Cover

Καλαμαρια-Θραψαλα

Καλαμάρια με Συρτή

Ένα από τα πιο ευχάριστα, ξεκούραστα και αποδοτικά εποχιακά ψαρέματα, είναι η συρτή για καλαμάρια. Τώρα που τα καλαμάρια έχουν πλησιάσει την ακτογραμμή και μπορούμε να τα βρούμε στα πολύ ρηχά, είναι ο κατάλληλος καιρός για να τα αναζητήσουμε με τη συρτή, με το που σκοτεινιάζει.

Εξοπλισμός

Αυτό που θα χρειαστούμε είναι μία ή περισσότερες καλαμαριέρες συρτής, αυτές που διαθέτουν γλώσσα μπροστά όπως τα τεχνητά ψαράκια, ένα καλάμι με μηχανισμό και πετονιά, ή κάποια μέτρα πετονιά τυλιγμένη σε φελλό ή καρούλι για τους αθεράπευτα παραδοσιακούς.

Αν και το ψάρεμά μας μπορεί να πραγματοποιηθεί και με καλάμι αλλά και στο χέρι, για όσους επιθυμείτε να ξεκινήσετε και να δοκιμάσετε αυτήν την τεχνική, θα σας προτείναμε το καλάμι. Το ψάρεμα με τη βοήθειά του γίνεται πιο διασκεδαστικό και περισσότερο αποδοτικό. Το χάσιμο των καλαμαριών μειώνεται στο ελάχιστο, αφού τόσο τα φρένα του μηχανισμού, όσο και η ευλυγισία του καλαμιού, διορθώνουν λάθος κινήσεις του ψαρά, απορροφούν κεφάλια και μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε πιο λεπτά εργαλεία. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νήμα στο μηχανισμό, ώστε να είναι αισθητό ακόμα και το παραμικρό άγγιγμα και να μπορούμε να καρφώσουμε και το πιο φιλύποπτο καλαμάρι.

Για καλάμι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα οποιοδήποτε τύπου spinning με μεγάλο c.w. ή ένα καλάμι καθετής με ένα μικρό μηχανισμό, γεμισμένο με λεπτό νήμα διαμέτρου 0,13 ή πετονιά διαμέτρου 0,25 χιλιοστών. Αργότερα, όταν μπούμε για τα καλά στην τεχνική αυτή, διαλέγουμε αν θα αλλάξουμε τον εξοπλισμό μας με κάποιον που από την πείρα μας κρίνεται καλύτερος, αν δεν μας ικανοποιεί πλήρως.

Αρμάτωμα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε μία μόνο καλαμαριέρα, είτε ακόμα και 3,4 ή περισσότερες μαζί. Αν προτιμήσουμε μία, τότε αυτή είναι τύπου συρτής με γλώσσα, που τη δένουμε κατευθείαν πάνω στη πετονιά του μηχανισμού, ενώ αν αυτός έχει νήμα, θα ματίσουμε γύρω στα πέντε μέτρα πετονιά και στην άκρη της θα δέσουμε την καλαμαριέρα μας. Αν χρησιμοποιήσουμε περισσότερες, τότε η τελευταία θα είναι υποχρεωτικά τύπου συρτής και οι υπόλοιπες είτε συρτής, είτε απλές. Τα μικρά παραμαλλάκια είναι απαραίτητα για να έχουμε σωστή πλεύση. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε μια προτεινόμενη αρματωσιά.

Αρματωσιά με 4 καλαμαριέρες

Μια αρματωσιά που μπορούμε να χειριστούμε άνετα και έχει τη δυνατότητα να πιάνει παραπάνω από ένα καλαμάρι, είναι αυτή που βλέπετε στο σκίτσο και αποτελείται από τέσσερις καλαμαριέρες. Η τελευταία στη σειρά θα πρέπει να είναι τύπου συρτής με γλώσσα, ενώ οι μπροστινές είτε με γλώσσα, είτε όχι. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε διαφορετικού μεγέθους καλαμαριέρες συρτής, τότε η μεγαλύτερη θα μπει τελευταία. Ένας καλός συνδυασμός είναι δυο ανόμοιες καλαμαριέρες συρτής μπρος και πίσω, μικρή μπροστά-μεγάλη πίσω και δύο απλές καλαμαριέρες στο μέσο.

Οι τρεις πρώτες καλαμαριέρες θα κρέμονται σε κάποιο παράμαλλο, το μήκος του οποίου θα εξαρτηθεί από το ολικό μήκος της αρματωσιάς. Καλό είναι οι καλαμαριέρες να μη συναντιούνται μεταξύ τους. Για παράδειγμα, αν η αρματωσιά μας θέλουμε να έχει ένα συνολικό μήκος 210 εκατοστά (σκίτσο), τότε μπορούμε να κατασκευάσουμε τα παράμαλλά μας με μήκος 25 εκατοστά και μεταξύ δύο διαδοχικών παράμαλλων να υπάρχει απόσταση 60 εκατοστά. Αν το μήκος της αρματωσιάς είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο, οι αποστάσεις αυτές προσαρμόζονται ανάλογα. Πολλοί ψαράδες προτιμούν να κάνουν τα μήκη των παράμαλλων ανόμοια για να υπάρχει μια φυσικότητα στη συνολική αρματωσιά, ενώ κάποιοι άλλοι εντελώς όμοια, για να έχει η αρματωσιά τους συμμετρία στο νερό. Και οι δυο έχουν τη φιλοσοφία και τα επιχειρήματά τους. Εμείς πάντως δοκιμάσαμε και με ίσα μήκη και με άνισα, χωρίς να δούμε κάποια αισθητή διαφορά.

