Cover

Απικο

Match Fishing: Τα 8 Σημεία Βελτίωσης της Τεχνική μας

Πολλοί είναι οι φίλοι ψαράδες που ασχολούνται τελευταία με τις match τεχνικές και το ψάρεμα με λεπτά εργαλεία. Η συναρπαστική μάχη με τον οποιοδήποτε σε μέγεθος αντίπαλο, η άνεση και η ευκολία του να πιάσουμε κάποιο ψάρι σε σχέση με τους υπόλοιπους τρόπους ψαρέματος, η συνεχής ενασχόληση αλλά και η απόλαυση που σου προσφέρουν είναι αυτά που κάνουν το εγγλέζικο, το μπολονέζ αλλά και το απίκο ιδιαίτερα αρεστά και καταφέρνουν να κερδίζουν και να αποκτούν συνεχώς φίλους και οπαδούς.

Εκεί που με τους υπόλοιπους τρόπους δεν καταφέρναμε να φέρουμε τις περισσότερες φορές «μεζέ» στο σπίτι, τώρα σχεδόν πάντα κάτι καταφέρνουμε να πιάσουμε. Τώρα αν αυτό το κάτι είναι αξιόλογο ή απλώς η τηγανιά είναι ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με τις ικανότητες που έχουμε και τις γνώσεις όσο αφορά τις παραπάνω τεχνικές. Κι εδώ έρχεται εύλογα το ερώτημα. Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να βελτιώσουμε την τεχνική μας και να καταφέρουμε να φέρνουμε στα σπίτια αξιόλογα ψάρια κι όχι μόνο μικρά; Αυτό είναι και το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε αυτήν τη φορά.

Επιλογή τόπου

Ο τόπος που θα επιχειρήσουμε να ψαρέψουμε παίζει σημαντικό ρόλο στη επιτυχία του ψαρέματός μας. Η ύπαρξη ή όχι ψαριών στην περιοχή θα ρυθμίσει τις τσιμπιές που θα πάρουμε στη συνέχεια ενώ το είδος των ψαριών που υπάρχουν είναι κι αυτά που ενδεχομένως επισκεφτούν τα δολώματά μας.  

Άρα θα πρέπει να έχουμε τις πληροφορίες μας για τον τόπο που σκεπτόμαστε να ψαρέψουμε για να είμαστε έτοιμοι να προσελκύσουμε με τα κατάλληλα εργαλεία και την ανάλογη τεχνική που θα εφαρμόσουμε τα συγκεκριμένα αυτά ψάρια. Γιατί διαφορετικά θα προετοιμαστούμε αν ο τόπος έχει κεφάλους και διαφορετικά αν έχει σαργούς και μελανούρια. Διαφορετικά αν ψαρέψουμε σε λιμάνι και διαφορετικά στα βράχια.

Επίσης το βάθος που έχει η ψαρεύτρα μας είναι αυτό που θα μας υποδείξει και την ανάλογη τεχνική όπως επίσης αν τα ψάρια βρίσκονται μπροστά μας ή σε αρκετά μακρινή απόσταση από εμάς.

Καιρικές συνθήκες

Οι καιρικές συνθήκες είναι κάτι, που τουλάχιστον εγώ, το θεωρώ από τα σημαντικότερα στην επιτυχία της εξόρμησης. Νερά που είναι θολά κρύβουν εκπλήξεις και συγκινήσεις, ενώ νερά καθαρά που φαίνεται ο πάτος επιφυλάσσουν αψαρίες. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας, ενώ στη δεύτερη μάλλον δεν αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε και καλύτερα είναι να αναζητήσουμε άλλο σημείο, είτε κάποιο βαθύτερο στην υπάρχουσα περιοχή που δεν φαίνεται ο βυθός είτε σε διαφορετική περιοχή. Αν παρόλα αυτά η εξόρμηση είναι αποφασισμένη να γίνει εκεί, στα καθαρά νερά, τότε τα εργαλεία μας θα πρέπει να είναι υπερβολικά λεπτά και το μαλάγρωμα συνεχές.

Μαλάγρωμα

Το μαλάγρωμα είναι μια διαδικασία που μπορεί εύκολα να συγκεντρώσει τα ψάρια της περιοχής και να τα οδηγήσει στην ψαρεύτρα μας αλλά κι εύκολα να τα απομακρύνει από εμάς. Άρα είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει σωστά και όχι απλώς να γίνει.

Αυτό που πρέπει να έχουμε στο νου όταν σκεφτόμαστε μαλάγρωμα είναι ότι με τη διαδικασία αυτή θέλουμε να φέρουμε τα ψάρια κοντά μας, να τους ανοίξουμε την όρεξη ώστε να φάνε στη συνέχεια το δόλωμά μας και ποτέ δεν πρέπει να τα χορτάσουμε με τη μαλάγρα. Άρα για να καταφέρουμε να προσελκύσουμε τα ψάρια κοντά πρέπει η μαλάγρα να έχει οσμή και πολλές φορές και όψη.

