Αρματωσιες-Κομποι
Helicopter Rig – Αρματωσιά «Ελικόπτερο»
Ένας γνωστός σύνδεσμος -ειδικά στους ψαράδες των γλυκών νερών- που βοηθά στην κατασκευή των αρματωσιών μας, τόσο σε ψαρέματα surfcasting, όσο και βαθιάς καθετής, είναι ο “Helicopter” («ελικόπτερο» στη γλώσσα μας). Με τη βοήθειά του θα φτιάξουμε μία αρματωσιά στην οποία τα παράμαλλα δε στρίβουν εύκολα, ενώ η αλλαγή τους είναι αρκετά εύκολη υπόθεση.
Ο σύνδεσμός μας
Η ονομασία του συνδέσμου προήλθε από την περιστροφική κίνηση του παράμαλλου γύρω από τη μάνα της αρματωσιάς, όπως ακριβώς ο έλικας του ελικοπτέρου. Αποτελείται από ένα πλαστικό εξάρτημα το εσωτερικό του οποίου διατρέχει η αρματωσιά, ένα στριφτάρι που περνά μέσα στο εξάρτημα, και μια σφαίρα που σφηνώνει στην άλλη πλευρά του εξαρτήματος, ασφαλίζοντας έτσι το στριφτάρι μας (δες φωτό).
Η συσκευασία συνήθως περιλαμβάνει αρκετούς συνδέσμους, με πιο συνηθισμένο αριθμό τους πέντε.
Κατασκευή
Περνάμε το στριφτάρι μας μέσα στο πλαστικό εξάρτημα και στη συνέχεια σφηνώνουμε την πλαστική σφαίρα στο άκρο του, ώστε το στριφτάρι να εγκλωβιστεί στο εξάρτημα. Ο σύνδεσμος είναι έτοιμος να τοποθετηθεί στη μάνα.
Δημιουργούμε έναν κόμπο στη μάνα της αρματωσιάς, στο σημείο όπου θέλουμε να βρίσκεται το παράμαλλο. Στη συνέχεια, αν επιθυμούμε περνάμε μια χάντρα, το σύνδεσμο, έπειτα μια δεύτερη χάντρα, και στο τέλος, σε κοντινή απόσταση δημιουργούμε ένα δεύτερο κόμπο. Αν θέλουμε η αρματωσιά μας να έχει δεύτερο ή τρίτο παράμαλλο, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία στο επιθυμητό κάθε φορά σημείο.
Παραλλαγές
- Αν δε θέλουμε να κάνουμε κόμπο στη μάνα της αρματωσιάς, μπορούμε να τοποθετήσουμε στοπεράκια ή να κολλήσουμε τις χάντρες με τη βοήθεια ειδικής κόλλας για πετονιές.
- Μπορούμε αντί για κόμπο να τοποθετήσουμε μια πλαστική χάντρα, μέσα από την οποία περνάμε τη μάνα της αρματωσιάς δύο φορές, για σταθεροποίηση (δες φωτό).
Πέρασμα παράμαλλου
Το παράμαλλο κατασκευάζεται στο επιθυμητό μήκος και στο τελείωμά του δημιουργούμε μία μικρή θηλιά μήκους 0,5-2 εκατοστών. Μέσα στο παράμαλλο περνάμε ένα σωληνάκι με μήκος λίγο μεγαλύτερο από τη θηλιά μας. Περνάμε τη θηλιά στον ελεύθερο κρίκο του στριφταριού μας και στη συνέχεια από μέσα της το αγκίστρι, ώστε να δημιουργηθεί στον κρίκο μία σύνδεση θηλιά με θηλιά. Έπειτα μετακινούμε το σωληνάκι προς το σύνδεσμο, προκειμένου να καλύψει τη θηλιά και να σφηνώσει στον κρίκο (όπως ακριβώς και στους υπόλοιπους συνδέσμους).
