αλλα ψαρεματα
Παραδοσιακά Ψαρέματα: Ψάρεμα με Κιούρτους
Ένα αρκετά ιδιόμορφο ψάρεμα, όπου ο ψαράς δεν έρχεται σε άμεση επαφή-τσίμπημα με το ψάρι όπως στις υπόλοιπες τεχνικές αλλά προσπαθεί να το οδηγήσει μέσα σε μια καλοστημένη παγίδα. Από εκεί και η ονομασία «παγίδες» που έχουν οι κιούρτοι σε κάποιες περιοχές.
Περιγραφή
Πρόκειται συνήθως για ένα δίκτινο ή σιδερένιο κλουβί, συνήθως κυκλικού σχήματος, με ένα μικρό στρογγυλό άνοιγμα με διάμετρο γύρω στα 15 εκατοστά στο πάνω του μέρος. Το άνοιγμα αυτό είναι για να μπαίνουν μέσα τα ψάρια. Ο ψαράς τοποθετεί διάφορα δολώματα στο εσωτερικό του κιούρτου για να προσελκύσει τα ψάρια και να επιχειρήσουν να μπουν μέσα.
Πως λειτουργεί
Το ψάρι εύκολα κατεβαίνει σχεδόν κάθετα προς τα κάτω (βυθό) αλλά δύσκολα κατακόρυφα προς τα πάνω (επιφάνεια). Αυτό το χαρακτηριστικό που έχουν τα ψάρια εκμεταλλεύεται ο ψαράς προκειμένου να τα πιάσει με τον κιούρτο.
Η είσοδος στο πάνω του μέρος δεν εμποδίζει τα ψάρια να μπουν μέσα στο κιούρτο και να γευτούν τις λιχουδιές που τους έχει τοποθετήσει ο ψαράς. Όμως το να ξαναβγούν από το ίδιο σημείο τους είναι δύσκολο γιατί αυτό το σημείο είναι κατακόρυφα προς τα πάνω και δεν το καταφέρνουν. Έτσι το μόνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να διαφύγουν από τριγύρω, πράγμα αδύνατο γιατί τα μάτια του δικτυού είναι μικρότερα από το μέγεθος των ψαριών. Το αποτέλεσμα να παραμένουν μέσα μέχρι να έλθει ο ψαράς να σηκώσει από το βυθό τον κιούρτο.
Δόλωμα
Για να προσελκύσουμε τα ψάρια στη παγίδα μας πρέπει να τοποθετήσουμε στο εσωτερικό του κιούρτου κάποιο δόλωμα. Αυτό μπορεί να είναι ψάρια όπως σαρδέλα, σαυρίδι, γάβρο, ψωμί, τυριά καθώς και άλλα υλικά που πιστεύουμε ότι θα αρέσουν στα ψάρια. Αυτά μπορούν να μπουν αυτούσια όπως είναι στον πάτο του κιούρτου ή να σφηνωθούν στο εσωτερικό ή να λιωθούν και να μπουν σε ένα διάφανο τούλι επίσης στο πάτο του κιούρτου. Μια άσπρη πέτρα με αρκετές τρύπες όπου μπορούν εκεί να καλυφτούν οι τρύπες αυτές με τρίμα τυριού είναι ένα τέχνασμα που χρησιμοποιούν αρκετοί. Πολύ καλή επιλογή είναι τα αρικέλια για όσους τα γνωρίζουν, ένα είδος σφουγγαριού με έντονη μυρωδιά και αρκετούς μικροοργανισμούς στο εσωτερικό τους, ιδιαίτερα αρεστό στις ούγαινες, σαργούς και κακαρέλους.
Ψάρια
Αν και όλα τα ψάρια μπορούν να πιαστούν μέσα στον κιούρτο, αυτά που εμείς αναζητούμε είναι οι κέφαλοι σε ρηχά νερά ή σε λιμάνια, οι σπάροι, οι σαργοί και οι κακαρέλοι, οι σάλπες, οι ούγαινες, οι γόπες, οι τσιπούρες, τα σκαθάρια. Μην παραξενευτείτε αν μέσα σε αυτά δείτε κάποιο χταπόδι ή κάποια σουπιά.
