Cover

Καθετη-Τσαπαρι

Καθετή: Με Μακριά Καλάμια

Όταν πριν μερικά χρόνια ξεκινήσαμε να ψαρεύουμε δειλά δειλά καθετή με καλάμι πολλοί ήταν αυτοί που μας δούλευαν και νόμιζαν ότι τους κοροϊδεύαμε. Πως είναι δυνατόν η καθετή να γίνεται με καλάμι και όχι με το χέρι; Τα χρόνια όμως πέρασαν και η καθετή με καλάμι όχι μόνο βρήκε αρκετούς οπαδούς αλλά έγινε ο κανόνας. Οι σημερινοί καθετήστες ψαράδες έχουν οι περισσότεροι καλάμι αφού κατάλαβαν ότι είναι πολύ πιο εξυπηρετικό, πολύ πιο πρακτικό και πολύ πιο αποδοτικό. Μάλιστα το καλάμι αυτό εξελίχτηκε κι εξειδικεύτηκε ανάλογα με το συγκεκριμένο τρόπο ψαρέματος. Έτσι τώρα μιλάμε για κοντά, μεσαίου μήκους και μακριά καλάμια, όπως επίσης για τηλεσκοπικά, σπαστά ή ακόμη και συνδυασμό των δυο τελευταίων ειδών μαζί. Εμείς σήμερα θα εξετάσουμε το ψάρεμα με μακριά καλάμια όπου θα δούμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που έχει σε σχέση με το ψάρεμα με μικρά και μεσαία μήκη καλαμιών.

Όταν μιλάμε για μακριά καλάμια εννοούμε καλάμια μήκους 3,5 έως 5 μέτρα. Το αν είναι αυτά τηλεσκοπικά ή σπαστά δεν είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει εδώ αλλά μόνο το μήκος. Σε επόμενο άρθρο θα δούμε σίγουρα και αυτό το θέμα.

Τα μακριά καλάμια ήρθαν βασικά να καλύψουν ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο καθετίστας ψαράς. Αυτό του μήκους της αρματωσιάς του. Το κοντό καλάμι δεν τον εξυπηρετούσε να χρησιμοποιήσει μακριά αρματωσιά αλλά τον περιόριζε να είναι αυτή στο μήκος του καλαμιού του. Σε περίπτωση που η αρματωσιά γινόταν μακρύτερη από το καλάμι τότε τον δυσκόλευε να ψαρέψει αφού κρεμόταν χαμηλά, δεν μπορούσε να την πετάξει στο νερό αλλά και ούτε να την ανεβάσει πάνω στο σκάφος. Έπρεπε να την αφήνει να κρέμεται εκτός σκάφους όπου την ανέβαζε πάνω με τα χέρια. Έτσι το ψάρεμα του περιοριζόταν ακριβώς κάτω από το σκάφος όπως επίσης περιοριζόταν και ο αριθμός των παράμαλλων αλλά και το μήκος τους. Αν αυτό ήταν κάτι που δεν μας απασχολούσε στα μικρά ψάρια στα μεγάλα κι εκλεκτά που είναι δύστροπα ήταν μεγάλο πρόβλημα.

Αυξάνοντας το μήκος του καλαμιού αυτομάτως το πρόβλημα λύθηκε. Ο ψαράς τώρα είχε τη δυνατότητα χρησιμοποίησης μακριάς αρματωσιάς στα μέτρα που επιθυμούσε ενώ συγχρόνως του εμφανιζόντουσαν μπροστά του κι ένα σωρό άλλες δυνατότητες που δεν τις είχε σκεφτεί πιο μπροστά. Αρματωσιές πολυάγκιστρες, συρόμενες, τύπου  casting, για αφρόψαρα. Ψάρεμα  τσαπαρί, καλαμαριών αλλά και ψάρεμα με βολές από το σκάφος. Έπαψε να μπερδεύεται εύκολα με τους υπολοίπους ψαράδες του ίδιου σκάφους ενώ τα μεγάλα ψάρια έβγαιναν πολύ πιο εύκολα αφού το μήκος του καλαμιού ήταν τέτοιο που και λάθη συγχωρούσε αλλά και κούραζε τα ψάρια. Τι άλλο να θέλει;

