Cover

Ειδησεις

Μεταλλιούχοι οι Έλληνες στη Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής 2019

Ιστορία έγραψε η πρώτη Ελληνική ομάδα (ΣΕΦΑΑ Αθηνών) που αγωνίστηκε σε πανεπιστημιακό πρωτάθλημα αθλητικής ναυαγοσωστικής εκτός συνόρων, Swansea, UK 30-31/3/2019, αποσπώντας μετάλλιο και κερδίζοντας το θαυμασμό των ξένων αποστολών για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αγωνίστηκε.


Η Ελληνική ομάδα της ΣΕΦΑΑ Αθηνών μετά το ζέσταμα

“Ιστορία γράφουν οι παρέες”

Ο Διονύσης Σαββόπουλος έχει πει ότι “ιστορία γράφουν οι παρέες”. Οι φοιτητές της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκαναν ένα όνειρο δεκαετιών πραγματικότητα. Συμμετείχαν σε αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής εκτός συνόρων. Τελευταία φωτεινή στιγμή του αθλήματος, ήταν το 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής το 2017. Η ΕΟΥΔΑ ανέστειλε επίσημα το άθλημα στις 25/7/2018. Αυτό απογοήτευσε όλους τους πρωτεργάτες, συλλόγους και αθλοσώστες. Η είδηση ότι Έλληνες αθλοσώστες προσπαθούν να βγουν εκτός συνόρων, έφερε ελπίδα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του πανεπιστημιακού αθλητισμού και της αθλητικής ναυαγοσωστικής, το όνειρο έγινε πραγματικότητα.


Αγώνισμα εικονικών διασώσεων (SERC νερού)

Διδάσκοντες και φοιτητές οι πρωταγωνιστές του ονείρου

Με άδεια του Τομέα Υγρού Στίβου της ΣΕΦΑΑ Αθηνών εγκρίθηκε η συμμετοχή στους αγώνες. Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης (Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής), ήρθε σε συνεννόηση με τους Αργύρη Τουμπέκη (Διευθυντή Τομέα Υγρού Στίβου), Ελένη Σουλτανάκη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κολύμβησης) και Καθηγητή Νίκο Γελαδά (Κοσμήτορα) της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Τα μέλη της ομάδας είναι: Μιχαήλ Σουσούνης, Φλουρής Χατζηγεωργίου (Κύπρος), Γιώργος Γάγγος, Γιάννης Χαλκιαδάκης, Ιάκωβος Χασάπης, Ελευθερία Κασαγιάννη, Καλυψώ Οικονομίδου, Εμμανουέλα Κάρδαρη, Διονυσία Κάρδαρη, Δημήτρης Πανταζής, Εφραίμ Χαλκιάς και Κατερίνα Καλέμη (εθελόντρια).


Η Ελληνική αποστολή των φοιτητών-αθλοσωστών της ΣΕΦΑΑ Αθηνών

Τα εμπόδια είναι για να ξεπερνιούνται

Η προετοιμασία και το ταξίδι είχαν σκοπέλους. Η ομάδα λόγω θεμάτων υγείας, φοιτητικών, οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, δεν προπονήθηκε πλήρως σε ούτε μία προπόνηση. Η αποστολή ταξίδεψε διαιρεμένη. Η δεύτερη ομάδα ταξίδεψε ολόκληρη ημέρα και κοιμήθηκε 4 ώρες πριν τους αγώνες. Οι αθλητές κοιμήθηκαν στο πάτωμα μιας εκκλησίας. Κανείς δεν πτοήθηκε.

Αγωνιστικό μέρος

Οι Έλληνες φοιτητές-αθλοσώστες αγωνίστηκαν σε 16 ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα. Αυτά περιλάμβαναν αγώνες ταχύτητας (κολύμβηση με εμπόδια, διασώσεις με ρίψη σχοινιού, βατραχοπέδιλα, σωσίβια, σωματική επαφή) και καλοστημένα εικονικά σενάρια επειγόντων περιστατικών σε στεριά και νερό γεμάτα φαντασία και ρεαλισμό που δημιουργούσαν θαυμασμό και ακόνιζαν το μυαλό των αγωνιζομένων.


Οδηγίες στην ομάδα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος

“Είστε Έλληνες … μην το ξεχνάτε!”

Τους αθλητές ενθάρρυνε με την παρουσία τους η Ελληνική ομογένεια, που παραβρέθηκε για να φιλοξενήσει αθλητές και να χειροκροτήσει. “Αισθανθήκαμε υπερήφανοι από τη συμμετοχή Ελλήνων στους αγώνες”, είπαν αργότερα. Πριν κάθε εκκίνηση και στον τερματισμό, οι αθλητές αλληλοϋποστηρίζονταν φωτογραφίζοντας, κάνοντας μασάζ στα καταπονημένα πόδια συναθλητών τους, φωνάζοντας “ζντο” και μοιράζοντας αγκαλιές. Όταν βρίσκονταν στο βατήρα εκκίνησης, ο Αβραμίδης τους φώναζε: “Είστε Έλληνες … μην το ξεχνάτε… πάμε γερά!” Κάθε κούρσα ήταν και μια μικρή νίκη… κόντρα στη λογική που πρέσβευε ότι με ένα άθλημα σε αναστολή, μηδενική χρηματοδότηση, ανεπαρκή εξοπλισμό, δύσκολο ταξίδι και αϋπνία, αυτή η ομάδα ήταν καταδικασμένη.

