αλλα Ψαρεματα
Παραδοσιακά Ψαρέματα: Ψιλά Ζοκάκια και Μολυβωμένα Μονάγκιστρα
Μπορεί ο σύγχρονος ψαράς συνεχώς να εξελίσσεται και να προσαρμόζει τους τρόπους ψαρέματός του στα ψάρια και στις υπάρχουσες κάθε εποχή καταστάσεις, όμως υπάρχουν και τρόποι που παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτοι στην πάροδο του χρόνου. Σε αυτούς τους τρόπους σίγουρα συγκαταλέγεται η ζόκα και το μονάγκιστρο.
Σε προηγούμενο άρθρο (ΖΟΚΑ Χθες, Σήμερα, Αύριο), είδαμε την ιστορία της ζόκας, πως αυτή δημιουργήθηκε και πως εξελίχτηκε. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορεί να ψαρευτεί από την ακτή με καταπληκτικά αποτελέσματα.
Η ζόκα είναι μια ελληνική επινόηση κι ένας παραδοσιακός τρόπος ψαρέματος που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά με κάποια μυστικοπάθεια και κάποια διστακτικότητα. Ο λόγος απλός. Οι ψαράδες που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο εργαλείο στο ψάρεμά τους βγάζουν πολλά κι εκλεκτά ψάρια και δεν θέλουν να μάθουν και οι άλλοι το μυστικό τους. Πιστεύουν ότι έτσι θα συνεχίσουν να βγάζουν ψάρια και ότι αυτά, αφοί ελάχιστοι την χρησιμοποιούν, δεν θα την μάθουν για να προστατευτούν.
Εμείς εδώ έχουμε ως στόχο τη συνεχή ενημέρωση και πληροφόρηση των φίλων ψαράδων με όλες τις τεχνικές και όλους τους τρόπους ψαρέματος είτε αυτοί είναι παραδοσιακοί είτε σύγχρονοι και μοντέρνοι. Ο ολοκληρωμένος ψαράς πιστεύουμε ότι είναι ο σωστά ενημερωμένος ψαράς, ο γνώστης όλων των τεχνικών και αυτός που μπορεί ανά πάσα στιγμή ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες να επιλέγει την κατάλληλη τεχνική και να την προσαρμόζει στα υπάρχοντα δεδομένα. Με αυτό το σκεπτικό «μυστικά» δεν υπάρχουν. Άρα και το ψάρεμα της ζόκας είναι κάτι που πρέπει να το μάθουν και οι υπόλοιποι ψαράδες.
Ψάρεμα από την ακτή
Η ζόκα ξεκίνησε αρχικά από την ακτή σα μια λογική συνέχιση του μονάγκιστρου. Στα βαθιά νερά που το μονάγκιστρο αργούσε να κατέβει και το δόλωμα χαλούσαν τα μικρόψαρα έπρεπε να βρεθεί λύση και η λύση αυτή ήταν η ζόκα. Αργότερα θα διαπιστώσει ο ψαράς ότι η ζόκα βοηθά και στα μακρινά πετάγματα οπότε θα την καθιερώσει για τα καλά στα ψαρέματά του. Σήμερα ο σύγχρονος ψαράς από την ακτή την ψαρεύει με δυο τρόπους. Με κοντινές ρίψεις με το χέρι και με μακρύτερες με τη βοήθεια καλαμιού και μηχανισμού.
Στο χέρι
Ο ευκολότερος τρόπος ψαρέματος και ο πλέον παραδοσιακός. Ο εξοπλισμός μας απλός. Ένα καρουλάκι με λεπτή πετονιά όπου στο άκρο της έχουμε δεμένη τη ζόκα μας. Δολώνουμε το αγκίστρι μας και πετάμε δολωμένη τη ζόκα στο νερό. Περιμένουμε να βυθιστεί και καραδοκούμε την τσιμπιά για να καρφώσουμε. Ψάρεμα ιδιαίτερα αποδοτικό κυρίως σε λιμάνια
Με καλάμι
Ο πιο σύγχρονος τρόπος ψαρέματος της ζόκας. Εδώ ο ψαράς προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και να την προσαρμόσει σε έναν παραδοσιακό τρόπο ψαρέματος. Ο σωστός συνδυασμός αποδίδει τα μέγιστα και κάνει το ψάρεμά μας πέρα από αποδοτικό ιδιαίτερα ξεκούραστο, ευχάριστο και διασκεδαστικό.
