Καθετη-Τσαπαρι
Νυκτερινή Καθετή
Ένας τρόπος ψαρέματος που ενδείκνυται για τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού αλλά και το πρώτο διάστημα του φθινοπώρου είναι η νυκτερινή καθετή. Αυτό είναι και λογικό αφού τόσο η ζέστη τις πρωινές ώρες που κάνει το ψάρεμα απαγορευτικό, όσο και η άνετη παραμονή το βράδυ στο σκάφος μας οδηγεί μονόδρομα προς τα εκεί.
Εξοπλισμός
Η καθετή το βράδυ είναι ένα εύκολο, διασκεδαστικό κι αποδοτικό ψάρεμα που δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό. Ένα καρούλι με λεπτή πετονιά, ένα συρόμενο μολύβι κι ένα αγκίστρι δεμένο στην άκρη και είμαστε έτοιμοι για ψάρεμα.
Αν θέλουμε κάτι πιο εξειδικευμένο τότε θα πάμε σε ένα ελαφρύ καλαμάκι με μικρό σχετικά μηχανισμό. Αν το βάθος ψαρέματος είναι μικρό ως συνήθως τότε θα τοποθετήσουμε στη μπομπίνα εικοσιπεντάρα πετονιά. Αν το βάθος είναι λίγο μεγαλύτερο λεπτό νήμα.
Δόλωμα
Ένα εκλεκτό δόλωμα όπως είναι το φαραώ ή το μονοδόλι σίγουρα θα μας δώσει μεγάλα κι εκλεκτά ψάρια. Πολύ καλά δολώματα είναι ο ακροβάτης στα ρηχά, το σαμάρι, το κοπανισμένο καλαμάρι, το ψαροδόλι και η παντός καιρού και τρόπου ψαρέματος γαρίδα.
Τρόποι ψαρέματος
Στα ρηχά
Όταν λέμε ρηχά εννοούμε για ψαρέματα μέχρι το πολύ τριάντα μέτρα. Το σκάφος μας ακινητοποιείται με τη βοήθεια άγκυρας με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε σταματημένοι είτε πάνω από μια ξέρα, μια συστάδα πλακών, ένα βυθό άγριο με μονόπετρα και κατρακοίλια. Το φουντάρισμα γίνεται λίγο προτού νυχτώσει ώστε την καλή ώρα που τα ψάρια συγκεντρώνονται σε μια περιοχή να μας βρει έτοιμους και να ψαρεύουμε.
Μονάγκιστρα εδώ έχουν το κύριο λόγο και στη συνέχεια διπλάρια με λεπτά παράμαλλα. Τα ψάρια που αναζητάμε είναι σαργοί, κακαρέλοι, μελανούρια, σκαθάρια, σηκιούς.
Αυτό που θα προσέξουμε εδώ είναι τα κτυπήματα στο σκάφος και το να μην βγάζουμε χέρια πόδια εκτός σκάφους και τρομάξουμε τα ψάρια από κάτω μας. Αν δεν υπάρχει ρέμα τότε μπορούμε να μαλαγρώσουμε την περιοχή για καλύτερα αποτελέσματα.
Σε μεσαία βάθη
Τριάντα έως εξήντα μέτρα θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ως μεσαίο βάθος για νυκτερινή καθετή. Κι εδώ το ψάρεμα μας είναι φουνταριστό και οι βυθοί που επιλέγουμε είναι οι ξέρες, κάποιο σήκωμα του βυθού, ένα ναυάγιο. Το μαλάγρωμα δύσκολο να γίνει εκτός κι αν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι με μαλάγρα μέσα σε δυκτάκι ή ειδικό δοχείο μαλαγρώματος.
Το ψάρεμα στο χέρι δύσκολο εκτός κι αν πάμε για το καλό ψάρι και χρησιμοποιούμε μονάγκιστρο ή μικρό ζοκάκι. Σε διαφορετική περίπτωση το καλάμι είναι αυτό που θα μας βοηθήσει ώστε να κάνει το ψάρεμα εύκολο και διασκεδαστικό.
