Cover

Συρτη Φυλακας

Γνωριμία με την Τεχνική του Φύλακα Μέρος 4ο – Μολύβι Επιλογή, Παράμαλλο & Τρόπος Σύνδεσης

Η τεχνική του φύλακα έχει πάρει την ονομασία της από το μολύβι που χρησιμοποιούμε στο ψάρεμα μας που εκτελεί χρέη φύλακα για το παράμαλλό μας αλλά και για το δόλωμά μας.

Τι είδος μολυβιού θα χρησιμοποιήσουμε, τι βάρος, τι είδος παράμαλλο θα του βάλουμε και με τι τρόπο θα το συνδέσουμε στην υπόλοιπη αρματωσιά μας είναι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν σε αυτό το άρθρο.

Μπορεί ο τίτλος να μας προϊδεάζει  ότι το άρθρο αυτό όπως και τα προηγούμενα της σειράς είναι για τους νέους μας φίλους, όμως από ότι μας πληροφορείτε οι απαντήσεις που δίνουμε είναι χρήσιμές για όλους όσους ασχολούνται με τη συγκεκριμένη τεχνική. Για αυτό κι εμείς φροντίζουμε να δίνουμε και κάποιες λεπτομέρειες που μπορεί να βελτιώσουν το προσωπικό ψάρεμα όλων μας.

Ποια η χρησιμότητα του μολυβιού φύλακα στο συγκεκριμένο τρόπο ψαρέματος;

Η χρησιμότητα του μολυβιού είναι πολύ σημαντική σε αυτό το είδος ψαρέματος.

Πρώτα από όλα κατεβάζει το δόλωμά μας χαμηλά στο βυθό εκεί όπου βρίσκονται τα ψάρια που αναζητάμε. Χωρίς μολύβι αυτό δεν θα ήταν εφικτό.

Δεύτερο, βοηθάει το δόλωμά μας να παραμένει κοντά στο βυθό  καθόλη τη διάρκεια του ψαρέματός μας κι έτσι το δόλωμα να ψαρεύει και να αναζητά ψάρια συνεχώς.

Τρίτο προστατεύει το δόλωμα και το παράμαλλο από τυχόν μπερδέματα στο βυθό.

Είναι τόσο σημαντική η προστασία του δολώματος ώστε η τεχνική ολόκληρη να πάρει την ονομασία από το μολύβι που χρησιμοποιούμε;

Συνήθως με την τεχνική του φύλακα ψαρεύουμε τόπους οι οποίοι είναι άγριοι και οι υπόλοιποι τρόποι ψαρέματος δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν. Όμως για να ψαρευτούν αυτοί οι τόποι χωρίς το δόλωμά μας να σκαλώνει στο βυθό και μάλιστα με συρόμενο δόλωμα είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο εκτός κι αν χρησιμοποιήσουμε μολύβι με παράμαλλο.

Με το μολύβι αυτό έχουμε τη δυνατότητα να μαθαίνουμε ανά πάσα στιγμή το βάθος που βρίσκεται το δόλωμά μας και να προστατευτούμε όταν δούμε ότι είναι πολύ χαμηλά ενώ αν κάτι από όλη την αρματωσιά ακουμπήσει πρώτο στο βυθό αυτό να είναι το μολύβι και όχι κάτι άλλο. Μάλιστα ακόμη κι αν σκαλώσει αυτό στο βυθό και αναγκαστούμε να τραβήξουμε δυνατά, να κοπεί το μολύβι και όχι άλλο τμήμα της αρματωσιάς.

Πως ακριβώς «δουλεύει» το μολύβι φύλακας;

Με το που σταματήσουμε κοντά στον τόπο ψαρέματος και αμολήσουμε το δόλωμά μας στο νερό συνδέουμε το μολύβι μας στην αρματωσιά και το αφήνουμε να κατέβει στο νερό. Όταν αυτό πατώσει βάζουμε μπροστά το σκάφος μας και με μια χαμηλή ταχύτητα αρχίζουμε το ψάρεμά μας.

