Καλαμαρια-Θραψαλα
Καλαμάρια: Με Συρτή Φύλακα
Μία τεχνική για το ψάρεμα των καλαμαριών η οποία δεν είναι ευρέως γνωστή αλλά την χρησιμοποιούν κυρίως αυτοί που αναζητούν μεγάλα ψάρια με την τεχνική του μολυβιού φύλακα, είναι το ψάρεμά τους με … συρτή φύλακα.
Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, τα καλαμάρια τα αναζητούμε κοντά στο βυθό. Αν τα νερά είναι ρηχά, τότε το ψαρεύουμε σχετικά εύκολα με συρτή, όπου τοποθετούμε μία η περισσότερες καλαμαριέρες. Αν όμως το βάθος είναι μεγάλο, δηλαδή ξεπερνά τα 20 -και πολλές φορές ακόμη περισσότερα- μέτρα, η συρτή δεν αποδίδει. Εκεί χρειάζεται μια διαφορετική τεχνική, που να καταφέρνει να κατεβάσει στο βυθό την αρματωσιά μας, και αυτή η άλλη τεχνική είναι η συρτή φύλακας.
Όσοι ψαρεύουν με τη συγκεκριμένη τεχνική τις συναγρίδες, τα μαγιάτικα και τα υπόλοιπα εκλεκτά ψάρια, δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο από το να αφαιρέσουν την αρματωσιά με τα αγκίστριά τους και να τοποθετήσουν εκεί μια καλαμαριέρα ή μια αρματωσιά με καλαμαριέρες. Στη συνέχεια θα ρίξουν την αρματωσιά τους στο βυθό και με μια ταχύτητα γύρω στο 1 μίλι θα ξεκινήσουν να ψαρεύουν τα καλαμάρια.
Όσοι δεν ασχολούνται με την τεχνική του φύλακα, αλλά διαθέτουν ένα καλάμι για ζόκα ή για καθετή, θα δέσουν ένα μολύβι τύπου φύλακα ή ένα απλό μολύβι στο τελείωμα της μάνας, στο 1 με 2 μέτρα πάνω από το μολύβι θα τοποθετήσουν ένα παράμαλλο γύρω στα 80 εκατοστά, και στο τελείωμά του θα δέσουν μια καλαμαριέρα.
Αφήνουμε το μολύβι στο νερό και όταν πατώσει κινούμαστε πάνω από περιοχές που γνωρίζουμε ότι έχει καλαμάρια, με μια ταχύτητα γύρω στο μίλι. Αυτό που προσέχουμε, είναι να ακουμπάμε κάθε λίγο το μολύβι μας στο βυθό για να σιγουρευόμαστε ότι βρισκόμαστε χαμηλά, και ιδιαίτερα όταν έχει φυκιάδες, γιατί τα καλαμάρια κρύβονται μέσα σε αυτές.
Μικρά μυστικά επιτυχίας
- Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να ψαρέψουμε και δύο άτομα συγχρόνως από το σκάφος, φροντίζοντας όμως να μην κάνουμε μεγάλες στροφές.
- Αντί για μια καλαμαριέρα, μπορούμε να τοποθετήσουμε 2, 3 ή και περισσότερες, σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους, ώστε αν πετύχουμε το κοπάδι με τα καλαμάρια, να πιάσουμε όχι ένα, αλλά περισσότερα μαζί.
- Με την τεχνική αυτή μπορούμε να ψαρέψουμε σε βάθη 70, 80, ή και ακόμη περισσότερα μέτρα, εκεί όπου τα καλαμάρια κυκλοφορούν την ημέρα.
- Το βάρος του μολυβιού πρέπει να είναι γύρω στα 500 γραμμάρια, για να μπορεί να κατεβαίνει εύκολα η αρματωσιά μας στο βυθό και να παραμένει εκεί κοντά όταν το σκάφος μας κινείται.
- Όταν το βάθος είναι μεγάλο, είναι απαραίτητο το νήμα στο μηχανισμό, και μάλιστα όχι σε διάμετρο μεγαλύτερη από 0,28 χιλιοστά.
- Προτιμούμε βυθούς χωρίς έντονες μεταβολές, με αμμούδα και μικρές τούφες από φυκιάδες ή λάσπη, με τραγανίτσα ή πράσινο μαρουλάκι.
- Τη νύχτα αναζητούμε τα καλαμάρια ρηχότερα (έως 30 μέτρα), ενώ τη μέρα σε βαθιά νερά (60-90 μέτρα).
- Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ την απόχη μας, να την έχουμε κοντά μας και αν χρειαστεί να αποχιάζουμε τα καλαμάρια όταν έλθουν κοντά στο σκάφος. Από ότι έχει δείξει η πράξη, τα καλαμάρια ξεψαρίζουν πολύ πιο εύκολα με αυτόν τον τρόπο.