Καλαμαρια-Θραψαλα
Καθαρή Καλαμαριέρα – Tο Μυστικό της Επιτυχίας
Ένα από τα ψαρέματα που αυτήν την εποχή είναι στις «δόξες» του, είναι αυτό των καλαμαριών. Ρηχά το βράδυ και το ξημέρωμα και λίγο βαθύτερα τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, θα τα συναντήσουμε σχετικά εύκολα και με την καθετή ή τη συρτή θα προσπαθήσουμε να τα δελεάσουμε να αρπάξουν τις καλαμαριέρες μας.
Κατασκευή αρματωσιάς, επιλογή καλαμαριέρας, γνώση βυθομέτρου κι εύρεση τόπου, είναι κάποια από τα στοιχεία που θα συνεισφέρουν σε μία ικανοποιητική σοδειά. Αρκούν όμως αυτά, ή υπάρχει και κάτι ακόμη που πρέπει να προσέξουμε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το τόσο ενδιαφέρον και συναρπαστικό ψάρεμα των καλαμαριών;
Αρκετές φορές στα καλαμαροψαρέματά μας θα διαπιστώσουμε ότι οι πρώτες ριξιές είναι αποδοτικές, ενώ οι επόμενες φτωχές. Άλλες πάλι φορές, ενώ βρισκόμαστε με παρέα στο σκάφος και στην αρχή όλοι βγάζουμε, στη συνέχεια κάποιοι σταματάμε απότομα να πιάνουμε, αλλά υπάρχει ο ψαράς που συνεχίζει ακόμη να φέρνει καλαμάρια με τον ίδιο ρυθμό. Τι συμβαίνει; Είναι κάτι το τυχαίο ή υπάρχει εξήγηση;
Η τύχη σίγουρα παίζει ένα πολύ μικρό ποσοστό στην επιτυχία μας. Όμως αυτό είναι τόσο μικρό, που ο ψαράς με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του μπορεί να το εξαλείψει. Το σταμάτημα των καλαμαριών στις αρματωσιές μας, είναι κατά μεγάλο ποσοστό ευθύνη του κάθε ψαρά. Αν δεν καθαρίζουμε τις καλαμαριέρες και την αρματωσιά μας από τα μελάνια και τις βλέννες των καλαμαριών, τότε είναι σίγουρο πως θα διώξουμε τα υπόλοιπα καλαμάρια που υπάρχουν στην περιοχή -και που πολλές φορές τα βλέπουμε στο βυθόμετρο να απορρίπτουν τις καλαμαριέρες μας-.
Τι κάνουμε; Πολύ απλό! Με το που βγάζουμε το κάθε καλαμάρι στο σκάφος μας, παρατηρούμε κι ελέγχουμε τις καλαμαριέρες μας. Αν τις βρούμε καθαρές, τότε τις ξαναρίχνουμε στο νερό. Αν δούμε όμως ότι έχουν πάνω τους μελάνια και βλέννες, πρέπει οπωσδήποτε να τις καθαρίσουμε. Ένα πανάκι θα βοηθήσει σε αυτό. Αν οι βρώμες είναι στις ακίδες, τότε ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο είναι η οδοντόβουρτσα, αφού με αυτήν θα καθαρίσουμε τις ακίδες χωρίς να τρυπηθούμε.
Όμως δεν αρκεί μόνο το καθάρισμα των δολωμάτων μας. Πολλές φορές πιάνουν βλέννες και η πετονιά, οι χάντρες σύνδεσης και τα παράμαλλά μας, οπότε πρέπει και αυτά να καθαριστούν και μόνο αφού διαπιστώσουμε ότι η αρματωσιά μας είναι πεντακάθαρη να τη ρίξουμε στο βυθό.
Στο τελείωμα του ψαρέματός μας κι αφού επιστρέψουμε σπίτι, ελέγχουμε προσεκτικά την αρματωσιά και τα δολώματά μας και κάνουμε έναν πολύ πιο προσεκτικό καθαρισμό των εργαλείων μας, θα ελέγξουμε τις ακίδες των καλαμαριέρων μας τις οποίες θα κλείσουμε αν έχουν ανοίξει και θα αντικαταστήσουμε τις καλαμαριέρες που έχουν «ταλαιπωρηθεί» ή θα κατασκευάσουμε νέα αρματωσιά αν η πετονιά μας έχει κατσαρώσει ή φθαρεί.
Αρκετοί ψαράδες παραπονιούνται ότι οι καλαμαριέρες τους δεν αποδίδουν, παρόλο που είναι ολόιδιες με αυτές των φίλων τους που βγάζουν καλαμάρια. Ας καθίσουν να δουν αν είναι οι καλαμαριέρες τους καθαρές, αν θέλουν πλύσιμο και καθάρισμα ή ακόμη και αντικατάσταση. Να έχουν πάντα στο νου, ότι η καλή και καθαρή καλαμαριέρα είναι το μεγάλο «μυστικό» της επιτυχίας στο ψάρεμα των καλαμαριών.