάρεμα του Χταποδιού με Πρακαρόλα

Βρισκόμαστε στη καρδιά του χειμώνα και τα ψαρέματά μας έχουν λιγοστέψει και μικρύνει σε διάρκεια χρόνου. Τα περισσότερα είναι κοντινά που πραγματοποιούνται όταν ο καιρός είναι καλός και συνήθως κατά τη διάρκεια της μέρας. Τη νύκτα τα πράματα δυσκολεύουν περισσότερο και θα πρέπει να είμαστε καλά εφοδιασμένοι και προετοιμασμένοι για να εκδράμουμε. Ένα από τα ημερήσια, εποχιακά και κοντινά ψαρέματα είναι αυτό του χταποδιού με τη βοήθεια της πρακαρόλας.

Πρακαρόλα

Η πρακαρόλα είναι το εργαλείο εκείνο που θα μας βοηθήσει να φέρουμε τα χταπόδια κοντά στο σκάφος μας. Πρόκειται για μια χοντρή πετονιά όπου στο τελείωμα της έχει δεμένα κάποια ψαράκια κι ένα βαρίδι. Τα ψαράκια αυτά κατεβαίνουν στο βυθό όπου εμείς σιγά σιγά τα σέρνουμε προκειμένου να περάσουμε σε κοντινή απόσταση από κάποιο χταπόδι. Αυτό με το που θα τα δει θα ορμήσει να τα αγκαλιάσει με τα πλοκάμια του για να τα φάει. Εμείς με το που το καταλάβουμε αυτό θα μαζέψουμε τη πετονιά και θα φέρουμε το χταπόδι κοντά στο σκάφος μας όπου με την απόχη θα το βγάλουμε στην επιφάνεια.

Είδη Πρακαρόλας

Ο κάθε ψαράς έχει τη δικιά του προσωπική πρακαρόλα που την κατασκευάζει με τέχνη και μεράκι. Το βασικό χαρακτηριστικό όλων των ειδών είναι τα φρέσκα ψάρια που τοποθετούνται στο κατώτερο τμήμα της κοντά στο βαρίδι ή στην αλυσίδα μας. Αυτό γίνεται για να μην καταλάβει το χταπόδι την απάτη και αφήσει το δόλωμά μας προτού έρθει κοντά στο σκάφος. Πιο ψηλά υπάρχουν άλλα τεχνητά δολώματα όπως γυαλιστερά τενεκεδάκια, άσπρα ομοιώματα ψαριών, καβουράκια. Δεν λείπουν και οι πρωτοτυπίες όπως για παράδειγμα το κοτοπόδαρο που από ότι πιστεύεται από πολλούς αποτελεί ένα από τα πιο δελεαστικά δολώματα για το χταπόδι.

Πρακαρόλα όπου στο κάτω μέρος, κοντά στην αλυσίδα, υπάρχει κοτοπόδαρο για να προσελκύσει καλύτερα, όπως υποστηρίζουν πολλοί χταποδάδες, τα μεγάλα χταπόδια

Στις φωτογραφίες βλέπετε κάποια από τα διαφορετικά αυτά είδη πρακαρόλας που χρησιμοποιούν οι φίλοι και συνεργάτες μας. Εσείς παρατηρείτε και φτιάχνετε τη δικιά σας προσωπική πρακαρόλα που ίσως αποδειχτεί καλύτερη και από αυτές.

Δημήτρης Σολωμονίδης

Γιάννης Μαλακάσης

Μάρκος Τσαπέπας

Χρήστος Βερούχης

Αλυσίδα και Τενεκεδάκια

Τα χταπόδια πολλές φορές τα ψαρεύουμε και σε τόπους βραχώδη όπου το μολύβι μας κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να σκαλώσει. Ο ψαράς που το γνωρίζει αυτό αντικαταστεί το μολύβι της πρακαρόλας του με ένα κομμάτι αλυσίδας όπου το βάρος της είναι ανάλογο του βάθους που ψαρεύουμε.

Από την άλλη προκειμένου να προσελκύσει από μακριά τα χταπόδια και να κινήσει την περιέργεια τους να επισκεφτούν τα δολώματά του τοποθετεί στο πάνω τμήμα της πρακαρόλας του τενεκεδάκια σε σχήμα ψαριού. Αυτά πέρα από τη γυαλάδα που κάνουν βγάζουν κι ένα θόρυβο που από ότι υποστηρίζουν αρκετοί χταποδάδες αυτός ο θόρυβος προσελκύει τα μεγάλα χταπόδια.

Τόπος

Ο βυθός όπου θα αναζητήσουμε τα χταπόδια είναι το πράσινο μαρουλάκι, οι αμμούδες με βοτσαλάκι και σκόρπιες πετρούλες, οι μικρές φυκιάδες που εναλλάσσονται με αμμούδα και ο πετρώδης αλλά ομαλός βυθός για τους πιο έμπειρους.

Τρόπος Ψαρέματος

Στους πιο πάνω τόπους θα αμολήσουμε την πρακαρόλα μας να φθάσει στο βυθό και θα προχωρήσουμε λίγο το σκάφος εμπρός για να φύγουν κάποια μέτρα πετονιά πίσω μας. Κάνοντας κράτει θα μαζέψουμε αργά και μάλιστα κουδουνιστά(σαν κουδουνίστρα μικρού παιδιού) την πετονιά μας. Όταν τα δολώματα πλησιάσουν κοντά στο σκάφος θα κάνουμε λίγο εμπρός ώστε να απομακρυνθούν τα δολώματα και έτσι συνεχίζουμε μέχρι να κολλήσει το χταπόδι στα δολώματά μας.

