Απικο
Μουρμούρα: Τρόποι Ψαρέματος από την Ακτή
Ένα από τα πιο συνηθισμένα κι εκλεκτά ψάρια του ερασιτέχνη ψαρά είναι σίγουρα ή μουρμούρα. Το ψάρι που θα στολίσει την ψαριά του αλλά κι αυτό που θα αναζητήσει πολλές φορές αποκλειστικά. Μπορεί το ψάρεμα της να έχει πολλές ομοιότητες με ψαρέματα άλλων ψαριών, όμως έχει σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα αν θέλουμε να έχουμε μια καλύτερη προσέγγιση. Το να πιάσουμε δυο τρία ψάρια μικρά είναι εύκολο και δεν θέλει κάτι το ιδιαίτερο. Αν όμως επιθυμούμε να έχουμε μια πλούσια ψαριά με πολλά κι αξιόλογα ψάρια τότε σίγουρα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες και κάποια ιδιαίτερη τεχνική. Αυτούς τους κανόνες κι αυτήν την τεχνική θα προσπαθήσουμε να δούμε στη συνέχεια.
ΤΟΠΟΙ
Οι τόποι όπου θα συναντήσουμε μουρμούρες είναι οι αμμώδεις βυθοί. Μεγάλες αμμουδιές αλλά και μικρά κολπάκια όπου ο βυθός είναι αμμουδερός είναι οι κατεξοχήν μουρμουρότοποι. Σπάνια ένας τέτοιος βυθός θα είναι άδειος. Όμως δεν είναι μόνο αυτοί. Τα λιμάνια πάντα κρατούσαν και κρατούν μεγάλες μουρμούρες ιδιαίτερα τους χειμερινούς κι ανοιξιάτικους μήνες. Τα λεγόμενα άσπρα-μαύρα, βυθός όπου εναλλάσσεται η φυκιάδα με την αμμούδα αλλά και βυθός ανάμεικτος όπου πέτρες αμμούδα και φυκιάδα συνυπάρχουν.
Οι βουρκώδεις βυθοί που με το παραμικρό θολώνουν είναι από τις καλύτερες επιλογές, ενώ αν γνωρίζουμε βυθούς με δολώματα όπως κυδώνια, γυαλιστερές, σωλήνες, σαμάρια, καραβιδάκια έχουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα.
CASTING
Ψάρεμα εύκολο που μπορεί να ασχοληθεί ο καθένας μαζί του. Καλαμάκια ελαφριά με μικρό σχετικά action και μηχανισμούς μεσαίους. Αρματωσιές διπλαράκια αλλά και τριπλάρια με σταθερό ή συρόμενο μολύβι και δόλωμα σκουλήκι, καραβιδάκι, σκαρτσίνι, σωλήνα, σαμάρι. Ρίχνουμε τις αρματωσιές μας δολωμένες στην αμμουδιά και περιμένουμε τα ψάρια να τσιμπήσουν. Αν υπάρχουν στην περιοχή σίγουρα κάτι θα πάρουμε, όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα πιάσουμε τα μεγάλα ψάρια και δεν θα μπορέσουμε να έχουμε μια πλούσια σοδιά.
Τα καλά και τα πολλά τα ψάρια θα έρθουν όταν τα αναζητήσουμε με λιτά και λεπτά εργαλεία. Παράμαλλα το πολύ πάχους 0,18 χιλιοστά και σύνδεση με τη μάνα της αρματωσιάς με πολύ μικρές χάντρες σύνδεσης ή με κόμπο. Η μάνα της αρματωσιάς δεν έχει πάχος πάνω από 0.22 χιλιοστά ενώ τα αγκίστρια μας είναι μικρά. 8 έως 10 νούμερο αυτά που αποδίδουν καλύτερα ενώ αν απευθυνόμαστε μόνο σε μεγάλα ψάρια το νούμερο μπορεί να μεγαλώσει και να φθάσει το 6.
Η πετονιά του μηχανισμού μας 0,25 χιλιοστά και γεμίζει τη μπομπίνα καλά για να μπορούμε να κάνουμε μακρινές βολές.
Τα βαριδάκια μας σχετικά μικρά, 50-90 γραμμάρια.
Το ψάρεμά μας είναι ημερήσιο τους χειμερινούς μήνες και νυκτερινό το καλοκαίρι.