Για να έλθουν τα ψάρια στην ψαρεύτρα μας και όχι αλλού, σε άλλο σημείο, πρέπει η μαλάγρα να παραμένει εκεί και να μην τη παρασύρουν τα ρεύματα μακριά, που σημαίνει ότι πρέπει προτού ξεκινήσει το μαλάγρωμα να υπολογίσουμε το ρεύμα κι ανάλογα με τη φορά που έχει να μαλαγρώσουμε ανάλογα.

Για να ωθήσουμε να φάνε τα ψάρια στη συνέχεια τα δολώματά μας θα πρέπει να μην χορταίνουν με αυτά που τους ρίχνουμε για μαλάγρα, αλλά και η μαλάγρα να είναι σχετική με το δόλωμα για να φάνε κι αυτό που είναι το ζητούμενο. Αυτό σημαίνει ότι η μαλάγρα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να είναι χορταστική και να έχει άμεση σχέση με το δόλωμα. Αν για παράδειγμα θα ψαρέψουμε με σαρδέλα θα μαλαγρώσουμε με τις ραχοκοκαλιές και τα κεφάλια και θα δολώσουμε στο αγκίστρι το φιλέτο, ενώ αν ψαρέψουμε με μπιγκατίνι θα βάλουμε στη μαλάγρα μας μέσα μπιγκατίνι και θα δολώσουμε και στο αγκίστρι μας μπιγκατίνι.

Τώρα ανάλογα με το που βρίσκονται τα ψάρια που θα αναζητήσουμε, βυθό-μεσόνερα-αφρό θα πρέπει να δώσουμε και την ανάλογη υφή στη μαλάγρα μας. Για ψάρεμα στο βυθό η μαλάγρα μας θα είναι σκληρή, σε μορφή μπάλας που θα διαλύεται στο βυθό, στα μεσόνερα μπάλας ευκολοδιάλυτης ώστε με το που πέφτει στο νερό να αρχίσει να διαλύεται μέχρι και τα μεσόνερα, ενώ αν ψαρεύουμε αφρωτά η μαλάγρα θα πετιέται σε μορφή ψίχουλων που θα σκορπά με το που πέφτει στο νερό.

Επίσης η συχνότητα μαλαγρώματος είναι διαφορετική σε λιμάνι που τα ψάρια είναι συγκεντρωμένα από την αρχή (ελάχιστη) και διαφορετική στα βράχια που τα ψάρια είναι σκόρπια (αρκετή). Διαφορετική ποσότητα θα ρίξουμε στην αρχή του ψαρέματος (αρκετή) και διαφορετική ποσότητα κατά τη διάρκεια (λιγοστή). Επίσης δεν ξεχνάμε να μαλαγρώνουμε κάθε φορά που ανεβάζουμε κάποιο αξιόλογο ψάρι ύστερα από πάλη όπως επίσης όταν μας φύγει κάποιο άλλο ψάρι.

 Δόλωμα

Το δόλωμα είναι κάτι που δεν παραμένει το ίδιο σε όλες μας τις εξορμήσεις. Το ότι πιάσαμε εμείς ή ένας φίλος με συγκεκριμένο δόλωμα κάποια φορά, κάποια αξιόλογα ψάρια, αυτό δεν σημαίνει ότι και στις επόμενες εξορμήσεις θα εξακολουθούμε να πιάνουμε με αυτό τα ίδια ψάρια. Ναι μεν υπάρχουν κάποια σε σταθερή αξία δολώματα που καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί μας μερικά από αυτά, όπως το μπιγκατίνι, ο ακροβάτης, η γαρίδα, η σαρδέλα, το ζυμάρι, όμως το ένα μόνο του είναι αρκετά επίφοβο.

Για παράδειγμα το μπιγκατίνι που είναι ένα από τα κλασσικά δολώματα των εξορμήσεων μας, με το που κρυώνουν τα νερά σε πολλές περιοχές σταματά να δουλεύει παρόλο που τους ζεστούς μήνες παίρναμε με τη βοήθεια του αρκετά ψάρια.

Αν υπάρχει η επιλογή ποικιλίας δολώματος είμαστε μια χαρά. Αν το δόλωμα είναι μονόδρομος τότε πρέπει εμείς να προσαρμόσουμε ολόκληρο το ψάρεμα σε αυτό ξεκινώντας από το μαλάγρωμα και στη συνέχεια πηγαίνοντας στα εργαλεία και κυρίως στα αγκίστρια μας.

