Cover

Εγγλεζικο-Μπολονεζ

Μπολονέζ – Ψάρεμα Απίκο με Μηχανισμό και Πότε το Επιλέγουμε

Αυτήν τη φορά θα δούμε ένα κεφάλαιο που λέγεται ψάρεμα μπολονέζ. Μια τεχνική που αρκετοί  φίλοι την μπερδεύουν με άλλες τεχνικές αλλά και δεν την γνωρίζουν καλά για να μπορέσουν να την επιλέξουν και να την χρησιμοποιήσουν όταν το απαιτούν οι συνθήκες και οι περιστάσεις.

Διαφορές Μπολονέζ με Εγγλέζικο

Πολλοί είναι οι φίλοι που δεν έχουν ξεκαθαρίσει καλά τις διαφορές του ψαρέματος με καλάμι μπολονέζ κι εγγλέζικο και τα θεωρούν τα δυο αυτά είδη ένα. Η χρησιμοποίηση και στις δυο τεχνικές, στην πλειοψηφία τους, λεπτά εργαλεία είναι που τους μπερδεύει ακόμη περισσότερο. Δεν έχουν μπει και δεν έχουν ψαρέψει την κάθε τεχνική ξεχωριστά να καταλάβουν τις διαφορές ή δεν τις έχουν ψαρέψει «σωστά» για να εκμεταλλευτούν στο ακέραιο όλα τα πλεονεκτήματά τους. 

Τόσο στο εγγλέζικο όσο και στο μπολονέζ χρησιμοποιούμε μηχανισμούς γεμισμένους με πετονιά που προσαρμόζονται στη βάση των καλαμιών. Οι μηχανισμοί είναι σχετικά μικροί σε μέγεθος και οι πετονιές που είναι αυτοί γεμισμένοι, της τάξης των 0.15-0.25 χιλιοστά διαμέτρου.  Οι πιο εμφανείς θα λέγαμε ομοιότητες. Πάμε να δούμε τώρα και τις σημαντικότερες διαφορές.

Η πρώτη και βασική διαφορά είναι ότι το μπολονέζ είναι ένα καλάμι απίκο που του έχουμε προσαρμόσει δακτυλίδια και βάση μηχανισμού για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε μαζί με το μηχανισμό. Για αυτό και θα συναντήσουμε στις εταιρίες και κατά επέκταση στα καταστήματα το ίδιο μοντέλο και με δακτυλίδια για ψάρεμα μπολονέζ και χωρίς για ψάρεμα απίκο. Το μήκος ενός καλαμιού μπολονέζ κυμαίνεται τις περισσότερες φορές στα 5-8 μέτρα με πολλά δακτυλίδια που αυξάνονται όσο προχωρούμε από τη βάση προς την κορυφή. Αντίθετα το καλάμι του εγγλέζικου έχει συνήθως  μήκος 3.90-4.20 και μερικές φορές μπορεί να είναι και 4.50 μέτρα.

Το μπολονέζ καλάμι είναι σχεδόν πάντα τηλεσκοπικού τύπου ενώ το εγγλέζικο μπορεί να είναι και τηλεσκοπικό αλλά και τρίσπαστο, δηλαδή να αποτελείται από τρία διαφορετικά στελέχη που συνδέονται σφηνωτά.

Πάμε τώρα να δούμε και τη βασική διαφορά στον τρόπο ψαρέματος. Με το μπολονέζ ψαρεύουμε με την αρματωσιά μας ακριβώς κάτω από τη μύτη του καλαμιού ή εκεί κοντά ενώ με το εγγλέζικο σε κάποια μεγάλη απόσταση από εμάς. Θα λέγαμε με απλά λόγια ότι το μπολονέζ το χρησιμοποιούμε για να ψαρέψουμε ένα είδος απίκο εκεί που δεν μπορούμε με το απίκο ενώ το εγγλέζικο το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να ψαρέψουμε σε μια απόσταση από την ακτή και να χρησιμοποιήσουμε φελλό. Δηλαδή με το εγγλέζικο πραγματοποιούμε βολές σε απόσταση ενώ με το μπολονέζ  όχι.

