Cover

Καθετη-Τσαπαρι

Καθετή: Χειμωνιάτικα Ψαρέματα

Η καθετή είναι ένας τρόπος ψαρέματος που μπορεί να ασχοληθεί ο ψαράς όλο το χρόνο. Για να είναι όμως και αποδοτική θα πρέπει ανάλογα με τις εποχές να προσαρμόζουμε το ψάρεμα μας τόσο στις συνήθειες των ψαριών όσο και στις υπάρχουσες καταστάσεις.

Ο χειμώνας που τώρα ουσιαστικά ξεκινά, πιστεύουμε ότι είναι μια ευκαιρία να δούμε όλα εκείνα τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε αλλά και να τροποποιήσουμε ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα στον προσωπικό μας τρόπο ψαρέματος.

Ο καιρός κρύωσε σημαντικά και το ψάρεμα αν δεν είσαι καλά ενδεδυμένος καταντά μαρτύριο. Τα ζεστά ρούχα απαραίτητα όπως επίσης ο σκούφος για τα πρωινά και απογευματινά ψαρέματα καθώς και για τις ιδιαίτερα κρύες μέρες. Αν το σκάφος μας είναι και μικρό, έχει κυματισμό ή υπάρχει περίπτωση βροχής τότε η μουσαμαδιά θα έρθει να συμπληρώσει τον ατομικό μας εξοπλισμό.

Καλό πάντως είναι ακόμη κι αν δεν υπάρχει πρόβλεψη για βρέξιμο να την έχουμε μαζί μας στο αμπάρι του σκάφους ετοιμοπόλεμη αν χρειαστεί. Επίσης πρέπει να ξέρουμε ότι η νιτσεράδα πέρα από την προστασία που μας παρέχει από την βροχή, μας προστατεύει κι από το κρύο και τον αέρα και για αυτό πολλοί ψαράδες την φορούν πάντα στις εξορμήσεις τους.

Αφού έχουμε λύσει το πρόβλημα του κρύου και του βρεξίματος πάμε στο καθεαυτού ψάρεμα. Ένα ψάρεμα που συνήθως είναι κοντινό και μικρής διάρκειας αφού και ο χρόνος μας είναι πιο περιορισμένος αλλά και οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν ευνοούν τα πολύωρα και μεγάλης διάρκειας ψαρέματα. Ωστόσο αν δούμε την καλοσύνη που συνδυάζεται με άπνοια και αίθριο και ζεστό καιρό μπορούμε να εξορμήσουμε λίγο μακρύτερα για βαθυνή καθετή για μπαλάδες ή και για ολονύκτιο ρηχό ψάρεμα για σαργούς, τσιπούρες και σκαθάρια.

Η καλή παρέα εκεί θα είναι και αυτό που θα μας παρακινήσει αλλά κι αυτό που θα κάνει το ψάρεμα μας πιο ευχάριστο και πιο διασκεδαστικό.

Οι πρωινές ώρες προτιμούνται από τους περισσότερους ψαράδες για εξόρμηση. Αυτό γιατί όσο περνά η ώρα και ο ήλιος ανεβαίνει ψηλά η ατμόσφαιρα ζεσταίνει και το ψάρεμα γίνεται πιο ευχάριστο. Η μέρα είναι όλη μπροστά μας και δεν έχουμε πρόβλημα με το γυρισμό. Αντίθετα όταν επιλέξουμε απογευματινό ψάρεμα με το που πέφτει ο ήλιος η ατμόσφαιρα κρυώνει και τα πράματα δυσκολεύουν αρκετά. Θα πρέπει να είμαστε καλά εφοδιασμένοι για να επιλέξουμε κάτι τέτοιο όπως επίσης καλά προετοιμασμένοι και στην περίπτωση που επιλέξουμε μόνο νυχτερινό ψάρεμα.