Σκαθάρια, λυθρίνια, σαργοί, κακαρέλοι, μελανούρια, μουσμούλια τα ψάρια που αναζητούμε. Το φεγγάρι σε αυτά τα ψαρέματα είναι σύμμαχος με καλύτερο διάστημα την πανσέληνο από τρεις μέρες πριν έως και τρεις μέρες μετά.
Στα βαθιά
Εδώ το ψάρεμα είναι από τα εξήντα έως και τα εκατό μέτρα. Για να φουντάρουμε θα πρέπει να ξέρουμε συγκεκριμένο σημείο όπως ναυάγιο, σήκωμα, ξέρα και θα είμαστε πολλοί προσεκτικοί με τα ρέματα ώστε να ακινητοποιηθούμε πάνω από το σωστό σημείο κι όχι αλλού. Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένο σημείο τότε το ψάρεμα γίνεται αρόδου και ο βυθός μπορεί να είναι μια τραγανίτσα.
Καλάμι με μεγάλο μηχανισμό και νήμα στο μηχανισμό για να μπορέσουμε να καταλαβαίνουμε τα τσιμπήματα αλλά και να ψαρέψουμε εύκολα και διασκεδαστικά. Τα ψάρια εδώ είναι τα λυθρίνια και τα μουσμούλια ενώ οι εκπλήξεις καραδοκούν ανά πάσα στιγμή.
Με ρέμα
Δεν είναι λίγες οι φορές που θα συναντήσουμε στο ψάρεμά μας έντονα το φαινόμενο του ρέματος. Τότε δεν πρέπει να απογοητευτούμε αλλά να το εκμεταλλευτούμε. Πρέπει να ξέρουμε ότι τα ψάρια αρέσκονται να βρίσκονται στο ρέμα, άρα θα πρέπει να τα αναζητήσουμε εκεί. Τα μεγάλα σκαθάρια αν υπάρχουν στην περιοχή θα κάνουν την εμφάνισή τους και η καλή προετοιμασία είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά.
Αρματωσιές με πολύ μακριά παράμαλλα και βαρύ βαρίδι που θα συγκρατεί την αρματωσιά σε σταθερό σημείο κυματίζοντας στο ρέμα τα παράμαλλά μας είναι αυτό που δουλεύει. Βέβαια δεν θα ξεχάσουμε να φουντάρουμε στα σίγουρα και σταθερά.
Ψάρια της νυκτερινής καθετής
Σκαθάρι
Το ψάρι εκείνο για το οποίο ξεκινούν πολλοί από εμάς το νυκτερινό ψάρεμα. Δύσκολα τα μεγάλα ψάρια θα τσιμπήσουν τη μέρα κι αν το κάνουν είναι μεμονωμένα. Το βράδυ όμως μαζεύονται πάνω από συγκεκριμένα σημεία και ο ψαράς που θα είναι αρματωμένος με δυνατές κι ενισχυμένες αρματωσιές, με μεγάλα αγκίστρια και δόλωμα πλούσιο θα κάνει ζημιά.
Φεγγάρι, ρέμα και σηκώματα βυθού τα μυστικά μας.
Σαργός
Ρηχαδιά με άγριο βυθό τα σημεία όπου θα τον αναζητήσουμε. Το σκοτάδι μάλλον είναι ο σύμμαχός μας και θα χρειαστούμε λεπτές αρματωσιές με εκλεκτό δόλωμα. Αν έχει και λίγο αεράκι είναι στα υπέρ μας.
Μονάγκιστρα, απόλυτη ησυχία και φαραώ τα μυστικά μας.
Κακαρέλος
Ψάρι αρκετά συχνό στις νυκτερινές μας εξορμήσεις. Αρπάζει όλα τα δολώματα και δεν έχει ιδιαίτερα δυσκολία το ψάρεμα του. Συχνάζει τόσο σε βραχώδεις βυθούς όσο και σε βυθό με πράσινο μαρουλάκι. Σπάνια θα πιάσουμε μόνο ένα αφού πάνε κοπαδάκια των πολλών ατόμων.
Λεπτά εργαλεία, εκλεκτό δόλωμα τα μυστικά μας
Μελανούρι
Μέρη ρηχά, ξενέρια, ξέρες εκεί που θα επιλέξουμε για ψάρεμα. Μαλάγρα καλό να υπάρχει για να δελεάσουμε το πρώτο του κοπαδιού να τσιμπήσει. Η συνέχεια θα είναι εύκολη στη συνέχεια.