Εξοπλισμός

Ένας από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας σε κάθε τεχνική, πόσο μάλιστα εδώ που τα εργαλεία μας είναι αρκετά λεπτά είναι ο εξοπλισμός μας. Ένας εξοπλισμός που θα φανεί όχι στο να βγάλουμε ένα μικρό ψαράκι αλλά στο μεγάλο και αξιόλογο ψάρι που θα καταφέρουμε να το οδηγήσουμε στη απόχη μας εύκολα, ξεκούραστα και διασκεδαστικά αλλά και στο να καταφέρουμε να έχουμε στη συνέχεια και δεύτερο αλλά και τρίτο παρόμοιο τέτοιο ψάρι.

Το καλάμι μας έχει c.w. ανάλογα με το βάρος της αρματωσιάς που χρησιμοποιούμε και όχι με το μέγεθος των ψαριών που θα βγάλουμε. Για παράδειγμα ένα καλάμι που γράφει 3-8 γραμμάρια μας δηλώνει ότι με αυτό θα χρησιμοποιήσουμε ελαφριές αρματωσιές και λεπτά εργαλεία, όπως ακριβώς χρειαζόμαστε στο ψάρεμα των κεφάλων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε με άνεση έναν κέφαλο που έχει βάρος 1 κιλό ή ακόμη μεγαλύτερο.

Το καλάμι μπολονέζ όπως και το απίκο θα το χρησιμοποιήσουμε όταν το ψάρεμα γίνεται ακριβώς μπροστά στη μύτη του καλαμιού. Το απίκο θα χρειαστεί βάθος μικρότερο από το μήκος του καλαμιού ενώ το μπολονέζ έχει τη δυνατότητα να ψαρέψει και σε βαθύτερα νερά από το μήκος του όταν χρησιμοποιήσουμε συρόμενη αρματωσιά. Όταν όμως τα ψάρια είναι αρκετά πιο μακριά σε απόσταση από ότι έχει μήκος το καλάμι μας τότε το εγγλέζικο επιβάλλεται για να μας βοηθήσει σε βολές και απόσταση.

Το βάρος του καλαμιού εννοείται ότι θα πρέπει να είναι μικρό για να μη μας κουράζει αφού σχεδόν την περισσότερη ώρα το έχουμε στο χέρι. Εκεί είναι που ένα καλάμι υπερτερεί, στο ελάχιστο βάρος που έχει χωρίς αυτό να του στερεί και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του όπως τα πολλά και ποιοτικά δακτυλίδια, το στιβαρό κράτημα, την αντοχή του.

Ο μηχανισμός που θα συνοδέψει το εγγλέζικο αλλά και το μπολονέζ καλάμι μικρός κι ελαφρύς, αλλά αρκετά αξιόπιστος, με φρένα εύκολα ρυθμιζόμενα, ιδανικά με lever drag. Γεμισμένος με λεπτή πετονιά που θα είναι σε αρμονικό συνδυασμό με το παράμαλλο που θα χρησιμοποιηθεί. Πετονιά μηχανισμού και παράμαλλο αρματωσιάς καλό είναι να έχουν μια διαφορά της τάξης των 3 περίπου δεκάτων του χιλιοστού. Τώρα επειδή ο κάθε τόπος έχει και διαφορετικά ψάρια για να μην χρειάζεται να γεμίζουμε την μπομπίνα με διαφορετική σε πάχος πετονιά, καλό είναι να έχουμε δυο διαφορετικές μπομπίνες με διαφορετικά πάχη κι ανάλογα που θα ψαρέψουμε να χρησιμοποιούμε την ανάλογη.

Το παράμαλλο αόρατο, από πετονιά fluorocarbon, καλής ποιότητας που το ελέγχουμε τακτικά μετά από το πιάσιμο οποιουδήποτε αξιόλογου ψαριού ή ψαριού που φέρει δόντια, όπως για παράδειγμα η γόπα. Το αγκίστρι ιδιαίτερα κοφτερό, όχι μόνο για να αγκιστρώσει το ψάρι που θα τσιμπήσει αλλά να καταφέρουμε να δολώνουμε εύκολα κι ευπαρουσίαστα το οποιοδήποτε δόλωμα όπως τα λεπτά σκουλήκια και το μπιγκατίνι.

Φελλός ευαίσθητος που να καταλαβαίνει και την παραμικρή τσιμπιά, ακόμη και το πιπίλισμα ενός ιδιότροπου κεφάλου. Για να επιτευχθεί αυτό πολλές φορές θα χρειαστεί  σωστός ερματισμός, δηλαδή η τοποθέτηση του σωστού βάρους στην αρματωσιά μας.