Καθώς όλη η αρματωσιά σέρνεται στο νερό και το μολύβι είναι το βαρύτερο τμήμα της, λογικό είναι να κατεβαίνει αυτό χαμηλότερα από κάθε άλλο τμήμα της αρματωσιάς μας. Έτσι αν κάτι ακουμπήσει πρώτο στο βυθό, αυτό θα είναι το μολύβι μας. Τι σημαίνει αυτό;

 Όταν κατά τη διάρκεια του ψαρέματός μας καταλάβουμε ότι το μολύβι ακούμπησε στο βυθό αυτό σημαίνει ότι η αρματωσιά μας βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο και πρέπει να ανεβεί λίγο ψηλότερα. Αυτό θα γίνει είτε μαζεύοντας λίγο νήμα στον μηχανισμό μας είτε αυξάνοντας την ταχύτητα του σκάφους.

Επίσης ένα άλλο σημαντικό είναι ότι ακόμη και σε πολύ απότομο ανέβασμα του βυθού, η πρόσκρουση του μολυβιού σε αυτό, δύσκολα θα έχει κάποια απώλεια από την υπόλοιπη αρματωσιά, εκτός από αυτήν του μολυβιού σε τυχόν σκάλωμα του. Δηλαδή η μόνη πιθανή απώλεια από τον εξοπλισμό μας θα είναι αυτή του μολυβιού αφού όλα τα υπόλοιπα έχουν «φυλακτεί» από αυτό.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα μολύβια για φύλακα;

Θεωρητικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλα τα μολύβια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ψάρεμά μας. Όμως επειδή ζητάμε και αποσκοπούμε στο καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα θα οδηγηθούμε σε εξειδικευμένα μολύβια για την τεχνική αυτή που συγκεντρώνουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Τι χαρακτηριστικά έχει ένα μολύβι για να είναι κατάλληλο για φύλακα;

Το σημαντικότερο που πρέπει να έχει ένα μολύβι για να κάνει να το χρησιμοποιήσουμε στο ψάρεμά μας είναι η υδροδυναμικότητα του κατά το σύρσιμο και η σταθερότητα του. Τι σημαίνουν αυτά;

Πρώτο ότι θα πρέπει να έχει την όσο δυνατόν λιγότερη αντίσταση στο νερό καθώς το σέρνουμε για να κάνει το ψάρεμά μας πιο άνετο και πιο ξεκούραστο. Δηλαδή το σχήμα του θα είναι υδροδυναμικό.

Δεύτερο ότι θα πρέπει να παραμένει σταθερό στη θέση του χωρίς περιστροφές και στροβιλίσματα. Δηλαδή θα πρέπει να έχει κάτι σα φτερό που να μην το αφήνει να γυρίζει αριστερά ή δεξιά και να κρατά σταθερή πορεία στο νερό.

Και στις δυο περιπτώσεις κοινό είναι και η απόλυτη συμμετρία του μολυβιού σε ένα επίπεδο που ορίζεται από την ευθεία συρσίματος και είναι κάθετο στο βυθό.

Τέλος να πούμε ότι αυτό θα πρέπει να διαθέτει υποδοχή για να δεθεί με παράμαλλο που μπορεί να είναι ένα μικρό συρματάκι ή ένα στριφταράκι στο μπροστινό του τμήμα.

Μολύβια για ψάρεμα αφρού

Πολλές φορές θα χρειαστεί να ψαρέψουμε πιο ψηλά και όχι στο βυθό όπως τις περισσότερες φορές. Εκεί δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα γνωστά μας μολύβια του φύλακα αλλά μολύβια αποσπώμενα που θα τοποθετηθούν πάνω στο νήμα μας. Στις φωτογραφίες βλέπετε κάποιο από αυτά και πως έχει τοποθετηθεί πάνω στο νήμα μας.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε μαζί μας εξειδικευμένο μολύβι ή έτυχε και το χάσαμε σε σκάλωμα τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη θέση αυτού;

Ο ψαράς που θέλει να ασχοληθεί με την τεχνική του φύλακα θα πρέπει να εφοδιαστεί με αρκετά μολύβια αφού είναι ένα από τα αναλώσιμα εξαρτήματα του εξοπλισμού του. Όμως αν βρεθούμε στη θέση να μην έχουμε μολύβι φύλακα τότε θα πάμε σε κάποιο άλλο μολύβι που υπάρχει στο σκάφος μας όπως είναι της καθετής ή αυτό που βάζουμε στα καλαδούρια του παραγαδιού μας. Ακόμη και μια πέτρα στην ανάγκη μπορεί να κάνει τη δουλειά της αλλά εννοείται ότι δεν θα έχουμε ούτε υδροδυναμικότητα ούτε σταθερότητα και σαφώς πολύ μεγαλύτερη αντίσταση.