Λεπτά εργαλεία, μονάγκιστρα κι εκλεκτό και σε μεγάλη ποσότητα δόλωμα τα μυστικά μας.
Σηκιος
Η μονάγκιστρη αρματωσιά με το συρόμενο μολύβι έχει το πρώτο λόγο εδώ. Η ύπαρξη πλακών ή βράχου στην περιοχή ψαρέματος η απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξή του. Γρήγορο τράβηγμα γιατί έχει την ικανότητα να βραχώνει.
Φαραώ και ησυχία τα μυστικά μας.
Σαλούβαρδος
Δεν είναι λίγες οι φορές που θα μας επισκεφτεί όταν ψαρεύουμε πάνω από τόπο. Η ύπαρξη σαλούβαρδου υποδηλώνει καλό βυθό με ύπαρξη κι άλλων μεγάλων κατοίκων που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε.
Ψαροδόλι, μεγάλο δόλωμα τα μυστικά μας.
Σκορπίνα
Όσο το βάθος μεγαλώνει αυξάνονται και οι πιθανότητες συνάντησής της αρκεί ο βυθός να είναι βραχώδης.
Προσοχή στο βράχωμα μετά την τσιμπιά. Μεγάλο αγκίστρι, μεγάλο δόλωμα τα μυστικά μας.
Λυθρίνι
Σε βυθούς με τραγανίτσα έχει τον πρώτο λόγο. Αν τα εργαλεία μας είναι λεπτά και το δόλωμα ευπαρουσίαστο στο αγκίστρι μας γρήγορα θα μας τσιμπήσει. Οι περιοχές που κρατάνε μεγάλα λυθρίνια συγκεκριμένες και καλό είναι να τις μάθουμε στην περιοχή μας.
Ψάρεμα αρόδου και χαλαρή αρματωσιά τα μυστικά μας.
Μουσμούλι
Κάνουν γνωστή την παρουσία τους από αρκετά νωρίς όταν νυχτώσει και είναι συνήθως κοπάδια. Το γεμάτο φεγγάρι είναι στα υπέρ μας.
Ανεβοκατέβασμα της αρματωσιάς για να τα προσελκύσουμε και αρκετά αγκίστρια στην αρματωσιά τα μυστικά μας για ένα αποδοτικό ψάρεμα.
Γόπα
Έρχονται κοπαδιαστές κι όταν αποφασίσουν να τσιμπήσουν δεν προλαβαίνουμε. Οι λεπτές αρματωσιές με τα λεπτά αγκίστρια είναι αυτές που θα δουλέψουν. Γαρίδα και ακροβάτης τα δολώματα που αποδίδουν. Τις ψαρεύουμε λίγο πιο πάνω από το βυθό. Προσοχή γιατί τα δόντια τους κόβουν εύκολα τα παράμαλλα μας.
Τα πολύ μικρά αλλά μακρυκότσανα αγκίστρια, τα μικρά παράμαλλα και το ελάχιστο μολύβι τα μυστικά μας.
Φαγκρόπουλο
Θα μας κάνει την επίσκεψή του όταν κοντά υπάρχει αμμούδα. Υπάρχουν σημεία που κρατούν φαγκρόπουλα κατά καιρούς που αν τα γνωρίζουμε ξεκινούμε το ψάρεμα μας με μεγαλύτερη σιγουριά.
Το μεγάλο δόλωμα είναι το μυστικό μας.
Σπάρος
Θα τον συναντήσουμε μέσα σε φυκιάδες. Αν μας αρέσει το ψάρεμα του τότε θα πάμε νύκτα με φεγγάρι και θα φουντάρουμε ρηχά σε φυκιάδα σε ρηχά σημεία. Αν δεν έχει αεράκι θα προτιμήσουμε το αρόδου ψάρεμα ενώ με το αεράκι το φουνταριστό.
Λεπτές αρματωσιές, μονάγκιστρα και ψιλά ζοκάκια τα μυστικά της επιτυχίας μας.