Cover

Καθετη-Τσαπαρι

Μονάγκιστρο: Απλό, Διαχρονικό & Αποτελεσματικό

Σίγουρα η πρώτη αρματωσιά που έπεσε στο νερό ήταν το μονάγκιστρο.  Ένα αυτοσχέδιο αγκίστρι δεμένο σε κάποιο είδος σχοινιού.  Αργότερα με την πάροδο του χρόνου το αγκίστρι αυτό έγινε πιο κοφτερό και στο τέλος τυποποιημένο, ενώ το σχοινί συνεχώς λέπταινε κι αυξανόταν η αντοχή μέχρι να καταλήξουμε στις πετονιές και μάλιστα στις εξειδικευμένες.

Σήμερα το μονάγκιστρο αυτό,  αγκίστρι δεμένο σε πετονιά, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και μάλιστα τα ψάρια που μας δίνει είναι τέτοια ώστε να μιλάμε για μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο ψαρέματος.

Α. Αγκίστρι σε ενιαία πετονιά

Μιλάμε για το πιο απλό είδος μονάγκιστρου. Πρόκειται για ένα αγκίστρι δεμένο σε μια πετονιά, χωρίς να παρεμβάλλεται άλλο εξάρτημα.

◗ Καθετή: Με το συγκεκριμένο μονάγκιστρο μπορούμε θαυμάσια να ψαρέψουμε με τη μέθοδο της καθετής. Δηλαδή να το δολώσουμε και να το αφήσουμε να κατέβει μόνο του στο βυθό. Μάλιστα η αργή και φυσική κάθοδος του δολώματος είναι αυτή που το κάνει πολύ αποτελεσματικό. Σε ρηχά νερά είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος ψαρέματος κι αυτή που χρησιμοποιούμε για να πιάσουμε τα δύσκολα, πονηρά κι εκλεκτά θηράματα. Το μειονέκτημά του είναι ότι δεν μπορεί να ψαρέψει σε βαθιά νερά, αφού αργεί πολύ να κατέβει στο βυθό.

Επίσης, πολύ αποτελεσματικό είναι στα διάφορα αφρόψαρα όπου σε οποιοδήποτε βάθος μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Συνήθως μαλαγρώνουμε την περιοχή και στη συνέχεια με το ίδιο δόλωμα στο μονάγκιστρό μας αναζητούμε τα αφρόψαρα που μας επισκέφθηκαν. Ακόμα και τα πιο πονηρά ψάρια όπως οι μεγάλες τούνες πιάνονται εύκολα με αυτό τον τρόπο. Οι επαγγελματίες ψαράδες το χρησιμοποιούν για τη σύλληψή τους, αφού πρώτα μαλαγρώσουν την περιοχή με αρκετά μεγάλη ποσότητα από σαρδέλες.

◗ Συρτή: Τόσο στο ψάρεμα της ζαργάνας, όσο και στο ψάρεμα των κυνηγών, αποδίδει τα μέγιστα. Στη ζαργάνα χρησιμοποιούμε κομματάκι ψαροδόλι ενώ στους κυνηγούς πλοκάμι χταποδιού.

◗ Στο βράχο: Δολώνουμε το μονάγκιστρο, δένουμε την άκρη σε κάποιο βράχο και με το σκάφος απομακρύνουμε το δολωμένο αγκίστρι από το βράχο. Όταν τεντώσει η πετονιά, το αφήνουμε στο νερό. Πολύ αποτελεσματική μέθοδος για το ψάρεμα των μεγάλων μαυρόψαρων όπως είναι ο ροφός, η στήρα, η σφυρίδα, αλλά και για τη συναγρίδα, τη σκορπίνα και τα μουγγριά.

