Εκδηλωσεις
Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος 2022
Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) διοργάνωσε με μεγαλοπρέπεια το Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΚΑΝΕ), με 8-εθνή συμμετοχή και τη στήριξη 12 οργανισμών, τιμώντας τα 100 χρόνια από τους πνιγμούς στην Καταστροφή της Σμύρνης και τα 30 χρόνια από το θρίαμβο της Βούλας Πατουλίδου.
Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Κολυμβητήριο του Αθλητικού Ναυτικού Ομίλου Γλυφάδας. Περιείχαν χαιρετισμούς, παρέλαση, όρκο αθλητών και τη διεξαγωγή ατομικών και ομαδικών αγωνισμάτων κολύμβησης, διάσωσης και πρώτης βοήθειας. Συμμετείχαν άτομα όλων των ηλικιών. Απονεμήθηκαν μετάλλια συμμετοχής, νίκης και έπαθλα. Η διοργάνωση φιλοξένησε 13 ομάδες, προσκεκλημένους και περίπου 150 αθλητές 8 χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Αγγλία, Ισπανία, Σομαλία, Αυστραλία, Ιταλία, Ρουμανία). Οι αγώνες αφιερώθηκαν στην 100η επέτειο από τον ομαδικό πνιγμό Ελλήνων στην προκυμαία της Σμύρνης και στη διάσωση άλλων 350.000 χάρη στην παρέμβαση του Αμερικανού Έζα Τζένινγκς, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Σίντλερ της Σμύρνης».
ΑΠΟΝΟΜΕΣ
Το GLSA Certificate of Honor απονεμήθηκε στους Σπύρο Σαλαμαστράκη (τ. Μέλη ΚΔΣ ΕΕΣ) και Asha Omar Gisdiir (Πρόεδρος Somali Professional Ocean Lifeguard Association), για την συμβολή τους στο έργο της ΕΑΝΕ. Με τον τίτλο του Επίτιμου Μέλους τιμήθηκαν ο Prof. Arturo Abraldes, ο φετινός νικητής του Paragon Aquatic Safety Award 2022 από το International Swimming Hall of Fame και η Αυστραλέζα Julie-ann James (Ιδρύτρια Aqua Babies Global).
Το GLSA Lifetime Achievements Award 2022 απονεμήθηκε στην εμβληματική Ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου σε ανάμνηση της ιστορικής Ολυμπιακής της νίκης στην Ολυμπιάδα, για την συνεισφορά της στην επίτευξη των σκοπών της ΕΑΝΕ. Το 1992, η Πατουλίδου βοήθησε την είσοδο στου Στάθη Αβραμίδη στο πανεπιστήμιο. Χωρίς την παρέμβασή της, ο Στάθης δεν θα είχε σπουδάσει, δεν θα είχε ασχοληθεί με την ναυαγοσωστική και δεν θα είχε γεννηθεί το άθλημα στην Ελλάδα.
To GLSA Organization of the Year Award 2020, απονεμήθηκε στον τ. Πρόεδρο, Ben Barker για την τεράστια συμβολή του του British Universities Lifesaving Clubs’ Association στην ανάπτυξη της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ο απολογισμός ήταν εντυπωσιακά θετικός ως προς τα ποιοτικά και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά. Ο αριθμός αγωνισμάτων και αθλητών έσπασε τα ρεκόρ των προηγούμενων διοργανώσεων. Περίπου 250 άτομα παραβρέθηκαν ή αγωνίστηκαν. Οι αγώνες διεξήχθησαν με ασφάλεια και επιτυχία. Συμμετείχαν εθελοντικά και αγωνιστικά δεκάδες φοιτητές ΤΕΦΑΑ Αθηνών και Τρικάλων. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στους αγώνες. Οι φίλαθλοι και οι αθλητές συμμετείχαν με χαρά και απόκτησαν γνώσεις. Μοναδικός χαμένος ήταν μόνο όποιος δεν συμμετείχε!
Αγωνιστικά η κατανομή μεταλλίων ανά ηλικιακή ομάδα άφησε «γεύση επιτυχίας» σε όλες τις ομάδες και ανεξάρτητους αθλητές. Στις μικρές ηλικίες διακρίθηκε οι αθλητές του Κολυμβητικού Ομίλου Ποσειδώνα Ιλισίων, Ατλάντων Θεσσαλονίκης και του Αθλητικού Ναυτικού Ομίλου Γλυφάδας. Στην κατηγορία νέων-νεανίδων κυριάρχησαν τα φαβορί του Πρωτέα Καλύμνου επιδεικνύοντας ταλέντο και αποδεικνύοντας την σοβαρή υποδομή της ομάδας. Αξιοσημείωτη παρουσία με διακρίσεις στους βετεράνους είχαν οι διαγωνιζόμενοι των ομάδων Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, Water Salvation, Ακαδημία Νερού Τρικάλων «Δελφίς», Ναυαγοσωστική Ακαδημία Βορείου Ελλάδος, Ναυαγοσωστική Σχολή Μακεδονίας, Νηρέας Πατρών. Στην ανταγωνιστική ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών, διακρίθηκαν αθλητές των ομάδων Athletes Kids Academy και GEP Lifeguard Academy. Διακρίσεις είχαν επίσης και ανεξάρτητοι αγωνιζόμενοι από Σομαλία, Ιταλία και Ισπανία.
Στο αθλητικό μέρος τα αποτελέσματα ήταν τα εξής. Το Κύπελλο «Καθηγητής Δημήτρης Χατζηχαριστός» απονεμήθηκε στον Ποσειδώνα Ιλισίων. Το Κύπελλο «Λουκάς Μπισταράκης» απονεμήθηκε στο Athletes Kids Academy.
Στους αγώνες τιμήθηκαν οι ‘Έλληνες που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Διάσωσης και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Ναυαγοσωστικής. Μιχάλης Γλυνάτσης, Βασίλης- Ισίδωρος Γλυνάτσης, Μάμας Ζωγραφάκης, Γιάννης Κενενούνης, Χριστίνα Εργά, Εφραίμ Χαλκιάς, Γιάννης Δημακόπουλος, Παντελής Αβραμίδης.