Τι βάρος πρέπει να έχει το μολύβι μας;

Το βάρος του μολυβιού εξαρτάται από το βάθος το οποίο ψαρεύουμε. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το βάθος τόσο μεγαλύτερο και το βάρος του μολυβιού.

Στα ρηχά μπορεί το ψάρεμά μας να πραγματοποιηθεί με ένα μολύβι των 250 γραμμαρίων ενώ σε βαθιά νερά ακόμη και των 600 γραμμαρίων μπορεί να είναι ελαφρύ.

Πως μπορούμε να υπολογίσουμε το βάρος του μολυβιού που είναι κατάλληλο για το βάθος που εμείς ψαρεύουμε;

Όταν κάποιος έχει ασχοληθεί λίγο καιρό με την τεχνική του φύλακα πολύ εύκολα από μόνος του καταλαβαίνει τι μολύβι θα χρησιμοποιήσει κάθε φορά. Αν εσείς όμως βρισκόσαστε στο ξεκίνημα και δεν έχετε κάποιον έμπειρο μαζί σας για να σας υποδείξει το βάρος τότε θα κάνετε αυτό το πολύ απλό. Θα τοποθετήσετε ένα μολύβι που πιστεύετε εσείς ότι είναι κατάλληλο και θα επιχειρήσετε να ψαρέψετε λίγο με αυτό. Όταν διαπιστώσετε ότι συνεχώς ακουμπάει στο βυθό τότε σημαίνει ότι είναι βαρύ και πρέπει να πάτε σε ελαφρύτερο. Αν πάλι διαπιστώσετε ότι είσαστε συνεχώς αρκετά ψηλά και πρέπει συνεχώς να αμολάτε νήμα για να πατώσετε ή να σταματάτε το σκάφος τότε το μολύβι σας είναι ελαφρύ και πρέπει να το αντικαταστήσετε με βαρύτερο. Αν τέλος διαπιστώσετε ότι το ψάρεμα σας γίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα τότε το μολύβι που επιλέξατε στην αρχή είναι το κατάλληλο και επομένως αυτό το βάρος που ταιριάζει για το βάθος στο οποίο βρισκόσαστε.

Υπάρχουν κάποιοι άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το βάρος του μολυβιού μας;

Το ρέμα είναι σίγουρα ένας από τους παράγοντες που μπορεί να μας αναγκάσει να χρησιμοποιήσουμε βαρύτερο μολύβι από το αναμενόμενο. Όσο εντονότερο είναι τόσο και πιο επιτακτική γίνεται η χρησιμοποίηση μεγαλύτερου βάρους. Επίσης το ψάρεμα ενός ομαλού βυθού μπορεί να μας οδηγήσει σε ελαφρύτερο μολύβι αφού ακόμη και μακριά να είναι το δόλωμά μας το ψάρεμα γίνεται ικανοποιητικά. Αντίθετα το ψάρεμα σε ιδιαίτερα άγριο τόπο, όπως είναι για παράδειγμα τα ναυάγια, επιβάλουν τη χρησιμοποίηση ιδιαίτερα βαρύτερου μολυβιού ώστε το δόλωμά μας να είναι σχεδόν κάθετα από το σκάφος μα. Αυτό γίνεται για να μπορούμε να το ορίζουμε όπως εμείς θέλουμε και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα μπερδέματα. Όμως αυτοί οι άγριοι τόποι δεν είναι κάτι που θα τους ψαρέψουμε με τις πρώτες μας εξορμήσεις. Άρα προς το παρόν το κρατάμε και όταν στο μέλλον υπάρχει επίσκεψή μας εκεί θα μπορούμε να πράξουμε το σωστό.

Τι μήκος πρέπει να έχει το παράμαλλο που θα τοποθετήσουμε στο μολύβι μας;

Το μήκος του παράμαλλου του μολυβιού είναι γύρω στη μια οργιά. Όταν ο βυθός είναι ομαλός τότε αυτό μπορεί να μειωθεί  στο μέτρο ενώ αν ο βυθός είναι ιδιαίτερα άγριος να μεγαλώσει και να γίνει ακόμη και δυο οργιές.