Ψάρεμα με μπολονέζ

Αφού ξεκαθαρίσαμε τις διαφορές εγγλέζικου και μπολονέζ πάμε τώρα να δούμε πότε μας εξυπηρετεί και είναι πιο πρακτικό και βολικό το ψάρεμα με καλάμι μπολονέζ και πότε με απίκο (αντένα). Σίγουρα το ψάρεμα με απίκο χωρίς μηχανισμό είναι πιο απλοϊκό κι εύκολο αφού δεν έχουμε το επιπλέον εξάρτημα του μηχανισμού με ότι αυτό επιβάλει ως συμπλήρωμα (δακτυλίδια στο καλάμι, τύλιγμα πετονιάς, αρμάτωμα κ.α.). Το καλάμι μας λιτό και λιγότερο ευπαθές αφού δεν φέρει δακτυλίδια, ανοίγει κι αρματώνεται ευκολότερα με ελάχιστα παρελκόμενα, κλείνει και μαζεύεται για επιστροφή πολύ πιο γρήγορα. Επίσης στο ψάρεμα αν καταφέρουμε και μαζέψουμε τα ψάρια στην ψαρεύτρα μας θα βγάλουμε και περισσότερα ψάρια και σε πιο μικρό χρονικό διάστημα, αφού δεν έχουμε το τύλιγμα της πετονιάς στο μηχανισμό αλλά βγάζουμε με τη μία το ψάρι έξω όταν τσιμπήσει.

Και γιατί να χρησιμοποιήσουμε τότε καλάμι μπολονέζ και όχι ένα απλό καλάμι απίκο που πέρα από τα παραπάνω είναι και πολύ φτηνότερο στην αγορά του θα ρωτήσει με το δίκιο του ο κάθε νέος ψαράς. Για τον απλούστερο λόγο ότι υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου το απλό καλάμι δεν μας εξυπηρετεί. Ποιες είναι αυτές; Θα λέγαμε δύο. Όταν το βάθος που ψαρεύουμε είναι πολύ μεγάλο και όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ λεπτά εργαλεία.

Ψάρεμα σε μεγάλο βάθος

Όταν το μήκος του καλαμιού μας είναι μικρότερο από το βάθος ψαρέματος τότε αναγκαστικά θα χρειαστεί ο μηχανισμός με την πετονιά για να μπορέσουμε να κατεβάσουμε την αρματωσιά μας στο βυθό. Γιατί όπως γνωρίζουμε το μήκος που αρματώνουμε ένα απλό καλάμι αντένας είναι λίγο μικρότερο από το μήκος του καλαμιού. Δηλαδή αν το βάθος που θέλουμε να ψαρέψουμε είναι 7 μέτρα και το καλάμι μας 6 τότε η χρήση μηχανισμού είναι απαραίτητη γιατί η αρματωσιά μας στο 6μετρο καλάμι το πολύ να φτάνει τα 6 μέτρα και με τίποτα δεν θα πατώνει το αγκίστρι μας στο βυθό. Βέβαια όταν αναζητούμε αφρόψαρα αυτό δεν είναι κάτι που μας απασχολεί.

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα στο ψάρεμα με απίκο το ιδανικό μήκος του καλαμιού μας είναι 1-2 μέτρα μεγαλύτερο από το βάθος που ψαρεύουμε. Κι αν το βάθος είναι μικρότερο μπορούμε ή να κοντύνουμε το καλάμι μας ή να ψαρέψουμε με τη βοήθεια φελλού. Όταν όμως το βάθος είναι μεγαλύτερο τότε δημιουργείται το πρόβλημα που εκεί έρχεται να το καλύψει το καλάμι μπολονέζ.

