Cover

Απικο

Ψαροδόλι: Πλεονεκτήματα, Μειονεκτήματα & Ψάρια που το Προτιμούν

Σαρδέλα, γάβρος, σαφρίδι, καθώς και άλλα ψάρια, μπορούν να δολωθούν θαυμάσια στα αγκίστριά μας. Ολόκληρα σε μονάγκιστρα ή πολυάγκιστρα, και τεμαχισμένα ή φιλέτο σε διπλάρια-τριπλάρια, θα προσελκύσουν μεγάλη ποικιλία ψαριών. Εύκολα μπορούμε να τα προμηθευτούμε από ένα ψαράδικο και είμαστε έτοιμοι για ψάρεμα.

Πλεονεκτήματα

  • Αρέσουν στα περισσότερα ψάρια
  • Χρησιμοποιούνται σε πολλές τεχνικές
  • Εύκολη ανεύρεση, επαρκείς ποσότητες
  • Είναι αρκετά φθηνά συγκριτικά με τις ποσότητες και τα δολώματα που προσφέρουν

Μειονεκτήματα

  • Δυσκολία στη δόλωση
  • Τρώγονται εύκολα από τα μικρόψαρα

Ψάρια

  • Μαυρόψαρα
  • Λαβράκια
  • Κέφαλοι

TIPS

  • Σαρδέλα, γαύρος και σαφρίδι με βγαλμένη την εξωτερική τους πέτσα, αποτελούν τα βασικά δολώματα για τα πολυάγκιστρα βυθού. Μεγάλοι κέφαλοι και λαβράκια οι βασικοί μας στόχοι.
  • Το φιλέτο σαρδέλας ή γαύρου αποτελεί ένα από τα καλύτερα δολώματα για όλες τις match τεχνικές, αλλά και το απίκο. Μελανούρια, κέφαλοι, μουρμούρες, λαβράκια, δύσκολα θα αντισταθούν, ειδικά όταν οι αρματωσιές μας είναι λεπτές και τα παράμαλλα αόρατα (fluorocarbon).
  • Τα ψαροδόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην παρασκευή ζυμαριού, αφού αφαιρέσουμε κεφάλι και ραχοκοκαλιά. Στο ζυμάρι αυτό προστίθεται αλεύρι ή φρυγανιά τριμμένη για συνοχή του δολώματος και απευθύνεται σε όλα σχεδόν τα ψάρια. Τα κεφάλια και τις ραχοκοκαλιές δεν τα πετάμε, αλλά τα χρησιμοποιούμε σα μαλάγρα στον τόπο ψαρέματος.