Το πάχος του παράμαλλου του μολυβιού παίζει ρόλο και πόσο πρέπει να είναι αυτό;

Το πάχος που πρέπει να έχει το παράμαλλό μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην τεχνική του φύλακα. Αυτό σημαίνει ότι αφενός δεν είναι πολύ λεπτό για να κόβει με το βάρος του μολυβιού ή με ένα επιπόλαιο σκάλωμα. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι πολύ χοντρό και μάλιστα να πλησιάζει τις αντοχές του παράμαλλου του δολώματος. Αυτό πιστεύω να το καταλαβαίνεται. Όταν σκαλώσει το μολύβι μας στο βυθό ή στη χειρότερη περίπτωση και όλη η αρματωσιά αυτό που θα κοπεί να είναι το μολύβι και όχι κάποιο άλλο τμήμα της αρματωσιάς,

Τι συνήθως πάχος έχει το παράμαλλο του μολυβιού;

Το πάχος του παράμαλλου του μολυβιού για να είναι σύμφωνο με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω κυμαίνεται από 0,35 έως 0,50 χιλιοστά. Το 0,35 όταν χρησιμοποιούμε ελαφρύ μολύβι και ψαρεύουμε σε ρηχά ενώ το 0,50 όταν χρησιμοποιούμε βαρύ μολύβι και ψαρεύουμε σε βαθιά νερά.

Πως συνδέουμε το παράμαλλο του μολυβιού με την αρματωσιά μας;

Υπάρχουν δυο θα λέγαμε συνηθισμένοι τρόποι σύνδεσης του παράμαλλου του μολυβιού με την υπόλοιπη αρματωσιά μας. Και στους δυο η σύνδεση γίνεται εκεί που ενώνεται το νήμα με το παράμαλλο. Ο πρώτος είναι όταν χρησιμοποιούμε στην ένωση στριφτάρι και ο δεύτερος όταν χρησιμοποιούμε κόμπο. Και στους δυο για να μπορούμε να τοποθετούμε και να αφαιρούμε εύκολα και γρήγορα το μολύβι μας χρησιμοποιούμε άγκιστρα ταχείας απελευθέρωσης.

Πρώτος τρόπος σύνδεσης μολυβιού με αρματωσιά-σταθερός

Ο τρόπος αυτός χρησιμοποιείται όταν στην αρματωσιά μας το νήμα με το παράμαλλό μας είναι συνδεδεμένα με στριφτάρι. Σε αυτήν την περίπτωση είτε δένουμε το παράμαλλο του μολυβιού μας στο στριφτάρι είτε περνάμε το άγκιστρο γρήγορης απελευθέρωσης στο στριφτάρι.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Το παράμαλλο του μολυβιού μας το συνδέουμε πάντα στον κρίκο του στριφταριού που είναι προς το νήμα και όχι αυτόν που είναι προς το παράμαλλο του δολώματος. Ο λόγος απλός. Για να μπορεί το παράμαλλο να γυρίζει ελεύθερα όταν χρειαστεί και να μην στρίβει.

Δεύτερος τρόπος σύνδεσης μολυβιού με αρματωσιά-συρόμενος

Ο τρόπος αυτός χρησιμοποιείται από τους ψαράδες που έχουν δεμένο το παράμαλλο της αρματωσιάς τους με το νήμα με τη βοήθεια κόμπου. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει πριν από τον κόμπο σύνδεσης παράμαλλου με νήμα να έχουμε περάσει κάποια χαντρούλα με μικρό άνοιγμα η οποία να σφηνώνει πάνω στον κόμπο της ένωσης και να μην τον προσπερνάει.

Αφού έχει γίνει η ένωση με την χαντρούλα ή τις χαντρούλες περασμένες στο νήμα περνάμε το άγκιστρο του παράμαλλου του μολυβιού πάνω στο νήμα μας. Έτσι καταφέρνουμε να συνδέσουμε εύκολα κι απλά το μολύβι μας ενώ ταυτόχρονα αυτό γίνεται συρόμενο αφού μπορεί να κινείται κατά μήκος του νήματος και πάει και φρακάρει πάνω στον κόμπο.

Ο τρόπος σύνδεσης αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους φίλους που έχουν συνδέσει νήμα και παράμαλλο με στριφτάρι αν περάσουν το άγκιστρο του μολυβιού πάνω στο νήμα τους.

Παραλλαγή-σταθερό. Όσοι επιθυμούν το μολύβι τους να είναι σταθερό θα πρέπει τη στιγμή που συνδέουνε το νήμα με το παράμαλλο αφήνουν μια θηλίτσα στο νήμα όπου εκεί θα συνδέσουνε στη συνέχεια το άγκιστρο του μολυβιού τους.