Συρτη Φυλακας
Φύλακας – Ζόκα: Σουπιά, το Ανοιξιάτικο Δόλωμα
Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου τα καλαμάρια έχουν αρχίσει και λιγοστεύουν και η εύρεσή τους αποτελεί πολλές φορές σπαζοκεφαλιά. Ο ψαράς που τα χρησιμοποίησε όλους τους προηγούμενους μήνες κατάφερε να βγάλει αξιόλογα ψάρια, όμως τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν και ή θα πρέπει να ασχοληθούμε με ψαρέματα που δεν χρειάζονται ζωντανά δολώματα ή να αναζητήσουμε άλλο είδος ζωντανού που να δουλεύει ισάξια με το καλαμάρι.
Η άνοιξη είναι η εποχή εκείνη που τα ψάρια αρχίζουν και «αυγώνουν» και τα τεχνητά βρίσκουν εφαρμογή και μάλιστα πολλές φορές θα πάρουν περισσότερα κτυπήματα από ότι το ζωντανό. Τα ψάρια ορμούν να διώξουν τον παρείσακτο εισβολέα που πλησιάζει τα λημέρια τους και όχι προσπαθούν να το φάνε και για αυτό και τα μεγαλύτερα τεχνητά λειτουργούν καλύτερα. Όσο όμως αφορά τις διατροφικές συνήθειες αυτό που βρίσκεται σε αφθονία είναι οι σουπιές. Έτσι η δόλωσή τους θα φέρει αποτελέσματα ειδικά αν οι τόποι μας είναι αρκετα βαθυνοί.
Εύρεση δολώματος
Τις σουπιές τις ψαρεύουμε με τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούμε και στα καλαμάρια τις οποίες και εφαρμόζουμε σε ρηχότερα συνήθως νερά. Η συρτή με 2-4 καλαμαριέρες νωρίς το πρωί αλλά και το σούρουπο σε αμμούδες θα μας φέρει αρκετά δολώματα ικανά να καλύψουν ένα ολοήμερο ψάρεμα. Αλλά και η καθετή κοντά σε φυκιάδες ή πράσινο μαρουλάκι μπορεί να μας δώσει αρκετές σουπιές ακόμη και αν η αναζήτησή τους γίνει ημέρα. Βέβαια μη ξεχνάμε και το eging από την ακτή που και σουπιές μας δίνει αν γίνει περπατητό και είναι συνάμα αρκετά διασκεδαστικό.
Συντήρηση-διατήρηση
Η σουπιά είναι πολύ πιο ανθεκτική από το καλαμάρι και ο ψαράς μπορεί να τις διατηρήσει ζωντανές ακόμη και σε ένα μπουγέλο με λίγο θαλασσινό νερό. Η ανακύκλωση του νερού δεν είναι απαραίτητη αν και ο ψαράς που την έχει πλεονεκτεί γιατί μπορεί να τις διατηρήσει ζωντανές για πολλές ημέρες. Το κιουρτάκι αν το εφοδιάσουμε με κάποια ψαράκια για να μην τρώγονται μεταξύ τους είναι μια λύση για να τις ψαρέψουμε μετά από μέρες ή να διατηρήσουμε ζωντανές αυτές που μας περίσσεψαν από μια εξόρμησή μας. Επίσης αυτοσχέδια μπουκαλάκια που χρησιμοποιούν για την κάθε μια ξεχωριστά πολλοί ψαράδες είναι και αυτή μια λύση αφού οι σουπιές τρώει η μια την άλλη. Ένα απλό τέτοιο αυτοσχέδιο μπουκάλι είναι αυτά των αναψυκτικών όπου τα σχίζουμε από το πώμα προς τη βάση αρκετές φορές και τοποθετούμε εκεί μέσα τις σουπιές μας κρεμάζοντάς τα με ένα σκοινάκι από το πώμα.
