Cover

Καθετη-Τσαπαρι

Καθετή: Συντροφικό Ψάρεμα

Η καθετή είναι ένας τρόπος ψαρέματος που μπορεί να πραγματοποιηθεί με έναν, δύο ή και περισσότερους ψαράδες στο σκάφος. Εμείς εδώ θα δούμε τα πλεονεκτήματα που έχει το ψάρεμα όταν βρίσκονται τουλάχιστον δυο ψαράδες στο σκάφος καθώς και τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν ώστε το ψάρεμα τους αυτό να είναι πιο ευχάριστο πιο ξεκούραστο και πιο αποδοτικό.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η παρέα και μόνο ενός δεύτερου ατόμου στο σκάφος πέρα από συντροφικότητα είναι μια βοήθεια και μια ασφάλεια σε κάτι δυσάρεστο που μπορεί να προκύψει. Από το πιάσιμο μιας σαβούρας στην προπέλα έως την αδιαθεσία και ζαλάδας μας. Το μόνο μειονέκτημα που μπορεί να έχει αυτή η παρέα είναι το μπλέξιμο των αρματωσιών το οποίο είναι κάτι που μπορεί εύκολα να αποφευχθεί.

Το να πεις μια κουβέντα, το να αλλάξεις μια γνώμη, το να ακούσεις μια συμβουλή, το να μοιραστείς κάποιες ψαράδικες εμπειρίες είναι το ίδιο ευχάριστο όσο και το ίδιο το ψάρεμα. Δεν υπάρχει η μονοτονία, η μουγκαμάρα, η σιωπή. Κι αν εξαιρέσεις το κομμάτι καλοπέραση και διασκέδαση και πας μόνο στο αλιευτικό κομμάτι, τότε κι εδώ έχουν πλεονέκτημα τα δύο ή περισσότερα άτομα απέναντι του ενός. Τα ψάρια προσελκύονται καλύτερα από την ύπαρξη κάτω στο βυθό δυο ή περισσότερων αρματωσιών και δολωμάτων. Εξάλλου όταν τα ψάρια τσιμπήσουν και ο ένας ψαράς μαζέψει την αρματωσιά του στην επιφάνεια υπάρχει ο δεύτερος που τα κρατά συγκεντρωμένα εκεί. Επίσης υπάρχει η διαφοροποίηση που μπορεί να οδηγήσει καλύτερα στις ορέξεις και προτιμήσεις των ψαριών. Η χρησιμοποίηση διαφορετικού δολώματος και διαφορετικής αρματωσιάς ίσως μας οδηγήσει στην πλέον κατάλληλη πρόταση.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

Όταν το ψάρεμα γίνεται αρόδου τότε το σκάφος παρασύρετε αργά με το πλάι προς μια ορισμένη κατεύθυνση. Οι ψαράδες παρατηρούν αυτήν την κατεύθυνση του σκάφους και ρίχνουν όλοι τις αρματωσιές τους από την ίδια πλευρά του σκάφους. Από τη μεριά εκείνη που η αρματωσιά τους απομακρύνεται από το σκάφος και δεν πηγαίνει από κάτω. Το ίδιο γίνεται όταν το ψάρεμα είναι με πλωτή όπου αυτή είναι δεμένη στο πλάι.

Όταν τώρα το ψάρεμα γίνεται φουνταριστά το σκηνικό αλλάζει. Οι ψαράδες ρίχνουν από διαφορετική μεριά στο σκάφος με προσοχή όμως γιατί η αρματωσιά θα πηγαίνει προς την πρύμη. Μάλιστα προσπαθούν να έχουν τις αρματωσιές τους απομακρυσμένες από το σκάφος ώστε η μεταξύ τους απόσταση να μεγαλώσει περισσότερο.

Το βάρος που θα χρησιμοποιήσουν πρέπει να είναι παρόμοιο ώστε το ρέμα να παρασύρει παρομοίως τις αρματωσιές και να μη μπερδεύονται όπως επίσης καλό είναι να έχουν το ίδιο πάχος νήματος στο μηχανισμό τους ή το ίδιο πάχος πετονιά όταν ψαρεύουν στο χέρι.

Η πλώρη και η πρύμη είναι οι δυο καλύτερες θέσεις ενώ αν υπάρχει και άλλος ψαράς αυτός θα πρέπει να καθίσει κάπου στο κέντρο του σκάφος.

Όταν μαζεύουν την καθετή τους φροντίζουν να μην μετακινούνται προς τη μεριά του άλλου αλλά απεναντίας να απομακρύνονται.

Στις πρώτες τους ριξιές που είναι ενδεικτικές φροντίζουν ώστε να χρησιμοποιούν αν υπάρχει η δυνατότητα διαφορετικό δόλωμα για να δουν τις προτιμήσεις των ψαριών. Επίσης φροντίζουν ο ένας να είναι στάσιμος στο βυθό ενώ ο άλλος να ψαρεύει ψηλότερα. Τα ψάρια δεν γνωρίζουν που θα φάνε καλύτερα τη συγκεκριμένη μέρα.

Σε περίπτωση που πετύχουν κοπαδιαστά ψάρια φροντίζουν να τα ψαρεύουν εναλλάξ, προκειμένου να τα κρατήσουν από κάτω τους περισσότερη ώρα. Όταν ο ένας σηκώνει ο άλλος  έχει κάτω ριγμένη την αρματωσιά του την οποία θα μαζέψει όταν κατέβει κάτω η άλλη. Πολύ αποτελεσματική μέθοδος στις γόπες, τα μουσμούλια και  τα σκαθάρια.