Στον εξοπλισμό δεν πρέπει να αμελούμε ποτέ την απόχη μας που καλό είναι να φέρει δίκτυ από πετονιά διαφανές με ανοιγόμενο σάκο, τον απαγκιστρωτή μας, τη βελόνα δόλωσης για τα λεπτά σκουλήκια, το καρεκλάκι μας που καλό είναι να φέρει και υποδοχή για στερέωμα του καλαμιού, τη σφεντόνα για το μαλάγρωμα σε απόσταση, το βυθομετρητή, μια ποικιλία φελλών, μικρά βαριδάκια για ερμάτισμα, νηματάκι για στόπερ καθώς και όλα αυτά που θα χρειαστούν ή θα χρησιμοποιήσουμε στις εξορμήσεις μας.

Ενημέρωση

Η σωστή ενημέρωση σε ότι αφορά την τεχνική μας καλό είναι να υπάρχει γιατί μας βοηθά και μας εξελίσσει ως ψαράδες. Μια ενημέρωση που έχει να κάνει με όλα εκείνα που έχουν σχέση με τόπους, εξοπλισμό, αρματωσιές, δολώματα, μαλάγρες, τεχνική. Γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι τίποτε δεν παραμένει ποτέ το ίδιο κι όλα εξελίσσονται. Τα ψάρια καταλαβαίνουν τις παγίδες μας και προφυλάσσονται. Εκεί ο ψαράς προκειμένου να έχει επιτυχίες διαφοροποιεί και τροποποιεί τον τρόπο ψαρέματος προσαρμόζοντας το πάνω στις συνήθειες και τη συμπεριφορά των ψαριών.

Η ενημέρωση αυτή γίνεται μέσα από τις σελίδες ενός εξειδικευμένου περιοδικού όπως αυτό που κρατάτε στα χέρια σας, στο ιντερνέτ από επώνυμες ψαρευτικές σελίδες και όχι από δημοσιεύσεις που θα δούμε στο facebook από ανώνυμους ψαράδες, από σεμινάρια που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές, από συλλόγους αθλητικής αλιείας.

Ψάρεμα με παρέα

Όσα κι αν διαβάσουμε, όσα κι αν μάθουμε αν δεν πάμε να τα εφαρμόσουμε στην πράξη δεν έχουν αξία. Η πράξη και το ψάρεμα είναι αυτά που θα μας βελτιώσουν και θα δούμε πως εφαρμόζονται στην πράξη, πως λειτουργούν, πια πρέπει να υιοθετήσουμε και πια να απορρίψουμε. Γιατί κάτι που ταιριάζει σε έναν ψαρά δε σημαίνει ότι ταιριάζει και σε εμάς.

Το ψάρεμα καλό είναι να γίνεται με παρέα και μάλιστα με ψαράδες «καλύτερους» από εμάς στη συγκεκριμένη τεχνική. Εκεί θα δούμε και θα κατανοήσουμε πράγματα που εμείς δεν χρησιμοποιούμε ή δεν γνωρίζουμε τη σωστή τους χρήση, λάθη που κάνουμε και μπορούμε να τα διορθώσουμε, μικρές λεπτομέρειες και μυστικά που βελτιώνουν την απόδοσή μας και μας οδηγούν σε ένα ευχάριστο, πιο ξεκούραστο και διασκεδαστικότερο ψάρεμα.

Αγώνες αθλητικής αλιείας

Τελευταίο σκαλί βελτίωσης της τεχνικής μας και ολοκλήρωσης ως ψαράδες είναι η συμμετοχή μας μέσα σε αγώνες αθλητικής αλιείας. Πρόκειται για το τελευταίο και μεγαλύτερο σχολείο εκμάθησης της τεχνικής, το ΑΕΙ των γνώσεων. Εκεί επειδή υπάρχει η ανταλλαγή των απόψεων και των γνώσεων από ψαράδες που ασχολούνται με συγκεκριμένη τεχνική, που έχουν ψαρέψει και δει πράγματα που δεν βλέπει ένας συνηθισμένος ψαράς, που έχουν εφαρμόσει στην πράξη τεχνικές επώνυμων ψαράδων του εξωτερικού πάντα κάτι θα μπορέσουμε να πάρουμε που θα μας βοηθήσει σε επόμενες εξορμήσεις.

Καλό είναι όλοι εμείς που μας αρέσει η τεχνική αυτή των ψαρεμάτων με λεπτά εργαλεία, που θέλουμε να βελτιωνόμαστε όσο μπορούμε περισσότερο, που δεν μας αρκεί ένα ψάρεμα επαναλαμβανόμενο με το ίδιο μοτίβο καθημερινά αλλά επιθυμούμε τη εναλλαγή και τη διαρκή επιμόρφωση, να ενταχθούμε μέσα στη δύναμη ενός συλλόγου που ασχολείται με τη συγκεκριμένη τεχνική και να κατέβουμε σε αγώνες στην αρχή σε τοπικό επίπεδο και στη συνέχεια σε πανελλήνιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε πολλά να κερδίσουμε από αυτό.

 Καλή συνέχεια.