Cover

Ψαροτουφεκο

Ψαροτούφεκο: Κοντινά και Μακρινά Ψαρέματα με Μικρό Φουσκωτό

Ο σύγχρονος ψαροκυνηγός για να καταφέρνει να γυρίζει πίσω με αξιόλογα θηράματα πρέπει συνεχώς να βελτιώνεται τόσο σε γνώσεις και φυσική κατάσταση όσο και σε εξοπλισμό. Μόνο έτσι θα μπορέσει να προσεγγίσει τα ψάρια τα οποία έχουν κι αυτά προσαρμοστεί στις υπάρχουσες συνθήκες. Το μικρό φουσκωτό σκαφάκι σίγουρα είναι κάποιο από αυτά που θα τον βοηθήσουν  στην καλύτερη προσέγγιση τους.

Γιατί να έχω σκάφος;

Βρισκόμαστε σε μια αρκετά δύσκολη, από πλευράς οικονομίας, εποχή και το κάθε τι που βρίσκεται στην κυριότητά μας είναι έξοδο. Γιατί λοιπόν να έχω ένα επιπλέον έξοδο στο κεφάλι μου τη στιγμή που μπορώ να κάνω το ψάρεμά μου και χωρίς αυτό; Μια λογική ερώτηση που θέλει απάντηση.

Το πρώτο και βασικό πλεονέκτημα είναι ότι πάς με το σκάφος και βουτάς πάνω από τα συγκεκριμένα σημεία που επιθυμείς ή εκεί όπου πιστεύεις ότι βρίσκονται τα ψάρια. Έτσι γλυτώνεις από κολύμπι αρκετών αποστάσεων, πηγαιμό κι επιστροφή,  ενώ δεν είσαι κουρασμένος όταν θα πραγματοποιήσεις τη βουτιά σου. Αυτό και μόνο θα μπορούσε να ήταν αρκετό για να επιλέξουμε το σκάφος αλλά δεν είναι μόνο του. Υπάρχουν κι αρκετά άλλα που καλό είναι να τα αναφέρουμε.

Υπάρχουν εποχές όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι όπου τα μέρη που μπορεί να πέσει κάποιος για κολύμπι και ιδιαίτερα για ψαροτούφεκο δεν έχουν ζωή. Θα χρειαστεί ο ψαροκυνηγός να διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση κολυμπώντας προκειμένου να φθάσει σε κάποιο σημείο όπου βρίσκονται αξιόλογα θηράματα. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα με ένα οποιοδήποτε σκάφος.

Σε ένα ψάρεμα έχουμε τη δυνατότητα να ψαρέψουμε πολλά και διαφορετικά σημεία. Ακόμα κι αν δεν βρούμε ψάρια σε ένα καλό σημείο που γνωρίζουμε έχουμε την επιλογή κι άλλου, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να συναντήσουμε κάποιο αξιόλογο θήραμα.

Συνήθως στους τόπους που βουτάμε έχουμε ανακαλύψει ένα καλό σημείο εδώ, ένα άλλο αρκετά μέτρα πιο πέρα, ένα βράχο με ροφούς μισό μίλι πιο ανοικτά, μια πλάκα με σηκιούς ένα μίλι πιο δεξιά και πάει λέγοντας. Να μπορέσω να επισκεφτώ όλα αυτά τα σημεία κολυμπώντας είναι αδύνατο. Θα πρέπει να κάνω επιλογές. Με το σκαφάκι όμως είναι εφικτή η επίσκεψή μας σε όλα αυτά τα σημεία.

Σημεία καλά που απέχουν αρκετά μακρινή απόσταση από την ακτή μπορούμε θαυμάσια να τα ψαρέψουμε. Μάλιστα επειδή αυτά τα σημεία είναι μακρινά δεν πηγαίνουν και πολλοί να τα επισκεφτούν, άρα τα ψάρια εκεί είναι και πιο άφοβα αλλά και περισσότερα.

Έχουμε τη δυνατότητα να δούμε μια άγνωστη μεγάλη έκταση με τη βοήθεια συνεχόμενων σκαντζών. Έτσι μαθαίνουμε τα αξιόλογα σημεία της περιοχής και ξέρουμε την επόμενη εξόρμηση μας που θα πάμε να βουτήξουμε συγκεκριμένα.

Δεν είμαστε αναγκασμένοι να κουβαλάμε στη σημαδούρα μας όλο τον εφεδρικό εξοπλισμό μας (όπλα, γάντζους, ξεβραχωτήρια κ.λ.π.), αφού ανά πάσα στιγμή θελήσουμε κάτι το σκάφος μας είναι κοντά και μπορούμε να το πάρουμε από εκεί.

