Jigging-Inchiku-Slow
Inchiku-Slow: Με Στόχο τα Αφρόψαρα
Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τις τεχνικές του slow και του inchiku, στόχος μας είναι τα ψάρια που κυκλοφορούν κοντά στο βυθό, όπως τα μεγάλα κόκκινα, (φαγκριά, τσαούσια και συναγρίδες), καθώς και τα μαυρόψαρα, δηλαδή σφυρίδες, στήρες, ροφοί και βλάχοι. Ελάχιστοι θα απευθυνθούμε σε ψάρια που κυκλοφορούν πιο ψηλά, όπως είναι τα μαγιάτικα και οι ντάσκες. Συνήθως το πιάσιμο κάποιου από τα τελευταία είναι τυχαίο γεγονός, και συμβαίνει είτε καθώς αμολάμε τον πλάνο μας για να κατέβει στο βυθό, είτε καθώς τον τυλίγουμε γρήγορα προς την επιφάνεια.
Γιατί δεν ασχολούμαστε
Το ότι δεν ασχολούμαστε με τα μαγιάτικα, τις ντάσκες και τα υπόλοιπα αφρόψαρα, έχει μια λογική εξήγηση, αφού τα υπόλοιπα ψάρια του βυθού (μεγάλα κόκκινα και μαύρα) στα οποία αποσκοπούμε, είναι ποιοτικότερα και το ψάρεμά τους πολύ πιο συναρπαστικό, διασκεδαστικό και ενδιαφέρον, ή έτσι τουλάχιστον πιστεύουμε. Ο τρόπος ψαρέματός μας (τόπος, είδος πλάνου, βάθος ψαρέματος και ανάκτηση), στοχεύει σε ψάρια που κινούνται στο βυθό ή κοντά στο βυθό και αυτόν γνωρίζουμε. Ίσως πάλι να πιστεύουμε ότι οι τεχνικές του slow και του inchiku δε μπορούν να ασχοληθούν με τα «αφρόψαρα» και για αυτό δεν τα αναζητούμε.
Η πραγματικότητα
Όποιος και αν είναι ο λόγος που δεν αναζητούμε τα αφρόψαρα, σίγουρα γελιόμαστε, αφού η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτήν που πιστεύουμε. Το ψάρεμά τους είναι πολύ συναρπαστικό, ενδιαφέρον και διασκεδαστικό, αλλά και οι τεχνικές του slow και του inchiku ταιριάζουν και σε αυτά τα ψάρια.
Η αναζήτησή τους, το κάρφωμα, η πάλη μέχρι και το τελευταίο πολλές φορές δευτερόλεπτο προτού ανέβουν στο σκάφος, είναι ενδιαφέροντα και οι συγκινήσεις που μας προσφέρουν δυνατές, οπότε αξίζει να δοκιμάσουμε.
Αναζήτηση
Πολλές φορές οι τόποι που τα συναντούμε είναι παρόμοιοι με τους τόπους των γνωστών μας ψαριών (φαγκριά, συναγρίδες κ.α.), ενώ άλλες φορές είναι στα νέτα, σε άσχετα μέρη, φτάνει εκεί να υπάρχει συγκέντρωση μικρόψαρων.
Τα μικρόψαρα είναι σε γενικές γραμμές ο «κράχτης» μας και αυτά θα μας οδηγήσουν στους διώκτες τους. «Μπαλιασμένα» μικρόψαρα στο βυθόμετρο, αποτελούν σημάδι και ένδειξη ψαρέματος. Αντίθετα πάλι, μικρόψαρα διάσπαρτα σημαίνει ότι δεν κυνηγιούνται, άρα δύσκολα θα υπάρχουν εκεί κοντά μεγάλα κυνηγιάρικα και συνεπώς δεν έχει νόημα το ψάρεμα μας εκεί.
Από ότι καταλαβαίνουμε το βυθόμετρο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο, και αυτό θα μας οδηγήσει πολύ κοντά στην επιτυχία. Επίσης θα μας δείξει και το κατάλληλο βάθος για να κατεβάσουμε τον πλάνο μας, και εκεί θα αναζητήσουμε τα μεγάλα αφρόψαρα.
Οι ντάσκες προτιμούν πέλαγος και πολλές φορές μεγάλα βάθη, ενώ τα μαγιάτικα προτιμούν απότομα σηκώματα στο βυθό, ξέρες, ναυάγια με βάθη από 30 έως 80 μέτρα. Μια βόλτα πάνω από το κεφάλι της ξέρας, όσο και στις αποχές της, θα μας δείξει την ύπαρξη των ψαριών αυτών και θα μας οδηγήσει στο που πρέπει να πέσει ο πλάνος μας. Αν ο στόχος μας είναι τα μεγάλα ψάρια, τότε αφήνουμε στην άκρη τα μικρότερα και συνήθως συγκεντρωμένα σε κοπάδια αρκετών ατόμων, και αναζητούμε τα μεγαλύτερα, που τις περισσότερες φορές είναι μεμονωμένα και πολύ πιο χαμηλά στο βυθό.
