Καθετη-Τσαπαρι
Καθετή: Με Λεπτό Νήμα στο Μηχανισμό
Η καθετή είναι σίγουρα η δημοφιλέστερη τεχνική του ερασιτέχνη ψαρά. Πως μπορούμε όμως να την κάνουμε πιο ξεκούραστη, διασκεδαστική και απολαυστική; Μα με τη χρήση λεπτού νήματος στο μηχανισμό του καλαμιού μας!
Οι περισσότεροι ξεκινήσαμε να ψαρεύουμε την καθετή στο χέρι, συνήθως με μια χοντρή πετονιά για να μη μπερδεύεται όταν τη μαζεύαμε στα πόδια μας, και το ψάρεμα ήταν εύκολο κι ευχάριστο μόνο μέχρι κάποια μέτρα βάθους. Όταν όμως χρειαζόταν να πάμε στα 70 ή 80 μέτρα, τα πράγματα δυσκόλευαν και πολλές φορές γίνονταν βασανιστικά. Έτσι βάλαμε στην ψαρευτική καθημερινότητά μας το καλάμι με το μηχανισμό, στην αρχή με πετονιά και λίγο αργότερα με νήμα (ειδικά για τα βαθύτερα ψαρέματα). Η έλλειψη ελαστικότητας του νήματος μας έδινε άμεσα την τσιμπιά και έκανε πιο ακαριαίο το κάρφωμα, γεγονός που μας οδήγησε στην αποκλειστική του χρήση σε πιο βαθιά ψαρέματα, με στόχο τα μεγαλύτερα κι εκλεκτότερα ψάρια. Έτσι το νήμα έγινε αναντικατάστατο κομμάτι του εξοπλισμού μας.
Προσπαθώντας να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την τεχνική μας, οδηγηθήκαμε στην ανάγκη χρήσης νήματος -πολύ λεπτής- διαμέτρου της τάξης των 0,18 χιλιοστών, που μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 0,14 ή ακόμη χαμηλότερα σε ειδικές περιπτώσεις. Τι καταφέραμε με αυτό;
- Γρήγορη κάθοδος. Με τη χρήση λεπτότερου νήματος, η αρματωσιά μας κατεβαίνει πολύ γρηγορότερα στο βυθό σε σχέση με το νήμα μεγαλύτερης διαμέτρου.
- Κάθετο ψάρεμα. Το ρεύμα δεν παρασύρει τόσο εύκολα το λεπτό νήμα, άρα το ψάρεμα γίνεται περισσότερο κάθετα κάτω από το σκάφος μας.
- Μικρότερο βάρος. Για να κατέβει η αρματωσιά μας στο βυθό, δε χρειάζεται υπερβολικά μεγάλο βάρος, αφού η αντίσταση του νήματος είναι αμελητέα. Άρα κι ένα μικρό μολύβι μπορεί να την κατεβάσει άνετα.
- Μικρότερος κι ελαφρύτερος μηχανισμός. Το λεπτό νήμα δεν πιάνει μεγάλο χώρο, ενώ το βάρος του μολυβιού έχει ελαττωθεί και αυτό αισθητά. Άρα ο μηχανισμός που χρειαζόμαστε είναι πολύ μικρότερος και πολύ ελαφρύτερος.
- Ελαφρύτερο καλάμι. Μικραίνοντας βάρος αρματωσιάς και μηχανισμού, οδηγούμαστε σε ένα ελαφρύτερο καλάμι που να συνδυάζεται αρμονικά μαζί του.
- Ψάρεμα σε βαθύτερα σημεία. Εφόσον η αντίσταση του νήματος έχει μειωθεί στο ελάχιστο, το ψάρεμα σε βαθύτερα σημεία είναι πολύ πιο εύκολο τώρα.
Αποτέλεσμα
Βλέπουμε ότι με τη μείωση της διαμέτρου του νήματος καταφέραμε να οδηγηθούμε σε ελαφρύτερο εξοπλισμό, ο οποίος κάνει το ψάρεμά μας πολύ πιο ξεκούραστο, διασκεδαστικό και απολαυστικό. Η κάθε κίνηση του ψαριού γίνεται ευκολότερα αντιληπτή, τα τσιμπήματα και τα τραβήγματα είναι πιο σαφή, πιο δυνατά και αποκωδικοποιούνται ευκολότερα, ενώ η αίσθηση του «κεφαλιού» αποκτά άλλο ενδιαφέρον. Έτσι, αφήνουμε στην άκρη τις άγαρμπες κινήσεις και οδηγούμαστε σε μια τεχνική κι έναν τρόπο ψαρέματος πολύ πιο αθλητικό κι ενδιαφέροντα, την ελαφριά καθετή.