Αν υπάρχει ψιλό αεράκι ή ρεματάκι που μετακινεί αργά το σκάφος μας τότε δεν χρειάζεται καθόλου η μηχανή. Ρίχνουμε την πρακαρόλα μας στο νερό και το μόνο που κάνουμε είναι να παίζουμε κουδουνιστά όπως είπαμε την πετονιά μας.

Το κόλλημα του χταποδιού θα το καταλάβουμε από την απότομη αλλαγή του βάρους της πρακαρόλας μας. Αμέσως θα αρχίσουμε να μαζεύουμε με σταθερό ρυθμό τη πετονιά μας μέχρι να φθάσει το χταπόδι κοντά στο σκάφος όπου με τα χέρια ή την απόχη θα το φέρουμε στην επιφάνεια.

Απόχη

Η πρακαρόλα δεν έχει κάτι το αιχμηρό που θα γαντζώσει ή θα αγκιστρώσει το χταπόδι και θα το φέρει στα σίγουρα στο σκάφος. Κάθε ξενέρισμά του θα έχει σαν αποτέλεσμα το ξεκόλλημα του από τα δολώματα και τη φυγή του στο βυθό. Για να μην συμβεί αυτό, ο ψαράς με το που πλησιάζει το χταπόδι στο σκάφος και λίγο προτού να ξενερίσει το αρπάζει είτε με τα χέρια του είτε μα τη βοήθεια της απόχης. Αν εμείς δεν είμαστε από τους έμπειρος εκείνους που χρησιμοποιούν τα χέρια θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε στο σκάφος μας να υπάρχει πάντα απόχη όταν πηγαίνουμε για ψάρεμα χταποδιών με πρακαρόλα.

Μικρά χταπόδια

Σίγουρα όλα τα χταπόδια που θα πιαστούν στην πρακαρόλα μας δε θα είναι μεγάλα. Θα υπάρχουν και τα μικρά που το μέγεθός τους είναι κάτω από κιλό για τους πιο απαιτητικούς και κάτω από το μισό για αυτούς που ακολουθούν τους νόμους. Τα χταποδάκια αυτά δεν τα κρατάμε αλλά τα αφήνουμε ελεύθερα να επιστρέψουν στο νερό. Η πρακαρόλα δεν έχει κάτι το αιχμηρό να τα τραυματίσει κι έτσι αυτά γυρίζουν πίσω στο περιβάλλον τους ανέπαφα να συνεχίσουν τη ζωή τους και να μεγαλώσουν. Μετά από κάποιο διάστημα θα τα ξανασυναντήσουμε σε σεβαστό μέγεθος.

Αν αυτό ακολουθηθεί από όλους μας τότε και χταπόδια μεγάλα θα βρίσκουμε και οι τόποι θα διατηρούνται σε μια ισορροπημένη κατάσταση.

Στις παρακάτω φωτό βλέπουμε την απελευθέρωση ενός μικρού χταποδιού.

1. Το χταπόδι μόλις μπήκε στην απόχη

2. Από ότι φαίνεται το μέγεθός του είναι μικρό

3. Ο ψαράς παίρνει την απόφαση να το αφήσει να ζήσει

4. Έτσι το αφήνει

5. Αυτό επιστρέφει στο νερό…

6. …κολυμπά χαρούμενο για την ελευθερία του …

7. …κι απομακρύνεται προς το βυθό.

Ώρα

Καλύτερη ώρα για το ψάρεμα μας είναι το πρωί. Οι περισσότεροι ψαράδες ξεκινούν με το ξημέρωμα και συνεχίζουν μέχρι να ανέβει ο ήλιος ψηλά. Εκεί σταματούν το ψάρεμα γιατί τα χταπόδια σταματάν να αρπάζουν τα δολώματα και ότι κολλήσει θα είναι μικρό.

Καιρικές Συνθήκες

Η άπνοια, το ελαφρύ βοριαδάκι και τα καθαρά νερά είναι οι καλύτερες συνθήκες για το συγκεκριμένο ψάρεμα. Αν υπάρχει θολούρα τότε δύσκολα τα χταπόδια θα διακρίνουν τα δολώματα και τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά.

Εποχή

Η καλύτερη εποχή είναι ο χειμώνας και οι πρώτοι ανοιξιάτικοι μήνες. Το χειμώνα έχουμε πιο πολλά χταπόδια ενώ την άνοιξη λιγότερα αλλά πολύ μεγαλύτερα.

Υπομονή & Επιμονή

Το μεγάλο πλεονέκτημα ενός καλού χταποδά είναι η υπομονή και η επιμονή. Όσοι νομίζετε ότι έχετε αυτά τα προσόντα τότε κάνετε για το συγκεκριμένο ψάρεμα και αν δεν έχετε επιχειρήσει ακόμη είναι μια ευκαιρία για να ξεκινήσετε. Χταπόδια υπάρχουν παντού και στο χέρι σας είναι να τα ανακαλύψετε και να τα φέρετε πάνω στο σκάφος σας.

Καλή προσπάθεια.