Τα ψάρια αυτήν την εποχή είναι πολλά και αξιόλογα. Στα ρηχά εκτός από τους μεγάλους σαργούς και τα μελανούρια θα συναντήσουμε τσιπούρες και σκαθάρια. Η γνώση των τόπων όπου συχνάζουν τα συγκεκριμένα αυτά ψάρια αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα.

Στα λίγο πιο βαθύτερα νερά θα συναντήσουμε τα λυθρίνια, τους κακαρέλους, τους μπαλάδες, τα φαγκρόπουλα, τα τσαούσια και τα μουσμούλια. Αν σε αυτά προσθέσουμε τους γνωστούς μας χάνους, τις γόπες, τα σαυρίδια, τους κολιούς και τα σκουμπριά καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για μια πολύ πλούσια γκάμα θηραμάτων. Η ποικιλία αυτή σε συνδυασμό και με τις εκπλήξεις που μπορεί να έχουμε μας προσφέρουν ένα ενδιαφέρον και συναρπαστικό ψάρεμα.

Προσοχή όμως εδώ γιατί δεν είμαστε μόνοι. Αν οι τόποι μας είναι στο πέρασμα της ανεμότρατας τα πράματα διαφέρουν. Αν έχει περάσει ο σάκος της τότε μάταια θα αναζητούμε ψάρια. Για αυτό φροντίζουμε οι εξορμήσεις μας να είναι σε σημεία τέτοια που δεν έχουν, όσο είναι αυτό δυνατόν, τον παραπάνω κίνδυνο.

Τα δολώματα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι συνήθως η γαρίδα που όπως ξέρετε ψαρεύει καλά όλες τις εποχές που μπορούμε να τη συνδυάσουμε με φρέσκο καλαμάρι ή και ψαροδόλι για κάτι μεγαλύτερο κι εκλεκτότερο. Αν το καλαμάρι μας δεν είναι φρέσκο τότε θα χρειαστεί αφού το ξεπετσιάσουμε να το κοπανίσουμε με μια μικρή ματσόλα για να μαλακώσει. Πολλοί πραγματοποιούνται το κτύπημα ακόμη και στο φρέσκο. Ψαρεύει πολύ καλύτερα από ότι υποστηρίζουν. Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο αλλά γεγονός είναι ότι το καλαμάρι αυτήν την εποχή είναι ένα από τα καλύτερα δολώματα και όσοι το χρησιμοποιούν φρέσκο έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα. Δεν είναι λίγοι κι αυτοί που το πρωί προτού ξεκινήσουν την καθετή τους πηγαίνουν και πιάνουν κάποιο φρέσκο καλαμάρι για δόλωμα.

Οι αρματωσιές δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές. Αν θέλουμε το μόνο που μπορούμε να αυξήσουμε λόγω μεγέθους ψαριών είναι το πάχος των παράμαλλων και το μέγεθος των αγκιστριών. Η πρόσθεση και μιας καλαμαριέρας στο άνω σημείο τους μπορεί να μας προσφέρει κάποιες φορές εύκολα και το δόλωμά μας.

Η χρήση δολωμένου τσαπαριού αντί για αρματωσιά ενδείκνυται για τώρα με πιο καλό δόλωμα τη γαρίδα και το καλαμάρι. Τα αγκίστρια μας στο τσαπαρί μικρά και κοφτερά για να πιάνουν και τις γόπες αλλά και τα λυθρίνια .

Τέλος να τελειώσουμε αυτήν τη σύντομη αναφορά μας στα χειμερινά ψαρέματα καθετής με κάτι που αφορά την ασφάλεια μας. Για όσους πραγματοποιούν ψαρέματα αυτήν την εποχή θα πρέπει και το σκάφος τους να είναι αξιόπλοο αλλά και να συμβουλεύονται την πρόβλεψη του καιρού. Πολλές φορές ο καιρός αλλάζει απότομα και μπορεί να μας «πνίξει» αν δεν έχουμε πάρει τις προφυλάξεις μας. Τα Νικολοβάρβαρα φημίζονται για αυτές τις απότομες καιρικές μεταβολές.