Τι να προσέξουμε
Το δόλωμα μας πρέπει να είναι από τα γνωστά δολώματα της περιοχής που ψαρεύουμε. Αν στο βυθό υπάρχουν καραβιδάκια θα χρησιμοποιήσουμε καραβιδάκια, αν υπάρχουν σκουλήκια θα χρησιμοποιήσουμε σκουλήκια ενώ αν υπάρχουν σωλήνες και γυαλιστερές τότε θα προτιμήσουμε τις σωλήνες και τις γυαλιστερές.
Το ψάρεμα μας καλό είναι να γίνεται στο χέρι κι όχι στάσιμο. Αν έχουμε περισσότερα από ένα καλάμια τότε ρίχνουμε τα υπόλοιπα με κάποιο σκληρό δόλωμα όπως για παράδειγμα μάνα και το ένα καλάμι που έχει λεπτότερη αρματωσιά το δολώνουμε με λεπτά δολώματα π.χ. ακροβάτης. Αφού ρίξουμε την αρματωσιά δολωμένη στο νερό το βαστάμε στο χέρι. Αν πάρουμε τσιμπηματάκια τότε καρφώνουμε στο καλύτερο ενώ αν δεν έχει τσίμπο τυλίγουμε λίγο και περιμένουμε. Πολλές φορές η μετακίνηση του δολώματος προσελκύει τις μουρμούρες και τις σπρώχνει να τσιμπήσουν. Επίσης η χρησιμοποίηση βαριδιού με δόντια κατά το μάζεμα μπορεί να δημιουργήσει στο βυθό ένα μικρό συννεφάκι από άμμο που επίσης προσκαλεί τα ψάρια.
Η απόσταση που θα πετύχουμε τα ψάρια από την ακτή δεν είναι κάτι το σταθερό. Κάποιες φορές τα ψάρια βρίσκονται εκεί που σκάει το κύμα οπότε θα χρειαστούμε μικρά μολυβάκια και πέταγμα κοντά, ενώ άλλες φορές τα ψάρια είναι τόσο μακριά που δύσκολά τα φθάνει η αρματωσιά μας. Εκεί τότε θα χρειαστεί να τροποποιήσουμε τα εργαλεία μας και να προσθέσουμε ένα κομμάτι γύρω στα 6 μέτρα χοντρότερη πετονιά στο μηχανισμό μας που θα εκτελεί χρέη shock leader. Στη συνέχεια θα ενώσουμε μια αρματωσιά πιο ενισχυμένη με μολύβι αρκετά μεγάλο. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να τοποθετήσουμε σκληρότερα δολώματα στα αγκίστρια μας που να αντέχουν στις μακρινές βολές. Ένα θαυμάσιο δόλωμα για τέτοια μακρινά ψαρέματα-πετάγματα είναι το μύδι με νήμα που σας περιγράψαμε αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο.
Τα μικρά floater στα παράμαλλα μας πολλές φορές που ο βυθός είναι σκεπασμένος με βούρκο, νεκρά φύκια, μαλούπα, βρώμα ή τα νερά είναι θολά λειτουργούν σαν κράχτες στα δολώματά μας. Αν διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο καλό είναι να τα τοποθετήσουμε στα παράμαλλα μας ώστε αυτά να ανασηκωθούν λίγο από τον πυθμένα. Επίσης καλά λειτουργούν και οι αστραφτερές πούλιες.
Ένα κόλπο που αποδίδει σε πολλές περιοχές είναι η χρησιμοποίηση μικρού πλάνου στο τελείωμα της αρματωσιάς αντί για βαρίδι. Ιδανικό για αυτούς που ψαρεύουν με λεπτές αρματωσιές και στο χέρι. Δολώνουμε και τα δυο αγκιστράκια του πλάνου μας και αφού πετάξουμε την αρματωσιά μας στο νερό και αυτή πατώσει τυλίγουμε γύρω στο μισό μέτρο την αρματωσιά. Οι μουρμούρες προσελκύονται από το πλάνο και ορμούν στα δολώματά μας. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου ιδιαίτερα μεγάλα ψάρια θα πιαστούν όχι στα αγκίστρια της αρματωσιάς μας αλλά στα αγκίστρια του πλάνου μας.
Η χρησιμοποίηση μπομπάρδας- μαλαγρωτή στην αρματωσιά μας είναι ένα άλλο τέχνασμα που αποδίδει τα μέγιστα στη μουρμούρα ειδικά όταν συνδυαστεί με δόλωμα και μαλάγρα μπικατίνι.