Ένα καλαμάκι αρκετά ελαφρύ με μικρό action που είναι ανάλογο του βάρους που έχουν τα ζοκάκια μας κι ένας μηχανισμό με λεπτή πετονιά θα έρθουν να υπερκαλύψουν τις ανάγκες μας. Στην άκρη της πετονιάς θα δέσουμε τη ζόκα μας και είμαστε έτοιμοι για ψάρεμα.
Αυτό είναι το σύνηθες και η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι. Υπάρχει όμως και η τεχνική της μακρινής ρίψης για μεγάλες τσιπούρες, συναγρίδες και μαυρόψαρα που εκεί θα χρειαστούμε καλάμι με μεγαλύτερο action αφού όπως καταλαβαίνεται η ζόκα μας είναι βαρύτερη και το δόλωμα πολλές φορές αρκετά μεγάλο. Για αυτήν την τεχνική που είναι ελάχιστα γνωστή στη πλειοψηφία των ψαράδων θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο μας αρκετά αναλυτικά.
Μέγεθος αγκιστριού και βάρος μολυβιού
Το μέγεθος του αγκιστριού που θα έχει η ζόκα μας είναι ανάλογο του δολώματος που θα χρησιμοποιήσουμε. Μικρό δόλωμα μικρό αγκίστρι. Μεγάλο δόλωμα μεγάλο αγκίστρι. Το βαρίδι ανάλογο του βάθος που θα ψαρέψουμε και την απόσταση που θέλουμε να ψαρέψει το δόλωμά μας. Ρηχά νερά μικρό μολύβι. Βαθιά νερά μεγάλο μολύβι. Κοντινό ψάρεμα μικρό μολύβι. Μακρινό ψάρεμα μεγάλο μολύβι.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι το μέγεθος του αγκιστριού δεν είναι σε αναλογία με το βάρος του μολυβιού. Έτσι μπορεί να έχουμε μικρό αγκίστρι σε μεγάλο μολύβι και μεγάλο αγκίστρι σε μικρό μολύβι. Ο ψαράς ανάλογα με το πώς ψαρεύει, τι δολώνει, που ψαρεύει και σε τι ψάρια απευθύνεται επιλέγει τη ζόκα που ταιριάζει στα δεδομένα του.
Γιατί να χρησιμοποιήσω ζόκα;
Τα πλεονεκτήματα της ζόκας πολλά. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα παρακάτω:
- Είναι η απλούστερη αρματωσιά στο ψάρεμα μας. Δένουμε το ζοκάκι μας πάνω σε μια πετονιά και ψαρεύουμε.
- Δεν υπάρχουν άλλα παρελκόμενα πάνω στη πετονιά μας(στριφτάρια, παραμάνες, βαρίδια, χάντρες κ.α.) που θα τρομάξουν τα ψάρια.
- Το δόλωμά μας κατεβαίνει αργά στο βυθό και προσελκύει τα ψάρια.
- Το βαρίδι που θα χρειαστεί για να κατέβει το δόλωμά μας στο βυθό δεν τρομάζει τα ψάρια αλλά απεναντίας μοιάζει σαν ένα μικρόψαρο που το έχει αρπάξει το καραβιδάκι μας, η γαριδούλα ή το δολωμένο ψαράκι μας και προσπαθεί να το φάει. Δυο λαχταριστοί μεζέδες μαζί. Τι το καλύτερο;
- Μπορούμε να ψαρέψουμε σε άγριους τόπους και να πάρουμε πάνω το ψάρι που θα τσιμπήσει.
- Μπορούμε να ψαρέψουμε σε οποιαδήποτε απόσταση από την ακτή με το ίδιο καλά αποτελέσματα.
- Ψάρια που δύσκολα βγαίνουν με άλλους τρόπους εδώ δεν δυσκολεύονται να τσιμπήσουν και το κυριότερο να πιαστούν με σιγουριά.
- Με μια σειρά από ζόκες μπορούμε να καλύψουμε όλους τους τόπους, όλα τα δολώματα και όλα τα ψάρια.
- Δεν χρειαζόμαστε εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία για να ψαρέψουμε.
