Cover

Απικο

Ψάρεμα σε Λιμάνια με Δόλωμα Μπικατίνι

Ένας τρόπος ψαρέματος που πάντα θα μας δώσει ψάρια είναι το απίκο στο λιμάνι με δόλωμα μπικατίνι. Ο συνδυασμός των λεπτών εργαλείων και του ζωντανού δολώματος κάνει όλα τα ψάρια, μικρά και μεγάλα, ευάλωτα και πρόθυμα να τσιμπήσουν.

Εξοπλισμός

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τρόπους ψαρέματος απίκο που θέλουν σκληρό καλάμι, εδώ θα χρειαστούμε ένα αρκετά μαλακό και ελαφρύ. Τα λεπτά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε επιβάλουν την ευλυγισία του καλαμιού για να αποσβένονται τα κεφάλια του ψαριού, να έχουμε λιγότερα κοψίματα και χασίματα ψαριών και να συγχωρούνται τα τυχόν λάθη του ψαρά. Το μήκος του αρκετά πιο μακρύ από το βάθος ψαρέματος αφού θα χρησιμοποιήσουμε φελλό.

Λεπτές πετονιές, μικρά μολυβάκια τύπου τορπίλης, φελλοί ελάχιστων γραμμαρίων και αγκιστράκια νούμερο 12-18 θα συμπληρώσουν το βασικό εξοπλισμό μας. Μια απόχη για το καλό ψάρι, ένα σκαμνάκι, μια βάση καλαμιού για πιο ξεκούραστο ψάρεμα και κάποιο ψυγειάκι ή δυχτάκι για τα ψάρια σίγουρα θα μας χρειαστούν,

Αρμάτωμα

Για μάνα στην αρματωσιά μας θα χρησιμοποιήσουμε μια εικοσάρα πετονιά ενώ για παράμαλλο μια πετονιά fluorocarbon διαμέτρου 0,16-0,18 χιλιοστά.  Μάνα και παράμαλλο θα ενωθούν με τη βοήθεια θηλιών ενώ ένα μικρό βαριδάκι τύπου τορπίλης θα μπει λίγο πιο πάνω από τις θηλιές. Ο φελλός μας θα είναι ανάλογος του βάρους ενώ το αγκιστράκι μας θα δεθεί στην άκρη του παράμαλλου.

Για να δείτε τον τρόπο σύνδεση μάνας και παράμαλλου με τη βοήθεια θηλιών πατήστε εδώ: Σύνδεση με Θηλιές (Loop-to-Loop)

Δόλωμα

Το δόλωμά μας όπως λέμε και στον τίτλο του άρθρου θα είναι το μπικατίνι. Αυτό θα δολωθεί στο αγκίστρι μας χρησιμοποιώντας δυο ή και παραπάνω μαζί σκουληκάκια φροντίζοντας να μην τα σκοτώνουμε.

Για να το καταφέρουμε αυτό θα χρησιμοποιούμε λεπτά αγκίστρια και κοφτερά και τα δολώματα εκτός από ένα θα τα αγκιστρώνουμε από την ακρίτσα τους (ουρά).

Μαλάγρα

Η μαλάγρα και σε αυτό το ψάρεμα είναι απαραίτητη. Η ποσότητα δεν χρειάζεται να είναι πολύ αρκεί να έχει μέσα μπικατίνι.

 Αν τα νερά είναι ρηχά τότε και σκέτο μπικατίνι είναι μια τέλεια μαλάγρα. Αν τα νερά είναι βαθιά τότε θα χρησιμοποιήσουμε άλευρα μαλάγρας όπου θα προσθέσουμε και μπικατίνι. Θα φτιάξουμε μικρές μπαλίτσες μεγέθους καρυδιού και θα τις πετάμε ανά τακτά διαστήματα στον τόπο ψαρέματος.

Τόπος ψαρέματος

Η ευρύτερη περιοχή του λιμανιού είναι ο γενικός τόπος μας, Από εκεί θα επιλέξουμε ένα αρκετά βαθύ σημείο που καλό είναι να έχει και θολουρίτσα.

Η ύπαρξη θολούρας είναι από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας. Το να μην φαίνεται ο πάτος της συγκεκριμένης περιοχής είναι ένα από τα κριτήρια επιλογής σωστού σημείου.

Τρόπος ψαρέματος

Αφού επιλέξουμε το σημείο που μας βολεύει στο λιμάνι μαλαγρώνουμε την περιοχή και στη συνέχεια αρματώνουμε το καλάμι μας. Βυθομετρούμε σε συγκεκριμένο σημείο με τέτοιο τρόπο ώστε το αγκίστρι μας να είναι σχεδόν πατωτά. Αυτό το κάνουμε και για να αποφύγουμε τα μικρόψαρα αλλά και για να απευθυνθούμε στα μεγαλύτερα ψάρια που αρέσκονται το δόλωμά τους να είναι στο βυθό. Δολώνουμε με μπικατίνι και ρίχνουμε στο βυθομετρημένο σημείο.

Για να τραβήξουμε περιμένουμε βούλιαγμα και όχι μικροτσιμπηματάκια. Αν το πιασμένο ψάρι είναι μικρό το βγάζουμε με τη μία έξω από το νερό. Αν είναι μεγάλο τότε το φέρνουμε κοντά μας, οδηγώντας το σε κάποιο σημείο κοντά στον ντόκο και το αποχιάζουμε με την απόχη μας που έχουμε πάντα δίπλα μας.

Τι να προσέξουμε

  • Το συγκεκριμένο ψάρεμα μπορεί να γίνει όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και της νύκτας. Στο λιμάνι πάντα υπάρχουν ψάρια και σπάνια θα γυρίσουμε πίσω με άδεια χέρια.
  • Το ημερήσιο ψάρεμα είναι πιο αποδοτικό τους χειμερινούς μήνες ενώ το νυκτερινό τους καλοκαιρινούς.
  • Αν δεν μας εξυπηρετούν οι θηλιές στην αρματωσιά μας τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό στριφτάρι ή μια παραμάνα ή μια στριφταροπαραμάνα.
  • Αν δεν υπάρχει κυματισμός τότε ο φελλός μας είναι μακρόστενος ενώ αν έχει έστω και λίγο σφαιρικός.
  • Η ύπαρξη θολούρας είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας. Αν δεν βρούμε τέτοιο σημείο τότε θα ψαρέψουμε χρησιμοποιώντας ακόμα λεπτότερες πετονιές.
  • Όταν ψαρεύουμε μέρα και ο ήλιος βρίσκεται ψηλά τότε σημεία δίπλα σε αραγμένα σκάφη που δημιουργούν σκιά δίνουν μεγάλα ψάρια.
  • Σχεδόν όλα τα ψάρια θα τσιμπήσουν στο αγκίστρι μας. Από τα πολύ μεγάλα έως τα πολύ μικρά. Καλό είναι τα μικρά ή αυτά που το μέγεθός του δεν μας κάνει για φαγητό να τα επιστρέφουμε ξανά στο νερό προσπαθώντας να μην τα τραυματίζουμε. Ο απαγκιστρωτής θα μας βοηθήσει σε αυτό.