Cover

Ψαροτουφεκο

Γνωστά Θηράματα σε Χειμωνιάτικες Καταστάσεις

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και όλα στο βυθό ακολουθούν τη δικιά τους γνωστή πορεία. Ο ψαροκυνηγός για να μπορέσει να έχει και τώρα επιτυχίες θα πρέπει να ακολουθήσει τους ρυθμούς των ψαριών και να προσαρμοστεί στις υπάρχουσες καταστάσεις. Τα κρύα νερά, η θολούρα, οι απότομες καιρικές αλλαγές, η βροχή και πολλές φορές το χιόνι, το άνοιγμα των ποταμών δημιουργούν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάλογα. Η χοντρή στολή, τα πολλά βάρη, το κοντό όπλο, οι ρηχές βουτιές είναι κάποιες από τις πιο συνηθισμένες προσαρμογές. Όμως και τα ψάρια έχουν τις δικές τους εποχιακές συμπεριφορές που πρέπει να τις έχουμε υπ’ όψη μας όταν βουτάμε αυτήν την εποχή. Ποιες είναι αυτές; Ας τις δούμε περιληπτικά για το καθένα από τα γνωστά μας χειμερινά θηράματα.

ΣΑΡΓΟΣ

Τώρα τον χειμώνα είναι πολύ πιο εύκολο να το συναντήσεις σε ρηχά σημεία. Μικρά κολπάκια κι εσοχές όπου το βάθος δεν ξεπερνά τα πέντε μέτρα είναι οι τόποι που θα αναζητήσουμε τα μεγαλύτερα ψάρια του είδους. Δεν είναι ανάγκη να είναι σε μέρη μακριά κι αψάρευτα. Ακόμη και δίπλα στο λιμάνι αν βρούμε μικρό απάγκιο κολπάκι μπορεί να συναντήσουμε πολλά και καλά ψάρια μαζεμένα. Είναι οι εκπλήξεις της εποχής. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε διανύσει μεγάλες αποστάσεις με καλούς βυθούς χωρίς να συναντήσουμε το παραμικρό και την ώρα της επιστροφής, σε ένα σημείο που δεν το βάζει το μάτι σου, να βρούμε κοπαδιαστούς πάνω από δέκα σαργούς.

Μικρό όπλο, καρτέρεμα στην αρχή για να κόψουμε κίνηση, παρακολούθηση προς τα που έχουν σκοπό να τρυπώσουν, γρήγορη και καίρια βολή στην αρχή εκτός τρύπας και στη συνέχεια προσεκτική ματιά κάτω από το βράχο όπου χωθήκαν.

ΣΗΚΙΟΣ

Μεγάλα μονόπετρα που συνορεύουν με αμμούδα και φυκιάδες τα σημεία όπου θα στραφούμε αυτήν την εποχή. Δεν είναι ανάγκη να είναι βαθειά. Αυτό που θα κοιτάξουμε είναι να έχει στη συνέχεια κρεμαστά νερά ή ο υπόλοιπος βυθός να είναι πιο ήπιος με λιγότερες κρυψώνες. Αν η περιοχή έχει κατρακοίλια και κρυψώνες τότε μπορεί να έχει σηκιούς η περιοχή αλλά είναι δύσκολο να τους πετύχουμε. Επίσης καλή επιλογή είναι οι πανταχού εποχής πλάκες που επισκεπτόμαστε και τις πιο ρηχές, που το βάθος μπορεί να μη ξεπερνά το ένα μέτρο.

Με το που δούμε το ψάρι εκτός τρύπας, επιχειρούμε γρήγορη βολή για να το εμποδίσουμε να τρυπώσει στο εσωτερικό. Αν είναι τρυπωμένο τότε επιχειρούμε σίγουρη και καίρια βολή γιατί ίσως υπάρχουν και άλλα ψάρια εκεί κοντά που δεν πρέπει να τα τρομάξουμε.

ΛΑΒΡΑΚΙ

Καθαρά χειμωνιάτικο θήραμα. Νωρίς το πρωί και στη συνέχεια λίγο προτού πέσει ο ήλιος οι καλύτερες ώρες για την αναζήτησή του. Ρηχό καρτέρι ο τρόπος που θα επιχειρήσουμε την προσέγγισή του. Βάρος πλάτης μάλλον απαραίτητο για να μπορούμε να έχουμε καλύτερο κάθισμα στο βυθό.