Αρματωσιά
Μπορεί η κλασσική συρόμενη αρματωσιά με τα δυο αγκίστρια σε σειρά να κάνει και για τις σουπιές όμως αν αυτές είναι μεγάλες θα προτιμήσουμε να κατασκευάσουμε μια αρματωσιά με τρία αγκίστρια. Ένα συρόμενο και δύο σταθερά με μικρά παραμαλλάκια. Αυτό το κάνουμε επειδή το κόκαλο της είναι αρκετά σκληρό και τα τσιμπήματα- αρπάγματα των ψαριών είναι κοντά στο κεφάλι, που φροντίζουμε να έχει δυο αγκίστρια εκεί.
Η κατασκευή της απλή. Δένουμε το μικρό παραμαλάκι πάνω σε ένα μεγάλο, τοποθετούμε δυο αγκίστρια σε ίσες αποστάσεις(τα σταθερά) και δένουμε κι ένα συρόμενο. Αυτό βέβαια όσο αφορά το φύλακα.
Στη ζόκα(Δες Αρμάτωμα Ζόκας) θα χρειαστούμε μόνο τα δυο σταθερά αγκίστρια αφού στη θέση του συρόμενου υπάρχει το μεγάλο αγκίστρι της ζόκας. Εδώ το μήκος της αρματωσιά μπορεί να τροποποιηθεί εύκολα τυλίγοντας την αρματωσιά μας πάνω στο μεγάλο αγκίστρι της ζόκας.
Δόλωση
Το συρόμενο αγκίστρι της αρματωσιάς του φύλακα ή το μεγάλο αγκίστρι της ζόκας το καρφώνουμε στο πίσω μέρος της σουπιάς, στην άκρη της, και τα δυο άλλα αγκίστρια στα πλοκάμια της. Το αρπάδι του αγκιστριού στο πίσω μέρος της σουπιάς είναι στο πάνω μέρος ενώ τα δυο αρπάδια στα πλοκάμια από την κάτω μεριά της. Με αυτόν τον τρόπο και κολυμπά καλύτερα και φυσικότερα στο νερό αλλά και τα ψάρια που θα τσιμπήσουν θα πιαστούν ευκολότερα.
Τι να προσέξουμε
- Όπως είπαμε και πιο πάνω έχει αποδεικτεί ότι η σουπιά αποδίδει καλύτερα στα πιο βαθιά σημεία. Έτσι μη διστάσετε να την χρησιμοποιήσετε σε αρκετά βαθιά νερά, ακόμη και σε μέτρα πολύ περισσότερα από τα 100.
- Στα βαθιά σημεία για αρμάτωμα θα χρησιμοποιήσουμε νήμα ενώ στα πιο ρηχά πετονιά, κατά προτίμηση αόρατη (fluorocarbon).
- Είναι πολύ πιο ανθεκτική από το καλαμάρι και τα μικρόψαρα δύσκολα την χαλούν. Έτσι ακόμη κι αν πέσετε σε τόπο με μικρόψαρα έχετε αυξημένες πιθανότητες για επίθεση από μεγαλύτερο ψάρι από ότι αν χρησιμοποιούσατε καλαμάρι.
- Καρφώνουμε αρκετά πιο αργοπορημένα στην τσιμπιά από ότι στο καλαμάρι και μάλιστα περιμένουμε την καλή τσιμπιά και όχι τα μικροτσιμπηματάκια.
- Όταν έχουμε και καλαμάρια αλλά και σουπιές τότε ψαρεύουμε τα καλαμάρια στην αρχή στα ρηχά σημεία που ξέρουμε και στη συνέχεια πηγαίνουμε με τις σουπιές στα βαθύτερα.
- Στο αρμάτωμα τα δυο αγκίστρια στα παράμαλλα είναι 1 με 2 νούμερα μικρότερα από τα αντίστοιχα του φύλακα. Βέβαια κι εδώ φροντίζουμε να είναι αρίστης ποιότητας, κοφτερά και να μην ανοίγουν.
- Όσοι ψαρεύουν με ζόκες κι έχουν στα εργαλεία τους, μη διστάσουν και δεν δοκιμάσουν αυτήν την εποχή τις μοντέρνες πολύχρωμες ζόκες σχήματος καλαμαριού, χταποδιού ή ακόμη και ψαριού. Έχει αποδεικτεί ότι την άνοιξη αποδίδουν πολύ καλά, ιδιαίτερα τον Απρίλη και το Μάη.