Cover

Jigging-Inchiku-Slow

Keep Jigging! – Τα Βασικά Σημεία της Τεχνικής

Γιατί δεν πιάνω ψάρια με Jigging; Tι δεν κάνω σωστά; Τι θέλει; Αργές κινήσεις ή γρήγορές; Μήπως βάζω λάθος πλάνους;

Είναι κάποιες ερωτήσεις φίλων, που έχουν πολύ καλή σχέση με τη θάλασσα και  το ψάρεμα, αλλά δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα κάνοντας Jigging. Μην έχοντας αρκετές γνώσεις σε αυτήν την τεχνική, αγόρασαν ένα αξιόλογο εξοπλισμό και μερικούς πλάνους, αλλά τώρα βρίσκονται ένα βήμα πριν σταματήσουν να ασχολούνται με αυτόν τον τρόπο ψαρέματος.

Με αυτή την αφορμή θέλω να γράψω μερικά βασικά σημεία, που πιστεύω θα  βοηθήσουν, ώστε να έχουμε επιτυχίες στις αλιευτικές μας εξορμήσεις, που θα κάνουμε ψαρεύοντας με jigging.

Το βασικότερο εργαλείο μας και φυσικά πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτό, είναι το βυθόμετρο. Θα πρέπει να ξέρουμε πολύ καλά να διαβάζουμε τις πληροφορίες που μας δίνει, ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε το σκάφος μας στο σωστό σημείο, για να ψαρέψουμε.

Για να έχουμε συνεχόμενες επιτυχίες με αυτήν την τεχνική, πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο πλάνος μας πρέπει να πάει πάνω στα ψάρια. Ούτε πιο εδώ ούτε πιο εκεί. Όταν βρούμε λοιπόν την ξέρα, ή το ναυάγιο, γενικά τον τόπο που θέλουμε να ψαρέψουμε, καλό είναι να κάνουμε μια αργή βόλτα από πάνω του, ώστε να κατανοήσουμε πολύ καλά, το πού είμαστε εμείς, σε σχέση με την μορφολογία του βυθού. Που ανεβαίνει δηλαδή και που κάνει κατεβάσματα, αλλά και το που μας δείχνει τα ψάρια, σε σχέση πάντα με το σκάφος μας.

Σε δεύτερη φάση,  πρέπει να δούμε εάν υπάρχουν ρέματα. Είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο, που θα οδηγήσει τον πλάνο μας εκεί που πρέπει. Πολλοί φίλοι λένε, «μα τα βλέπω, ρίχνω τον πλάνο μου, αλλά δεν χτυπάνε». Δεν αρκεί να δούμε στο βυθόμετρο τα ψάρια και να ρίξουμε τον πλάνο μας την ίδια στιγμή στο νερό. Εάν υπάρχουν ρέματα, εμείς βλέπουμε τα ψάρια στο βυθόμετρο να είναι από κάτω μας και νομίζουμε ότι έχουμε σταματήσει το σκάφος μας και ψαρεύουμε στο σωστό σημείο.

Δεν είναι όμως έτσι, λόγο των ρεμάτων, ο πλάνος μας μπορεί να είναι 5 και  10 μέτρα, μακριά, ίσως και περισσότερο, από εκεί που πρέπει. Βλέπουμε λοιπόν εάν υπάρχει ρέμα, με τι ταχύτητα μας τρέχει, προς τα πού μας πάει  και μετά υπολογίζουμε σε ποιο σημείο και ποια στιγμή, θα ρίξουμε τον πλάνο μας στο νερό, ώστε να πάει μέσα στα ψάρια.

Ένας τρόπος για να μετριάσουμε την αντίσταση των ρεμάτων, είναι να ψαρεύουμε με πλάνους μεγαλύτερου βάρους, από ότι ψαρεύουμε συνήθως σε αυτά τα μέτρα.

Σίγουρα τα καλύτερα ψαρέματα μας, τα κάνουμε όταν δεν υπάρχει καθόλου ρέμα και  μπορούμε να ψαρέψουμε τελείως κάθετα και χωρίς όλους αυτούς τους υπολογισμούς και ελιγμούς. Αυτό όμως δεν γίνεται συνέχεια.

Ένα άλλο επίσης βασικό στοιχείο που πρέπει να προσεχθεί, είναι ο τρόπος που χτυπάμε τον πλάνο μας. Αυτός, δεν είναι ίδιος για όλα τα ψάρια. Υπάρχουν ψάρια όπως οι συναγρίδες, που θέλουν αργά χτυπήματα, με αρκετά σταματήματα κάθε τόσο και ψάρια, όπως τα μανάλια και τα μαγιάτικα, που θέλουν πολύ γρήγορα και απότομα χτυπήματα του πλάνου. Εάν για παράδειγμα υπάρχουν συναγρίδες στον βυθό και εμείς χτυπάμε τον πλάνο μας πολύ γρήγορα δύσκολα θα πιάσουμε ψάρι.

Όταν ο τόπος είναι καινούργιος για εμάς και δεν ξέρουμε τι ψάρια κρατάει και η μόνη πληροφορία που έχουμε, είναι ότι υπάρχουν ψάρια από κάτω, θα πρέπει να δοκιμάζουμε διάφορα χτυπήματα.

Άλλο μεγάλο κεφάλαιο που έχει σχέση με αυτήν την τεχνική είναι οι πλάνοι. Μακριοί, κοντοί, ροζ, πράσινοι, μπλε, 100gr, 200gr, 250gr. Αναρωτιούνται πολλοί φίλοι, ποιος είναι ο  κατάλληλος. Εγώ πιστεύω, ότι ο ποιο κατάλληλος πλάνος είναι αυτός που σου έχει δώσει ψάρια. Τι θέλω να πω.

Θα πρέπει να έχουμε αρκετούς πλάνους μαζί μας, σε διάφορους χρωματισμούς και   μεγέθη, ώστε να μπορούμε να κάνουμε δοκιμές, αλλάζοντας τους κάθε τόσο. Υπάρχουν πλάνοι που πιάνουν ψάρια στην Λήμνο ενώ στην Κρήτη δεν έχουν πάρει ούτε ένα. Από την άλλη υπάρχουν και πλάνοι που δεν τους πιάνει το μάτι σου και έχουν πιάσει πολλά ψάρια. Δοκιμές λοιπόν σε διάφορους πλάνους ώστε να βρούμε ποιος είναι ο ποιο κατάλληλός για εμάς και τον τόπο που ψαρεύουμε.

Το καλάμι, ο μηχανισμός και οι πλάνοι είναι μια υπόθεση πιστεύω, τελείως προσωπική για τον κάθε ψαρά. Το Jigging είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος ψαρέματος, που όπως όλοι οι υπόλοιποι θέλουν υπομονή και επιμονή.

Αυτό που έχω να πω σε όλους τους φίλους είναι, «KEEP JIGGING».