Τόποι όπου καταλήγουν μικρά ποταμάκια οι περιοχές με τη μεγαλύτερη πιθανότητα συνάντησης. Το μυστικό μας, καρτέρι με στραμμένο το όπλο προς την ακτογραμμή και όχι το πέλαγος.

ΚΕΦΑΛΟΣ

Μπορεί κι άλλες εποχές να το συναντούμε όμως τώρα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να έχουμε μια πλούσια σοδειά με μεγάλα κομμάτια. Ξενέρια με μικρά και μεγάλα μονόπετρα οι περιοχές όπου θα στραφούμε. Αν μάλιστα έχει ελαφρύ θαλασσάκι που σηκώνει αφρουδιά στα ξενέρια, τότε έχουμε πετύχει και τον ιδανικό καιρό.

Ρηχό καρτέρι και ψαχτήρι κάτω από τα βράχια όπου είδαμε τα ψάρια να τρυπώνουν οι τεχνικές μας. Δε θα μας απασχολήσει αν έχει ή όχι κρυψώνα ο βράχος αυτός. Μπορεί το ψάρι να έχει απλώς κρυφτεί πρόσκαιρα εκεί (όπως συνήθως κάνει) και θα πρέπει να επιχειρήσουμε βουτιά και βολή συγχρόνως προτού τρυπώσει κάπου δίπλα. Το δεύτερο άτομο που θα κοιτά το βράχο καθώς βουτάμε ίσως δει που θα φύγει αυτό ή άλλο ψάρι και τρυπώσει εκεί κοντά.

ΡΟΦΟΣ

Το μεγάλο μαυρόψαρο που κι αυτήν την εποχή θα δώσει όγκο και βάρος στην ψαριά μας. Θα το συναντήσουμε σε μεγάλα αλλά ρηχά μονόπετρα. Χαρακτηριστικά είναι τα μεμονωμένα μονόπετρα σε μικρές παραλιούλες, σε απότομα κατεβάσματα ή σε κατρακοίλια. Αν δεν έχει περάσει άλλο άτομο πριν από εμάς στην περιοχή τότε πολύ εύκολα θα τον προσεγγίσουμε.

Δυνατό όπλο και καίρια βολή αυτά που θα θεμελιώσουν την επιτυχία μας. Προσοχή να μην αμελούμε τα μονόπετρα που ξενερίζουν γιατί αυτά είναι που δίνουν αυτήν την εποχή ιδιαίτερα μεγάλα ψάρια.

ΤΣΙΠΟΥΡΑ

Εποχή για λίγα αλλά μεγάλα κομμάτια. Συνήθως θα τις βρούμε σε μικρά κοπαδάκια βραχωμένες όλες μαζί είτε στον ίδιο βράχο είτε σε διπλανά βραχάκια. Πλάκες σε μεγάλες αμμούδες ή μονόπετρα στο πουθενά τα σημεία για τα μεγαλύτερα κομμάτια.

Προσεκτικό ψαχτήρι και προσοχή στον στρουθοκαμηλισμό της. Εκεί που την ακολουθούμε τρυπώνει το κεφάλι της κάτω από ένα βράχο κι ενώ έχει όλο το σώμα της έκθετο νομίζει ότι τρύπωσε. Τότε στην απόλυτη διακριτικότητά μας είναι με μια αθόρυβη βολή να την περάσουμε εύκολα στη βέργα μας.

ΚΟΛΟΚΤΥΠΑ

Θήραμα αρκετά συνηθισμένο αυτήν την εποχή για όσους ασχολούνται με το ψαχτήρι. Αυτό που είναι το μυστικό της επιτυχίας είναι να κοιτάμε στο ταβάνι (οροφή) της εσοχής κι όχι κάτω ή στα τριγύρω σημεία αυτής.

Όταν τη δούμε δεν επιχειρούμε βολή αλλά την πιάνουμε εύκολα με το χέρι. Προσοχή να μην βάλουμε τα δάκτυλά μας στην κοιλιά όπου έχει κόκαλά που πραγματικά δυνατά σφίγγουν και συνθλίβουν το καθετί.

ΜΟΥΓΓΡΙ

Αν κάποιος κυνηγά τα μεγάλα μουγγριά τώρα είναι η κατάλληλη εποχή. Όταν ο καιρός είναι καλοσύνη και δεν φυσά καθόλου, τότε μια προσεκτική ματιά στις ρηχές πλακούρες και τα μεγάλα παράκτια βράχια και θα συναντήσει αρκετά και μεγάλα μουγγριά. Βολή καίρια στο κεφάλι και γιατί όχι πεντάενα για τους καθαρά μουγγροκυνηγούς.