Cover

Καθετη-Τσαπαρι

Καθετή: Σκαθάρια Πάνω στο Ρέμα

Το σκαθάρι είναι ένα ψάρι αρκετά ιδιότροπο που αν θέλεις να έχεις επιτυχίες στο ψάρεμά του πρέπει να το αναζητήσεις με κατάλληλες συνθήκες. Ποιες είναι αυτές; Η ύπαρξη έντονου ρεύματος πάνω σε απότομο ανέβασμα του βυθού ή σε κοφτά νερά.

Βυθός

Όλοι μας λίγο πολύ ξέρουμε αρκετά καλά την περιοχή όπου συνήθως ψαρεύουμε. Εκεί θα πρέπει να αναζητήσουμε κάποια κεφάλια ξερών, ναυάγια, κοφτούς κάβους, απότομα κατεβάσματα. Τα σημεία αυτά αφού τα μαρκάρουμε για να τα θυμόμαστε, πάμε και τα επισκεπτόμαστε νύχτα όταν γνωρίζουμε ότι υπάρχει έντονο θαλάσσιο ρεύμα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ύπαρξη ρεύματος

Η ύπαρξη θαλάσσιου ρεύματος στην περιοχή είναι απαραίτητη προϋπόθεση ενός καλού ψαρέματος. Συνήθως αυτό είναι εντονότερο τις νύχτες κοντά στην πανσέληνο και στη χασοφεγγιά. Επειδή στη χασοφεγγιά τις περιοχές αυτές τις επισκέπτονται και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες ψαράδες, όπως π.χ. τα γρι γρι, εμείς αν έχουμε τη δυνατότητα επιλογής προτιμούμε για ψάρεμα τις μέρες γύρω από την πανσέληνο. Τις υπόλοιπες νύχτες που το ρεύμα δεν είναι έντονο, τα ψάρια είτε απουσιάζουν, είτε υπάρχουν αλλά δεν τσιμπούν.

Εξοπλισμός

Η ύπαρξη GPS, βυθομέτρου και άγκυρας είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να φουντάρουμε σωστά πάνω στον τόπο ψαρέματος. Έχει παρατηρηθεί να παίρνουμε τσιμπιές και να βγάζουμε ψάρια σε ένα σημείο και δέκα μέτρα παρακάτω ούτε τσίμπημα. Άρα η ακρίβεια στο φουντάρισμα είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας.

Το GPS το χρειαζόμαστε για να πάμε ακριβώς πάνω στο σημείο ψαρέματος. Το βυθόμετρο για να παρατηρήσουμε το βυθό και ανάλογα με τη διεύθυνση που έχει το ρέμα, να πάμε και να φουντάρουμε στη σωστή πλευρά. Η άγκυρα με την ανάλογη αλυσίδα για να μας βαστήξει πάνω στο σημείο.

Τρόπος φουνταρίσματος

Αφού κατευθυνθούμε με τη βοήθεια του GPS πάνω στο σημείο επιλογής μας, με τη βοήθεια του βυθομέτρου πάμε να βρούμε το συγκεκριμένο σημείο που βρίσκονται τα ψάρια κι εκεί όπου πρέπει να πέσουν οι αρματωσιές μας. Αφού το εντοπίσουμε, παρατηρούμε τη διεύθυνση που έχει το ρέμα. Στη συνέχεια και ξεκινώντας από το σημείο επιλογής μας πηγαίνουμε κόντρα στο ρέμα για να ρίξουμε την άγκυρα τόσα μέτρα μπροστά μας, ώστε αμολώντας το σχοινί να φέρει το σκάφος λίγο πιο μπροστά από το σημείο επιλογή. Αφού διαπιστώσουμε ότι όντως είμαστε σταθεροί και δεν μας ξεσέρνει, τότε μόνο θα ξεκινήσουμε το ψάρεμά μας.

Παρατήρηση: Δεν σταθεροποιούμε το σκάφος πάνω από το σημείο επιλογής, αλλά λίγο πιο μπροστά. Αυτό γίνεται γιατί με το ρεύμα που υπάρχει οι αρματωσιές μας θα καταλήγουν στο βυθό λίγο μακρύτερα από εμάς. Αυτό το μακρύτερα είναι που πρέπει να υπολογίσουμε στο σωστό φουντάρισμα. Αν τα νερά είναι ρηχά, τότε ίσως να μην χρειαστεί. Όταν όμως τα νερά είναι βαθιά, πρέπει να υπολογίζεται πάντα.

Αρματωσιές

Οι αρματωσιές μας πρέπει να είναι κατάλληλες για ψάρεμα στο ρέμα. Τι σημαίνει αυτό; Μακριά παράμαλλα, αρκετά μεγάλο μολύβι, χοντρές πετονιές κι αρκετές εφεδρικές γιατί τα σκαλώματα είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Τα δύο αγκίστρια είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή, ενώ αν τα νερά είναι αρκετά βαθιά, πάμε στα τρία και στα ρηχά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το μονάγκιστρο.