Σε μικρό χρονικό διάστημα έχουμε πραγματοποιήσει ένα ουσιαστικό ψάρεμα που αν ξέρουμε κομμάτια τότε είναι όλο «ωφέλιμο». Έτσι σε πολύ λιγότερη ώρα από ότι αν βουτούσαμε από την ακτή έχουμε ένα πολύ περισσότερο αποδοτικό και συνάμα ξεκούραστο ψάρεμα.

Γιατί μικρό φουσκωτό και όχι άλλο σκάφος;

Αν το θέμα που μας απασχολεί είναι η οικονομία τότε το μικρό φουσκωτό έχει αυτό το βασικό πλεονέκτημα. Με πολύ μικρή μηχανή, ακόμη και ηλεκτρική που δεν καίει βενζίνη, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μεγάλες αποστάσεις.

Δεν χρειάζεται θέση στο λιμάνι ή χώρο σε παρκινγκ. Το έχουμε διπλωμένο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου μας ή φουσκωμένο στη σχάρα και όπου θέλουμε πηγαίνουμε και το ρίχνουμε.

Θέλουμε σε κοντινό μας σημείο τότε πηγαίνουμε και το ρίχνουμε κοντά. Θέλουμε να πάμε να ψαρέψουμε ένα απόμακρο σημείο, πηγαίνουμε με το αμάξι στο πλησιέστερο σε αυτό θαλάσσιο σημείο, ρίχνουμε από εκεί το σκάφος μας και σε σύντομο χρονικό διάστημα είμαστε στο μέρος που επιθυμούμε.

Το άνοιγμά του αλλά και η εναποθέτηση του στο νερό είναι κάτι που γίνεται πανεύκολα ακόμη και αν είναι πακεταρισμένο από δύο άτομα. Δεν μιλάμε για μοναχικά ψαρέματα που και ένα άτομο μπορεί και το ρίχνει μόνο του στο νερό γιατί όπως ξέρουμε στο υποβρύχιο κυνήγι αυτό που μετρά πρώτα από όλα είναι η ασφάλεια και το ψάρεμα σε δυάδα είναι η μεγαλύτερη ασφάλειά μας.

Τρόπος ψαρέματος

Συνήθως μιλάμε για ψάρεμα σε δυάδα κι εκεί θα επικεντρωθούμε. Όταν πάμε να ψαρέψουμε μέρη γνωστά τότε πάμε με το μικρό φουσκωτό μας κοντά στον τόπο που θέλουμε να βουτήξουμε και ρίχνουμε το αγκυράκι μας. Ποτέ δεν φουντάρουμε πάνω από τον βράχο ή την πλάκα που θα ψαρέψουμε αλλά σχετικά κοντά για να μην τρομάξουμε τα ψάρια που ενδεχομένως υπάρχουν εκεί. Πραγματοποιούμε με την άνεσή μας το ψάρεμά μας και όταν διαπιστώσουμε ότι πρέπει να μετακινηθούμε σε άλλο σημείο επιβιβαζόμαστε στο σκάφος μας, σηκώνουμε το αγκυράκι και αλλάζουμε περιοχή.

Όταν επισκεπτόμαστε ένα αρκετά μακρινό από την ακτή σημείο, όπως για παράδειγμα μια ξέρα, πάμε και φουντάρουμε το σκάφος μας πάνω στο ρηχό σημείο της ξέρας και σε ζευγάρι πηγαίνουμε μια κυκλωτική πορεία τριγύρω από την περιοχή αναζητώντας τα ψάρια της επιλογής μας.

Όταν το μέρος μας είναι άγνωστο εκτελούμε αναγνώριση με τη μέθοδο της σκάντζας. Όταν κάποιος βρει ψάρια τότε φωνάζει και το δεύτερο άτομο εκεί, φουντάρουν το σκαφάκι κοντά και ξεκινά το ψάρεμα σε δυάδα.

Τέλος να αναφέρουμε και τη μέθοδο του «κουβαλήματος». Μέθοδος που εφαρμόζεται επίσης σε άγνωστα μέρη. Υπάρχει ένα λεπτό αλλά αντοχής σκοινάκι δεμένο στην πλώρη του φουσκωτού όπου ο ένας από τους δυο ψαροκυνηγούς το βαστά και το σέρνει σα σημαδούρα. Μετά από κάποιο διάστημα το σκοινάκι το παίρνει το δεύτερο άτομο και αυτό ασχολείται με πλαναρίσματα και αναγνωριστικές βουτιές για να ανακαλύψει ψάρια αλλά και ύποπτα σημεία. Όταν βρεθεί κάτι αξιόλογο φουντάρουνε το σκάφος επί τόπου και ξεκινά το ψάρεμα κανονικά.