Cover

Casting

Φαραώ: Πλεονεκτήματα, Μειονεκτήματα & Ψάρια που τον Προτιμούν

Η πρώτη μας επιλογή για ρηχά ψαρέματα, σε βραχώδη περιοχή και σκοτάδι. Δύσκολα το εκλεκτό ψάρι θα αντισταθεί στη θέα ενός κομματιού ζωντανού φαραώ και διακρίνεται για την ικανότητά του να «επιλέγει» τα μεγαλύτερα κομμάτια της περιοχής. Φαφούτηδες «παπουδοσαργοί», σηκιοί, αλλά και μελανούρια, κακαρέλοι, φαγκρόπουλα και τσιπούρες, θα τιμήσουν τον άξιο συνεργάτη των αγκιστριών μας. Ακόμη και αν η δολωσιά μας είναι μικρή, το εκλεκτό ψάρι θα επιχειρήσει να την γευτεί.

Πλεονεκτήματα

  • Ιδανικό για βράχια και σκοτάδι
  • Επιλέγει τα εκλεκτά ψάρια της περιοχής
  • Ανθεκτικό
  • Συντήρηση σχετικά εύκολη

Μειονεκτήματα

  • Κόστος αγοράς

Ψάρια

  • Σαργοί
  • Σηκιοί
  • Κακαρέλοι
  • Λυθρίνια
  • Μελανούρια
  • Μαυρόψαρα
  • Τσιπούρες

TIPS

  • Αρχίζουμε να κόβουμε κομμάτια πρώτα από την ουρά και στη συνέχεια προχωράμε προς το κεφάλι, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ζωντανό το δόλωμά μας.
  • Δε χρειάζεται να επιχειρήσουμε κόψιμο δολώματος με το μαχαίρι ή το ψαλιδάκι. Αν πιέσουμε λίγο με τα δάχτυλά μας στο σημείο που επιθυμούμε να κοπεί, το ακραίο τμήμα θα διαχωριστεί χωρίς να ματώσει το υπόλοιπο.
  • Για να διατηρηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα, το τοποθετούμε σε ένα φαρδύ μπωλ με 1-2 δάχτυλα θαλασσινό νερό (ίσα που να το σκεπάζει), και το έχουμε σε ένα σκιερό μέρος ή στη συντήρηση του ψυγείου μας, ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού (προσέξτε :  η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη από 7-8 βαθμούς, γιατί τότε το σκουλήκι πεθαίνει).
  • Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε το κομμάτι που πρόκειται να δολώσουμε αρχικά σε καλαμποκάλευρο και στη συνέχεια να το περάσουμε στα αγκίστριά μας. Έτσι θα δολωθεί πιο εύκολα, αλλά και θα μαλαγρώσει το σημείο που θα πέσει η αρματωσιά μας.
  • Αν δείτε κάτι σαν πέτσα στην επιφάνεια του νερού, στο μπωλ με το φαραώ σας, μην παραξενευτείτε. Το σκουλήκι έχει φτιάξει «κουκούλι» και κάνει οικονομία δυνάμεων!
  • Η αλλαγή στο χρώμα ή οποιαδήποτε οσμή στο νερό, είναι σημάδι πως πρέπει να το ανανεώσετε άμεσα.
  • Όταν διαλέγετε σκουλήκια, αν έχετε τη δυνατότητα πιάστε το σώμα του για να διαπιστώσετε ότι είναι σφιχτό. Οι στρογγυλές ακαθαρσίες στο νερό δεν είναι λόγος ανησυχίας αλλά απόδειξη υγείας, αφού το υγιές σκουλήκι αποβάλλει τα «κόπρανά» του. Αλλιώς, αν τα νιώσετε εσωτερικά του και δε δείτε ακαθαρσίες, πρέπει να το βοηθήσετε κόβοντας ένα κομμάτι από την ουρά, για να διευκολύνετε την αποβολή τους και φυσικά να σώσετε το σκουλήκι σας.
  • Αν το κατάστημα ειδών αλιείας σας δώσει το σκουλήκι σε πλαστική σακούλα, μην το αφήσετε πολύ ώρα εκεί, γιατί αφενός μεν μπορεί να τη δαγκώσει και να το βρείτε να περιφέρεται στο αυτοκίνητό σας, αφετέρου να «σκάσει» από την έλλειψη οξυγόνου και να το ψαρέψετε ψόφιο!
  • Η δόλωση κομματιών κοντά στο κεφάλι απαιτεί πολύ προσοχή, αφού το δάγκωμα του φαραώ είναι αρκετά οδυνηρό. Έτσι, μη δοκιμάσετε να κόψετε τα τελευταία δολώματα σφίγγοντας με το χέρι, γιατί το σκουλήκι είναι πολύ σκληρό στα τελευταία 20 εκατοστά από το κεφάλι του. Απλά αφήστε ένα κοφτερό μαχαίρι να σας βοηθήσει…
  • Η δόλωση του φαραώ μπορεί να είναι διπλή (είσοδος της ακίδας από τη ράχη του, ξεπέρασμα στην κοιλιά, νέο κάρφωμα λίγο πιο πέρα και τελικό ξεπέρασμα της ακίδας στη ράχη).
  • Αν ο φαραώ σας «έχει πάρει την κάτω βόλτα» και δεν προβλέπεται ψάρεμα σύντομα, μπορείτε να τον παστώσετε σε χοντρό αλάτι. Προσοχή όμως! Πάντα πριν ψοφήσει, για να παραμείνει σφιχτός. Στο σωστό τόπο και χρόνο, ο παστός φαραώ δουλεύει σχεδόν το ίδιο καλά με τον ζωντανό.