Cover

Ψαροτουφεκο

Κοντινά Ψαρέματα με Μικρό Σκάφος

Η κάθε εποχή που διανύουμε έχει τους δικούς της ρυθμούς, τα δικά της ψάρια με τις δικές τους συνήθειες και τον ψαροκυνηγό που πρέπει συνεχώς να προσαρμόζεται στις υπάρχουσες καταστάσεις που θα συναντήσει αν θέλει να έχει επιτυχίες.

Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο με νερά ζεστά αλλά ψάρια βαθιά και τρομαγμένα που πρέπει να διανύσει αποστάσεις και να προσεγγίσει πιο μακρινά σημεία εκεί που δεν είναι προσιτά στη μεγάλη πλειοψηφία. Από την άλλη ο χειμώνας και η άνοιξη με τα νερά κρύα και τα ψάρια να βρίσκονται αρκετά ρηχά, αλλά συνήθως να είναι συγκεντρωμένα σε σημεία που τους παρέχουν προστασία και ασφάλεια. Έτσι, μπορεί να χρειαστεί να διανύσουμε μια αρκετά μεγάλη απόσταση προκειμένου να τα ανακαλύψουμε. Το κολύμπι και οι αποστάσεις είναι και πάλι μέσα στο πρόγραμμα, εκτός κι αν πραγματοποιούμε τις εξορμήσεις μας με τη βοήθεια μικρού σκάφους.

Εδώ θα δούμε τα πλεονεκτήματα που έχει ένα ψάρεμα με σκάφος, καθώς και τα δύο βασικά είδη σκαφών που χρησιμοποιούμε: το σκάφος που βρίσκεται σε μόνιμο αγκυροβόλιο και το μεταφερόμενο.

Πλεονεκτήματα

  • – Το πρώτο και βασικό πλεονέκτημα είναι ότι πάμε με το σκάφος, και βουτάμε πάνω από τα συγκεκριμένα σημεία που επιθυμούμε ή εκεί όπου πιστεύουμε ότι βρίσκονται τα ψάρια. Έτσι γλυτώνουμε από το κολύμπι σε μεγάλες αποστάσεις, τον πηγαιμό και την επιστροφή,  ενώ όταν θα πραγματοποιήσουμε τη βουτιά μας δεν είμαστε κουρασμένοι. Αυτό και μόνο θα μπορούσε να είναι αρκετό για να επιλέξουμε το σκάφος, αλλά δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα. Υπάρχουν και αρκετά άλλα, που καλό είναι να τα αναφέρουμε.
  • – Σε ένα ψάρεμα έχουμε τη δυνατότητα να ψαρέψουμε πολλά και διαφορετικά σημεία. Ακόμα κι αν δε βρούμε ψάρια σε ένα καλό σημείο που γνωρίζουμε, έχουμε την επιλογή κι άλλου, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να συναντήσουμε κάποιο αξιόλογο θήραμα.
  • – Μπορούμε θαυμάσια να ψαρέψουμε καλά σημεία, που απέχουν αρκετά μακριά από την ακτή. Μάλιστα επειδή αυτά τα σημεία είναι μακρινά, δεν πηγαίνουν πολλοί να τα επισκεφτούν, άρα τα ψάρια εκεί είναι και περισσότερα, αλλά και πιο άφοβα.
  • – Αν είμαστε αρκετά άτομα, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε μια άγνωστη μεγάλη έκταση με τη βοήθεια συνεχόμενων σκαντζών. Έτσι μαθαίνουμε τα αξιόλογα σημεία της περιοχής και ξέρουμε που συγκεκριμένα θα πάμε να βουτήξουμε στην επόμενη εξόρμησή μας.
  • – Δεν είμαστε αναγκασμένοι να κουβαλάμε στη σημαδούρα μας όλο τον εφεδρικό εξοπλισμό μας (όπλα, γάντζους, ξεβραχωτήρια κλπ.), αφού ανά πάσα στιγμή θελήσουμε κάτι, το σκάφος μας είναι κοντά και μπορούμε να το πάρουμε από εκεί.
  • – Σε μικρό χρονικό διάστημα έχουμε πραγματοποιήσει ένα ουσιαστικό ψάρεμα, και αν ξέρουμε «κομμάτια», τότε είναι όλο ωφέλιμο Έτσι έχουμε ένα πιο αποδοτικό και συνάμα ξεκούραστο ψάρεμα, σε πολύ λιγότερη ώρα από ότι αν βουτούσαμε από την ακτή.

