Cover

Καθετη-Τσαπαρι

Καθετή: Λυθρίνια με Φρέσκο Καλαμάρι

Η εποχή που διανύουμε είναι μια από τις καλύτερες για βαθιά καθετή και συγκεκριμένα για λυθρίνια. Μπορεί τα λυθρίνια να τα ψαρεύουμε όλες τις εποχές του χρόνου όμως τώρα θα μας τσιμπήσουν και τα μεγαλύτερα αλλά και τα περισσότερα. Το φρέσκο καλαμάρι είναι αυτό που θα κάνει τις επιλογές.

Το λυθρίνι είναι ένα από τα πιο μίζερα αλλά κι εκλεκτικά ψάρια. Η μπουκιά που θα βάλει στο στόμα του θα πρέπει να είναι άριστη σε εμφάνιση αλλά και σε γεύση. Δεν είναι τυχαίο που οι «ειδικοί» στα λυθρίνια χρησιμοποιούν πάντα ζωντανά, φρέσκα κι εκλεκτά δολώματα. Αυτό άλλωστε είναι κι ένα από τα μεγάλα μυστικά επιτυχίας στο ψάρεμά του.

Το καλαμάρι μπορεί να μην είναι ένα από τα ζωντανά δολώματα όπως είναι το καραβιδάκι, η σωλήνα, το σκαρτσίνι, η γαριδούλα, το σκουλήκι όμως είναι κάτι που αυτήν την εποχή βρίσκεται σε αφθονία και φαίνεται ότι αρέσει ιδιαίτερα στα ψάρια. Άλλες εποχές μπορεί να το σνομπάρουν και να μην καταδέχονται να το πλησιάσουν όμως τώρα όταν το βρουν στην κυριολεξία το αφανίζουν.

Επεξεργασία δολώματος

Για να δουλέψει σωστά το καλαμάρι και να μπορέσει να υποσκελίσει τα υπόλοιπα γνωστά δολώματα θα πρέπει να επεξεργαστεί κατάλληλα. Τι σημαίνει αυτό;

Δε θα δολώσουμε το καλαμάρι έτσι όπως είναι. Θα του αφαιρέσουμε το κεφάλι και τα πλοκάμια και από το κυρίως σώμα του θα αφαιρέσουμε τα πτερύγια και την εξωτερική του πέτσα. Στη συνέχεια με ένα κοφτερό μαχαίρι θα το ανοίξουμε κόβοντάς το στη μία του πλευρά και θα πετάξουμε ότι έχει στο εσωτερικό του. Το ξεπλένουμε καλά κι αφού έχει ασπρίσει το τοποθετούμε ανοικτό πάνω σε ένα ξυλάκι. Εκεί με ένα ξύλινο σφυράκι το κοπανάμε λίγο για να μαλακώσει.  

Με το μαχαιράκι μας το κόβουμε σε μακρόστενες λουρίδες και στη συνέχεια σε δολωσιές κατάλληλες για το μέγεθος των αγκιστριών μας.

Τρόπος δόλωσης

Τη δολωσιά μας τη περνάμε κεντητά στο αγκίστρι μας φροντίζοντας η ακίδα του αγκιστριού να είναι ελεύθερη για να μπορέσει να καρφώσει το ψάρι που θα τσιμπήσει. Μάλιστα για να είναι πιο δελεαστική η δολωσιά μας αφήνουμε ένα περίσσευμα να κρέμεται στο αγκίστρι προς την πλευρά της ακίδας. Το περίσσευμα αυτό κουνιέται στο νερό και προσελκύει καλύτερα τα ψάρια.

Εννοείται ότι δεν έχουμε άλλα περισσεύματα κι ακρίτσες στο δόλωμά μας.

Πλεονεκτήματα καλαμαριού

Το καλαμάρι έτσι όπως το περιγράψαμε πιο πάνω συγκεντρώνει αρκετά πλεονεκτήματα που το κατατάσσουν στις πρώτες μας επιλογές.

  • Είναι αρκετά σκληρό, δεν το τρώνε εύκολα τα μικρόψαρα και δεν φεύγει από το αγκίστρι χωρίς ζόρι.
  • Ασπρίζει έντονα και τα ψάρια, ιδίως στα βαθιά, το βλέπουν από αρκετά μακρινή απόσταση και τρέχουν κοντά του.
  • Δολώνεται εύκολα στα αγκίστρια μας.
  • Μπορούμε να έχουμε ότι μέγεθος και ότι σχήμα δολωσιά επιθυμούμε.
  • Μπορούμε να το προμηθευτούμε εύκολα από ένα ψαράδικο ή και να το ψαρέψουμε μόνοι μας.
  • Ακόμη κι αν δεν βρούμε φρέσκο μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια τη δουλειά μας και με κατεψυγμένο.
  • Δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό.
  • Με ένα καλαμάρι μπορούμε να βγάλουμε άφθονες δολωσιές.
  • Διαλέγει τα μεγαλύτερα από τα λυθρίνια της περιοχής.
  • Το πιο σημαντικό είναι ότι το προτιμούν ιδιαίτερα τα ψάρια αυτήν την εποχή που τα υπόλοιπα δολώματα δεν είναι εύκολα να τα προμηθευτούμε.