Cover

Καλαμαρια-Θραψαλα

Καλαμάρια: Ψάρεμα στα Βαθιά

Μπορεί το ψάρεμα των καλαμαριών να γίνεται βράδυ και στα ρηχά όμως αυτό δε σημαίνει ότι όταν φωτίσει δεν μπορούμε να τα αναζητήσουμε. Υπάρχουν σημεία λίγο βαθύτερα όπου μπορούμε να πάρουμε αρκετά κομμάτια εύκολα, γρήγορα και ξεκούραστα. Πως γίνεται αυτό θα το δούμε στη συνέχεια.

Τα καλαμάρια πέρα από ένα θαυμάσιο μεζέ αποτελούν και το κορυφαίο δόλωμα για πληθώρα μεγάλων θηραμάτων. Συναγρίδες, φαγκριά, σφυρίδες, στήρες, μαγιάτικα δύσκολα αντιστέκονται στη θέα ενός καλοδολωμένου καλαμαριού. Λογικό λοιπόν είναι ο ψαράς να τα αναζητεί λίγο προτού ξεκινήσει το κυρίως του ψάρεμα. Κι επειδή το ψάρεμα είναι ημερήσιο τα δολώματά του θα πρέπει να τα πιάσει νωρίς το πρωί για να μπορεί να τα διατηρήσει ζωντανά μέχρι να τα δολώσει. Αυτό αυτομάτως συνεπάγεται ψάρεμα καλαμαριών το πρωί.

Το λογικό είναι να ξεκινήσει όσο ακόμα έχει σκοταδάκι από τα ρηχά. Γρήγορα όμως καθώς φωτίζει θα διαπιστώσει ότι αυτά δεν κολλούν και θα πρέπει να τα αναζητήσει σε άλλα σημεία. Αυτά σίγουρα είναι στα βαθιά όπου κι εκεί θα πρέπει να επιμείνει.

Όταν λέμε βαθιά δεν εννοούμε τεράστια βάθη αλλά ψάρεμα στα 40-80 μέτρα νερά. Όσο ρηχότερα βρούμε και τα καλαμάρια τόσο καλύτερα είναι και για εμάς αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και θα συμβεί. Ο κάθε τόπος και η κάθε περιοχή έχει τα δικά του σημεία όπου μαζεύονται καλαμάρια που καλό είναι να τα μάθουμε ή να προσπαθήσουμε να τα ανακαλύψουμε.

Αν τυχόν γνωρίζουμε τόπους που κρατούν καλαμάρια τότε έχει καλώς γιατί το ψάρεμα μας θα γίνει  εκεί τριγύρω. Αν δεν ξέρουμε τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε σημεία με μεγάλη συγκέντρωση μικρόψαρων γιατί εκεί τριγύρω θα είναι και τα καλαμάρια. Μικρά ανασηκώματα σε επίπεδο βυθό, αγριάδα στο βυθό θεωρούνται αρκετά καλά σημεία που αξίζει τον κόπο να τα ψάξουμε προσεκτικά.

Εξοπλισμός

Μπορεί το ψάρεμά τους να μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο χέρι όμως εμείς θα προτείνουμε ψάρεμα με μακρύ καλάμι τύπου spinning για να έχουμε τη δυνατότητα μακριάς αρματωσιάς και αρκετών καλαμαριερών.

Ένα μήκος τουλάχιστον 2,40 μέτρα και ένα action μεγαλύτερο από 30 είναι αυτά που θα αναζητήσουμε στο καλάμι μας χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι και με τα υπόλοιπα καλάμια δεν κάνεις ψάρεμα καλαμαριών. Ο μηχανισμός μας που θα συνοδεύσει το καλάμι δεν είναι απαραίτητα να είναι μεγάλος αρκεί να έχει τα κουράγια να ανεβάζει δυο και τρία καλαμάρια μαζί αν χρειαστεί. Για καλύτερη αίσθηση του τσιμπήματος θα προτιμήσουμε να τον γεμίσουμε με λεπτό νήμα και όχι πετονιά.

Ψάρεμα

Όταν βρούμε κάποιο σημείο με ενδιαφέρον ή γνωρίζουμε τον τόπο σταματάμε το σκάφος μας κι αρματώνουμε το καλάμι μας. Ρίχνουμε κάθετα την αρματωσιά μας να πατώσει. Όταν καταλάβουμε ότι το βαρίδι έφθασε στον πάτο παίρνουμε μια δυο μανιβελιές και κουνάμε αργά το καλάμι μας πάνω κάτω. Αν αισθανθούμε βάρος τότε σημαίνει ότι κάποιο καλαμάρι άρπαξε την καλαμαριέρα μας κι αρχίζουμε τότε να μαζεύουμε σταθερά την αρματωσιά μας.

Όταν το καλαμάρι έρθει στην επιφάνεια με μια απαλή κίνηση το φέρνουμε στο σκάφος προσεχτικά να μην μας καταβρέξει, το ξαγκιστρώνουμε και ρίχνουμε την αρματωσιά μας ξανά στο νερό. Αν όμως δεν αισθανθούμε βάρος τότε παίρνουμε μια δυο μανιβελιές και ξανακουνάμε σε αυτό το βάθος το καλάμι μας. Στη συνέχεια κι άλλες μανιβελιές και πάει λέγοντας.

Όταν η αρματωσιά μας σηκωθεί αρκετά ψηλά από το βυθό την ξανακατεβάζουμε κάτω και αρχίζουμε το ψάρεμα από την αρχή. Αν δούμε ότι ο τόπος δεν έχει ενδιαφέρον τότε μετακινούμαστε σε άλλον κοντινό να δοκιμάσουμε εκεί την τύχη μας.

Προσοχή: Όταν πιάσουμε κάποιο καλαμάρι στη συνέχεια θα πρέπει να ελέγξουμε προσεκτικά την καλαμαριέρα μας για τυχόν μελάνια και βλέννες. Αν δούμε κάτι τότε το αφαιρούμε με προσοχή. Ποτέ δεν ρίχνουμε την καλαμαριέρα μας βρωμισμένη στο βυθό γιατί πολύ δύσκολα θα πιάσει στη συνέχεια καλαμάρι. Αυτό είναι κάτι που το προσέχουν πολύ οι τεχνίτες του συγκεκριμένου ψαρέματος αλλά το αμελούν οι νέοι με αποτέλεσμα να παραπονιούνται ότι ενώ βρήκαν κάπου τα καλαμάρια και έπιασαν ένα δυο στην αρχή στη συνέχεια δεν είχε τίποτε άλλο.