ΕΙΔΗ ΣΚΑΦΩΝ

Τα δύο βασικά είδη σκαφών για τις εξορμήσεις μας, είναι αυτά που βρίσκονται σε μόνιμο αγκυροβόλιο και τα μεταφερόμενα.

Σκάφη σε μόνιμο αγκυροβόλιο: Είναι τα σκάφη που βρίσκονται συνήθως σε κάποιο λιμάνι. Εδώ δεν έχουμε το βάρος της μεταφοράς του σκάφους, αφού ανά πάσα στιγμή θελήσουμε να πραγματοποιήσουμε εξόρμηση, επιβιβαζόμαστε και ξεκινούμε. Ο περιορισμός που έχουμε, είναι ότι οι κοντινοί ψαρότοποι βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη έκταση κι εκεί πρέπει να αναζητήσουμε τα ψάρια. Αυτό έχει το καλό ότι μαθαίνουμε εύκολα τα αξιόλογα σημεία της περιοχής, και έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε μια ικανοποιητική ψαριά, γνωρίζοντας κατά κάποιο τρόπο από πριν τι ψάρια θα βγάλουμε και σε τι είδος βυθούς θα ψαρέψουμε. Το κακό είναι ότι δεν έχουμε επιλογές για νέα μέρη, εκτός βέβαια και αν το σκάφος μας είναι μεγάλο κι έχει τη δυνατότητα μακρινών ταξιδιών.

Σκάφη μεταφερόμενα: Συνήθως πρόκειται για μικρά φουσκωτάκια, συμβατικά ως επί το πλείστον,  αλλά και μικρά πλαστικά που βρίσκονται σε τρέιλερ. Εδώ ο ψαράς διαλέγει την περιοχή που επιθυμεί να εξορμήσει, και μαζί με το σκάφος πηγαίνει στην πλησιέστερη παραλία του ψαρότοπου. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι μπορούμε να πάμε σε όποιο σημείο θελήσουμε, αλλά το μεγάλο μειονέκτημα είναι το κουβάλημα του σκάφους μας, μαζί με τις όποιες άλλες διαδικασίες χρειαστούν (φούσκωμα, στήσιμο, εύρεση γλίστρας-παραλίας κλπ.) για να πέσει στο νερό.

Η Τεχνική της Σκάντζας

Είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να ψαρέψουμε μια περιοχή και η παρέα απαρτίζεται από αρκετά άτομα. Ο πιο κατάλληλος αριθμός είναι τα τέσσερα άτομα, αφού φτιάχνουμε δύο δυάδες. Συνήθως τα ζευγάρια χωρίζονται με κριτήρια κοινού ψαρέματος ή ψαρέματος που ταιριάζει καλύτερα στη δυάδα.

Πηγαίνουμε με το σκάφος σε κάποιο σημείο στην ακτογραμμή, και αφήνουμε τη μία δυάδα με τη σημαδούρα και τον εξοπλισμό τους εκεί.  Στη συνέχεια απομακρυνόμαστε προς τη συμφωνηθείσα από την αρχή κατεύθυνση, και σε μια σχετικά κοντινή απόσταση από το σημείο που έπεσε η πρώτη δυάδα, ρίχνουμε άγκυρα στο νερό, σβήνουμε το σκάφος, κι αφού διαπιστώσουμε ότι είναι καλά αγκυροβολημένο, πέφτουμε στο νερό με τη σημαδούρα και τον εξοπλισμό μας, κατευθυνόμενοι στην αντίθετη κατεύθυνση από την άλλη δυάδα. Μόλις η πρώτη δυάδα φθάσει και επιβιβαστεί στο σκάφος, τα μέλη της σηκώνουν την άγκυρα, βάζουν εμπρός τη μηχανή και κατευθύνονται προς τη δεύτερη δυάδα, την προσπερνούν, αγκυροβολούν σε κοντινή απόσταση και πέφτουν στο νερό.

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται αρκετές φορές, ανάλογα με τη διάρκεια ψαρέματος.