Η αρματωσιά μας εδώ απλή. Στο τελείωμα της πετονιάς του μηχανισμού περνάμε τη μπομπάρδα- μαλαγρωτή, στη συνέχεια ένα χαντράκι ή ένα σωληνάκι salvanodi (προστατευτικό κόμπου) και δένουμε το στριφτάρι μας. Στην άλλη άκρη του στριφταριού δένουμε το παράμαλλο μας που είναι μήκους μισό μέτρο από πετονιά αόρατη πάχους 0,14-0,18 και στο τέλος της ένα αγκίστρι με λεπτό στέλεχος νούμερο 14.
Στο αγκίστρι δολώνουμε τρία ή περισσότερα μπικατίνια ενώ γεμίζουμε τον μαλαγρωτή μας με μαλάγρα που έχει μέσα μπικατίνι. Όταν ρίξουμε την αρματωσιά μας στο νερό τυλίγουμε μισό μέτρο ώστε να φύγει κάποια μαλάγρα και μπικατίνι από τα τρυπάκια του μαλαγρωτή ενώ συγχρόνως το δόλωμά μας να πάει πίσω από το μαλαγρωτή στο σημείο που έχει ήδη μαλαγρώσει.
ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ
Όταν μιλάμε για ψάρεμα μουρμούρας με εγγλέζικο καταλαβαίνετε ότι αναφερόμαστε σε ψαρέματα κυρίως λιμανίσια αλλά και ψαρέματα σε αμμούδες σε κοντινή απόσταση από την ακτή. Το κάθε ένα έχει τη δική του τεχνική που θα τη δούμε στη συνέχεια.
Σε λιμάνι
Στο ψάρεμα της μουρμούρας με εγγλέζικο στο λιμάνι, όταν γίνεται αποκλειστικά για μουρμούρες, τροποποιούμε την αρματωσιά μας και την προσαρμόζουμε στα δεδομένα που θέλουμε. Τα πολύ λεπτά αγκιστράκια μπαίνουν στην άκρη και τοποθετούμε λίγο μεγαλύτερα. Δεκατέσσερα νούμερο είναι το ιδανικό όταν χρησιμοποιούμε δόλωμα μπικατίνι ενώ θα ανέβουμε κι άλλο αν το δόλωμα μας γίνει σκουλήκι, μύδι, καραβιδάκι, γαριδούλα. Το λεπτό στέλεχος στο αγκίστρι είναι απαραίτητο όπως επίσης η μεγάλη αιχμηρότητα. Το παράμαλλο έχει μήκος περίπου μισό μέτρο ενώ το πάχος της πετονιάς είναι 0,14-0,16 χιλιοστά. Αν τα νερά είναι καθαρά τότε πηγαίνουμε σε αόρατη πετονιά ενώ αν είναι θολά σε κανονική. Το παράμαλλο μας θα συνδεθεί στην πετονιά του μηχανισμού με τη βοήθεια θηλιάς, όπου το πάχος της πετονιάς του μηχανισμού είναι 0,17-0,20 χιλιοστά. Το βάρος είναι συγκεντρωμένο όλο χαμηλά κοντά στη θηλιά και συνήθως είναι μια μικρή τορπίλη όπου έχει το 75-80% του συνολικού βάρους αρματώματος και το υπόλοιπο σκιστά μολυβάκια κι αυτά κοντά στην τορπίλη. Για παράδειγμα αν ο φελλός μας δέχεται συνολικά 2 γραμμάρια βάρους, το 1,5 θα είναι η τορπίλη μας και το 0,5 τα βαριδάκια μας. Εννοείται ότι για να μην έχουμε μπερδέματα στο πέταγμα της αρματωσιάς θα πρέπει το πάνω μολυβάκι να απέχει από το δεύτερο απόσταση μεγαλύτερη από το μήκος του φελλού.
Το βάθος που θα ψαρεύει το δόλωμά μας είναι από τα μυστικά της επιτυχίας εδώ. Όταν βυθομετρούμε θα υπολογίζουμε το δόλωμά μας να ακουμπά σχεδόν το βυθό. Δυο δάκτυλα το μέγιστο από το βυθό ενώ και ελάχιστα κάτω να είμαστε θα δεχτούμε τσιμπιά. Απλώς το πρόβλημα με το δόλωμα πατωμένο είναι ότι τα αρχικά ψιλοτσιμπηματάκια του ψαριού δεν είναι πάντα ορατά κι έτσι δεν είμαστε σε ετοιμότητα τραβήγματος. Πάντως αν χρειαζόταν να επιλέξουμε ανάμεσα σε ψάρεμα ψηλά από το βυθό και στο να σέρνει θα διαλέγαμε τη δεύτερη περίπτωση.