Η σύνδεση του παράμαλλου στη μάνα της αρματωσιάς γίνεται είτε με χάντρα σύνδεσης, είτε με θηλιά. Το παράμαλλο έχει πάντα λίγο μικρότερη διάμετρο από τη μάνα. Για παράδειγμα χρησιμοποιούμε παράμαλλο διαμέτρου 0,25 χιλ. και μάνα 0,30.

Όταν δε γνωρίζουμε τις «αδυναμίες» των καλαμαριών, οι καλαμαριέρες μας έχουν διαφορετικό χρώμα μεταξύ τους, ώστε τα κεφαλόποδα να έχουν επιλογές. Βέβαια, αν διαπιστώσουμε ότι αρπάζουν ένα συγκεκριμένο χρώμα ή έχουμε παρατηρήσει σε προηγούμενα ψαρέματα πως έχουν κάποια χρωματική προτίμηση, τότε οι καλαμαριέρες αντικαθιστούνται όλες με αυτόν το χρωματισμό. Για ευκολότερο άλλαγμα των καλαμαριέρων μας στην αρματωσιά, δε θα κάνουμε κόμπο στο τελείωμα του παράμαλλου, εκεί δηλαδή που δένεται η καλαμαριέρα, αλλά θα έχουμε μια μικρή παραμάνα.

Ψάρεμα

Αμολάμε την αρματωσιά μας στο νερό γύρω στα 20 με 30 μέτρα πίσω μας και με το σκάφος να κινείται με ταχύτητα γύρω στα 2-3 μίλια, ακολουθούμε την ακτογραμμή κατά μήκος της, σε βάθη το πολύ μέχρι 10 μέτρα. Αν γνωρίζουμε καλά τη μορφολογία της ακτογραμμής, μπορούμε να σύρουμε σε βάθη ακόμη και 4-5 μέτρων. Προσοχή όμως να μη βρει το σκάφος μας κάτω ή σκαλώσουμε την αρματωσιά μας. Όσο ρηχότερα βρεθούμε, τόσο αυξάνουμε τις πιθανότητες επιτυχίας, με την απαραίτητη όπως είπαμε προσοχή για την αποφυγή απρόοπτων καταστάσεων.

Ψαρεύουμε πάντα με το που πέφτει ο ήλιος και προτιμούμε νύχτες με φεγγάρι και μάλιστα μεγάλο. Πέρα από το ότι έχουμε καλύτερη ορατότητα και μπορούμε να τραβήξουμε κοντά στην ακτογραμμή με μεγαλύτερη ακρίβεια, είναι παρατηρημένο ότι τα καλαμάρια αρπάζουν καλύτερα τις καλαμαριέρες μας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ψάρεμα μπορεί να πραγματοποιείται με ικανοποιητικά αποτελέσματα, όσο διαρκεί το φως του φεγγαριού. Όταν κρυφτεί, τα καλαμάρια σταματούν να αρπάζουν το ίδιο καλά τις καλαμαριέρες μας, ενώ η πλεύση στα ρηχά γίνεται αρκετά επικίνδυνη, λόγω του σκότους.

Την ώρα που σουρουπώνει, επειδή τα καλαμάρια γιαλώνουν ομαδικά, μπορούμε να έχουμε πολλαπλές, ταυτόχρονες συλλήψεις. Αργότερα, σκορπίζουν σε όλη την ακτογραμμή και τα βρίσκουμε διάσπαρτα παντού και σπάνια συγκεντρωμένα.

Με το που διαπιστώσουμε ότι έχει «κολλήσει» κάποιο καλαμάρι στις καλαμαριέρες μας, το φέρνουμε προς το σκάφος μας με αργές και σταθερές κινήσεις. Το «κόλλημα» αυτό το καταλαβαίνουμε από την απότομη αύξηση του βάρους της αρματωσιάς μας, ενώ αν ψαρεύουμε με το καλάμι στην καλαμοθήκη, μπορούμε να το καταλάβουμε από το ξετύλιγμα των φρένων του μηχανισμού. Ποτέ δεν τυλίγουμε γοργά και απότομα, για να μην σχιστούν τα πλοκάμια του. Τα φρένα έχουν ρυθμιστεί έτσι ώστε ο μηχανισμός να ξετυλίγει πετονιά, αν αισθανθεί παραπάνω βάρος από αυτό που πιστεύουμε ότι είναι επικίνδυνο. Μάλιστα, όταν το καλαμάρι έρθει δίπλα στο σκάφος μας, το σιγουρεύουμε με μια απόχη που έχουμε εύκαιρη δίπλα μας.

Αν ψαρεύουμε με δυο αρματωσιές, μόνοι μας ή με δεύτερο ψαρά στο σκάφος, τυχαίνει αρκετές φορές να πιαστούν συγχρόνως καλαμάρια και στις δυο. Εκεί χρειάζεται λίγο παραπάνω προσοχή για να μη μπερδέψουμε τις αρματωσιές μεταξύ τους. Το ταξίδεμα του σκάφους είναι σε ευθεία γραμμή και φροντίζουμε να χαμηλώσουμε τις στροφές της μηχανής στο ελάχιστο.