Ψάρεμα με πολύ λεπτά εργαλεία

Πολλές φορές θα χρειαστεί να ψαρέψουμε με πολύ λεπτά εργαλεία. Πετονιές που μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα 0.10 χιλιοστά σε διάμετρο προκειμένου να ξεγελάσουμε τα πονηρά και καχύποπτα ψάρια. Αυτό συνήθως γίνεται όταν τα νερά είναι πολύ καθαρά και κυρίως μέσα σε λιμάνια. Τέτοιες ψιλές πετονιές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε απλό καλάμι απίκο γιατί και με το κάρφωμα μόνο θα σπάνε. Ακόμη κι αν καταφέρουμε και συγκρατήσουμε το ψάρι χωρίς να σπάσει το παράμαλλο δεν έχουμε τα περιθώρια να το «δουλέψουμε» λίγο για να το κουράσουμε. Εκεί ακριβώς έρχεται να δώσει λύση το καλάμι μπολονέζ. Με τα αρκετά μέτρα πετονιάς που υπάρχουν στο μηχανισμό μπορούμε να κουράσουμε άνετα το οποιοδήποτε μεγάλο ψάρι ενώ στο κάρφωμα δεν σπάει το παράμαλλο γιατί πέρα από την ευλυγισία του καλαμιού έχουμε και τα φρένα του μηχανισμού που θα αποσβέσουν την οποιαδήποτε βίαιη εκκένωσης δύναμης.

Βασικά σημεία προσοχής

  • Στη σύντομη αυτή εισαγωγή μας στην μπολονέζ τεχνική να επισημάνουμε κάποια βασικά σημεία που πρέπει πάντα να τα έχουμε στο νου σε όλες μας τις εξορμήσεις.
  • Το καλάμι μπολονέζ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και να το ψαρέψουμε όπως ακριβώς ένα απλό καλάμι απίκο με τη μόνη διαφορά ότι η μάνα της αρματωσιάς θα φεύγει από το μηχανισμό και δεν θα είναι συνδεδεμένη στην κορυφή του καλαμιού. Έτσι δεν χρησιμοποιούμε καθόλου το μηχανισμό, αρματώνουμε κανονικά όπως γνωρίζουμε το καλάμι μας, χρησιμοποιούμε τα ίδια δολώματα που χρησιμοποιούσαμε, τραβάμε στις τσιμπιές την ίδια ακριβώς στιγμή που θα τραβούσαμε και οι ενέργειές μας είναι όλες ίδιες. Απλώς εδώ έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας κάποια επιπλέον μέτρα πετονιάς όταν τα χρειαστούμε στο κεφάλι ενός ιδιαίτερα μεγάλου ψαριού.
  • Οι αρματωσιές που χρησιμοποιούμε είναι δυο ειδών. Σταθερές όταν το βάθος ψαρέματος είναι μικρότερο από το μήκος του καλαμιού και συρόμενες όταν το βάθος ψαρέματος είναι μεγαλύτερο από το μήκος του καλαμιού μας.
  • Με την τεχνική του μπολονέζ μπορούμε να ψαρέψουμε τόσο μέσα σε λιμάνια όσο και στην ακτογραμμή. Δολώματα και μαλάγρωμα είναι ακριβώς τα ίδια όπως και στο ψάρεμα του απίκο με το επιπλέον πλεονέκτημα της χρήσης μπιγκατίνι που είναι πιο εύκολο εδώ επειδή το αρμάτωμα είναι πολύ πιο διακριτικό.
  • Η χρήση της απόχης και ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούμε λεπτά εργαλεία είναι απαραίτητη και δεν πρέπει να λείπει ποτέ από κοντά μας. Το κάθε ψάρι που είναι αξιόλογο θα αποχιάζεται με προσοχή και η απόχη θα βρίσκεται δίπλα μας και σε σημείο τέτοιο που να μπορούμε να την πιάσουμε με το ένα χέρι και να τη μετακινήσουμε όπου χρειαστεί. 

Καλές εξορμήσεις!