Συρτη Φυλακας
Γνωριμία με την Τεχνική του Φύλακα Μέρος 3ο – Αρματωσιές και Παραλλαγές
Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε πως μπορούμε να βρούμε, να μαζέψουμε και να διατηρήσουμε σε άριστη κατάσταση το ζωντανό μας δόλωμα. Ένα δόλωμα που όσο δύσκολο είναι να βρεθεί και να συντηρηθεί τόσο αρεστό είναι στα ψάρια και είναι αυτό που κάνει και τη διαφορά.
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το θέμα αρματωσιά και να δούμε πως μπορούμε να κατασκευάσουμε αρματωσιές ανάλογα με τα δολώματα μας αλλά και ανάλογα με τα ψάρια που απευθυνόμαστε.
Τι εννοούμε όταν λέμε αρματωσιά στο φύλακα;
Αρματωσιά στο φύλακα ονομάζουμε το τμήμα εκείνο πάνω στο οποίο βρίσκονται τα αγκίστρια. Μπορεί αυτό να έχει μήκος μισό μέτρο και να ενώνεται με στριφταράκι με το υπόλοιπο παράμαλλο ή να είναι και ολόκληρο το παράμαλλο μία αρματωσιά.
Από τι εξαρτάται το μήκος της αρματωσιάς;
Πολλοί είναι οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στο μήκος της αρματωσιάς. Οι βασικότεροι είναι δύο. Το είδος (απλή πετονιά, αόρατη, νήμα) και το πάχος. Όταν είδος και πάχος είναι παρόμοια με το παράμαλλό μας τότε το μήκος της αρματωσιάς μας είναι μεγάλο και ίσο με το παράμαλλό μας αφού αρματωσιά και παράμαλλο είναι το ίδιο και το αυτό. Όταν όμως το είδος και το πάχος της αρματωσιάς είναι διαφορετικά από το είδος και το πάχος του παράμαλλου, τότε το μήκος της αρματωσιάς είναι μικρό και συνδέεται αυτή με το παράμαλλο με τη βοήθεια ενός μικρού αλλά πολύ δυνατού στριφταριού.
Τι υλικό χρησιμοποιώ στην αρματωσιά μου;
Στην αρματωσιά μου μπορώ να χρησιμοποιήσω πετονιά αλλά και νήμα. Τα ψάρια, το είδος του βυθού και το βάθος είναι αυτά που θα καθορίσουν το υλικό.
Πότε να χρησιμοποιήσω πετονιά και πότε νήμα;
Πετονιά χρησιμοποιώ τις περισσότερες φορές αφού είναι πιο διακριτική από το νήμα και δεν την βλέπουν εύκολα τα ψάρια. Νήμα θα χρησιμοποιήσω σε ειδικές περιπτώσεις όπως όταν ψαρεύω ψάρια που έχουν δόντια και είναι επικίνδυνο να κόψουν το παράμαλλό με πετονιά καθώς επίσης και όταν ο βυθός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος όπως αυτός των ναυαγίων.
Απλή ή αόρατη πετονιά;
Θα λέγαμε ότι σε ρηχά νερά χρησιμοποιούμε αόρατη πετονιά ενώ σε βαθιά απλή. Ο λόγος απλός. Στα ρηχά η πετονιά διακρίνεται πιο εύκολα ενώ στα βαθιά δυσκολότερα. Πάντως υπάρχουν ψαράδες που χρησιμοποιούν και στα βαθιά αόρατη πετονιά και μάλιστα ενιαία με το παράμαλλο. Η πλειοψηφία πάντως των ψαράδων χρησιμοποιεί απλή πετονιά για το παράμαλλο και αόρατη πετονιά για την αρματωσιά που έχει μήκος ένα με ενάμιση μέτρο και που συνδέεται με το παράμαλλο με ένα μικρό και δυνατό στριφτάρι.
Τι πάχος έχει η αρματωσιά μας;
Το πάχος της αρματωσιάς μας έχει να κάνει με το είδος βασικά και στη συνέχεια το μέγεθος των ψαριών. Αν τα ψάρια που αναζητούμε δεν έχουν κοφτερά δόντια ή είναι μικρά τότε ένα παράμαλλο διαμέτρου 0,50 χιλιοστών είναι αρκετό. Αν τώρα τα ψάρια έχουν δόντια ή είναι μεγάλα πάμε σε διάμετρο 0,70 και μάλιστα το τελευταίο μισό έως ένα μέτρο το έχουμε διπλαρωμένο για τα γδαρσίματα των δοντιών.
Τέλος σε ψάρια με ιδιαίτερα κοφτερά δόντια που μπορούν να κόψουν και το διπλαρωμένο παράμαλλο τότε πάμε στη χρησιμοποίηση νήματος αντοχής 150 λίμπρες.
Εξαρτάται το πάχος και από το είδος του βυθού;
Μπορεί και το είδος του βυθού να προκαθορίσει πολλές φορές και το πάχος αλλά και το είδος της αρματωσιάς. Ομαλός βυθός χωρίς σκαλώματα δηλώνει λεπτό παράμαλλο ενώ βυθός με σκαλώματα χοντρό. Αν μάλιστα μιλάμε για ναυάγιο και λαμαρίνες κοφτερές τότε το νήμα μάλλον είναι μονόδρομος.
Δύο ή τρία αγκίστρια;
Ο συνηθισμένος αριθμός αγκιστριών είναι τα δύο ενώ τα τρία χρειάζονται σε ειδικές περιπτώσεις όπως όταν χρησιμοποιούμε μεγάλα δολώματα όπως ζαργάνες αλλά και όταν χρησιμοποιούμε σουπιές όπως μπορούμε να δούμε και στην ειδική κατασκευή αρματωσιάς για σουπιές.
Επίσης τρία αγκίστρια ίσως χρειαστούν όταν τα ψάρια αρπάζουν το δόλωμα από τη μέση κι εκεί χρειάζεται ένα επιπλέον αγκίστρι για να τα αγκιστρώσει.
Τι μέγεθος αγκιστριών χρησιμοποιώ;
Ένα μέγεθος αγκιστριών για τα περισσότερα ψάρια είναι το 5/0. Μπορεί αυτό να γίνει για τα μεγαλύτερα ψάρια 5/0 συρόμενο και 7/0 σταθερό ή για τα μικρότερα 3/0 συρόμενο και 5/0 σταθερό.
Ακολουθεί το 4ο Μέρος της σειράς: Γνωριμία με την Τεχνική του Φύλακα Μέρος 4ο – Μολύβι: Επιλογή, Παράμαλλο & Τρόπος Σύνδεσης