Αν ο βυθός που ψαρεύουμε έχει αυξομειώσεις στο βάθος τότε θα πρέπει να επιλέξουμε ένα σημείο με ισοβαθή ή να προσπαθούμε να ρίξουμε την αρματωσιά μας στο ήδη βυθομετρημένο σημείο.
Ο φελλός μας είναι συνήθως της τάξης του 1+1, 2+1, 1+2, 2+2 και γενικά μικρού βάρους αφού το ψάρεμα γίνεται κοντά κι όχι μακριά. Πολλές φορές τα ψάρια βρίσκονται δίπλα στο ντόκο και το άφημα της αρματωσιάς δίπλα στο τσιμέντο είναι σύνηθες φαινόμενο για τον μουρμουροψαρά. Εκεί θα πιάσει τα πολύ μεγάλα κομμάτια ειδικά αν το βάθος είναι πάνω από πέντε μέτρα.
Τι να προσέξουμε
Το μαλάγρωμα είναι απαραίτητο για να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τα ψάρια σε συγκεκριμένο σημείο. Η μαλάγρα δεν πρέπει να είναι πολύ σε ποσότητα αλλά συνεχή σε ρήξη. Ένα μαλάγρωμα στην αρχή που ερχόμαστε στο σημείο ψαρέματος και στη συνέχεια αφού ανοίξουμε τα εργαλεία και ξεκινήσει το ψάρεμα ρίχνουμε από λίγο στο νερό.
Το μπικατίνι είναι ένα δόλωμα που κάνει θραύση στις μουρμούρες. Το μαλάγρωμα θα γίνει με μαλάγρα που περιέχει μπικατίνι και στη συνέχεια ρίψεις με σκέτο μπικατίνι.
Σε περίπτωση που δεν έχουμε μπικατίνι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κλασικά μουρμουροδολώματα όπως τα διάφορα λεπτά σκουλήκια, το καραβιδάκι, το ψαροδόλι, το ζυμάρι, τη σωλήνα, το μύδι κ.α. Πολύ καλό τους χειμερινούς κι ανοιξιάτικους μήνες είναι το ασπροδόλι με κυρίαρχο το καλαμάρι. Εδώ θα χρειαστούν μεγάλα μακρόστενα κομμάτια που καλό είναι να είναι πριν ξεπετσιασμένα και κοπανισμένα.
Η διάρκεια της μέρας θα μας δώσει τους κρύους μήνες μεγάλα ψάρια ενώ τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου θα πρέπει να ψαρέψουμε αποκλειστικά νύκτα. Τα μικρόψαρα την ημέρα δεν αφήνουν το δόλωμα να κατέβει ενώ τα μεγάλα ψάρια είναι μακριά από το ντόκο. Θα πρέπει να σκοτεινιάσει και να ηρεμίσουν τα πάντα για να πλησιάσουν. Το ψάρεμα της μουρμούρας τότε ξεκινά ουσιαστικά μετά τις δώδεκα και διαρκεί μέχρι να ξημερώσει.
Ο εξοπλισμός μας εδώ είναι λεπτός με καλάμι που έχει μικρό action. Καλάμια μέχρι 10 γραμμαρίων action είναι αυτά που θα μας εξυπηρετήσουν, όχι μόνο στο να έχουμε ένα αποδοτικό ψάρεμα αλλά σε ένα διασκεδαστικό κι απολαυστικό. Διαφορετικά είναι να φέρνεις ένα καλό ψάρι με ένα καλάμι κούτσουρο και διαφορετικά με ένα τέτοιο καλάμι. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ την απόχη που θα αποτελέσει ένα απαραίτητο εξάρτημα του εξοπλισμού μας.
Σε αμμούδα
Ψάρεμα όχι ιδιαίτερα γνωστό σε πολλούς αλλά με σπουδαίες επιτυχίες σε όσους το γνωρίζουν και το εφαρμόζουν. Αυτό που χρειάζεται να ξέρουμε είναι μια αμμουδιά, όχι με μεγάλο βάθος, που κρατά ψαράκια. Εδώ η αρματωσιά μας είναι παρόμοια με αυτή του λιμανιού με μόνη αλλαγή αυτή στο φελλό και στο βάρος. Επειδή θα πρέπει να ρίξουμε πιο μακριά την αρματωσιά μας θα πρέπει αυτή να έχει κάποιο βάρος. Το βάρος αυτό το τοποθετούμε στο φελλό κι έτσι μην παραξενευτείτε αν δείτε κάποιους να ψαρεύουν με φελλούς της τάξης του 10+1, 15+1 ή ακόμη μεγαλύτερου βάρους όπως 20+2. Το καλάμι μας θα πρέπει να είναι με ανάλογο action για να μπορεί να πετά την αρματωσιά μας ικανοποιητικά.
