Cover

Ειδησεις

Ετήσιο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου Αλιείας (E.F.C.A.) για Επιθεωρητές Αλιείας

Στο πλαίσιο της καταβαλλόμενης προσπάθειας από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τη διαρκή βελτίωση του επιπέδου επιμόρφωσης των στελεχών του Σώματος, πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Ελέγχου Αλιείας του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Δ.ΕΛ.ΑΛ.), το ετήσιο εκπαιδευτικό σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου Αλιείας (E.F.C.A.) για επιθεωρητές αλιείας.

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 02-05/04/2019 στην Αθήνα με τη συμμετοχή τριάντα ενός (31) εκπαιδευομένων τόσο από την Ελλάδα όσο και από τα υπόλοιπα μεσογειακά κράτη-μέλη της ΕΕ και συγκεκριμένα από Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κροατία, Μάλτα και Κύπρο. Το σεμινάριο στόχευε στην εκπαίδευση του προσωπικού που θα απασχοληθεί με τις αλιευτικές επιθεωρήσεις σε θαλάσσιες περιπολίες στο πλαίσιο εφαρμογής του Κοινού Σχεδίου Ανάπτυξης Μέσων (Joint Deployment Plan) των κρατών-μελών που συμμετέχουν κατ’ έτος σε αυτό και αφορούσε τόσο στα αποθέματα ερυθρού τόνου, ξιφία και μακρύπτερου τόνου, όσο και στα αλιεύματα για τα οποία προβλέπονται ελάχιστα μεγέθη. 

Από πλευράς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συμμετείχαν, με πρωτοβουλία της Δ.ΕΛ.ΑΛ. και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δεκατέσσερα (14) στελέχη του φορέα μας, που ασκούν καθήκοντα επιθεωρητή ICCAT (επιθεωρητή της Διεθνούς Σύμβασης για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού) σε Λιμενικές Αρχές της χώρας ή υπηρετούν στην αρμόδια με το αντικείμενο Διεύθυνση του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Κατά τη διάρκεια του επιμορφωτικού προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις και δεξιότητες για τη διενέργεια των σχετικών αλιευτικών ελέγχων, καθώς πλέον το νέο Ειδικό Πρόγραμμα Ελέγχου και Επιθεώρησης  κατ’ εφαρμογή της Εκτ. Απόφασης (ΕΕ) 2018/1986 περιλαμβάνει επιθεωρήσεις που αφορούν την πλειονότητα των ελληνικών αλιευτικών σκαφών και εργαλείων.

Για σκοπούς πρακτικής εφαρμογής και διενέργειας εκπαιδευτικών επιθεωρήσεων, την τελευταία ημέρα της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε, με μέριμνα της Δ.ΕΛ.ΑΛ., επιβίβαση σε αλιευτικό σκάφος που φέρει το εργαλείο μηχανότρατα στο λιμένα Κερατσινίου. Κατόπιν σχετικής επίδειξης και εφαρμογής των πρακτικών και μεθόδων επιθεώρησης του συγκεκριμένου εργαλείου (δίχτυ τράτας) και του λοιπού εξαρτισμού του διχτυού, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της ιχθυόσκαλας Κερατσινίου, αποκτώντας μία συνολική εικόνα των διαδικασιών διαχείρισης των αλιευμάτων.