Τόποι
Τους κιούρτους μπορούμε να τους καλάρουμε από την ακτή ρίχνοντάς τους με ένα σκοινάκι δεμένους σε βαθιά σχετικά νερά όπως για παράδειγμα από τον ντόκο ενός λιμανιού. Μπορούμε κολυμπητά να τους ρίξουμε σε ένα σημείο που πιστεύουμε ότι κρατά ψάρια και στη συνέχεια μετά από κάποιο διάστημα να πάμε και να τους μαζέψουμε. Από σκάφος σε σημείο που κρατά ψάρια με τη βοήθεια καλαδουριού και να τους σηκώσουμε την άλλη μέρα ή μετά από κάποιες ώρες.
Βυθός με εναλλαγή πέτρας και φυκιάδας, βραχώδεις περιοχές με όχι όμως μεγάλο βάθος και απότομες διακυμάνσεις, άνοιγμα μέσα σε φυκιάδες τα πιο καλά σημεία για καλάρισμα. Βέβαια η γνώση μιας περιοχής και ειδικά της περιοχής όπου εξορμούμε είναι αυτό που θα μας οδηγήσει στην καλύτερη επιλογή.
Τρόπος καλαρίσματος με σκάφος
Δένουμε τον κιούρτο μας με ένα σκοινάκι από το πλάι, συνήθως πάνω στο νεύρο του, και σε απόσταση γύρω στο μέτρο του βάζουμε ένα μικρό μολυβάκι. Καλάρουμε τον κιούρτο στο σημείο που επιθυμούμε φροντίζοντας το μολύβι αυτό να βρίσκεται στο πλάι του κιούρτου και όχι από πάνω του. Αφού πατώσει του βάζουμε στην άκρη ένα καλαδουράκι για να μπορούμε να το βρούμε όταν ξαναεπιστρέψουμε.
Λεβάρισμα
Το λεβάρισμα ή ανέλκυση του κιούρτου θα γίνει την άλλη μέρα ή μετά από κάποιες ώρες. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να πάμε στο καλαδούρι και να σηκώσουμε με το σκοινί τον κιούρτο μας. Όταν το φέρουμε στο σκάφος μας, θα πάρουμε από μέσα τα ψάρια και ή θα τον δολώσουμε και θα τον ξαναρίξουμε στο ίδιο σημείο εφόσον αυτό ήταν καλό ή θα τον μεταφέρουμε σε άλλον τόπο ή θα επιστρέψουμε στο λιμάνι.
ΤΙΡS
- Στο εμπόριο θα βρούμε κιούρτους με διάφανο δυκτάκι το οποίο κάνει τον κιούρτος μας σχεδόν αόρατο στα ψάρια και μειώνει σε αυτά τον κίνδυνο να μπουν στο εσωτερικό του.
- Οι πτυσσόμενοι κιούρτοι μας εξυπηρετούν στην μεταφορά και τους επιλέγουμε ειδικά εμείς οι ερασιτέχνες που τους χρησιμοποιούμε αραιά και που και όχι σε ημερήσια βάση όπως οι επαγγελματίες.
- Το δόλωμα μπορείτε να το τοποθετήσετε μέσα σε μια γυναικεία κάλτσα(καλτσόν) μαζί με ένα βαρίδι ή μια πέτρα και να το αφήσετε στο πάτο του κιούρτου σας.
- Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται μεταλλικούς κιούρτους αφήστε τους να σκουριάσουν για λίγο όπως μας έλεγαν οι παλιοί ψαράδες για να είναι πιο φυσικοί στα μάτια των ψαριών και να μην τρομάζουν από τη γυαλάδα του μετάλλου.
- Πολλοί ντύνουν τους κιούρτους αυτούς με τούφες από φύκια ώστε να είναι πιο φυσικοί στα ψάρια.
- Αν νομίζετε ότι υπάρχει κίνδυνος να σας τους κλέψουν, ρίχτε τους σε ένα ρηχό σημείο και σηκώστε τους όπως κάνουν πολλοί επαγγελματίες ψαράδες με μια μεγάλη σαλαγκιά.
- Το κάθε είδος ψαριού θέλει και τον δικό του κιούρτο. Άλλο δηλαδή θέλει ο κέφαλος, άλλο η γόπα και άλλο ο ροφός. Ρωτήστε για κιούρτους τους ειδικούς στην κατασκευή τους και θα σας προτείνουν τον πλέον κατάλληλο.