Εγγλεζικο-Μπολονεζ
Match Fishing: Μαλάγρα – Ψάρεμα Κοντά ή Μακριά;
Επιλέξαμε με προσοχή την περιοχή όπου θα ψαρέψουμε και βρήκαμε μάλιστα και το μέρος όπου θα εγκατασταθούμε. Μεταφέρουμε εκεί τον εξοπλισμό μας, αρματώνουμε το καλάμι μας και πάμε να μαλαγρώσουμε. Πού όμως; Κοντά μας ή μακριά;
Ένα θέμα που απασχολεί πολλούς φίλους ψαράδες είναι το συγκεκριμένο σημείο που πρέπει να μαλαγρώσουν και να ρίξουν στη συνέχεια την αρματωσιά τους. Όχι δηλαδή ο τόπος όπου θα εγκατασταθούν αλλά η απόσταση από εκεί που κάθονται μέχρι εκεί που θα καταλήξει η αρματωσιά τους. Το αν ψαρέψουν δίπλα στο ντόκο ή θα ρίξουν αρκετά μακριά από εκεί προκειμένου να πετύχουν τα ψάρια, είναι κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο από την αρχή του ψαρέματος και δημιουργεί αρκετούς προβληματισμούς.
Σε αντίθεση με άλλα ψαρέματα όπου τα ψάρια τα αναζητούμε σε μια ευρύτερη περιοχή, εδώ, τόσο στο εγγλέζικο όσο και στο μπολονέζ, επιθυμούμε να μαζέψουμε τα ψάρια σε μια όσο το δυνατόν μικρότερη περιοχή όπου εκεί και θα τα αναζητήσουμε στη συνέχεια. Αυτό θα γίνει με τη βοήθεια της μαλάγρας όπου θα πέσει επιλεκτικά στην περιοχή και με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείνει εκεί. Το θέμα όμως είναι που θα γίνει αυτό.
Προκειμένου να βοηθήσουμε λίγο στην επίλυση του προβληματισμού αυτού θα αναφέρουμε κάποιους παράγοντες που μας οδηγούν στην σωστή επιλογή.
Εγγλέζικο-μπολονέζ
Η επιλογή του καλαμιού μας είναι ένας αρκετά καθοριστικός παράγοντας απόστασης. Το μπολονέζ προτιμάτε πάντα σε ψαρέματα κοντινής εμβέλειας και απόστασης ενώ το εγγλέζικο σε μακρύτερες. Έτσι αν το ψάρεμά μας είναι με καλάμι μπολονέζ η άκρη της μύτης του είναι η προτιμητέα από πολλούς ψαράδες απόσταση. Το μαλάγρωμα γίνεται μπροστά ακριβώς μας και σε απόσταση όσο το μήκος του καλαμιού και η αρματωσιά μας στη συνέχεια θα πέσει κι αυτή εκεί.
Αντίθετα πάλι στο εγγλέζικο μπορούμε να μαλαγρώσουμε μια πιο μακρινή μας περιοχή κι εκεί θα ρίξουμε στη συνέχεια την αρματωσιά μας.
Καθαρότητα νερών
Η καθαρότητα των νερών είναι κάτι που θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του συνολικού ψαρέματος. Νερά θολά πάντα προσφέρονται για ψάρεμα ενώ καθαρά θέλουν πολύ απαιτητικό εξοπλισμό προκειμένου να δελεάσουν ψάρια.
Στα καθαρά νερά οι φιγούρες μας διακρίνονται από τα ψάρια και εκτός από επιφυλακτικά τα κάνει και να απομακρύνονται από κοντά μας. Έτσι η κοντινή μας περιοχή απορρίπτεται για ψάρεμα και αναγκαστικά πάμε σε μια όσο το δυνατό πιο μακρινή. Αντίθετα όταν τα νερά είναι θολά προτιμούμε την κοντινή μας περιοχή αφού εκεί όλα είναι πιο ευδιάκριτα και ορατά σε εμάς. Γιατί όπως και να το κάνουμε διαφορετικά θα δούμε την μικροτσιμπιά στα πέντε μέτρα μακριά μας και διαφορετικά -αν την δούμε- στα σαράντα και βάλε μέτρα. Εξάλλου και το μαλάγρωμα γίνεται με ακρίβεια μπροστά μας.