- Εκτός από αποδοτικός τρόπος ψαρέματος είναι και τρομερά οικονομικός που έχει ιδιαίτερη σημασία στις δύσκολες οικονομικές ημέρες που διανύουμε.
Μολυβωμένα μονάγκιστρα
Πολλές φορές έχει τύχει στα ψαρέματα μας να χρειαστούμε το ζοκάκι αλλά να μην το έχουμε στον εξοπλισμό μας. Μια πρόχειρη λύση είναι το μολυβωμένο μονάγκιστρο. Μια τεχνική και ένας τρόπος ψαρέματος που λειτουργεί παρόμοια με τη ζόκα και που μπορεί να μας δώσει το ίδιο ικανοποιητικά ψάρια. Βέβαια εκεί δεν θα έχουμε το μικρόψαρο που θα κατεβαίνει μαζί με το δόλωμά μας στο βυθό αλλά ένα δόλωμα που κατηφορίζει αρκετά αργά.
Σε ένα απλό μονάγκιστρο, δηλαδή σε ένα αγκίστρι που είναι δεμένο σε μια πετονιά, τοποθετούμε στην πετονιά μικρά μολυβάκια κοντά στο αγκίστρι. Το βάρος τους έχει να κάνει με το βάθος ψαρέματος και την απόσταση που θέλουμε να πάει το δόλωμά μας. Το αγκίστρι ανάλογο του δολώματος και των ψαριών που αναζητούμε.
Ψάρεμα σε λιμάνι
Αναζητούμε κάποιο βαθύ συνήθως σημείο κοντά στο ντόκο το οποίο και μαλαγρώνουμε αν είναι δυνατόν με μαλάγρα που έχει συστατικά παρόμοια με το δόλωμά μας. Αν χρησιμοποιήσουμε φιλέτο ψαριού τότε ραχοκοκαλιά και κεφάλια είναι το πλέον κατάλληλο. Αν ψαρέψουμε με μπικατίνι τότε ρίχνουμε ελάχιστο μπικατίνι ανά τακτά διαστήματα στο νερό. Αν χρησιμοποιήσουμε ζυμάρι τότε τρίμα βρεγμένου ψωμιού μας υπερκαλύπτει πλήρως.
Φροντίζουμε να πετάμε το δολωμένο μας αγκίστρι στο σημείο όπου έχουμε μαλαγρώσει. Η τσιμπιά συνήθως έρχεται λίγο πριν ακουμπήσει το δόλωμά μας στο βυθό κι εκεί είναι που πρέπει να έχουμε ετοιμότητα να καρφώσουμε. Αν διαπιστώσουμε ότι το δόλωμά μας έφθασε στο βυθό αλλά δεν πήρε τσιμπιά τότε περιμένουμε ένα λεπτό και κουνάμε λίγο προς το μέρος μας τη ζόκα μας. Αν υπάρχει ψάρι στην περιοχή τότε αυτό λογικά θα πάει και θα αρπάξει το δόλωμά μας. Αν και πάλι δεν πάρουμε τσιμπιά μετά από ένα λεπτό τραβούμε ακόμα λίγο τη ζόκα μας ή τη ανασηκώνουμε αν ψαρεύουμε απίκο από το βυθό και την κατεβάζουμε αργά αργά.
Όταν πάρουμε τσιμπιά, καρφώνουμε δυνατά για να αγκιστρώσουμε το ψάρι και με σταθερές κινήσεις το οδηγούμε προς το μέρος μας. Αν είναι μεγάλο και η πετονιά μας είναι λεπτή η απόχη είναι αυτή που θα δώσει το τέλος σε αυτήν τη ριξιά.
Ψάρεμα στο βράχο
Συνήθως αναζητούμε ένα μικρό κολπάκι αν υπάρχει ανακατωσούρα και θαλασσοταραχή ή ένα καβάκι με κρεμαστά νερά αν υπάρχει άπνοια και καλοσύνη. Και στα δυο σημεία καλό είναι να μαλαγρώσουμε ώστε να φέρουμε τα ψάρια της ευρύτερης περιοχής κοντά μας. Αυτό που θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι τα σκαλώματα και για αυτό φροντίζουμε να ρίχνουμε το δόλωμά μας σε ένα σχετικά καθαρό σημείο μέσα στα βράχια. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν τότε περιορίζουμε της κινήσεις της ζόκας μας στο ελάχιστο.