Συμβουλή! Για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεπτότερες και περισσότερο ενισχυμένες πετονιές ή πετονιές αόρατες  (fluorocarbon)

 

Β. Πετονιά, στριφτάρι, παράμαλλο, αγκίστρι

Πρόκειται για μια μονάγκιστρη αρματωσιά όπου το αγκίστρι μας είναι δεμένο σε λεπτότερη πετονιά. Οι δύο διαφορετικές πετονιές ενώνονται μεταξύ τους με τη βοήθεια στριφταριού.

◗ Καθετή: Χρησιμοποιείται κυρίως στο ψάρεμα των μεγάλων αφρόψαρων, όπου επιθυμούμε το τμήμα κοντά στο αγκίστρι να είναι λεπτότερο ή αόρατο για να μην τρομάζει τα ψάρια. Πολλοί επαγγελματίες ψαράδες ενώνουν το παράμαλλο με σχοινί, όπου πάνω του έχουν δεμένα καλαδούρια για να κουράσουν το μεγάλο ψάρι.

◗ Συρτή: Κι εδώ χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη αρματωσιά όταν θέλουμε το τμήμα κοντά στο αγκίστρι να είναι λιγότερο ορατό στα ψάρια.

Συμβουλή! Κατασκευάστε το μονάγκιστρό σας με παράμαλλο αόρατο (fluorocarbon). Έτσι και τα ψάρια δεν τρομάζουν αλλά κι εσείς κάνετε οικονομία, αφού το ενιαίο μονάγκιστρο από πετονιά fluorocarbon θα ήταν πανάκριβο.

Γ. Πετονιά, συρόμενο μολύβι, παράμαλλο, αγκίστρι

Η προηγούμενη αρματωσιά όπου όμως λίγο πριν το στριφτάρι, στη χοντρή πετονιά, υπάρχει ένα συρόμενο μολύβι.

◗ Καθετή: Όταν θέλουμε να ψαρέψουμε σε βάθος και το σκέτο απλό μονάγκιστρο δεν φθάνει στο βυθό, τότε αναγκαστικά θα χρησιμοποιήσουμε βάρος. Αυτή η αρματωσιά συνίσταται σε αυτούς που έχουν μηχανισμό με νήμα και θέλουν να προσθέσουν παράμαλλο από πετονιά.

◗ Συρτή: Όταν θέλουμε να ψαρέψουμε λίγο χαμηλότερα από την επιφάνεια, τότε αναγκαστικά θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την αρματωσιά που φέρει βάρος. Συνίσταται σε αυτούς που ψαρεύουν στο χέρι και όχι με καλάμι και μηχανισμό.

Συμβουλή! Στο ψάρεμα της καθετής χρησιμοποιείται όσο γίνεται μικρότερο μολύβι. Η αργή κάθοδος του δολώματος στο βυθό προσελκύει καλύτερα τα ψάρια στο αγκίστρι μας.

Δ. Πετονιά, συρόμενο μολύβι, αγκίστρι

Πρόκειται για το απλό μονάγκιστρο της Α περίπτωσης, όπου έχει επιπλέον ένα μολύβι συρόμενο.

◗ Καθετή: Χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να ψαρέψουμε στα βαθιά και δεν κατεβαίνει το δόλωμά μας στο βυθό χωρίς βάρος. Ιδανικό γι’ αυτούς που ψαρεύουν στο χέρι, ενώ όσοι χρησιμοποιούν καλάμι θα πρέπει στη μπομπίνα του μηχανισμού να έχουν λεπτή πετονιά πολύ καλής ποιότητας.

Συμβουλή! Χρησιμοποιήστε μια μικρή χάντρα ανάμεσα σε μολύβι και αγκίστρι για να μην πληγώνεται ο κόμπος του αγκιστριού και να μη σφηνώνει το αγκίστρι στο μολύβι.

Ε. Πετονιά, αγκίστρι + αποσπώμενο μολύβι

Πρόκειται για ένα απλό μονάγκιστρο της Α περίπτωσης όπου έχει επιπλέον ένα αποσπώμενο μολύβι.