Βάθος
Το βάθος είναι κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει το όλο μας ψάρεμα. Συνήθως ένα βαθύ σημείο έχει περισσότερες πιθανότητες ψαριών από ένα ρηχότερο το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με το πρώτο. Η βυθομέτρηση της ευρύτερης περιοχής προτού την έναρξη του ψαρέματος θα μας οδηγήσει στο βαθύτερο σημείο της περιοχής όπου εκεί και θα επιλέξουμε να μαλαγρώσουμε και να ξεκινήσουμε το ψάρεμά μας.
Είδος ψαριών
Υπάρχουν ψάρια που αρέσκονται να κυκλοφορούν κοντά στον ντόκο και ψάρια που αρέσκονται μακριά. Σάλπες, κέφαλοι, χιόνες, σαργοί ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή των κοντινών ψαρεμάτων, ενώ μελανούρια, ζαργάνες, γόπες, κυνηγόψαρα στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή των μακρινών αποστάσεων ψαρεμάτων.
Εμείς ανάλογα με τα ψάρια που αναζητούμε ρυθμίζουμε και την απόσταση από την ακτογραμμή που θα τα αναζητήσουμε.
Τόπος
Η μορφολογία του βυθού είναι κάτι που επίσης μας οδηγεί στη σωστή επιλογή απόστασης. Τοποθεσία με μπλόκια και βράχους σίγουρα είναι προτιμητέα από τη λάσπη και το ίσωμα. Επίσης σχισμές και χαραμάδες στο ντόκο αποτελούν θαλάμια και καταφύγιο για πολλά είδη ψαριών και δεν πρέπει να το αμελούμε αυτό όταν εκεί κοντά που ψαρεύουμε έχουμε τέτοια περίπτωση.
Κατεύθυνση αέρα
Το προς τα που φυσάει πολλές φορές θα παίξει κι αυτό το ρόλο του. Αέρας και κυματάκι από τη στεριά, δηλαδή από πίσω μας , μας σπρώχνει σε ψάρεμα αρκετά μακρινό. Από την άλλη ελαφρύ αεράκι και κυματάκι προς την ακτή μας σπρώχνει σε πολύ κοντινό ψάρεμα. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα δικιάς μας ευκολίας αφού με αέρα πρίμα πραγματοποιούμε πιο εύκολα βολές από ότι με κόντρα αλλά και στο ότι με κυματάκι προς την ακτή τα ψάρια πλησιάζουν στον ντόκο και την ακτογραμμή για να αρπάξουν από εκεί το οτιδήποτε παρασύρει αυτό.
Ώρα
Νυκτερινές, απογευματινές και πρώτες πρωινές ώρες προσφέρονται για ψαρέματα πολύ κοντινά ενώ την ημέρα αυτά απομακρύνονται με αποτέλεσμα τις μεσημεριανές ώρες να είναι τα πιο απομακρυσμένα από εμάς.
Άλλοι παράμετροι
Εκτός από τα παραπάνω που αποτελούν οδηγό μας για μια σωστή επιλογή υπάρχουν και άλλες παράμετροι που θα τις δούμε στην πορεία του ψαρέματός μας. Για παράδειγμα κάποιο συνεχές σκάλωμα στο βυθό θα μας οδηγήσει σε αλλαγή περιοχής. Μια διαπίστωση για συγκέντρωση ψαριών σε συγκεκριμένο σημείο θα μας οδηγήσει σε ψάρεμα εκεί ενώ μια διαρκής αψαρία χωρίς τσιμπήματα επίσης θα μας οδηγήσει σε αλλαγή σημείου.
Συμπέρασμα
Ο ψαράς προκειμένου να έχει επιτυχία στο ψάρεμά του πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο σωστός σε όλες του τις επιλογές, Μια από αυτές σίγουρα είναι και η απόσταση ψαρέματος από το σημείο όπου έχει εγκατασταθεί. Αν μελετήσει προσεχτικά όλες τις παραπάνω παραμέτρους που αναφέραμε και βάλει σε αυτές και την πείρα αλλά και την εμπειρία που έχει αποκτήσει στα προηγούμενα ψαρέματά του τότε σίγουρα θα επιλέξει κι εδώ αυτό που είναι το ορθότερο και αυτό που έχει και τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.