Πολλοί φίλοι ψαράδες, για ευκολία όπως λένε, αντί για τη σύνδεση θηλιά με θηλιά κάνουν έναν απλό κόμπο του παράμαλλου πάνω στο στριφτάρι του συνδέσμου. Είναι και αυτή μια πρόταση με αρκετούς οπαδούς.
Τι καταφέραμε
- Δημιουργήσαμε μια αρματωσιά με τον επιθυμητό αριθμό παράμαλλων.
- Το κάθε παράμαλλο έχει τη δυνατότητα να περιστρέφεται άνετα γύρω από τη μάνα της αρματωσιάς, αλλά και τριγύρω από τον εαυτό του, με αποτέλεσμα να μη στρίβει εύκολα και να μη διπλώνει πάνω στη μάνα.
- Το σωληνάκι απομακρύνει το παράμαλλο από τη μάνα, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερα το μπέρδεμα πάνω της.
- Μπορούμε ανά πάσα στιγμή να αλλάξουμε το παράμαλλό μας με κάποιο άλλο της αρεσκείας μας, εύκολα κι απλά.
- Μπορούμε να αποθηκεύσουμε εύκολα την αρματωσιά μας, με ή χωρίς παράμαλλα, και να την ανακατασκευάσουμε επίσης εύκολα, προσθέτοντας απλώς νέα παράμαλλα. Ο κυρίως κορμός της αρματωσιάς αντέχει για αρκετά ψαρέματα.
Πλεονεκτήματα
- Περιστροφή παράμαλλου γύρω από τη μάνα.
- Περιστροφή παράμαλλου γύρω από τον εαυτό του.
- Απομάκρυνση παράμαλλου από τη μάνα.
- Σχετικά γρήγορη αντικατάσταση παράμαλλου με άλλο της αρεσκείας μας.
- Μεγάλη διάρκεια ζωής του κορμού της αρματωσιάς.
- Κατάλληλο τόσο σε αρματωσιές surfcasting, όσο και βαθιάς καθετής.
Μειονεκτήματα
- Το πάχος των παράμαλλων, αλλά και της μάνας, πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο.
- Έχει αρκετό όγκο, και δουλεύει καλύτερα σε θολά νερά (δεν ενδείκνυται για καθαρά νερά και light ψαρέματα).
- Ταιριάζει καλύτερα στη βαθιά και όχι στη ρηχή καθετή.
Προτεινόμενη αρματωσιά
Μία προτεινόμενη αρματωσιά με συνδέσμους helicopter, κατάλληλη και για ψαρέματα από ακτή (surfcasting, κυπρίνου), αλλά και από σκάφος (καθετή), είναι η παρακάτω.
Στο τελείωμά της υπάρχει σύνδεσμος για την γρήγορη αλλαγή του βαριδιού -αν και όποτε χρειαστεί-, ενώ στο άνω άκρο της δένεται μικρό στριφτάρι, για τη σύνδεσή της στην πετονιά ή το νήμα του μηχανισμού μας. Το μήκος των παράμαλλων και της συνολικής αρματωσιάς είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό, και έχει άμεση σχέση με το μήκος του καλαμιού και τα αλιεύματα που αναζητεί ο κάθε ψαράς.
Σε αρματωσιές surfcasting όπου το βαρίδι είναι αρκετά μεγάλο, αποφεύγεται η συγκράτηση του συνδέσμου με κόμπο και προτιμάται η συγκράτησή του με χάντρες. Στο surfcasting επίσης, προτιμούμε δύο παράμαλλα όταν το δόλωμα είναι σχετικά μικρό και ένα όταν το δόλωμα είναι μεγάλο ή απευθυνόμαστε σε μεγάλα ψάρια. Επίσης στα γλυκά νερά και στο ψάρεμα του κυπρίνου όπου η συγκεκριμένη αρματωσιά είναι δημοφιλής, προτιμάται το ένα παράμαλλο. Στη βαθιά καθετή χρησιμοποιούμε πάνω από τρία παράμαλλα και μάλιστα μικρού μήκους.