Συρτη Αφρου
Μεικτή Συρτή Επιφάνειας: Διάταξη Καλαμιών, Τύπος Τεχνητών, Ταχύτητα & Ποικιλία Βάθους
Στη συρτή αφρού υπάρχει συγκεκριμένη χρήση των δολωμάτων και περιορισμός της ταχύτητας, απ’ όσο γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Τα τεχνητά μας είναι μικρού ή μέτριου μεγέθους, τα οποία πλέουν κοντά στην επιφάνεια και η ταχύτητά μας κυμαίνεται από τρεις έως τεσσεράμισι κόμβους.
Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι. Θέλουμε να προσφέρουμε μια εναλλακτική πρόταση σε όσους κάνουν συρτή με ένα ή δύο τεχνητά. Εάν στο σκάφος είμαστε περισσότερα από δύο άτομα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα καλάμια και τεχνητά, ώστε να έχουμε όλοι από μια ασχολία. Το σκάφος δεν είναι απαραίτητο να είναι μεσαίου ή μεγάλου τύπου. Η συρτή επιφανείας γίνεται ακόμα και με σκάφη μικρού μεγέθους. Με την κατάλληλη τεχνική μπορούμε να ψαρεύουμε άνετα με τρία και τέσσερα δολώματα. Δε θα αναφερθώ στη χρήση διπλού παράμαλλου, γιατί στο ψάρεμα επιφάνειας τα τσιμπήματα είναι περισσότερα από τη συρτή βυθού, οπότε κάτι τέτοιο θα μας καθυστερούσε αρκετά σε χρόνο, καθώς τα μπερδέματα θα ήταν συχνότερα και τα παράμαλλα θα χρειάζονταν τακτικά αντικατάσταση.
Τα δύο από τα καλάμια που χρησιμοποιούμε καλό θα είναι να έχουν μέγεθος δύο με δυόμισι μέτρα. Αυτά θα τοποθετηθούν δεξιά και αριστερά, στις πλευρές του σκάφους, με δολώματα μικρού ή καθόλου βυθίσματος. Θα αφήσουμε το τεχνητό να ψαρεύει γύρω στα 50 μέτρα πίσω από το σκάφος. Στην ίδια πλευρά με το πρώτο καλάμι θα μπει ακόμα ένα πιο μικρού μήκους 1,50 έως 2 μέτρα το οποίο θα κοιτάει προς το πίσω μέρος του σκάφους. Σε αυτό το καλάμι θα χρησιμοποιήσουμε τεχνητό με μεγάλη γλώσσα ώστε να είναι βυθιζόμενο. Αυτό θα το αφήσουμε να ψαρεύει σε απόσταση 25-30 μετρά πίσω από το σκάφος. Έτσι έχουμε τρία τεχνητά στο νερό, δύο στην επιφάνεια κι ένα λίγο βαθύτερο. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορούμε να βάλουμε ακόμα ένα βυθιζόμενο τεχνητό στην άλλη πλευρά του σκάφους (βλέπε σκίτσο).
Ένας άλλος, πιο απλός τρόπος, είναι να τοποθετήσουμε όπως στο πρώτο βήμα, τα δύο μακριά καλάμια δεξιά και αριστερά και να έχουμε στο κέντρο του σκάφους μια πετονιά στο χέρι, με δύο-τρία περαστά μολυβάκια. Έτσι, θα βυθίζεται περισσότερο από τα δύο καλάμια και δεν θα υπάρχει φόβος να μπερδευτεί με τις άλλες. Είναι σημαντικό να ψαρεύουμε σε διαφορετικά βάθη, γιατί λίγο χαμηλότερα από την επιφάνεια καλύπτουμε ένα μεγάλο εύρος ψαριών που κυνηγάνε σε αυτό το βάθος, όπως τα ρείκια, οι λακέρδες, οι λούτσοι, τα μανάλια, οι λίτσες κ.α.
- Ο συνδυασμός αυτός δουλεύει σωστά με ταχύτητες από 3 έως 4,5 κόμβους. Θα πρέπει να ποικίλουμε την ταχύτητά μας, μέχρι να βρούμε την κατάλληλη που τρώνε τα ψάρια τη συγκεκριμένη μέρα.
- Προσοχή λίγο στις στροφές. Πρέπει να γίνονται ανοιχτές και απαλές ώστε να μην μπλέξουν τα τεχνητά.
- Σε περίπτωση που τσιμπήσει ψάρι στο βυθιζόμενο τεχνητό θα πρέπει να το μαζέψουμε γρήγορα, γιατί τα βυθιζόμενα τεχνητά διατηρούν ιδιότητες μόνο όταν κολυμπούν ελεύθερα. Όταν πιαστεί ψάρι πάνω τους, ανεβαίνουν στην επιφάνεια και υπάρχει πιθανότητα μπερδέματος. Αντίθετα, μπορούμε να καθυστερήσουμε να μαζέψουμε τα τεχνητά που ψαρεύουν στην επιφάνεια, χωρίς να μπερδευτούν μεταξύ τους.