Συρτη Φυλακας
Εξοπλισμός: Απόχη Μέρος 4ο – Συμβουλές & Παρατηρήσεις για το Σωστό Απόχιασμα
Στα προηγούμενα 3 μέρη είδαμε τη χρησιμότητα της απόχης και ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει για να εξυπηρετεί καλύτερα τον τρόπο ψαρέματος που πραγματοποιούμε. Είδαμε επίσης τα λάθη που κάνει πολλές φορές ο ψαράς στη προσπάθεια του να αποχιάσει ένα αξιόλογο ψάρι. Εδώ θα δούμε κάποιες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, ώστε να έχουμε αίσιο τέλος σε κάθε πιάσιμο αξιόλογου ψαριού.
Οδηγούμε το ψάρι στην απόχη και όχι την απόχη στο ψάρι
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στο απόχιασμα, είναι καθώς πλησιάζει το ψάρι κοντά, να επιχειρούμε να το βάλουμε μέσα στη στεφάνη, ακολουθώντας το με την απόχη. Το αποτέλεσμα θα είναι πολλές φορές δυσάρεστο, αφού με αυτόν τον τρόπο το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τρομάξουμε για ακόμη μια φορά το κουρασμένο ψάρι και να του δώσουμε το κίνητρο για να κάνει μια ύστατη δυνατή προσπάθεια, και να κόψει το παράμαλλο ή να ισιώσει το αγκίστρι.
Ο σωστός τρόπος είναι να τοποθετήσουμε μπροστά μας στο νερό την απόχη και με τη βοήθεια του καλαμιού μας να οδηγήσουμε το ψάρι μέσα στη στεφάνη. Μόνο όταν αυτό έχει αρχίσει να μπαίνει στη στεφάνη, θα κάνουμε την κίνηση να το χωρέσουμε όλο στο σάκο της απόχης και στη συνέχεια θα την ανασηκώσουμε από το νερό μαζί με το ψάρι.
Αφήνουμε στο ψάρι τη σωστή απόσταση από την κορυφή του καλαμιού μας
Για την πλειοψηφία των ψαράδων που χρησιμοποιούμε καλάμι και μηχανισμό στα ψαρέματά μας, θα πρέπει να υπολογίζουμε σωστά την απόσταση που έχει το πιασμένο ψάρι από τη μύτη του καλαμιού μας. Σε καμιά περίπτωση δεν τυλίγουμε πολύ την αρματωσιά μας σε σημείο που η απόσταση ψαριού και κορυφής να είναι μικρότερη από το μήκος του καλαμιού. Αν αυτό δεν το προσέξουμε, εκτός από το ότι δε μπορούμε να αποχιάσουμε το ψάρι, υπάρχει και κίνδυνος τραυματισμού και σπασίματος του καλαμιού.
Η στεφάνη της απόχης έχει μέγεθος για να χωρά με ευκολία το ψάρι που αναζητούμε
Όσο σωστοί και αν είμαστε στο απόχιασμα ενός ψαριού, αν αυτό δεν χωρά μέσα στη στεφάνη δεν έχει σημασία. Άρα αυτό που πρέπει να φροντίσουμε, είναι η στεφάνη να είναι αρκετά φαρδιά, ώστε να καλύπτει το οποιοδήποτε ψάρι πιάσουμε. Όχι μόνο τα μεγέθη που αναζητούμε, αλλά κι ένα «τυχερό» που μπορεί να πιαστεί στα αγκίστριά μας.
Ο σάκος να έχει μέγεθος που να χωρά το ψάρι
Δεν έχει νόημα να υπάρχει απόχη, αν το ψάρι δε χωρά μέσα. Αυτό είναι λογικό, γιατί την απόχη τη χρειαζόμαστε για να τοποθετήσουμε μέσα το μεγάλο ψάρι και με τη βοήθειά της να το βγάλουμε στην ακτή ή στη κουβέρτα του σκάφους μας. Άρα, είναι απαραίτητο να έχει η απόχη μας σάκο μεγάλου μεγέθους.
Τοποθέτηση πρώτα του κεφαλιού στη στεφάνη
Ένα λάθος που γίνεται συνήθως από τους νεώτερους ψαράδες, αφορά στο τμήμα του ψαριού που μπαίνει πρώτα στην απόχη. Όπως είπαμε και πιο πάνω, το σωστό απόχιασμα είναι να οδηγήσουμε το ψάρι μέσα στην ακίνητη απόχη, οπότε λογικά το τμήμα εκείνο του ψαριού που θα μπει πρώτο στην απόχη είναι το κεφάλι. Αν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να κινήσουμε την απόχη προς το ψάρι, τότε θα πρέπει να φροντίσουμε να μπει πρώτα μέσα το κεφάλι και όχι η ουρά.
Όχι σε περαστικούς κι άσχετους
Το ποιος θα αποχιάσει το ψάρι, ίσως κρίνει και το αποτέλεσμα. Αν για οποιοδήποτε λόγο δε μπορούμε εμείς οι ίδιοι να το αποχιάσουμε, δε θα εμπιστευόμαστε περαστικούς κι άσχετους με το αντικείμενο. Ιδιαίτερα σε ψαρέματα ακτής που μαζεύονται κοντά μας διάφοροι και με το που δουν μεγάλο ψάρι τρέχουν και βουτούν την απόχη, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αν είμαστε με σκάφος, τότε αν ο σύντροφός μας δεν είναι σχετικός, θα πρέπει να του δώσουμε εμείς τις απαραίτητες οδηγίες για να φέρει σε πέρας το απόχιασμα.
Όχι λιτά φρένα στο μηχανισμό
Ένα λάθος που κάνουν πολλοί ψαράδες, είναι να αφήνουν τα φρένα λυτά, ιδιαίτερα σε match τεχνικές. Το αποτέλεσμα είναι το ψάρι να πηγαίνει όπου αυτό θέλει και όχι εκεί που επιθυμεί να το οδηγήσει ο ψαράς. Γι’ αυτό υπάρχουν τα μπερδέματα με τις αρματωσιές άλλων ψαράδων, τα αγκυρόσχοινα στα λιμάνια, το βράχωμα κ.α. Το σωστό ζόρισμα του ψαριού από την αρχή της μάχης, κάνει το απόχιασμα εύκολο και σύντομο. Απεναντίας, το μη ζόρισμα δίνει στο ψάρι περιθώρια ελιγμών και πιθανότητες διαφυγής.
Η πρώτη προσπάθεια αποχιάσματος πρέπει να είναι αποτελεσματική
Όταν το ψάρι έλθει για πρώτη φορά στην επιφάνεια, είναι πολύ εύκολο να το οδηγήσουμε στην απόχη. Όταν αυτή η πρώτη φορά δεν πετύχει, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Το ψάρι μαθαίνει την απόχη και πολύ δύσκολα θα μπει στη συνέχεια μέσα στη στεφάνη. Γι’ αυτό λοιπόν, ας φροντίσουμε η πρώτη προσπάθειά μας να είναι επιτυχής.