Τα μακριά παράμαλλα τα κατασκευάζουμε για να τα παρασύρει το ρέμα και να απομακρύνει τα δολώματά μας από την υπόλοιπη αρματωσιά, κάνοντάς τα πιο ελκυστικά.

Οι χοντρές πετονιές πέρα από το ότι μας προστατεύουν από τα γδαρσίματα και τα σκαλώματα ενός άγριου τόπου, μας προστατεύουν ειδικά στο παράμαλλο και από τα δόντια των ψαριών. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουμε υπερβολές και καλό είναι αν διαθέτουμε να χρησιμοποιήσουμε fluorocarbon παράμαλλα.

Το μεγάλο μολύβι θα χρειαστεί για να σταθεροποιήσει κάτω στο βυθό το κυρίως σώμα της αρματωσιάς, αφήνοντας ελεύθερα τα παράμαλλα να παρασυρθούν από το ρέμα. Η απόσταση που θα έχει το κάτω παράμαλλο από το αγκίστρι είναι συνήθως αρκετά μεγάλη. Αν ψαρεύουμε στο χέρι και ο βυθός είναι άγριος, τότε μπορεί να φτάσει και τα 3 μέτρα. Αν ψαρεύουμε με το καλάμι, τότε ανάλογα με το μήκος του καλαμιού προσαρμόζεται ώστε το συνολικό μήκος της αρματωσιάς να μην ξεπερνά κατά πολύ το μήκος του καλαμιού. Μεγάλα καλάμια εδώ είναι προτιμότερα.

Τα αγκίστρια μας αρκετά μεγάλα σε μέγεθος και αρκετά κοφτερά.

Δόλωμα

Το σκαθάρι είναι ψάρι που προτιμά την ποσότητα από την ποιότητα. Εμείς για να είμαστε σωστοί θα πρέπει να συνδυάσουμε ποσότητα και ποιότητα.

Ψαροδόλια όπως φιλέτο ζαργάνας, τάκος από γαύρο, σαρδέλα και ασπροδόλια όπως σαμάρι, φρέσκο καλαμάρι είναι από τα πρώτα που θα επιλέξουμε. Η γαρίδα πάντα δουλεύει και θα προτιμήσουμε να τη δολώσουμε με τα τσόφλια, αφαιρώντας μόνο το κεφάλι της.

Αν τα νερά είναι ρηχά, τότε το φαραώ κάνει θαυμάσια δουλειά. Αν το βάθος όμως ξεπερνά τα τριάντα μέτρα, καλύτερα είναι να το αφήσουμε στην άκρη και να χρησιμοποιήσουμε τα υπόλοιπα δολώματα.

Τι να προσέξουμε

  • Η ώρα που νυχτώνει είναι από τις αποδοτικότερες στιγμές του ψαρέματος και δεν θα πρέπει να χαθεί σε επιχειρήσεις φουνταρίσματος. Καλύτερα είναι να φουντάρουμε μέρα και να περιμένουμε να νυχτώσει, παρά να κάνουμε επιχειρήσεις φουνταρίσματος το σούρουπο.
  • Αν κατά τη διάρκεια του ψαρέματος διαπιστώσουμε σταμάτημα τσιμπιών, τότε ας ελέγξουμε τη θέση μας στο GPS. Μπορεί να άλλαξε κάπως η διεύθυνση του ρεύματος και να μετέφερε το σκάφος αριστερότερα ή δεξιότερα. Αν δεν έγινε αυτό που θα χρειαστεί νέο φουντάρισμα, τότε ας αμολήσουμε λίγα μέτρα αγκυρόσχοινο να πάμε πιο πίσω ή ας μαζέψουμε λίγα μέτρα για να πάμε πιο μπροστά.
  • Σε ρηχά νερά δεν κάνουμε θορύβους στο σκάφος και ούτε ρίχνουμε το φως στο νερό. Κάτι τέτοιο θα τρομάξει τα ψάρια και ή θα τα κάνει επιφυλακτικά ή θα τα απομακρύνει από κοντά μας.
  • Ο έλεγχος του παράμαλλου καλό είναι να γίνεται μετά από το πιάσιμο ενός ψαριού. Επίσης, έλεγχος της αρματωσιάς γίνεται και όταν σκαλώσει, για οποιοδήποτε λόγο, στο βυθό.
  • Η απόχη είναι απαραίτητο εξάρτημα στο σκάφος. Σίγουρα θα χρειαστεί όταν τα ψάρια είναι αρκετά μεγάλα.