Επειδή εδώ το δόλωμα είναι παρόμοιο με αυτό που έχει η περιοχή, σκουλήκια , γυαλιστερές, σωλήνες, σαμάρια, σκουλήκια κ.α. προτιμούνται αν υπάρχουν τριγύρω.
Το αγκίστρι μας είναι ανάλογο. Ένα αγκίστρι μεγέθους 8-10 με λεπτό στέλεχος είναι μάλλον το ιδανικό.
Η βυθομέτρηση δεν μπορεί να είναι με ακρίβεια αλλά στο περίπου. Βυθομετρούμε μακρύτερα στα δυο δάκτυλα από το βυθό και στη συνέχεια ψαρεύουμε σχεδόν σέρνοντας την κοντινή περιοχή.
Το ψάρεμα είναι ημερήσιο με καλοσύνη ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορούμε να ψαρέψουμε και βράδυ χρησιμοποιώντας φελλό με χημικό φωτάκι ή μπαταρία.
Τι να προσέξουμε
Τα μικρά παραλιάκια με άμμο σε βραχώδη υπόλοιπο βυθό είναι τα σημεία που θα μας δώσουν πολλά και μεγάλα ψάρια με τη συγκεκριμένη τεχνική. Αν υπάρχουν και κάποια σκόρπια βραχάκια μην σας ανησυχεί. Αυτό ίσως συγκεντρώνει και τις πολύ μεγάλες μουρμούρες.
Το μαλάγρωμα σε μια τέτοια περιοχή μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση σφεντόνας. Αν όμως εκεί που ψαρεύουμε δεν φθάνει η μαλάγρα αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Εμείς μαλαγρώνουμε πιο γιαλό και περιμένουμε τα αποτελέσματα.
Όπως είπαμε πιο πάνω το ψάρεμα δεν γίνεται μόνο στο σημείο εκείνο που ρίχνουμε την αρματωσιά μας αλλά και σε όλο το ενδιάμεσο μέχρι εκεί που σκάει το κύμα. Ρίχνουμε στην αρχή μακριά κι αφού δεν δούμε τσίμπο αρχίζουμε σιγά σιγά να τυλίγουμε. Οι μουρμούρες έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στα δολώματα που μετακινούνται. Με το που δουν το δόλωμα μας να προχωρεί τρέχουν να το βουτήξουν. Θα δείτε αξιόλογα τσιμπήματα ακόμη κι εκεί που σκάει το κύμα.
ΑΠΙΚΟ
Για τους φίλους του απίκο η μουρμούρα είναι ένα ψάρι που θα το συναντήσουν αρκετές φορές στα ψαρέματα του λιμανιού. Τυχαίνει φορές που τα ψάρια πέφτουν κοπαδιαστά και η ψαριά μας γίνεται αποκλειστικά με μουρμούρες. Αν ξέρουμε ότι η περιοχή κρατά τέτοια ψάρια από την αρχή έχουμε εργαλεία για αυτά. Αν διαπιστώσουμε την ύπαρξη ψαριών κατά τη διάρκεια του ψαρέματος τότε θα πρέπει να τροποποιήσουμε επί τόπου τα εργαλεία μας.
Στο λιμάνι το ψάρεμα μας γίνεται συνήθως με σαλαγκιά και ζυμάρι αφού απευθυνόμαστε σε κεφάλους. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Το μόνο που θα κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε μικρότερη σαλαγκιά και σκληρότερο δόλωμα. Μια σαλαγκιά δωδεκάρα είναι ένα ικανοποιητικό νούμερο ενώ και η δεκάρα κάνει όταν τα ψάρια είναι μεγάλα.
Το μαλάγρωμα είναι αυτό που θα μας φέρει κοντά τα ψάρια ενώ ένα δοχείο με συνεχόμενη ροή μαλάγρας στο βυθό θα ήταν η καλύτερη πρόταση.