Καλές εξορμήσεις.

TIPS:

ΠΛΩΤΗ ΑΓΚΥΡΑ: Η πλωτή θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στα χειμερινά ψαρέματα. Σταθεροποιεί το σκάφος και κάνει το ψάρεμα πιο άνετο και πιο αποτελεσματικό ιδιαίτερα στο ψάρεμα των μεγάλων λυθρινιών.
ΝΙΤΣΕΡΑΔΑ: Η νιτσεράδα είναι ένα από τα απαραίτητα ατομικά εφόδια. Εκτός από το ότι μας προστατεύει από το βρέξιμο της βροχής και της θάλασσας  δεν αφήνει το κρύο και τον αέρα να μας διαπεράσει. Ακόμα και αν οι συνθήκες είναι καλές ας την έχουμε σε κάποιο ντουλάπι του σκάφους μας έτοιμη προς χρήση.
Ποιός είπε ότι η καθετή δεν δίνει πολλά και καλά ψάρια; Τα σκαθάρια αυτά έχουν πιαστεί με καθετή κόντρα στο ρέμα.
ΡΗΧΗ ΚΑΘΕΤΗ: Στα ρηχά ψαρέματα τόσο στο χέρι όσο και με λεπτά καλάμια θα συναντήσουμε μεγάλα σκαθάρια, σαργούς και τσιπούρες. Τα βραδινά ψαρέματα ενδείκνυται γιατί τα μικρόψαρα απουσιάζουν, φθάνει όμως να είμαστε καλά προετοιμασμένοι.
ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ: Πολλές φορές θα έχουμε στα ψαρέματά μας και τα τυχερά. Μεγάλες σκορπίνες, στήρες, σφυρίδες, χριστόψαρα, φαγκριά αρπάζουν το πιασμένο ψάρι της αρματωσιάς μας. Αν καταφέρουμε να τα συγκρατήσουμε μέχρι την επιφάνεια τότε θα είμαστε πράγματι τυχεροί. Στη Φώτο είναι ο Γιώργος Καφεσάκης με ένα χριστόψαρο που πιάστηκε στην καθετή του στο Σαρωνικό. Βλέπετε τον χάνο που είχε πιαστεί αρχικά στο αγκίστρι του. Διαβάστε εδώ το αντίστοιχο άρθρο: Χριστόψαρο – Εκπλήξεις στα Βαθιά
ΒΑΘΙΑ ΚΑΘΕΤΗ : Όταν έχει καλοσύνη και το σκάφος μας είναι κατάλληλο για βαθιά τότε οι μπαλάδες θα μας προσφέρουν ένα αρκετά αποδοτικό ψάρεμα. Πολυάγκιστρες αρματωσιές, κοντά παράμαλλα, μεγάλα αγκίστρια και δόλωμα ψαροδόλι. Διαβάστε εδώ το αντίστοιχο άρθρο: Μπαλάς – Ψάρεμα σε Μεγάλα Βάθη

ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΑ: Επειδή τον χειμώνα θα συναντήσουμε πολλές φορές και καλαμάρια στους τόπους όπου ψαρεύουμε, καλό είναι να προσθέτουμε μία καλαμαριέρα στο πάνω άκρο της αρματωσιάς, εκεί όπου ενώνεται η αρματωσιά μας με τη πετονιά ή το νήμα του μηχανισμού μας. Διαβάστε εδώ το αντίστοιχο άρθρο: Συνδυασμός Ψαριών και Καλαμαριών
ΔΟΛΩΜΕΝΟ ΤΣΑΠΑΡΙ: Το δολωμένο τσαπαρί με ασπροδόλι λειτουργεί θαυμάσια αυτήν την εποχή. Εκτός από τα αφρόψαρα βγάζει ωραία λυθρίνια, σκαθάρια και τσαούσια. Διαβάστε εδώ το αντίστοιχο άρθρο: Τσαπαρί – Γνωριμία, Τρόπος Ψαρέματος και Παραλλαγές