Τα μόνα προβλήματα που συνάντησε στην αρχή ήταν  ο χειρισμός του και ο συνδυασμός ψαρεμάτων σε μικρά, μεσαία και μεγάλα βάθη. Ο χειρισμός λύθηκε από τις πρώτες κιόλας ριξιές αφού δεν μάζευε όλη την αρματωσιά αλλά άφηνε την αρματωσιά να κρέμεται στο σημείο αυτό που ήταν το βαρίδι. Δηλαδή το βαρίδι όταν τύλιγε και σήκωνε το καλάμι ήταν στο κάτω άκρο του καλαμιού. Ο συνδυασμός ψαρεμάτων σε διαφορετικά βάθη λύθηκε με τις διαφορετικές σε σκληρότητα μύτες. Σε ένα καλάμι μπορούσε να τοποθετήσει μύτη με action 100, 200 και 300 γραμμάρια κι έτσι ανάλογα με το βάθος που πήγαινε και το βαρίδι που θα χρησιμοποιούσε τοποθετούσε και την ανάλογη μύτη στο καλάμι του. Στα ρηχά ψαρέματα για παράδειγμα έβαζε την εκατοστάρα μύτη ενώ στα βαθιά την τρακοσάρα. Επίσης αν ήθελε να κάνει βολές σε ρηχά ψαρέματα ώστε να εξερευνήσει την γύρω περιοχή από το σκάφος και χρειαζόταν μεγάλο μολύβι για να γίνουν αυτές μακρινές τοποθετούσε επίσης μύτη πολλών γραμμαρίων.

ΜΑΚΡΙΟ Ή ΚΟΝΤΟ ΚΑΛΑΜΙ;    

Διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο ίσως πολλοί ψαράδες προβληματιστούν με το μήκος του καλαμιού που πρέπει να χρησιμοποιήσουν στα προσωπικά τους ψαρέματα. Το ερώτημα-δίλημμα μακριό ή κοντό καλάμι δεν είναι κάτι που έχει μονολεκτική απάντηση αλλά εξαρτάται από το προσωπικό μας τρόπο ψαρέματος, τα ψάρια που αναζητούμε, την εμπειρία που έχουμε και το τι θέλουμε από το καλάμι μας.

Σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι το μακρύ καλάμι θα βγάλει περισσότερα ψάρια από ότι το κοντό. Ο ψαράς είναι εκείνος που με τις ικανότητες που έχει θα κάνει το κάθε καλάμι αποτελεσματικό ή όχι.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Ο μηχανισμός που τοποθετούμε σε ένα μακριό καλάμι συνήθως είναι τύπου surfcasting με μεγάλη μπομπίνα. Αυτό γίνεται και για να τυλίγει σχετικά γρήγορα αλλά και για να έχει δύναμη.

Την μπομπίνα την έχουμε γεμισμένη με ένα σχετικά λεπτό νήμα (π.χ. διαμέτρου 0,18-0,23 χιλιοστών) για ψαρέματα σε μεσαία και μεγάλα βάθη ενώ έχουμε και μια εφεδρική μπομπίνα γεμισμένη με πετονιά για τα ρηχά μας ψαρέματα. Σε περίπτωση που επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε και βολές τότε η μπομπίνα αυτή πρέπει να είναι γεμισμένη μέχρι τέρμα ενώ αν έχει και κωνικό σχήμα τότε θα μας εξυπηρετεί ακόμα καλύτερα.

ΡΗΧΑ ΚΑΙ ΒΑΘΙΑ ΨΑΡΕΜΑΤΑ

Ένα μακριό καλάμι μπορεί να ψαρέψει άνετα τόσο σε πολύ βαθιά νερά όσο και σε πολύ ρηχά. Ο ψαράς που το έχει στην κατοχή του το μόνο που αλλάζει είναι οι μύτες του.

Στις παραπάνω φωτογραφίες βλέπουμε το ίδιο καλάμι να ψαρεύει σε βάθος εκατό μέτρων με μύτη 100 γραμμαρίων και να βγάζει λυθρίνια ενώ δίπλα σε βάθος δέκα μέτρα με μύτη 100 γραμμαρίων και να βγάζει κακαρέλους.

Τελειώνοντας τη σύντομη αυτή αναφορά στα μακριά καλάμια και για να σας τονίσω τη σπουδαιότητά τους σας αναφέρω ότι στα τελευταία παγκόσμια πρωταθλήματα ψαρέματος με καθετή η πλειοψηφία των ψαράδων χρησιμοποιούσε καλάμια μεταξύ τεσσάρων και πέντε μέτρων. Αυτοί σίγουρα κάτι παραπάνω θα γνώριζαν.