Νωρίς το πρωί και το σούρουπο είναι οι καλύτερες ώρες ενώ τους κρύους μήνες θα τις αναζητήσουμε και το μεσημέρι. Το καλοκαίρι με τα διάφορα μικρόψαρα τις αναζητούμε σχεδόν αποκλειστικά τη νύκτα ενώ πολύ μεγάλα ψάρια θα πάρουμε όταν έχει αεράκι στεριανό.
Τι να προσέξουμε
Το παστό μέσα στο ζυμάρι είναι κάτι που αρέσει ιδιαίτερα στις μουρμούρες. Αν θέλουμε να ασχοληθούμε μαζί τους ας φροντίσουμε το δόλωμά μας να περιέχει παστό. Εναλλακτική περίπτωση η φρέσκια σαρδέλα και σε τελευταία λύση η κονσέρβα.
Οι γωνίες στο λιμάνι είναι σημεία ιδιαίτερης προτίμησης και καλό είναι να καθόμαστε εκεί. Άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι κάτω από τα καΐκια και σε μικρές πλωτές εξέδρες.
Τσιμπηματάκια μικρά αλλά συνεχόμενα που μοιάζουν με το κέφαλο μπορεί να είναι μουρμούρα που έχει αρπάξει το δόλωμα. Κάρφωμα τότε και το ψάρι θα είναι σχεδόν βέβαιο.
Για τους φίλους του αγκιστριού θα τους προτείναμε το ελαφρύ απίκο με λεπτά εργαλεία, μικρούς φελλούς, ελάχιστο βάρος και μονάγκιστρο δολωμένο με φυσικό δόλωμα. Το φιλέτο σαρδέλας είναι ένα προτεινόμενο δόλωμα που ψαρεύει θαυμάσια όταν συνδυαστεί με μαλάγρα σαρδέλας. Ο γαύρος είναι μια εναλλακτική πρόταση ενώ καλή δουλειά κάνουν και τα λεπτά σκουλήκια όπως ακροβάτης, μουρμουροσκούληκο, μαύρο, τριχιά.
ΜΠΟΛΟΝΕΖ
Το μπολονέζ για μουρμούρες είναι ένα ψάρεμα καθαρά λιμανίσιο που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του εγγλέζικου και του απίκο μαζί. Οι πολύ λεπτές αρματωσιές σε συνδυασμό με το μεγάλο μήκος του καλαμιού και την ύπαρξη μηχανισμού μας προσφέρει ένα πάνω από όλα διασκεδαστικό ψάρεμα και στη συνέχεια αποδοτικό.
Η αρματωσιά μας είναι παρόμοια με αυτή του εγγλέζικου στο λιμάνι με τη μόνη διαφορά όταν το βάθος είναι μικρότερο από το μήκος του καλαμιού χρησιμοποιούμε φελλό σταθερό και όχι συρόμενο. Ο φελλός μας είναι αρκετά μακρόστενος ώστε οι τσιμπιές να είναι ορατές με καλοσύνη και γίνεται στρογγυλός όταν έχει φουσκοθαλασσιά. Στη φουσκοθαλασσιά που το εγγλέζικο αρχίζει να έχει προβλήματα το μπολονέζ έρχεται να πάρει τη θέση του.
ΜΟΝΑΓΚΙΣΤΡΑ ΚΑΙ ΖΟΚΑΚΙΑ
Ψαρέματα για παραδοσιακούς ψαράδες που πάντα αποδίδουν. Το δολωμένο αγκίστρι που κατεβαίνει αργά στο βυθό δεν γίνεται να μην προσελκύσει τις μουρμούρες. Ιδανικός τρόπος ψαρέματος για λιμάνια.
Τα εργαλεία μας απλά. Σε μια πετονιά λεπτή, 0,20 έως 0,25 χιλιοστά, δένουμε ένα αγκίστρι νούμερο 6-8 ή ένα ελαφρύ ζοκάκι. Δολώνουμε το αγκίστρι ή το ζοκάκι μας με κάποιο δόλωμα αρεστό στα ψάρια και το πετάμε στο νερό, όσο μπορούμε πιο μακριά. Στη συνέχεια αφήνουμε μπόσικα στη πετονιά για να πατώσει το δόλωμα και περιμένουμε για τον τσίμπο. Πολλές φορές ο τσίμπος έρχεται προτού να πατώσει το δόλωμα. Τα ψάρια το μυρίστηκαν από μακριά και αρχίζει το πανηγύρι.