◗ Συρτή: Όσοι χρησιμοποιούν καλάμι και θέλουν να ψαρέψουν βαθύτερα, πρέπει αναγκαστικά να τοποθετήσουν κάποιο βάρος. Η Γ περίπτωση δεν τους κάνει γιατί θα πρέπει όταν το παράμαλλο είναι μακρύτερο από το μήκος του καλαμιού (σύνηθες περίπτωση) να το μαζέψουν με το χέρι. Εδώ αφαιρούν το μολύβι και μαζεύουν κανονικά και το παράμαλλο στο μηχανισμό του.

◗ Από βράχο: Όταν το νερό είναι βαθιά ή υπάρχουν ρέματα, τότε χρησιμοποιούμε κάποιο αποσπώμενο μολύβι για να μπορέσει το δολωμένο μονάγκιστρο να κατέβει στο βυθό.

Συμβουλή! Το αποσπώμενο μολύβι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από όσους ψαρεύουν με καλάμι κι έχουν την αρματωσιά Β, αρκεί το στριφτάρι να περνά μέσα από τους οδηγούς του καλαμιού ή από τον οδηγό του μηχανισμού τους.

Στ. Πετονιά, μολύβι σταθερό, αγκίστρι

Η Α πάλι αρματωσιά όπου έχει επιπλέον ένα ή περισσότερα σταθερά μολύβια. Συνήθως τοποθετούνται δίπλα στο αγκίστρι.

◗ Καθετή: Χρησιμοποιείται σε ρηχά κυρίως ψαρέματα. Όταν δούμε ότι το σκέτο μονάγκιστρο δεν κατεβαίνει, τότε του προσθέτουμε σχιστά μολυβάκια κοντά στο αγκίστρι.

◗ Συρτή: Όταν δολώνουμε καλαμάρι ή σουπιά στο αγκίστρι μας, τότε έχουμε στην αρματωσιά μας ένα σταθερό μολύβι. Το σταθερό μολύβι τοποθετείται μέσα στο σώμα του δολώματος.

Συμβουλή! Τοποθετήστε το μολύβι όσο γίνεται κοντύτερα στο αγκίστρι και φροντίστε αν είναι δυνατόν το δόλωμα να καλύπτει και το μολύβι.

Ζ. Μονάγκιστρο απλό με καλαδούρι

Η Α αρματωσιά δεμένη πάνω στο σχοινί ενός καλαδουριού.

◗ Ψάρεμα μεγάλων ψαριών: Όταν αναζητάμε ροφούς, στήρες, σφυρίδες, συναγρίδες και στην περιοχή υπάρχουν έντονα ρεύματα, τότε το καλάρισμα του παραγαδιού είναι αδύνατο. Εκεί ακριβώς είναι που αποδίδει τα μέγιστα η συγκεκριμένη αρματωσιά, αφού όπως γνωρίζουμε τα ψάρια αυτά κυκλοφορούν μέσα στα ρέματα. Επίσης, πολύ καλά αποδίδει στα βαθιά, στο ψάρεμα των βλάχων.

Συμβουλή! Όταν έχει έντονο ρέμα φροντίστε να αμολήσετε πολύ περισσότερο σχοινί από ότι είναι το βάθος της περιοχής.

 

Προσθήκη χάντρας

Πολλές φορές όταν χρησιμοποιούμε συρόμενο μολύβι, αυτό πάει και τραυματίζει τόσο τον κόμπο του στριφταριού, όσο και τον κόμπο του αγκιστριού. Για να αποτρέψουμε τον τραυματισμό της πετονιάς, τοποθετούμε ανάμεσα στο μολύβι και το στριφτάρι ή στο μολύβι και το αγκίστρι μια χάντρα για προστασία. Επίσης η χάντρα αυτή αποφεύγει και το σφήνωμα του αγκιστριού ή του στριφταριού στο μολύβι, πράγμα όχι ιδιαίτερα σπάνιο στα ψαρέματά μας