Πανζουρλισμός στην απονομή 3 Ελλήνων και 1 Κυπρίου

Οι Έλληνες Χαλκιαδάκης, Γάγγος, Χασάπης και ο Κύπριος Χατζηγεωργίου, κατέκτησαν την 3η θέση στο αγώνισμα 4×10μ Ρίψης Σχοινιού αντρών “ψηλώνοντας” την ομάδα. Στην απονομή, έγινε πανζουρλισμός στην κατάμεστη αίθουσα. Όλες οι ξένες αποστολές επευφήμησαν γενναιόδωρα τους “πρωτάρηδες” Έλληνες.


Απονομή στους τριταθλητές της Ρίψης Σχοινιού, Χαλκιαδάκη, Γάγγο, Χασάπη, Χατζηγεωργίου

Τραγική στιγμή των αγώνων, αποτέλεσε η κούρσα στο 4x50m Pool Lifesaver Relay. Οι Σουσούνης, Οικονομίδου, Κασαγιάννη, Γάγγος, κοίταξαν τους αντιπάλους κατάματα. Έπειτα από μια συγκλονιστική κούρσα, τερμάτισαν 4οι με 1” διαφορά από την ομάδα που ανέβηκε στο βάθρο. Οι κριτές ακύρωσαν τους Έλληνες. Πάνω στην αγωνία της προετοιμασίας, ο Έλληνας προπονητής ξέχασε να δηλώσει κατόπιν κλήρωσης πρώτα τους άντρες και μετά τις γυναίκες. “Αισθάνομαι σαν τον Φάνη Γκέκα που έχασε το πέναλτι στο Μουντιάλ. Συγγνώμη”, τους είπε αργότερα.


Γάγγος και Σουσούνης στα 4x50m Μεταφοράς Ανδρεικέλου

Άλλα αποτελέσματα. 12.5μ Ρίψη Σχοινιού: Χαλκιαδάκης (13ος) Εμμανουέλα Κάρδαρη (15η) Χασάπης (17ος), Διονυσία Κάρδαρη (DNF). 200μ Κολύμπι με Εμπόδια: Γάγγος (6ος) Αβραμίδης (22ος), Πανταζής (23ος). 4×200μ Κολύμπι με Εμπόδια: Γάγγος- Σουσούνης- Χατζηγεωργίου- Χασάπης (6οι), Κασαγιάννη- αδελφές Κάρδαρη- Οικονομίδου (10ες). 50μ Μεταφορά Ανδρεικέλου: Κασαγιάννη (11η), Στάθης Αβραμίδης (αντικατάσταση Κρίνου) (24ος), Χατζηγεωργίου (DQ). 100μ Ρυμούλκηση Ανδρεικέλου με Πέδιλα: Κασαγιάννη (11η), Οικονομίδου (DQ). 200μ Υπερδιασώστης: Εφραίμ Χαλκιάς. Στα εικονικά σενάρια (SERC) και άλλα αγωνίσματα, οι Έλληνες απέκτησαν πλούσιες εμπειρίες.


Ο Χαλκιάς στον τερματισμό του αγωνίσματος 200μ Υπερδιασώστης

Παραλειπόμενα

Ο Κρίνος δεν ταξίδεψε λόγω πυρετού 40οC. Τον αντικατέστησε ο Αβραμίδης σε 6 αγωνίσματα. Στο πρωτάθλημα αγωνίστηκε και η Χρυσούλα Αναστασοπούλου ως φοιτήτρια βρετανικού πανεπιστημίου. Εθελόντρια ήταν μια ακόμα Ελληνίδα. Στην απονομή ο BULSCA Vice President, Tom Sharp, ευχαρίστησε τους Έλληνες. Ο Αβραμίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ελληνικής αποστολής για την φιλοξενία και τις εμπειρίες. Στο τέλος είπε: “Προτείνω να σκεφτείτε τη διοργάνωση Διεθνούς Πανεπιστημιάδας Αθλητικής Ναυαγοσωστικής, γιατί έτσι ο σπόρος που φυτέψατε, θα βγάλει διεθνείς ανθούς”. Όλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα!


Αθλοσώστες των Πανεπιστημίων Αθηνών και Birmingham μετά την απονομή

Η Ελλάδα μπορούσε και καλύτερα!

Ο απολογισμός ήταν θετικός. Παρά την πικρία των ακυρώσεων, οι Έλληνες αθλητές έμειναν με μια γλυκιά ικανοποίηση και ένα ερώτημα: “Αν η ομάδα έφερε θέσεις πάνω ή κοντά στο βάθρο, τι θα συνέβαινε αν είχε καλύτερη υποστήριξη;” Την απάντηση έδωσε εύγλωττα ένας βρετανός πρωταθλητής στον Αβραμίδη μετά την απονομή: “Εμείς προετοιμαζόμασταν για τους αγώνες 3 χρόνια. Με τόσες λίγες προπονήσεις και τα βατραχοπέδιλα των αθλητών σου, εντυπωσιάστηκα από την μαχητικότητα και τα αποτελέσματα σας! Φαντάζομαι τι θα συνέβαινε αν είχατε τα εφόδια μας!”