Τέλος ας μην ξεχνάμε τους μεγάλους λούτσους που συναντάμε συνήθως σε κοφτούς κάβους και σε μεσοπέλαγες ξέρες, τις λίτσες -σε ρηχά συνήθως νερά-, τις μεγάλες καραγκίδες, αλλά και τις όποιες άλλες εκπλήξεις βρεθούν μπροστά μας. Αν σε όλα αυτά βάλουμε και τα μικρότερα είδη, όπως σαυρίδια, κοκάλια, σκουμπριά, κολιούς, καταλαβαίνεται ότι έχουμε να ασχοληθούμε με μια μεγάλη γκάμα θηραμάτων, που η αναζήτησή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλους τους τόπους και σε όλα τα βάθη.
Ψάρεμα
Αυτό που διαφέρει εδώ σε σχέση με τα υπόλοιπα ψάρια, είναι οι κινήσεις του καλαμιού μας, αλλά και το μάζεμα του νήματος.
Οι κινήσεις μας είναι πολύ πιο γρήγορες και μακριές, και τα μικρά χτυπηματάκια του καλαμιού μας γίνονται πια μεγάλα ανασηκώματα, με ανάλογο τύλιγμα του μηχανισμού.
Οι πλάνοι μας, πιο μακρόστενοι για να μπορούν να κάνουν την γρήγορη και μακριά κίνηση που θα προσελκύσει κοντά τους τα μεγάλα αφρόψαρα.
Ο χρωματισμός είναι ίσως κάτι που πρέπει να προσέξουμε πολύ, αφού -από ότι έχουν δείξει τα ψαρέματά μας- παίζει σημαντικό ρόλο. Πλάνοι ασημί, μπλε-ροζ και μπλε, δέχονται τις περισσότερες επιθέσεις, και τέτοιους πρέπει να επιλέξουμε αν έχουμε τη δυνατότητα, ενώ σε βαθιά νερά οι φωσφορίζοντες έχουν μια υπεροχή.
Όσο αφορά τώρα στο μέγεθος των αγκιστριών, τα 3/0 και 4/0 που χρησιμοποιούμε και στα υπόλοιπα ψαρέματα, είναι ικανοποιητικά.
Η ύπαρξη σιλικονούχου χταποδιού που είναι απαραίτητο στο inchiku, βρίσκει εφαρμογή και στο slow, παρόλο που ο πλάνος μας μπορεί να χάνει λίγο σε κίνηση και πλεύση. Το σιλικονούχο αυτό χταποδάκι ή κάποιο πολύχρωμο φτερό σε ένα από τα αγκίστρι του πλάνου, έχει δείξει η πράξη ότι προσελκύει καλύτερα τα συγκεκριμένα ψάρια και σίγουρα δεχόμαστε περισσότερες τσιμπιές.
Αναζήτηση Ψαριών
Επίσης να θυμόμαστε ότι δεν αναζητούμε τα ψάρια κοντά στο βυθό, αλλά σε όλο το εύρος της υδάτινης στήλης, με μεγαλύτερη προσοχή στο μεσαίο στρώμα. Δηλαδή αν το βάθος από κάτω μας είναι 80 μέτρα, είναι πιο πιθανό τα αφρόψαρα να χτυπήσουν γύρω στα 40, και μάλιστα στο κατέβασμα του πλάνου.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν δούμε τον πλάνο μας να σταματά, οπότε χρειάζεται δυνατό κάρφωμα και το νου μας στα φρένα, γιατί τα ψάρια αυτά έχουν μεγάλα και απότομα φευγιά.
Επίσης, προσπαθούμε να απομακρύνουμε οποιοδήποτε μεγάλο θήραμα από κάποια περίεργα ανασηκώματα του βυθού, γιατί τα μεγάλα αφρόψαρα έχουν τη συνήθεια να τρίβονται πάνω τους, και αν δουν ότι δε μπορούν να ξεφορτωθούν το ξένο σώμα, φέρνουν βόλτα γύρω από το πρώτο μεγάλο εμπόδιο που θα συναντήσουν.
Καλύτερη εποχή οι καλοκαιρινοί και πρώτοι φθινοπωρινοί μήνες, χωρίς να αποκλείουμε το υπόλοιπο διάστημα, όπου τα ψάρια είναι μεν λιγότερα, αλλά σίγουρα μεγαλύτερα.
Δοκιμή
Αν το ψάρεμα των αφροψάρων δεν σας έχει ακόμη προσελκύσει, μετά από μια «άκαρπη» εξόρμηση για άλλα θηράματα που δεν είχε αποτελέσματα, αφιερώστε λίγο χρόνο και σε αυτά, και θα δείτε ότι με το πιάσιμο του πρώτου μεγάλου μαγιάτικου ή της πρώτης ντάσκας, τα σχέδια και ο προγραμματισμός σας θα αλλάξει αυτομάτως. Επίσης, όταν στις αναζητήσεις σας για κόκκινα δείτε λίγο πιο ψηλά στο βυθόμετρο να συνυπάρχουν με τα μικρόψαρα κάποιες μεγάλες φιγούρες, διαφορετικές από αυτές που αναζητάτε, αλλάξτε λίγο τα σχέδιά σας και ασχοληθείτε με αυτές τις φιγούρες που παρουσιάστηκαν ξαφνικά μπροστά σας. Αργότερα δεν θα τις ξαναδείτε. Σίγουρα θα σας δώσουν κάποια λεπτά δυνατών συγκινήσεων, αλλά και ένα σίγουρο μεζέ για να επιστρέψετε στα σπίτια σας «γεμάτοι» σε όλους τους τομείς.
Καλή προσπάθεια.